2 nye vintage-favoritter

Ting har gått litt i slow motion i dag, så da får det bare bli kveldsinnlegg. Jeg koste meg sånn med jentene fra gamlejobben i går! Vi spiste så utrolig mye god mat, koste oss med vin også disket superhosten Synne opp med espresso martini. Så koselig! De er virkelig en gjeng herlige jenter, og heldigvis ser jeg noen av de igjen allerede om et par små uker!

Nå ville jeg egentlig bare vise frem to av mine nyeste vintage-funn, fra forrige lørdags loppemarked. Jeg fant ikke så mye på lørdag, men de tingene jeg fant er jeg veldig fornøyd med! Posene kostet 200 kroner, og jeg fikk i hvert fall skvist 10 plagg oppi der, så det vil si ca. 20 kroner per plagg. Helt innafor!

Det er en veldig tynn jakke som nesten kjennes litt silkeaktig ut, så dette blir en innejakke. T-skjorten gir meg skikkelig 80s vibes, og jeg eelsker fargen! Disse to kommer garantert til å bli mye brukt i høst, både sammen og i kombinasjon med andre ting.

Neste loppemarked står for tur allerede på lørdag, og det tror jeg kanskje blir årets siste for min del. Det er ikke såå mange å av her i området, så da håper jeg på å gjøre noen gode kupp der også. Nattbord står veldig høyt opp på listen, så krysser fingrene for at jeg finner det!

7 Tapas-tips for vegetarianere

I dag skal jeg en tur til Oslo for å henge med den fine resepsjons-gjengen fra gamlejobben. Vi skal kose oss med hjemmelaget tapasbord og vin, gleder meg masse! Tapas er helt perfekt når flere skal samles, alle tar bare med seg et par småretter også får man et variert utvalg med deilige smaker. Det er ikke noe problem å lage kjøttfrie tapasretter, så i dag skal jeg ha med falafler, hummus og marinert sopp. Superdigg! Hvis noen av dere har lyst til å kutte ned på kjøttet og ønsker å lage vegetariske tapasretter selv har jeg samlet sammen noen av rettene jeg har laget siden jeg kuttet kjøtt. 

Her er mitt bidrag til kveldens tapas. Falaflene jeg pleier å lage finner dere oppskrift på her. Hummus tror jeg faktisk aldri jeg har lagt ut oppskrift på, ikke i et eget innlegg i hvert fall. Så det må jeg se å få gjort! Kort fortalt er det bare å blande kikerter, sitronsaft, olje, hvitløk, litt salt og tahini i en foodprosessor og blende til du får en kremete konsistens. Du kan gjerne ha i litt spisskummen, koriander eller andre krydder for mer smak. Soppen skal dere få en kjapp oppskrift på her:

Ingredienser: 4-5 store champignon // 4 fedd hvitløk 5 ss balsamicoeddik // 4 ss soyasaus // 3 ss olivenolje // Litt salt og pepper

Bland marinaden og ha i oppkuttet sopp. Fordel på et bakepapir og stek de i ca. 20 minutter på 200 grader. Rør litt rundt underveis slik at de ikke svir seg. 

HER KOMMER NOEN ANDRE TIPS TIL RETTER JEG HAR LAGET FØR 

Cheesy squash! Dette er så enkelt, men SÅ godt! Oppskrift finner du her. 

I samme innlegg som squashen finner vi også; Broccoli tots. Supergode små biter av brokkoli som både ser kule ut, men også smaker veldig godt. 

Det er alltid godt å ha brød i en eller annen form på et tapasbord, og foccasia er jo en slager. Hvis du har lyst til å prøve noe nytt kan jeg anbefale disse herlige nanbrødene. Det er lite som slår hjemmelaget nanbrød!

Bakte minipoteter, potetbåter, eller rett og slett søtpotetfries er også superyummy til tapas. Sjekk ut oppskriften min med fersk koriander her.  

Yum, blir nesten sulten her jeg sitter! Håper dere får en super lillelørdag!

Vet du om noen gode vegetarretter som passer til tapas? 

– Sara


#oppskrift #mat #tapas #tips #inspirasjon #vegetar

Litt inspirasjon til hjemmet

Nå er det så lenge siden jeg har satt meg ned å laget et interiørinnlegg på bloggen, og siden det rulles ut så mange fine nyheter i butikkhyllene om dagen passet det bra å dele min lille wishlist med dere. Jeg synes det er litt unødvendig å bruke masse penger på å gjøre denne leiligheten “perfekt” i og med at vi bare leier her. Nå er nok boligkjøp et stykke inn i fremtiden uansett, men vi handler ikke inn ting til denne leiligheten som vi ikke kan se for oss passer inn andre steder. Når det er sagt kan småting utgjøre en stor forskjell, og det trenger ikke koste skjorta! Så i dag har jeg funnet frem noen kule ting som jeg tror ville passet godt inn hos oss nå, og som kunne blitt med videre. Håper dere liker funnen mine!

Nattbord har vi faktisk aldri hatt før, og det begynner jeg å savne. Det gjør så mye for helheten på soverommet, så jeg har kikket rundt etter noe lignende det på bildet over her lenge. Jeg har lyst på noe helt enkelt, men klarere liksom ikke lande på om jeg vil ha lyst eller mørkt tre, en eller to skuffer! Huff, frøken ubesluttsom! Mørkegrønt og mørkeblått er fargene som går mest igjen her hjemme, og et par ekstra puter i sofaen tror jeg hadde blitt veldig fint. Det samme med et pledd, men jeg har funnet ut at jeg ekstremt kresen når det kommer til pledd. Jeg finner ingen som er akkurat sånn jeg har lyst på! Jaja, jeg fikk i hvert fall litt inspirasjon av å skrolle meg rundt på forskjellige nettbutikker.

Mine 8 beste loppemarked-tips

Nå er loppemarkedsesongen akkurat startet og personlig har jeg alltid vært glad i å gå på skattejakt på loppemarked. Helt siden jeg var ganske liten var jeg med bestemor og mamma på loppis, og selv om jeg husker noen i klassen synes det var veldig gøy at jeg gikk med loppemarked-klær er jeg veldig glad jeg ble oppdratt til det. Klær er klær, og du kan gjøre veldig mange unike kupp på et loppemarked eller i en bruktbutikk. Nå vil jeg derfor dele mine beste tips for en vellykket loppemarkeds-shopping med dere. 

1. Lag en handleliste på forhånd. Det er veldig lett å bli litt revet med når man er på loppemarked, så jeg anbefaler deg å skrive en liste med ting du faktisk trenger. Det er selvfølgelig ingenting i veien for å gjøre spontane kjøp, men ikke kjøp en hel masse greier som du tenker å pusse opp, sy om eller lignende – hvis du ikke vet du faktisk kommer til å gjøre det. Jeg har kjøpt min fair share med nips som jeg hadde en supergod DIY-plan med, som aldri har blitt gjennomført. Det er unødvendig! 

2. Ta med målebånd. Det er så kjipt å stå på et loppemarked med en dødsfin hylle, bord eller hva det nå måtte være, også er du ikke sikker på om du faktisk har plass! Hvis du trenger et nytt møbel, skriv ned målene du har plass til på telefonen din og mål møbelet før du kjøper. 

3. Tenk helhet. Passer egentlig denne gjenstanden du sikler på inn med det du har hjemme? Hvis du må bruke tid på å finne svare er sannsynligheten stor at du egentlig bare synes tingen er fin, og at den ender opp med å ikke passe inn hjemme hos deg.

4. Sjekk alltid elektronikk før du kjøper. Det er utrolig surt å kjøpe en kul lampe, en dataskjerm eller lignende for så å oppdage at de ikke funker når du kommer hjem. Du har kanskje ikke betalt så altfor mange kronene for det, men det føles likevel veldig bortkastet om tingen ikke fungerer. 

5. Tenk litt igjennom hva du er villig til å betale. Selv om overskuddet ofte går til en god sak er det ingen vits å tømme lommeboken. Loppemarked skal ha gode priser. Prut hvis det er nødvendig, men ikke bli gnien. Ofte spør de selgerne på loppemarkedet hva du er villig til å betale, og da kan det være greit å ha tenkt litt igjennom det. 

6. Ikke gå banans i klesavdelingen kun fordi det er posesalg. Her skal jeg innrømme å ha gått på et par smeller selv. Selvfølgelig er det ikke verre enn at du kan donere klærne tilbake til en bruktbutikk eller et loppemarked, men det er jo en tullete prosess å gå igjennom. Så sjekk at klærne er hele, uten skumle flekker som mest sannsynlig ikke går bort i vask, og vurder om du faktisk kommer til å bruke plagget før det havner i posen. Et tips er å gå for klassikerne som aldri går av moten: blazere, jeans, den lille sorte, hvite skjorter, skinnjakker, denimjakker osv. På loppemarked har du virkelig muligheten til å gjøre noen gode kupp på disse basisplaggene. Prøv også å se etter plagg av god kvalitet.

7. Se etter slitesterke materialer. Dette går litt inn i punktet over, men jeg mener ikke bare når det kommer til klær. Materialer som marmor, messing, betong og skinn er ofte en god investering. 

8. Til slutt; ta med cash! Cash is absolutt king på slike steder, selv om en del loppemarkeder har egen minibank og noen faktisk også tar VIPS. Jeg ville dog ikke belaget meg på det, og hvis du ender opp med å ta ut penger i deres bankterminal kan det være ganske dyrt dessverre. 

Ta med en venn – gjør det til en sosial greie. Kjøp en vaffel og kos dere hvis det er fint vær. Loppemarked er skikkelig koselig!

– Sara


#loppemarked #loppis #tips #inspo #inspirasjon #brukt #vintage 

Oppskrift: banangranola med mørk sjokolade

God lørdags ettermiddag! Nå som hverdagen er her igjen har jeg kikket en del etter inspirasjon til frokost- og lunsjoppskrifter på Pinterest, og en ting som går igjen er banangranola. Det synes jeg hørtes fantastisk godt ut, så jeg hentet litt inspirasjon fra forskjellige oppskrifter og satte sammen min egen versjon med mørke sjokoladeknapper. Banan og mørk sjokolade er jo så utrolig godt sammen! Håper jeg klarer å friste dere med denne oppskriften ♥

Ingredienser: 1,5 dl havregryn // 0,5 dl hakkede nøtter // 0,5 dl gresskarkjerner // 0,5 dl solsikkefrø // 1 medium godt moden banan // 1ts vaniljepulver // 1 ss kanel // 2 ss kokosolje // En liten neve mørke sjokoladeknapper

Bland banan og olje i en bolle, kjør blandingen glatt med en stavmikser. Bland så inn alt det tørre, bortsett fra sjokoladen før du fordeler alt utover en stekeplate dekket med bakepapir. Stek det hele midt i ovnen på 175 grader i ca. 20 minutter. Ikke glem å rør litt rundt underveis slik at det ikke brenner seg! La den avkjøle seg helt før du tilsetter sjokoladebitene. Oppbevar i et tett glass.

Denne smaksbomen av en granolaen kan virkelig anbefales som topping til yoghurt, med melk på eller rett og slett bare som snacks! Jeg tok meg selv i å småknaske litt på disse i går kveld, det er regne godisen!

Håper dere får en superfin lørdag!

– Sara


#oppskrift #mat #lunsj #frokost #musli #tips #inspo #inspirasjin #hjemmealget #vegansk #sunt #banan

Serietips: Outlander

Denne uken er det serien Outlander jeg har lyst til å tipse dere om. Jeg ble selv anbefalt å se denne serien av søte Karoline fra jobben, og jeg må helt ærlig innrømme at jeg synes serien hørtes veldig spesiell ut når hun først fortalte om den. Spesiell, men likevel så fanget den nysgjerrigheten min. Selv etter å ha sett et par episoder synes jeg den var litt rar, men den er rar på en god måte. Jeg ble i hvert fall veldig oppslukt i serien og så gjennom sesong 1 veldig fort. Så ikke la dere skremme av at den virker litt spesiell, den er virkelig verdt å se!

Serien handler om Claire Randall (Caitriona Balfe) som etter 2. verdenskrig reiser sammen med sin mann Frank Randall (Tobias Menzies) til Inverness, i det skotske høyland. En ettermiddag drar Claire alene opp til et område kalt Craigh na Dun hvor det befinner seg en steinformasjon. Hun skulle bare se på noen planter, men det viser seg at disse steinene på en måte er magiske. Når hun tar på en av de forsvinner hun derfor fra 1945 tilbake i tid til 1743. Skotland på denne tiden er preget av konflikt mellom de skotske klanene og de britiske rødjakkene. 

Den første hun møter er Jack Black Randall som spilles av samme skuespiller som sin mann, dette viser seg å være en av forfedrene til Frank. Jack er en forferdelig person, men heldigvis blir Claire reddet av en skotsk klan som er ute å rir. Hun blir med dem hjem til Castel Leoch hvor hun blir nødt til å tilpasse seg år 1743. Målet er hele tiden å komme tilbake til sin originale tidslinje og mannen Frank, men etter hvert som tiden går får hun et godt forhold til unge Jamie Fraser (Sam Heughan). Lojaliteten hennes dras derfor mellom de to mennene, og spørsmålet blir; velger hun å dra tilbake til ektemannen hvis hun får muligheten presentert? 

Dette er en serie som gir deg litt av alt; kjærlighet, krig, historie, fantasy og spenning. Og det er nesten litt vanskelig å skrive om den fordi det er så mye som foregår. Med to tidslinjer blir det fort litt rotete når jeg forklarer, men jeg håper dere finner serien interessant. Hvis ikke jeg klarer å overbevise dere håper jeg traileren klarer. Serien finnes på Netflix, og nå i september kommer sesong 3. Perfekt underholdning i høst!

Har du sett Outlander?

– Sara


#underholdning #tips #helg #tv #tvserie #netflix #anbefaling 

Oppskrift: 4 veganske pålegg

Nå som hverdagen er tilbake er også matpakka et fast innslag. Og for en skikkelig brødmums som meg har pålegg vært en liten utfordring etter at jeg kuttet ut kjøtt. Egentlig var det det før også, jeg synes aldri noe fristet og ante ikke hva jeg skulle plukke med meg fra butikkhyllene som ikke var altfor usunt. Valget endte som regel på skinke, leverpostei eller kanskje ost. Jeg synes derfor det kan være enklere å bare lage mitt eget pålegg. Da vet jeg akkurat hva det inneholder og jeg kan eksperimentere så mye jeg vil med smaker. Om noen av dere vil prøve dere på hjemmelaget pålegg skal dere få hele 4 av mine favoritter i dag. Disse er alle veganske, men kan selvfølgelig nytes av alle! Håper det smaker 🙂

Sjekk gjerne ut oppskriften min på ovnsbakt bønnepostei her, og nøttepålegg med smak av sjokolade her. 

Rødbetsalat 

Ingredienser: Syltede rødbeter // 0,5 dl majones (jeg har brukt vegansk) // 0,5 dl soyayoghurt/ rømme

Dette pålegget er så latterlig enkelt å lage selv at jeg ikke ser noen grunn til å kjøpe butikkversjonen. Alt du gjør er å kutte opp syltet rødbeter i biter og blander sammen majones og soyayoghurt. Rødbetene kan du sylte selv, eller gjøre som meg; kjøpe de ferdige på glass. 

Curry-kikertsalat 

Ingredienser: 1/2 boks kikerter // Litt mais // Litt paprika i terninger // 0,5dl majones (jeg brukte vegansk)  // 0,5 dl soyayoghurt/rømme // Karripulver

Denne oppskriften er nesten helt lik kylling/tunfisksalaten jeg la ut for et par år tilbake, bare at her er tunfisken byttet ut med kikerter. Jeg har også gjort denne vegansk og lagt til paprika. Yum! Du heller bare av kikertlaken og skyller de godt, kutt opp litt paprika i terninger og bland alle ingrediensene sammen. Smak til med karri.

Paprika-hummus

Ingredienser: 1 rød paprika // 2-3 fedd hvitløk // 1/2 boks kikerter // 1 ss tahini // Saften av 1/2 sitron // 1,5 ss olivenolje // En klype salt

    Del paprikaen i to og rensk ut frøene. Stek den sammen med hvitløksfeddene på 200 grader i ca. 15 minutter, til paprikaen er mør. Skallet på hvitløken skal være på, og det kan hende du bør ta ut hvitløken litt før paprikaen. Mens paprikaen og hvitløken kjøler seg ned kan du gjøre klar de andre ingrediensene i en foodprosessor. Husk å skrell hvitløksfeddene før du kjører alt glatt. Dette trenger ikke bare brukes som pålegg, det er nemlig super tilbehør til det aller meste. Humms er SÅ godt!

    Peanøttsmør

    Ingredienser: 200g peanøtter // 1 ss kokosolje (valgfritt) // Litt yaconsirup (valgfritt)

    Jeg måtte bare ta med denne, det er jo så utrolig enkelt å lage selv! Og så dyrt som det faktisk er å kjøpe de skikkelige typene på butikken! Alt du trenger å gjøre er å kjøre peanøttene i en blender eller foodprosessor til det blir smør. Du kan riste de litt ovnen først hvis du vil ha en dypere smak, jeg ristet mine i noen minutter på 175 grader. Du kan også tilsette litt kokosolje og/eller litt yaconsirup for en mer kremete og søt smak. Men peanøttsmøret er helt fint alene også! Hvis du liker crunchy peanøttsmør kan du bare hakke noen nøtter en liten stund og blande inn.

    Andre tips til ting man kan ha på brødskiva er bananskiver, dette husker jeg var en favoritt i barndommen, supergodt! Har du prøvd komboen bananskiver og peanøttsmør som jeg har bildet over? Himmelsk! Tomatskiver med pepper er også supert på skiva, det samme er avokoado. (hvis du ikke er uheldig som meg, og ikke tåler det)

    Håper dere fikk noen gode ideer til hva dere kan ha på brødskiva. Skinke og ost er langt i fra det eneste som funker! 

    – Sara


    #mat #vegetarianer #veganer #vegansk #pålegg #lunsj #frokost #oppskrift #tips #inspo #inspirasjon #oppskrift #matpakke

    Noen gode sparetips til studenter

    Dere som har fulgt bloggen min en stund husker kanskje at jeg pleide å lage en god del innlegg med tips til budsjettvennlige aktiviteter, sparetips og inspirasjon til hvordan man kan leve på lite. Ett av innleggene jeg skrev ble plukket opp av VG og skapte mye engasjement, “Økonomitips til studenter”. Det virket faktisk som at en del ble litt provosert over at det gikk an å leve for så lite, og selv om jeg skjønner at eksempelbudsjettet jeg satte opp ikke passer for alle tenker jeg at det jo burde være mer inspirerende enn provoserende? Uansett, her er noen gode sparetips som kommer godt med i studietiden.

    Hvordan holde matbudsjettet nede? 

    • Handle mat én gang i uken: Dette er tipset over alle tips hvis du ønsker å holde matbudsjettet lavt. Sett av litt tid hver søndag til å planlegge den kommende matuken og handle alt på en gang. Når du drar på butikken kun én gang gjør du ikke mange småkjøp her og der, og da sparer du en del. Når du lager en matplan er det også lettere å nyttiggjøre seg av alle råvarene du kjøper. Hvis du for eksempel trenger et par gulrøtter til en middag på mandag, så kan du planlegge andre middager med gulrot for å bruke de opp de resterende gulrøttene. Da slipper du å kaste mye mat. Planlegging er virkelig alt!
    • Fordelsklubber og tilbudsapper: Trumfmedlemsskap, Kiwi pluss, Coop-kort osv. er alle fine medlemskap som gjør at du sparer noen kroner, med Coop vil du også få rabatt- og gratiskuponger. Appen matvaretilbud er helt super for å se hvor de har de beste tilbudene. Nå er det for eksempel kronesmarked hos Meny. Husk bare å ikke kjøpe masse greier på disse kronesmarkedene kun fordi det er billig, det bør være ting du faktisk har brukt for.

    • Kjøp ting på 50%: Best før og minst holdbar til betyr ikke dårlig etter. Sjekk alltid om butikken du handler i selger varer som snart går ut til halv pris. Her er det faktisk mulig å kjøpe ganske mange gode råvarer til en billig penge. Har du en romslig fryser anbefaler jeg å kjøpe opp slik at du har liggende.
    • Benytt deg av innvandrerbutikker: Her er det mulig å gjøre noen virkelige gode kupp på frukt og grønt! Vi har alltid handlet mye på slike butikker, da prisene ofte er en god del lavere enn i vanlige butikker. De har også ofte løsvekt på de fleste varer slik at du kan kjøpe akkurat så mye du trenger isteden for å måtte kjøpe store pakninger. ​
    • Velg frossent: Frossent er ofte ikke noe dårligere enn ferskt. Faktisk er ofte frukt og grønt best i frossen tilstand, da disse råvarene fryses når de er på sitt beste. Dermed bevares alle de gode næringsstoffene. Også er jo prisen veldig god!

    Nødvendigheter til studiene

    • Pensumbøker for mindre: Når du får liste med pensumbøker sjekk hvor nødvendig det er at du faktisk går ut å kjøper bøkene som står der. Ganske ofte skal dere bare bruke en del av boka, og da kan du spare en del på å bare låne den på biblioteket. Jeg lånte bøker i to av tre år på høgskolen, og det fungerte utmerket. Hvis du likevel liker å ha bøkene selv anbefaler jeg å sjekke ut finn.no, facebooksiden til skolen din eller i gangene på skolen om noen selger brukte bøker. Å skulle kjøpe nye pensumbøker hvert år vil koste unødvendig mye.
    • Skolesekk, veske, klær etc.: Trenger du en ny skolesekk eller noen nye klær til studiestart anbefaler jeg igjen å gå for second hand. Sjekk ut om det er noen bruktbutikker i nærheten av deg, sjekk finn.no, tise eller noen av de andre second hand appene, eller dra på et loppemarked. Jeg kan garantere deg at du vil finne stort sett alt du er på jakt etter til en veldig mye mer overkommelig penge hvis du handler brukt. Og da vil du har mer unike ting.

    • Ting til leiligheten: Et genialt sted du finner masse rimelige ting til leiligheten er i Facebook-grupper som Students’ market Oslo. Akkurat denne gruppa er kun for Oslo, men det finnes tilsvarende grupper for andre byer. Det flytter alltid noen ut og inn av studentboliger og nå som skolen akkurat har startet ligger det mye ute for salg. Her kan du gjøre kupp på alt fra klessnorer til vannkokere og småmøbler. Alt til en veldig billig penge. Fordelen er jo også at tingene ofte kun har vært brukt i korte perioder. Hvis du ikke har en slik gruppe der du bor er selvfølgelig finn.no, vanlige salgsgrupper på facebook og loppemarked supre steder å sjekke ut. Også kan du finne veldig rimelige og greie ting på steder som Søstrene Grene, Lagerhaus osv.

    Kutt ned på luksusen 

    • Trakt din egen kaffe: Denne er dere sikker lei av å lese, men her er det mye penger å spare! En take away-kaffe koster fort 40 kroner og oppover, og selv om det er veldig fristende blir dette mye i løpet av ett år. Trakt deg en liten termos eller en to-go-mug med kaffe om morgenen. Hvis du ofte trenger påfyll utover dagen kan det hende at steder i nærheten av skolen (eller i kantinen din) har kaffeavtaler. Det veit jeg at SiO (Studentskipnaden i Oslo) i hvert fall har.
    • Lag din egen matpakke: Dette punktet har dere sikkert også hørt en del ganger før, men man sparer så utrolig mye på å lage egen lunsj vs. å kjøpe fra kantina. Selv om du lager matpakke behøver du ikke gå for klassikeren svett gulost på grovbrød! Kanskje du har noen middagsrester fra dagen før, eller så kan du lage deg en salat, en omelett, eller kanskje en frisk smoothie? Variasjon er stikkordet!
    • Dropp tradisjonell TV: Vi har faktisk aldri hatt tradisjonell TV, vi har heller gått for nettløsningene. Netflix, HBO Nordic, TV2 Sumo, Dplay osv. gjør at du kan velge akkurat de tingene du ønsker å se på og dermed kun betale for det du bruker. Du slipper også å betale NRK-lisens! Hvis du likevel ønsker å ha en TV-skjerm å se på kan du alltids plombere TV-en din og likevel slippe å betale lisens, så streamer du fra en Appel TV eller en Chromecast. Går man sammen flere venner kan man abonnere på en ting hver så deler alle på tilgangen.

    • Spar så mye som mulig på transport: Hvis du har muligheten vil jeg anbefale å droppe månedskort på buss de månedene du kan gå eller sykle til skolen. I Oslo koster månedskort for sone 1 425,- for en student og selv om det gir en herlig frihet er dette penger som kan være greie å spare. Bysykkel er et veldig godt alternativ, i Oslo koster dette ca. 300 for en hel sesong (april-november), så ved å benytte deg av beina eller sykkel vil du spare veldig mye i disse månedene. Kanskje kan du ha et reisepengekort i tillegg hvor du setter inn noen kroner du kan bruke i nødstilfeller hvis du skulle forsove deg eller hvis det øser ned en dag?
    • Skriv en ønskeliste over ting du har lyst på: Hvis du gjør det har du alltid gaveønsker når folk spør deg til jul og bursdag, samtidig som du faktisk får følelsen av å få et ønske oppfylt. Jeg tror veldig mange bare går ut å kjøper de tingene man har lyst på med en gang, og da tror jeg dessverre vi setter mindre pris på ting, samtidig som at vi kjøper mer enn vi faktisk trenger. Mye mer! Jeg har praktisert dette ganske lenge nå, og oppdager stadig vekk at jeg fjerner ting fra ønskelisten som jeg hadde lyst på for bare en måneds tid siden. Penger spart, og jeg har ikke lidd noen nød!

    Det var tipsene jeg hadde å komme med i denne omgangen, men jeg tenkte å lage et mer utfyllende innlegg med tips til å holde et lavt matbudsjett senere i høst. Mens jeg studerte brukte vi omlag 2000 kroner på mat i måneden, og da var vi to stykker. Mange mente dette var umulig om man ikke skulle spise bare havregryn og nudler, men det er det så visst ikke. Jeg tenkte kanskje jeg i september kunne ha det som mål igjen, også kan jeg lage noen ukesmenyer eller lignende til dere. Høres det interessant ut?

    – Sara


    #økonomi #student #tips #økonomitips #budsjett #inspirasjon #inspo

    Når de eldre blir en kasteball

    Hei! Nå er det bare tre uker til valget, og jeg håper dere bruker tiden til å tenker litt igjennom hvilke saker som er viktig for dere, og stemmer deretter. Etter at jeg tidligere i år fikk et lite innblikk i hvordan det står til med eldreomsorgen i landet vårt vet jeg at det er én av sakene som er viktige for meg. Jeg har derfor lyst til å fortelle dere en liten historie. 

    En historie om min oldemor som skulle blitt 94 år i går. Oldemor var en sterk og hardfør dame som leve de siste 25 årene av livet som enke. I alle disse årene klarte hun seg selv. Hun bodde i et stort hus hvor hun har lagd middag til seg selv, og oss familiemedlemmer når vi kom på besøk. Hun vasket klær, vasket opp og gjorde det meste av husvasken på egenhånd. Selv om behovet for hjelp etter hvert begynte å melde seg var hun sta, og klarte det meste selv. Helt til julaften i fjor. Da ble hun så dårlig at hun måtte hentes i ambulanse rett etter julemiddagen. Hun lå på sykehus i et par uker før hun ble sendt hjem. Etter dette ble hun aldri frisk igjen. Kun dager etter hun kom hjem begynte hun igjen å bli dårlig. Dette førte til en ny innleggelse. Og slik fortsatte det, hun ble sendt rundt mellom offentlige helsetjenester og hjemmet sitt som en pakke merket fragile. 

    De siste ukene av livet hennes var preget av angst og usikkerhet. Hun var mye redd og ønsket ikke være alene lenger. Håpet var at hun skulle få komme på et sykehjem og få trygge rammer igjen. Dessverre er behandlingstiden i vår kommune veldig lang, og denne ventetiden skapte mye unødvendig engstelse for henne. Det er godt mulig køen er like lang i andre kommuner, men det er ikke godt nok. Det er ikke greit at eldre blir tvunget til å sitte og føle seg utrygge i sitt eget hjem, mens kommunene bruker ukesvis på saksbehandling. 

    Det er hjerteskjærende og sterkt provoserende å tenke på at i Norge, verdens 2. beste land å bo sitter eldre så lenge i kø for å få sykehjemsplass at de blir alvorlig syke og dør. Og jeg tenker det må være ekstra tøft for de stakkars menneskene som ikke har pårørende rundt seg som står på for dem. Min oldemor døde dessverre i sykehjemskø, det burde ingen trenge å gjøre. Og jeg håper at de partiene som ender opp i regjering gjør nødvendige grep for å forhindre dette.

    For jeg lurer på hvordan man skal kunne kvalifiseres til å få den hjelpen man trenger som gammel, hvis det å jobbe, betale skatt og bidra til samfunnet hele livet ikke er nok?

    – Sara


    #eldreomsorg #norge #politikk #eldre #omsorg #valg

    Oppskrift: lapper med gresk yoghurt

    Hei og god mandag! Facebook-feeden min forteller meg at de fleste er tilbake på skolebenken i dag, så i dag tenkte jeg å tipse om en kjapp og enkel oppskrift på lapper med gresk yoghurt. Disse er sukkerfrie og hvis du bytter ut hvetemel med en grovere type vil de mette lengre. Perfekt til nistepakka! Disse kan med fordel stekes opp i en stor porsjon og fryses, da er det lett å ta opp når du har lyst på deilige lapper til frokost, og selvfølgelig til skolematen! Håper de faller i smak 🙂

    Ingredienser til ca. 10-12 små lapper: 2 egg // 1,5 dl gresk yoghurt // 0,5 dl melk // 1 ts bakepulver // ca. 1 dl mel // Yaconsirup eller annen søtning // Kardemomme og 100% vaniljepulver for smak // 

    Pisk egg, yoghurt, melk og yaconsirup sammen før du tilsetter alt det tørre. Tilpass med mer melk eller mel hvis du trenger det, røren skal være som en litt tykk vaffelrøre. 

    Så er det bare å steke de, enten på en takke hvis du har det, eller i vanlig stekepanne. Stekepanne fungerte fint for meg.

    Topp lappene med det du ønsker, for eksempel brunost, rømme og syltetøy, bær, smør, lønnesirup eller bananskiver. Du kan også fint droppe søtning helt og bare ha vanlig pålegg på. Gode blir de uansett! Og veldig godt er det å bytte ut vanlige brødskiver med disse innimellom. 

    Håper de av dere som går på skole har hatt en fin første skoledag! Og at alle andre har hatt en fin mandag, enten den har blitt brukt på jobb eller ferie. Selv går jeg verken på skole eller jobber akkurat nå, håpet er å finne en jobb i nærheten av her jeg bor. Det er dog ikke bare enkelt, forrige uke sendte jeg ut en søknad på en jobb i Oslo, men denne uka skal jeg virkelig få opp dampen og sende ut en del åpne søknader til bedrifter i Hønefoss-området. Ønsk meg lykke til!

    – Sara


    #mat #lunsj #frokost #oppskrift #hjemmlaget #skolemat #tips #inspirasjon #inspo