Oppskrift: Byggrynsgrøt (slow cooker)

Reklame | Crock-Pot - sponset kjøkkenprodukt

God lillelørdag! Om ikke lenge stikker jeg ut i parken med noen venninner, og det skal bli helt greit nå. Gradestokken har allerede rukket å vise 30 grader i dag, så det er ingen vits å sitte inne. Før det ville jeg bare innom her med oppskrift på byggrynsgrøt til dere. Byggrynsgrøt er skikkelig godt, og jeg synes de porsjonspakningene til Fjordland er helt supert å plukke med seg på farten. Likevel er det jo hakke sunnere å lage selv, så det har jeg prøvd meg på nå. Jeg lagde i Crock-Poten min, for da slipper jeg å passe på grøten, men det kan selvfølgelig lages i kjele også. Denne oppskriften gir en ganske stor porsjon, men det er bare å oppbevare grøten i kjøleskap og ta frem når du vil.

Ingredienser: 2,5 dl byggryn // 3,5 dl vann // 1,5 dl melk + eventuelt melk til servering // Topping

Start med å legge byggrynene i vann kvelden før. Om dette er nødvendig er jeg ikke helt sikker på, men jeg så noen anbefalte det på diverse forum på nett. Det skader i hvert fall ikke! Ha alle ingrediensene i Crock-Poten og sett den på lav hastighet 3 i timer. Når den er ferdig er grøten litt tørr, så hvis du vil kan du allerede nå ha i mer melk og la den stå i en halvtime til slik at den blir mer grøtete. Jeg liker dog å ha den sånn for da kan jeg spise den kald uten at det blir for klissete, også kan jeg gi den et lite oppkok med mer melk hvis jeg vil ha varm grøt. 

Topp grøten med akkurat det du vil! Jeg gikk for en varm variant på disse bildene og hadde over noen oppvarmede bær og noen ristede gresskarkjerner. SÅ godt!

Håper det smaker!

– Sara


#grøt #mat #frokost #lunsj #oppskrift #tips #byggryn #inspirasjon 

Upcycle: gammel kaffeboks

Å upcycle isteden for å kaste og kjøpe nytt er jeg skikkelig fan av. Veldig mye kan få nytt liv med litt maling, spraylakk eller lignende!

Jeg har lenge irritert meg over krukken vi har brukt til kaffe, den har vært for liten til å romme en hel kaffepose og da blir det unødvendig rot på benken med en halvfull pose. Så da mamma skulle kaste en gammel kaffeboks med mer enn nok plass fikk jeg den isteden. Den var riktig nok ikke så fin lenger med både flekker og bruksslitasje, men etter en runde med spraylakk ble den god som ny igjen. Her kan dere se hva jeg gjorde. 

Sånn ser den lille kaffekroken vår ut nå – ganske koselig egentlig!

Den var moden for en liten oppfrisking, ikke sant? Det eneste jeg har gjort er å spraylakke boksen i matt hvit spraylakk. Jeg ville ikke risikere å få noe lakk inni boksen så jeg lakkerte med lokket på. For å være sikker på at ikke noe av det gamle syntes satte jeg ikke lokket helt ned slik at jeg fikk sprayet litt mer enn det som faktisk trengtes. 

Jeg ble ikke helt enig med meg selv om klistremerket passet eller ikke, men enn så lenge liker jeg det. Klistremerket ha tavleoverflate slik at det går an å skrive på den med kritt. Jeg har brukt krittusj for det sitter bedre og er lettere å bruke til skriving på små ting. Hvis jeg kommer over et klistremerke eller lignende som er litt større som kan brukes bytter jeg nok ut med det. Upcycle vol. 2!

– Sara


#kaffe #diy #interiør #kjøkken #upcycle #redesign #gjenbruk #tips #inspirasjon

5 ting å ha på grillen som ikke er kjøtt

Sommer og grillingen er nesten som synonymer å regne, og det er kanskje ikke så rart – grillmat er skikkelig godt og ikke minst koselig! Kjøtt og pølser er for mange selvskrevne innslag på grillen, men det betyr likevel ikke at det trenger være det eneste. Det finnes så mye annet som egner seg like godt til grilling, og her har dere noen av mine favoritter. 

Nam! Med godt tilbehør som potetsalat (helst hjemmelaget), salat og kanskje litt chilisaus over aspargesen begynner vi å snakke!

Halloumi: Denne kypriotiske osten er ikke bare utrolig god på smak, den er også helt perfekt å grille. Den tåler høye temperaturer før den smelter, bare husk å skjær litt tykke skiver – de på bildet ble litt i tynneste laget. Halloumi er, til tross for et ganske høyt fettinnhold høy på protein! Det er faktisk så mye som 20g protein per 100 gram, det er bare 7g mindre enn kyllingfilet! 

Asparges: Dette regner jeg med at mange av dere har grillet før? Hvis ikke er det bare å kjøpe en bunt nesten gang grillen skal frem, for asparges er så godt! Ikke bare smaker det godt, disse grønne herlighetene er også veldig sunne. De inneholder blant annet A- og C-vitamin, jern, kalsium og fosfor. 

Maiskolbe: Maiskolbe er en selvfølge på grillen for min del, det er jo så godt! Ha gjerne på litt kryddersmør, eller bare vanlig smør når maiskolben er ferdig stekt – det er skummelt godt!

Ananas: Ananas grillet jeg for første gang i går, men så utrolig godt det var! Jeg tror faktisk aldri jeg har grillet frukt før, men det var virkelig en positiv overraskelse, neste gang må jeg prøve vannmelon også. Jeg har også sett folk griller både jordbær, fersken, kiwi og gudene vet hva, så det er helt sikker mye som egner seg!

Fylte paprikaer: Dette tror jeg at jeg har tipset om før, men det fortjener plass på listen i år og – for.det.er.så.godt! Kjøp enten de lange snackpaprikaene eller de små som ofte kommer i shakers og del de på langs. Ta ut frø og stilk før du fyller de med ønsket kremost. I går gikk jeg for kremost med urter, men alle typene kan egentlig brukes. 

Det er SÅ mye godt som kan grilles som ikke er kjøtt og dette er bare et noen få tips. Andre ting som egner seg godt på grillen er tomater (de blir så utrolig saftige), sopp, squash, aubergine, løk og mye mye mer! Google litt før du stikker på butikken hvis du trenger inspirasjon, det finnes nemlig et hav av tips der ute. 

– Sara


#grill #grille #grilling #sommer #bbq #tips #inspirasjon #vegetar #vegetarisk #mat #middag

Grovt, eltefritt støpejernsbrød

God mandag! Nå var det skikkelig godt med en ny uke, selv om det er fri i dag var det godt med ny, frisk start etter noen “hektiske” dager. Jeg skriver hektiske i gåseøyne for i går var det ikke akkurat mye hektisk, jeg gjorde vel egentlig ikke mye som kan sies å være fornuftig, men en skikkelig daffedag var etterlengtet. Helt siden dagene før 17. mai har jeg gått med skikkelig høye skuldre, uten egentlig å trenge det, men nå begynner det endelig stive skuldre å løsne. Bortsett fra en lat søndag har jeg siden sist rukket å delta på vårens siste quiz-runde, vært med Matias å øvelseskjørt og vært på innflytningsfest. Og ryddet opp etter 17.mai-feiringen. Det ble så utrolig mye mat igjen, og vi har nesten slitt med å spise opp alt. Men nå babler jeg veldig! Jeg tenkte det passet å starte den nye uka med en oppskrift på et supergodt, grovt støpejernsbrød.

Ingredienser: 8 dl sammalt hvete // 1,5 dl havrekli // 1/2 pakke fersk gjær // 1 ts salt // 4 dl lunket vann (varm opp, ikke bruk lunket fra springen) // Olje // Havregryn til pynt //

Ha sammalt hvete, havrekli, gjær og salt i bolle, og bland. Tilsett lunket vann og rør godt med en tresleiv. Deigen vil være ganske klissete, men det er helt riktig. La så deigen heve i ca. en times til, da vil den være omtrent dobbelt så stor. I mellomtiden kan du smøre støpejernet lett med olje og når deigen er klar har du den bare oppi støpejernet. La deigen etterheve i ca. 30 minutter.

Pensle brødet med litt olivenolje og dryss over havregryn. Stek brødet på 200 grader i 30-40 minutter, til brødet har en gyllen skorpe.

Server med masse godt pålegg, helst mens det enda er litt lunkent!

Jeg hadde nesten glemt hvor sinnsykt godt det er med hjemmelaget brød! Og når man slipper eltingen er det jo nesten ikke noe styr heller, gjett om støpejernet skal bli brukt mye fremover! Som jeg skrev i ingredienslisten er det best å bruke fersk gjær, jeg gjorde ikke det da jeg bakte brødet og dere ser sikkert at det ikke hevde så godt som jeg skulle ønske. Så fersk gjær er absolutt best!

– Sara


#brød #oppskrift #hjemmelaget #ferskt #bakst #støpejern #frokost #lunsj

17.mai 2018 i bilder

Hei! Håper dere hadde en kjempefin 17.mai-feiring i går? Dagen vår gikk i ett fra morgen til kveld med champagnefrokost, isspising, besøk og grilling. Vi hadde med andre ord en kjempefin dag, men fy søren så godt det var når hodet traff puta! Her kommer et lite bildedryss fra dagen.

Ingen 17.mai er fullkommen uten? Denne lagde jeg til frokosten, og til grillingen hadde mamma laget en – sukkersjokk! 

Boobbler!

Masse fine folk ♥

Og enda flere fine folk ♥

Vilde, Matias og jeg fikk snikt inn et lite isstopp før Matias og jeg tok en tur til mor og far. Det hører jo nesten med med en is eller 10!

Hos onkel startet vi med litt mer bobler, før grillen kom på. 

Kooser oss ♥

Litt skyting på blink med luftpistol ble det også tid til. Jeg turte riktig nok ikke fordi jeg var redd for å skyte hull i vinduet, det hadde vært så typisk meg!

En skikkelig vellykket dag overstått, med masse fine folk. Gleder meg allerede til neste år!

– Sara


#17mai #feiring #nasjonaldag #familie #venner #frokost #champagnefrokost #grilling #sol #vår

Pikekyss til 17.mai (vegansk)

Jeg gleder meg skikkelig til 17.mai i år, og derfor koser jeg meg litt ekstra med forberedelser. I går sto pikekyss på planen og med litt konditorfarge kunne de ikke passet bedre inn på nasjonaldagen. Denne gangen tenkte jeg å prøve marengs med aquafaba (kikertlake) isteden for eggehvite, jeg synes det er helt genialt at man kan bruke et sånt avfallsprodukt til å lage ting med og da kan i tillegg alle spise det – veganere eller ei. Pikekyss kan du selvfølgelig også lage på “gamlemåten”, men her kommer i hvert fall oppskrift på en vegansk versjon. Håper det smaker ♥

Ingredienser: Laken av 1 boks kikerter // 150g melis // 1 ts vaniljepulver // Konditorfarge hvis ønskelig (gele) // Vegansk sjokolade (valgfritt) // Sprøytepose/blank plastpose til utsprøyting

Sil kikertlaken i en bolle, bruk gjerne en kjøkkenmaskin hvis du har og pisk i ca. 5 minutter. Da vil den ha begynt å skumme og bli hvit i fargen. Fortsett piskingen og tilsett litt og litt melis, samt vaniljepulver. Når du kan snu bollen på hodet uten at det sklir ut er marengsen ferdig og da er det bare å sprøyte ut fine pikekyss. Jeg brukte en sprøytepose uten tipp denne gangen, men bruk gjerne en stjerneformet tipp eller lignende.

I og med at disse er til 17.mai valgte jeg å ha i blå og rød konditorfarge. Ved å ta et par striper med hver farge langs innsiden av posen får du et fint mønster i pikekyssene, husk  bare å bruke gelefarger slik at du ikke ødelegger marengsen. Som dere ser blir det ikke helt jevn fordeling av farge, men det synes jeg ikke gjør noe. Hvis du vil kan du fylle noen av pikekyssene med sjokolade, en liten overraskelse til gjestene! For å få til det legger du bare en liten sjokoladebit på bakebrettet før du sprøyter marengs over hele biten.

Så er det bare stekningen igjen, og det er det som tar tid. Ovnen skal stå på 75 grader, men senkes til 50 når du setter inn brettet. Her kan du la de stå i 3-4 timer før du slår av varmen helt. La pikekyssene stå i ovnen i en times tid etter den er slått av, da skal du unngå at de sprekker ved nedkjøling. Sett brettet lengst ned i ovnen. Jeg har ikke varmluft, men prøvde likevel å steke to brett om gangen, det ene ble dessverre ikke vellykket.

Pikekyssene fløt litt utover i ovnen, så de ble litt flatere, men det får bare være. Jeg synes de ble søte uansett 🙂 Det er mulig å lage pavlova med aquafaba også, men jeg tør ikke ta sjansen på at den også flater ut. Aquafaba-marengs er likevel et kjempegodt alternativ hvis du får en veganer på besøk!

– Sara


#oppskrift #diy #søtt #godteri #vegansk #vegan #aquafaba

Vårprosjekt: dyrk egne grønnsaker i vinduskarmen

God kveld! Håper helga har behandlet dere bra? Vi har overraskende nok, til søndag og være, gått tur i dag. Det er ikke ofte vi spontant gjør sånt en søndag kveld, men når vært er så fint som nå frister det jo egentlig bare å være ute! Det ble et par tunge oppoverbakker så ingen rolig søndagstur heller – deilig! Nå har jeg omsider fått rotet meg til å dra frem maskinen, det skal redigeres på en video jeg spilte inn i går, men akkurat nå ville jeg bare innom for å vise dere mitt nyeste litte vårprosjekt. Jeg har nemlig sådd litt i mini-drivhuset mitt og jeg er så spent på om det kommer opp noe. 

Grønnsaker som hvitløk, purre, vårløk, løk osv. kan uten problem gros i vinduskarmen, og det beste; du bruker “rester” etter middagslagingen. Under følger en kort fremgangsmåte. 

Det jeg har gjort denne gangen er å så noen stilker av vårløk som vi brukte til middag her om dagen og et par hvitløksfedd. Feddene har ikke begynt å spire enda, men det skal visst ikke gjøre noe. Det er bare viktig at du passer på å sette riktig ende opp! Hvitløken kan ta opptil 6 måneder før er ferdig, og innen den tid blir jeg nødt til å plante om så den får større plass. Vårløken er jo veldig enkel, der setter du bare den “hårete” enden ned i jorda. Om ikke lenge skal stilkene begynne å vokse, og da kan man kutte ned og bruke etter hvert som de vokser eller vente til de har vokst helt ut. Så vidt jeg har skjønt skal jorda holdes jevnt fuktig og de bør helst stå i vinduskarmen for å få nok sollys. 

Det er vårløken som blir mest spennende å følge med på fremover da de skal vokse relativt fort. Jeg kan jo holde dere oppdatert på hvordan det går, og hvis jeg bestemmer jeg for å så noe mer. Når salaten vi har nå er tom tenkte jeg å prøve å så stilken dens, soppstilker og ingefær står også på listen over ting jeg har lyst til å prøve, jeg må bare en tur på butikken først. 

Håper dere har en fin søndagskveld, og at den kommende uken blir super! 

– Sara


#grønnsaker #dyrke #gro #diy #hage #drivhus #tips #inspirasjon

Hårtips til 17.mai: double braided updo

Hei og god lørdag! Nå som det bare er noen dager til 17.mai og i tillegg er høysesong for konfirmasjoner tenkte jeg å dele en hårfrisyre med dere som passer perfekt til disse anledningene. Selv om det innebærer litt fletting er dette en enkel frisyre som kan gjøres på langt og litt kortere hår. 

Du trenger: 1 hårstrikk // En haug med hårnåler // Hårbørste // Gjerne noe pynt som går til 17.mai

Start med å ta en porsjon hår bak fra toppen av hodet, som vist på bilde nummer 1. Del den i to og legg de over hverandre før du fester de med hårnåler. Nå skal håret deles inn i tre, en bakdel og to sidedeler. Den bakerste delen (inkludert det håret du nettopp festet) tar du i en lav hestehale og så fletter du det helt vanlig. Dra litt i fletten så den blir løsere og rull den rundt til du får en bun. Fest godt med hårnåler så den ikke faller ut. 

Håret på siden skal flettes i to fletter som så festes bak i bunen. Start med å flette den ene siden, ta bare det øverste hårlaget som vist på bilde en og flett en vanlig gang, så tar du med hår fra den ene siden helt til alt håret er med i fletta. Da fester du det i bunnen med hårnåler. Det løse håret surrer du bare til lokker og fester med hårnåler. Gjenta på andre siden og løsne gjerne litt på flettene så de ser mer tilfeldige ut. Har du noe passende pynt kan du gjerne feste det, jeg lagde bare en sløyfe av flagg-bånd og festet ned en hårnål. 

Håper dette ga mening? Jeg tenker alltid at det ikke blir vanskelig å forklare når jeg skal lage slike hårinnlegg, men ender alltid opp med å bruke masse tid på hvordan jeg skal formulere meg. Haha, men hvis det er noe som var uklart er det selvfølgelig bare å spørre! 

– Sara 


#hår #skjønnhet #beauty #frisyre #flette #håroppsats #tips #17mai 

Veganske kanelsnurrer

Kanelsnurrer er noe av det aller beste jeg får, jeg føler jeg sier det om alle kaker, men kanelboller er seriøst best. Når de fortsatt er litt lunkne etter steking og de nærmest smelter på tungen – da er jeg i himmelriket. For litt siden satt jeg å scrollet rundt på Pinteres og da jeg kom over denne oppskriften på veganske kanelsnurrer med aquafaba (kikertlake) ble jeg interessert. Jeg var ikke helt enig med alt i oppskriften, så jeg har kommet frem til min egen versjon – og det ble SÅ godt! Det er ikke mulig å smake forskjell, så hvis du ikke vet hva du skal kose deg med i helga synes jeg du burde kaste deg over bakebollene.

Ingredienser til 10 snurrer: 1,5 dl lunket vann // 0,5 dl aquafaba (kikertlake) // 1 dl sukker // 1/2 pakke fersk gjær (rød) // 2 ss smeltet vegans smør/matolje // 6 dl mel // Smeltet vegansk smør til fyll // Kanel og sukker

Start med å ha vann, aquafaba (husk å sile først), sukker og gjær i en bolle, rør godt til gjæren har løst seg helt opp. Ha så i smeltet vegansk smør eller matolje og mel, elt deigen godt. La deigen heve til dobbelt størrelse.

Kjevle ut deigen og pensle på smeltet vegansk smør, Eldorado har både en flytende og en vanlig variant som er vegansk. De er ganske billige og selges på blant annet Meny og Kiwi. Strø over ønsket mengde kanel og sukker, som i mitt tilfelle er MYE. Rull deigen til en pølse og del opp til kanelsnurrer.

Sett snurrene på et bakebrett med litt mellomrom og la de heve til de har vokst sammen. Pensle gjerne med litt vegansk smør hvis ønskelig og dryss over perlesukker.

La godbitene steke på 180 grader i ca. 20 minutter. Før de er helt avkjølte kan du lage en blanding av melis, vann og smeltet vegansk smør (ja, jeg veit det er mye smør i denne oppskrifta) og ha over. Det gjør en så enorm forskjell på kanelboller synes jeg! Også er det bare å nyte ♥

Jeg får nesten vann i munnen bare av å se på disse bildene, og skulle ønske jeg hadde en til kaffekoppen i dag. Dessverre er den en liten stund siden jeg lagde disse kanelsnurrene, men etter neste kikertmiddag blir det nok en ny runde. Jeg har ikke prøvd det selv, men det går helt sikkert an å fryse de ned. Da er det bare å ta frem og tine når det kommer gjester. Hvor deilig er det ikke å kunne servere ferske kanelsnurrer på 1-2-3?

– Sara


#vegan #vegansk #oppskrift #kake #gjærbakst #bake #kanelbolle #kanelsnurr #hjemmelaget #søtt

Noen enkle tips for å spare mat

Hver gang jeg må kaste mat får jeg alltid veldig dårlig samvittighet, det er bare så utrolig bortkastet og unødvendig. Målet mitt er å kaste så lite som overhode mulig og jeg har kommet opp med en god del løsninger som reduserer matsvinnet vårt. Med tanke på at vi nordmenn kaster så mye som hver åttende handlepose er dette noe de fleste av oss kan blir flinkere til. Jeg tenkte derfor i dag å komme med noen tips til hvordan vi kutter matsvinnet her hjemme. Og vil du ha enda flere tips kan du sjekke ut dette innlegget jeg skrev for en tid tilbake.

Isbitmetoden

Jeg vet ikke om dette er en greie, men jeg synes isbitmetoden var et passende ord. Med det mener jeg rett og slett at jeg bruker isbitbrett til å fryse ned diverse ting i, som for eksempel kaffeskvetter som ikke drikkes opp, kokosmelk som er igjen etter middagen, pesto, tomatsaus og andre sauser du ikke får brukt opp. Vin kan fryses ned og enten brukes i middagsretter eller som isbiter til vin ved en senere anledning. Det er ikke noe særlig å ha vanlige isbiter i vin da det vanner den ut, men vin-isbiter funker veldig greit. Urter pleier jeg å fryse som de er, men jeg veit mange liker å fryse ned urter i isbitbrett med olje. Så skaff deg et par gjenbrukbare isbitbrett og du kan spare en god del!

Hold kjøleskapet organisert

Dette er faktisk ganske viktig, og et punkt jeg slurver mye med selv. Det er veldig lurt å ha faste plasser for oppbevaring slik at du alltid vet hva du har. Et overfylt eller dårlig organisert kjøleskap fører dessverre ofte til at ting blir liggende for lenge og må kastes. Det kan også vært lurt å ha en halv hylle eller skuff tilegnet mat som må spises opp raskt. Det kan være middagsrester, bær som holder på å bli gamle eller ligende. Husk også alltid å rote maten slik at den gamle kommer foran den nye når du handler inn. 

Handle på Matsmart/Holdbart og lignende. 

Dere har sikkert hørt om disse sidene og butikkene som selger mat til veldig rabatterte priser, men de er verdt å tipse om likevel. Mat som selges på disse sidene har enten kort holdbarhetsdato, er allerede utgått på dato, produkter som skal bytte emballasje eller rett og slett varer det har blitt produsert for mye av. Dette er mat som er helt fin å spise, men som ellers ville blitt kastet. Jeg har nylig gjort min første bestilling fra Matsmart og er så langt veldig fornøyd!

Frisk salat lengre

Jeg måtte ha med dette som et eget punkt for dette har gjort at vi kaster mikroskopiske mengder salat nå i forhold til før. Før skjærte vi rett av salaten det vi trengte, men nå har vi begynt å ta av hele blader isteden. Med en gang du begynner å skjære i salat blir den brun og da måtte vi alltid skjære av det ytterste laget neste gang vi skulle ha. Så ved å bare rive av hele blader og kutte opp de holder salaten seg fin helt til du har brukt den opp. Det kan godt hende at dette er veldig logisk, men vi hadde ikke tenkt på det før.

Gjennbruk maten

Huff, dette hørtes ille ut, men jeg kom ikke på noen bedre overskrift. Det jeg mener er ting som for eksempel kaffegrut, som etter trakting kan brukes til å lage kroppsskrubb. Bare bland med kokosolje eller en annen olje og skrubb i vei. Andre ting som kan brukes igjen er laken som er igjen etter kikerter og bønner, den kan erstatte eggehvite og bli til ting som marengs, makroner osv. Oppskrift på makroner med kikertlake finner du her, de ble kjempegode! Grønnsaksskrell, stilker og annet som blir til overs etter matlaging kan du samle i en pose i fryseren og koke grønnsakskraft på. Nøyere forklaring på dette kan du lese i dette innlegget.

Brød

Brød har kanskje alltid vært en av verstingene i vårt hjem, og vi er på ingen måte i mål med å ikke kaste noe. Et godt tiltak er selvfølgelig å fryse halve brødet men likevel kan vi ende opp med noen tørre skiver noen ganger. Da kan brødet for eksempel bli til griljermel, krutonger arme riddere eller grillede ostesmørbrød.

Lag restemiddag

Dette høres heller ikke ikke sånn superdigg ut egentlig, men det er det! En gang i blant kan en restemiddag være en kjempelur måte å  få brukt opp mat som ellers kanskje ville blitt kastet og kanskje på. Og kanskje du til og med oppdager nye, gode kombinasjoner som ender opp på middagsbordet igjen ved en senere anledning? Lag en gryte, suppe eller lignende – kun fantasien (og restene du har) setter grenser. 

Smoothies og juice

Nedfrysing av bananer, bær og lignende regner jeg med at de fleste er ganske flinke til. Det er så kjekt å ha litt frosne bær og frukt liggende til smoothies. Andre ting som yoghurt, kokosmelk osv. kan selvfølgelig også fryses ned slik at det er klart til smoothielaging. Da kan isbitmetoden som jeg nevnte lengre opp være lur å benytte seg av. Ingefær som fort kan bli stygg kan også fryses og tas frem når du skal juice. Det kan du også gjøre med granateple, sitron, kiwi og mye annet, bare google for å sjekke hvordan de holder seg best. Enkelte grønnsaker må for eksempel forvelles før frysing, men dette bør sjekkes opp i hvert enkelt tilfelle. 

Håper dette var nyttige tips som kanskje kan hjelpe dere med å redusere matsvinnet litt. Det er så bak mål at vi kaster så mye mat som vi faktisk gjør, når andre folk sulter ihjel. 

– Sara


#mat #matsvinn #miljø #miljøvennlig #økonomi #sparing