Oppskrift: Byggrynsgrøt (slow cooker)

Reklame | Crock-Pot - sponset kjøkkenprodukt

God lillelørdag! Om ikke lenge stikker jeg ut i parken med noen venninner, og det skal bli helt greit nå. Gradestokken har allerede rukket å vise 30 grader i dag, så det er ingen vits å sitte inne. Før det ville jeg bare innom her med oppskrift på byggrynsgrøt til dere. Byggrynsgrøt er skikkelig godt, og jeg synes de porsjonspakningene til Fjordland er helt supert å plukke med seg på farten. Likevel er det jo hakke sunnere å lage selv, så det har jeg prøvd meg på nå. Jeg lagde i Crock-Poten min, for da slipper jeg å passe på grøten, men det kan selvfølgelig lages i kjele også. Denne oppskriften gir en ganske stor porsjon, men det er bare å oppbevare grøten i kjøleskap og ta frem når du vil.

Ingredienser: 2,5 dl byggryn // 3,5 dl vann // 1,5 dl melk + eventuelt melk til servering // Topping

Start med å legge byggrynene i vann kvelden før. Om dette er nødvendig er jeg ikke helt sikker på, men jeg så noen anbefalte det på diverse forum på nett. Det skader i hvert fall ikke! Ha alle ingrediensene i Crock-Poten og sett den på lav hastighet 3 i timer. Når den er ferdig er grøten litt tørr, så hvis du vil kan du allerede nå ha i mer melk og la den stå i en halvtime til slik at den blir mer grøtete. Jeg liker dog å ha den sånn for da kan jeg spise den kald uten at det blir for klissete, også kan jeg gi den et lite oppkok med mer melk hvis jeg vil ha varm grøt. 

Topp grøten med akkurat det du vil! Jeg gikk for en varm variant på disse bildene og hadde over noen oppvarmede bær og noen ristede gresskarkjerner. SÅ godt!

Håper det smaker!

– Sara


#grøt #mat #frokost #lunsj #oppskrift #tips #byggryn #inspirasjon 

Upcycle: gammel kaffeboks

Å upcycle isteden for å kaste og kjøpe nytt er jeg skikkelig fan av. Veldig mye kan få nytt liv med litt maling, spraylakk eller lignende!

Jeg har lenge irritert meg over krukken vi har brukt til kaffe, den har vært for liten til å romme en hel kaffepose og da blir det unødvendig rot på benken med en halvfull pose. Så da mamma skulle kaste en gammel kaffeboks med mer enn nok plass fikk jeg den isteden. Den var riktig nok ikke så fin lenger med både flekker og bruksslitasje, men etter en runde med spraylakk ble den god som ny igjen. Her kan dere se hva jeg gjorde. 

Sånn ser den lille kaffekroken vår ut nå – ganske koselig egentlig!

Den var moden for en liten oppfrisking, ikke sant? Det eneste jeg har gjort er å spraylakke boksen i matt hvit spraylakk. Jeg ville ikke risikere å få noe lakk inni boksen så jeg lakkerte med lokket på. For å være sikker på at ikke noe av det gamle syntes satte jeg ikke lokket helt ned slik at jeg fikk sprayet litt mer enn det som faktisk trengtes. 

Jeg ble ikke helt enig med meg selv om klistremerket passet eller ikke, men enn så lenge liker jeg det. Klistremerket ha tavleoverflate slik at det går an å skrive på den med kritt. Jeg har brukt krittusj for det sitter bedre og er lettere å bruke til skriving på små ting. Hvis jeg kommer over et klistremerke eller lignende som er litt større som kan brukes bytter jeg nok ut med det. Upcycle vol. 2!

– Sara


#kaffe #diy #interiør #kjøkken #upcycle #redesign #gjenbruk #tips #inspirasjon

5 ting å ha på grillen som ikke er kjøtt

Sommer og grillingen er nesten som synonymer å regne, og det er kanskje ikke så rart – grillmat er skikkelig godt og ikke minst koselig! Kjøtt og pølser er for mange selvskrevne innslag på grillen, men det betyr likevel ikke at det trenger være det eneste. Det finnes så mye annet som egner seg like godt til grilling, og her har dere noen av mine favoritter. 

Nam! Med godt tilbehør som potetsalat (helst hjemmelaget), salat og kanskje litt chilisaus over aspargesen begynner vi å snakke!

Halloumi: Denne kypriotiske osten er ikke bare utrolig god på smak, den er også helt perfekt å grille. Den tåler høye temperaturer før den smelter, bare husk å skjær litt tykke skiver – de på bildet ble litt i tynneste laget. Halloumi er, til tross for et ganske høyt fettinnhold høy på protein! Det er faktisk så mye som 20g protein per 100 gram, det er bare 7g mindre enn kyllingfilet! 

Asparges: Dette regner jeg med at mange av dere har grillet før? Hvis ikke er det bare å kjøpe en bunt nesten gang grillen skal frem, for asparges er så godt! Ikke bare smaker det godt, disse grønne herlighetene er også veldig sunne. De inneholder blant annet A- og C-vitamin, jern, kalsium og fosfor. 

Maiskolbe: Maiskolbe er en selvfølge på grillen for min del, det er jo så godt! Ha gjerne på litt kryddersmør, eller bare vanlig smør når maiskolben er ferdig stekt – det er skummelt godt!

Ananas: Ananas grillet jeg for første gang i går, men så utrolig godt det var! Jeg tror faktisk aldri jeg har grillet frukt før, men det var virkelig en positiv overraskelse, neste gang må jeg prøve vannmelon også. Jeg har også sett folk griller både jordbær, fersken, kiwi og gudene vet hva, så det er helt sikker mye som egner seg!

Fylte paprikaer: Dette tror jeg at jeg har tipset om før, men det fortjener plass på listen i år og – for.det.er.så.godt! Kjøp enten de lange snackpaprikaene eller de små som ofte kommer i shakers og del de på langs. Ta ut frø og stilk før du fyller de med ønsket kremost. I går gikk jeg for kremost med urter, men alle typene kan egentlig brukes. 

Det er SÅ mye godt som kan grilles som ikke er kjøtt og dette er bare et noen få tips. Andre ting som egner seg godt på grillen er tomater (de blir så utrolig saftige), sopp, squash, aubergine, løk og mye mye mer! Google litt før du stikker på butikken hvis du trenger inspirasjon, det finnes nemlig et hav av tips der ute. 

– Sara


#grill #grille #grilling #sommer #bbq #tips #inspirasjon #vegetar #vegetarisk #mat #middag

7 ting jeg gleder meg til i sommer

Dere, om én uke er sommeren offisielt i gang! Og jeg har bestemt at dette skal bli sommeren over alle sommere! Haha så teit, men det jeg mener er at jeg i år vil prøve å få så mye utav sommeren som overhode mulig. I fjor gikk så og si hele sommeren bort til jobb, jeg gikk glipp av det meste som var gøy og det er ikke noe gøy. Derfor har jeg litt å ta igjen i år! Så jeg har satt sammen en liste over ting jeg vil gjøre i sommer. 

Bryllupet til Karoline og Jonas

Om litt under en måned skal Karoline og Jonas gifte seg, og jeg gleder meg skikkelig! Ingen av mine venner har giftet seg enda, så dette skal bli skikkelig stas. Karoline kommer til å bli en helt utrolig fin brud, hun har kjøpt DEN kjolen og jeg er sikker på hele resten av bryllupet også kommer til å bli amazing. Jeg drar sammen med den fine Radisson-gjengen så jeg veit det kommer til å bli en bra dag!

Bade ute

Dette husker jeg ikke å ha gjort på flere år, kanskje så langt tilbake som da jeg var russ i 2011? Det er nesten litt sykt! Så i år vil jeg teste badevannet, ryktene skal ha det til at det allerede er banevennlig enkelte steder i området her. 

Dra i parken

Denne får plass på listen hvert eneste år, og det er jo rett og slett fordi det er så koselig. Å sitte en liten gjeng i parken med litt sushi, noe frukt og bær eller bare en is er så utrolig hyggelig! I tillegg er det en gylden mulighet til å få litt farge på kroppen, i hvert fall for en som meg som hater å sole seg. Så det skal jeg prøve å få dratt i gang mer enn én gang i sommer!

Ulike sammenkomster

Det skjer som regel en del sammenkomster i sommermånedene og først ut i år er en renuion for klassen jeg gikk med på barne- og ungdomsskolen. Det er hele 10 år siden vi gikk ut nå, og jeg blir nesten litt kvalm av å skrive det – 10 år!! Det er så lenge det, og jeg føler meg jo ikke så gammel enda. Det blir nok veldig hyggelig, og Anna kommer til og med helt fra England ♥ Sommeren er også høysesong for bursdager i min vennegjeng så jeg vil tro det blir en bursdag eller to i løpet av de neste månedene. Jeg har jo også bursdag i juli, men jeg har foreløpig ingen planer for dagen. 

Spise masse frukt og bær

Jeg regner med at det ikke bare er jeg som har litt lettere for å spise sunt om sommeren? Sjokolade og annet usunt frister liksom ikke på samme måte som ellers. Ikke for det, jeg eelsker jo is og det skal jeg kose meg masse med, men når den norske jordbæra er i hyllene er det lite som slår det! Kanskje jeg får med meg noen som vil være med på selvplukk en dag når det er i gang. Vilde, er du med?

Komme videre med lappen

Nå har onkel og jeg øvelseskjørt en del i det siste, i tillegg holder jeg på med å lese teoriboka. Så når vi får kjørt litt til tenker jeg å melde meg opp hos en kjøreskole. Jeg veit ikke hvor langt det er realistisk å komme på en sommer, men jeg håper i hvert fall på å få gjennomført sikkerhetskurs på bane. 

Være aktiv utendørs 

Jeg kan være den første til å innrømme at jeg ofte har sittet inne på dager hvor jeg absolutt burde vært ute å nytt været tidligere. Og det er jo for det første veldig bortkastet også føler man seg så teit etterpå. Så i år vil jeg komme meg mer ut, om det så bare er for å gå en tur eller lignende. Matias og jeg har faktisk tatt noen gåturer så langt i mai og det har vært skikkelig koselig. Jeg har også lys til å prøve meg på noen lengre turer i området her, vi har så mange fine turområder! 

Sånn ser i hvert fall planen ut så langt, og forhåpentligvis kommer det flere ting til listen i løpet av sommeren. 

Har du noen planer for sommeren?

– Sara


#sommer #sommertid #planer #hverdag #venner #hyggelig #todo

Sløver i sola

Hei! Hvor deilig er ikke været om dagen? Fy søren så heldige vi har vært i år, måtte det bare vare ♥ Målet om å blogge hver dag ut mai gikk jo selvfølgelig rett i vasken, men det frister bare ikke å sitte inne med Macen i fanget når det ser sånn ut ute. Jeg regner jo egentlig med at det ikke gjør så mye, de fleste er forhåpentligvis mest ute uansett. I går tok jeg riktig nok med meg kameraet til Vilde, vi sløvet bare litt i sola mens gutta var på fotballtrening, også hørte hun meg i trafikkskilt. Det er så nyttig å få litt øvehjelp, og noen tips og triks på veien!

Fine Ronja!

Hihi, Vilde og Ronja ♥

Vilde er så fotogen! Skikkelig gøy å kunne ta litt bilder av folk til en forandring, det går jo mest i bilder til bloggen for min del 🙂 

– Sara


#hverdag #vår #sommer #sol #varme #katt #venner #venninner #hyggelig #ute

Grovt, eltefritt støpejernsbrød

God mandag! Nå var det skikkelig godt med en ny uke, selv om det er fri i dag var det godt med ny, frisk start etter noen “hektiske” dager. Jeg skriver hektiske i gåseøyne for i går var det ikke akkurat mye hektisk, jeg gjorde vel egentlig ikke mye som kan sies å være fornuftig, men en skikkelig daffedag var etterlengtet. Helt siden dagene før 17. mai har jeg gått med skikkelig høye skuldre, uten egentlig å trenge det, men nå begynner det endelig stive skuldre å løsne. Bortsett fra en lat søndag har jeg siden sist rukket å delta på vårens siste quiz-runde, vært med Matias å øvelseskjørt og vært på innflytningsfest. Og ryddet opp etter 17.mai-feiringen. Det ble så utrolig mye mat igjen, og vi har nesten slitt med å spise opp alt. Men nå babler jeg veldig! Jeg tenkte det passet å starte den nye uka med en oppskrift på et supergodt, grovt støpejernsbrød.

Ingredienser: 8 dl sammalt hvete // 1,5 dl havrekli // 1/2 pakke fersk gjær // 1 ts salt // 4 dl lunket vann (varm opp, ikke bruk lunket fra springen) // Olje // Havregryn til pynt //

Ha sammalt hvete, havrekli, gjær og salt i bolle, og bland. Tilsett lunket vann og rør godt med en tresleiv. Deigen vil være ganske klissete, men det er helt riktig. La så deigen heve i ca. en times til, da vil den være omtrent dobbelt så stor. I mellomtiden kan du smøre støpejernet lett med olje og når deigen er klar har du den bare oppi støpejernet. La deigen etterheve i ca. 30 minutter.

Pensle brødet med litt olivenolje og dryss over havregryn. Stek brødet på 200 grader i 30-40 minutter, til brødet har en gyllen skorpe.

Server med masse godt pålegg, helst mens det enda er litt lunkent!

Jeg hadde nesten glemt hvor sinnsykt godt det er med hjemmelaget brød! Og når man slipper eltingen er det jo nesten ikke noe styr heller, gjett om støpejernet skal bli brukt mye fremover! Som jeg skrev i ingredienslisten er det best å bruke fersk gjær, jeg gjorde ikke det da jeg bakte brødet og dere ser sikkert at det ikke hevde så godt som jeg skulle ønske. Så fersk gjær er absolutt best!

– Sara


#brød #oppskrift #hjemmelaget #ferskt #bakst #støpejern #frokost #lunsj

17.mai 2018 i bilder

Hei! Håper dere hadde en kjempefin 17.mai-feiring i går? Dagen vår gikk i ett fra morgen til kveld med champagnefrokost, isspising, besøk og grilling. Vi hadde med andre ord en kjempefin dag, men fy søren så godt det var når hodet traff puta! Her kommer et lite bildedryss fra dagen.

Ingen 17.mai er fullkommen uten? Denne lagde jeg til frokosten, og til grillingen hadde mamma laget en – sukkersjokk! 

Boobbler!

Masse fine folk ♥

Og enda flere fine folk ♥

Vilde, Matias og jeg fikk snikt inn et lite isstopp før Matias og jeg tok en tur til mor og far. Det hører jo nesten med med en is eller 10!

Hos onkel startet vi med litt mer bobler, før grillen kom på. 

Kooser oss ♥

Litt skyting på blink med luftpistol ble det også tid til. Jeg turte riktig nok ikke fordi jeg var redd for å skyte hull i vinduet, det hadde vært så typisk meg!

En skikkelig vellykket dag overstått, med masse fine folk. Gleder meg allerede til neste år!

– Sara


#17mai #feiring #nasjonaldag #familie #venner #frokost #champagnefrokost #grilling #sol #vår

Pikekyss til 17.mai (vegansk)

Jeg gleder meg skikkelig til 17.mai i år, og derfor koser jeg meg litt ekstra med forberedelser. I går sto pikekyss på planen og med litt konditorfarge kunne de ikke passet bedre inn på nasjonaldagen. Denne gangen tenkte jeg å prøve marengs med aquafaba (kikertlake) isteden for eggehvite, jeg synes det er helt genialt at man kan bruke et sånt avfallsprodukt til å lage ting med og da kan i tillegg alle spise det – veganere eller ei. Pikekyss kan du selvfølgelig også lage på “gamlemåten”, men her kommer i hvert fall oppskrift på en vegansk versjon. Håper det smaker ♥

Ingredienser: Laken av 1 boks kikerter // 150g melis // 1 ts vaniljepulver // Konditorfarge hvis ønskelig (gele) // Vegansk sjokolade (valgfritt) // Sprøytepose/blank plastpose til utsprøyting

Sil kikertlaken i en bolle, bruk gjerne en kjøkkenmaskin hvis du har og pisk i ca. 5 minutter. Da vil den ha begynt å skumme og bli hvit i fargen. Fortsett piskingen og tilsett litt og litt melis, samt vaniljepulver. Når du kan snu bollen på hodet uten at det sklir ut er marengsen ferdig og da er det bare å sprøyte ut fine pikekyss. Jeg brukte en sprøytepose uten tipp denne gangen, men bruk gjerne en stjerneformet tipp eller lignende.

I og med at disse er til 17.mai valgte jeg å ha i blå og rød konditorfarge. Ved å ta et par striper med hver farge langs innsiden av posen får du et fint mønster i pikekyssene, husk  bare å bruke gelefarger slik at du ikke ødelegger marengsen. Som dere ser blir det ikke helt jevn fordeling av farge, men det synes jeg ikke gjør noe. Hvis du vil kan du fylle noen av pikekyssene med sjokolade, en liten overraskelse til gjestene! For å få til det legger du bare en liten sjokoladebit på bakebrettet før du sprøyter marengs over hele biten.

Så er det bare stekningen igjen, og det er det som tar tid. Ovnen skal stå på 75 grader, men senkes til 50 når du setter inn brettet. Her kan du la de stå i 3-4 timer før du slår av varmen helt. La pikekyssene stå i ovnen i en times tid etter den er slått av, da skal du unngå at de sprekker ved nedkjøling. Sett brettet lengst ned i ovnen. Jeg har ikke varmluft, men prøvde likevel å steke to brett om gangen, det ene ble dessverre ikke vellykket.

Pikekyssene fløt litt utover i ovnen, så de ble litt flatere, men det får bare være. Jeg synes de ble søte uansett 🙂 Det er mulig å lage pavlova med aquafaba også, men jeg tør ikke ta sjansen på at den også flater ut. Aquafaba-marengs er likevel et kjempegodt alternativ hvis du får en veganer på besøk!

– Sara


#oppskrift #diy #søtt #godteri #vegansk #vegan #aquafaba

Video: svar på Q&A

God mandag! Nå har jeg omsider fått slengt sammen videoen med svarene på spørsmålsrunden. Det kom ikke inn flere spørsmål enn at jeg rakk å svare på alle, men jeg babler som alltid for mye og videoen ble likevel ganske lang. Håper den faller i smak og at dere får en skikkelig fin start på uka ♥

– Sara


#video #videoblogg #q&a #spørsmål #spørsmålsrunde #svar #blogg #blogger #hverdag #youtube 

Vårprosjekt: dyrk egne grønnsaker i vinduskarmen

God kveld! Håper helga har behandlet dere bra? Vi har overraskende nok, til søndag og være, gått tur i dag. Det er ikke ofte vi spontant gjør sånt en søndag kveld, men når vært er så fint som nå frister det jo egentlig bare å være ute! Det ble et par tunge oppoverbakker så ingen rolig søndagstur heller – deilig! Nå har jeg omsider fått rotet meg til å dra frem maskinen, det skal redigeres på en video jeg spilte inn i går, men akkurat nå ville jeg bare innom for å vise dere mitt nyeste litte vårprosjekt. Jeg har nemlig sådd litt i mini-drivhuset mitt og jeg er så spent på om det kommer opp noe. 

Grønnsaker som hvitløk, purre, vårløk, løk osv. kan uten problem gros i vinduskarmen, og det beste; du bruker “rester” etter middagslagingen. Under følger en kort fremgangsmåte. 

Det jeg har gjort denne gangen er å så noen stilker av vårløk som vi brukte til middag her om dagen og et par hvitløksfedd. Feddene har ikke begynt å spire enda, men det skal visst ikke gjøre noe. Det er bare viktig at du passer på å sette riktig ende opp! Hvitløken kan ta opptil 6 måneder før er ferdig, og innen den tid blir jeg nødt til å plante om så den får større plass. Vårløken er jo veldig enkel, der setter du bare den “hårete” enden ned i jorda. Om ikke lenge skal stilkene begynne å vokse, og da kan man kutte ned og bruke etter hvert som de vokser eller vente til de har vokst helt ut. Så vidt jeg har skjønt skal jorda holdes jevnt fuktig og de bør helst stå i vinduskarmen for å få nok sollys. 

Det er vårløken som blir mest spennende å følge med på fremover da de skal vokse relativt fort. Jeg kan jo holde dere oppdatert på hvordan det går, og hvis jeg bestemmer jeg for å så noe mer. Når salaten vi har nå er tom tenkte jeg å prøve å så stilken dens, soppstilker og ingefær står også på listen over ting jeg har lyst til å prøve, jeg må bare en tur på butikken først. 

Håper dere har en fin søndagskveld, og at den kommende uken blir super! 

– Sara


#grønnsaker #dyrke #gro #diy #hage #drivhus #tips #inspirasjon