Oppskrift: jule-latte

Da Malin og jeg var i London i fjor levde nesten vi på den altfor søte gingerbread latten til Starbucks. Den var supersøt søt, men likevel skikkelig julete og god! Jeg har ikke smakt den siden jeg var der selv om jeg vet Starbucks i Norge også har den. Isteden prøvde jeg meg på en rekonstruksjon hjemme. Jeg har sett litt på oppskrifter på nett, gjort om litt her og der og etter et par forsøk endte jeg opp med noe jeg synes lignet på det jeg drakk på London-turen. Det er et helt år siden sist så om den er helt lik kan jeg ikke garantere, men god er den i hvert fall!

Ingredienser til en stor kopp:

 • 1/2 dl brunt sukker
 • 3 dl vann
 • 1 ts malt ingefær
 • 1/2 ts kanel
 • 1/2 ts vaniljepulver
 • 3 dl ferdig kaffe
 • 2 dl melk

Bland først brunt sukker, vann, ingefær, kanel og vaniljepulver i en kjele. Kok opp og la det stå å småkoke i ca. 15 minutter. Rør godt underveis slik at det ikke svir seg! Trakt kaffe i mellomtiden slik at den er klar. Når sukkerblandingen nærmer seg ferdig har du melken i en egen kjele og koker opp den. Husk på å visp godt hele tiden, melk svir seg nemlig veldig fort! Har du melkesteamer bruker du selvfølgelig det isteden, men denne metoden her fungerer godt for de som ikke har.

Ha så kaffen og sukkerblandingen i en stor kopp (selv om min er stor ble det faktisk ikke plass til alt) og bland godt. Topp det hele med melken. Det går fint an å tilpasse hvor søt du ønsker å ha den ved å ha i mer eller mindre av sukkerblandingen.

Da håper jeg det smaker!

Oppskrift: hjemmelagde knekkebrød

I går fikk jeg endelig fått rotet meg til å lage knekkebrød, det har jeg hatt lyst til å så lenge, men har aldri tatt meg tid. Oppskriften fant jeg på bloggen Fitliving, men jeg hadde ikke sammalt hvete så jeg byttet ut med sammalt spelt. Dette er en utrolig enkel oppskrift, og det eneste som tar tid er når røren hviler og når knekkebrødene steker. Jeg skulle jo egentlig lagt ut denne oppskriften i går, men på grunn av dårlig lys ble jeg ikke ferdig med bildene. Jeg ser jo nå at Fotballfrue la ut oppskrift på knekkebrød i går, hvor typisk er ikke det? Haha, av og til legger man ting ut samtidig som andre bloggere, men det får bare være. Håper dere liker denne oppskriften i hvert fall!

Ingredienser til 2 brett med knekkebrød:

 • 2 dl sammalt spelt
 • 2 dl havregryn
 • 2 dl havrekli
 • 2 dl solsikkefrø
 • 2 dl sesamfrø
 • 1 dl linfrø
 • 1 dl kruskakli
 • 2 ts salt
 • 7 dl vann

Bland alle ingrediensene i en stor bolle og la røren stå å hvile i én time.

Fordel røren jevnt utover to bakebrett kledd med matpapir.

Sett brettene inn i ovnen på 185 grader i ca. 40 minutter. Underveis lukker du opp stekeovnsdøren for å slippe ut damp. Etter ca. 20 minutter tar du ut brettene og ruter opp knekkebrødene i ønsket størrelse.

Så er det bare å la de avkjøle seg på rist og nyte knasende gode knekkebrød.

Da håper jeg det smaker! Husk å oppbevar hjemmelagde knekkebrød i en metallboks eller en glassbeholder. Hvis du har de i en plastikkboks (med lokk) vil de bli myke.

Tips til hjemmelagde julegaver

Tidligere har jeg laget innlegg med julegavetips til både jenter og gutter og nå tenkte jeg å lage et med tips til hjemmelagde julegaver. Det er veldig koselig å både få og gi bort hjemmelagde gaver, det blir mye mer personlig enn om man kjøper noe. Begge deler er selvfølgelig veldig koselige, men jeg holder fortsatt fast ved at det er tanken som teller. Uansett, her kommer mine beste ideer for hjemmelagde julegaver!

Gi bort en helaften

Det høres kanskje litt rart ut, men hvor gøy er det ikke å gi bort en koselig kveld til noen? Kanskje kjæresten din er veldig glad i fotball? Planlegg den perfekte fotballkvelden, og pakk det inn som et gavekort. Du fikser maten, kjøper inn snop og øl, så finner dere en dato sammen hvor du stikker ut å finner på noe annet mens gutta koser seg maks. Eller kanskje du kan arrangere en jentekveld for moren din? Disk opp med en fin middag og litt vin i glasset og la damene slappe av og kose seg hele kvelden. Kanskje du kan imponere med litt drinkmiksing utover kvelden?

Strikk noe 

Å få noe som er hjemmestrikket er alltid utrolig koselig! Jeg har alltid vært heldig og fått ullsokker og ting jeg har trengt av oldemor. Nå i senere tid får jeg ullsokker av bestemoren til Matias og jeg har til og med vært så heldig å få en Marius-genser av naboen. Det er gaver som varmer, bokstaveligtalt og man vet at personen har lagt ned mye arbeid i gaven din. Strikk en Skappel-genser, et par sokker eller kanskje et par søte grytelapper?

Album 

Dette tipset jeg om i fjor også, men det må bare gjentas! Et album med bilder og koselig tekst til er superkoselig å få! Man kan enten lage det for hånd som en slags scrapbook eller lage den på nett og få det til å se ut som en ordentlig bok! Jeg fikk en supersøt bok av Anna da vi var ferdig på videregående hvor hun hadde funnet bilder fra ting vi hadde gjort sammen. Det samme lagde onkel til hele familien i fjor, veldig personlig og noe man alltid kan kose seg med!

Spiselige gaver 

Når det kommer til spiselige gaver er det virkelig bare fantasien som setter grenser. Hjemmelagde trøfler, fløtekarameller, drops, brente mandler, kjeks, hjemmelaget likør, sjokoladepålegg, syltetøy, franske makroner, listen er milelang og jeg tror de aller fleste setter pris på en spiselig gave. Pakk det fint inn i cellofanposer eller på søte glasskrukker så blir det helt perfekt!

Kokebok 

I de fleste familier finnes det godt bevarte oppskrifter som går i arv, hva om du samler inn disse oppskriftene i en fin og unik kokebok. Spør bestemødre, tanter og mamma om de har noen godbiter på lur og kanskje du kan supplerer med noe godt du finner på nett? Lag enten en bok for hånd eller en på data. Du kan bruke Word og printe ut på tykke ark så ser den plutselig veldig proff ut! Voe lagde det til kjæresten sin for litt siden, sjekk den ut her for inspirasjon. Husk bare å gi bort til noen i familien hvis oppskriftene er hemmelige!

Smykker 

Hjemmelagde smykker er superfint å gi bort i gave og det ikke så vanskelig å lage heller. Du kan lage helt etter eget hode ellers så har de mange fine sett man kan lage hos Panduro Hobby. Armbånd, ringer, øredobber eller kanskje et statementsmykke er jeg sikker på faller i god jord hos de aller fleste.

Håper disse tipsene falt i smak! Jeg hadde i hvert fall blitt glad for samtlige av disse gavene ♥ Andre ting du kan lage å gi bort er hjemmelagde spaprodukter, for eksempel kroppsskrubb, ansiktsmaske eller rensevann. Hjemmelagde såpestykker med for eksempel lavendel eller kanelduft er også veldig fint å gi bort. Det samme gjelder duftlys i  i fine beholdere.

Julegavetips til gutta

Det virket som at innlegget med julegavetips til damer slo godt an, men at dere ønsker tips til gutta enda mer? Jeg synes personlig menn er mye vanskeligere å handle til enn jenter, men det er vel sikkert fordi jeg er jente selv! Jeg har i hvert fall lagt hodet i bløt og spurt og grav litt hos Matias og kommet frem til litt forskjellige tips til dere. Så da håper jeg dette gjør juleshoppingen til gutta litt enklere for dere.

TV-serie

Gutta liker å kose seg med en god TV-serie så kanskje du kan kjøpe den nyeste sesongen av favoritt-serien hans på Blu-Ray eller DVD? Hvis du ikke vet helt hva han liker  å se på går det an å gi bort et gavekort på Netflix eller HBO Nordic, så har han mange timer med gøy foran seg!

Klær

Klær tror jeg de fleste gutter blir like glad for som jenter, i hvert fall gjør de jeg kjenner det. En fin skjorte, en enkel trøye eller en kul bukse er alltid gøy å få. Hvis man er litt usikker på stilen er det alltid kjekt med noe stilig undertøy!

Bladabonnement

Som oss jenter liker gutta å lese magasiner. Det går kanskje ikke i Elle og Det Nye, men tegneserieblader og faktablader vet jeg mange menn leser med glede. ViMenn er jo et ganske allsidig blad som passer for mange aldersgrupper så det kan være et godt tips, ellers så vet jeg at Illustrert Vitenskap også er rimelig safe å velge!

Hudpleie

Jeg har aldri hørt om en gutt som ønsker seg hudpleieprodukter, MEN så fort de får en krukke med krem eller et renseprodukt elsker de det! Jeg kan jo bare snakke for de gutta jeg kjenner, men jeg er ganske sikker på at gutter flest faktisk liker å føle seg freshe og fine i ansiktet! Hvis hudpleie blir litt for spesielt kan man alltids safe med hårvoks eller en god shampoo!

Elektriske duppeditter 

Finnes det en gutt som ikke interesser seg for ting som går på strøm? Det tror jeg ikke! Barbermaskiner, GPS, eller hva det måtte være er en gave jeg tror slår an hos alt fra pappa til kjæresten. Kanskje vet du om en litt større ting noen ønsker seg, som for eksempel en kaffemaskin eller en spillkonsoll? Da kan man fint gå sammen å spleise!

Billetter 

Noe som ofte er går igjen når man spør menn om hva de ønsker seg er at de ikke vil ha noe, for de har alt. Det er kanskje sant, men da kan man gi bort opplevelser. Billetter til en fotballkamp, konsert med favorittbandet eller en liten weekend-tur (dersom man har økonomi til det) er superfine gaver. Eller kanskje du har lyst til å gjøre noe romantisk for kjæresten din og gi han gavekort på massasje, selvfølgelig utført av deg selv.

Lommebok

En stilig mann må ha en stilig lommebok eller kortholder, så kanskje den gamle slitte pappa har trenger en liten oppgradering? Det finnes mange fine lommebøker og kortholdere til menn på Nelly og på bildet under har jeg funnet frem til en budsjettvariant og litt mer kostbar.

Tilbehør

Når det kommer til tilbehør synes jeg det er veldig vanskelig å plukke ut noe til menn. Det er ikke alle som er så glad i smykker, men en klokke er noe stort sett alle menn liker å gå med. Chunky herreklokker er jo i tillegg ganske sexy, så her er det lov til å være litt egoistisk når man handler til kjæresten. Hvis gutten du skal handle til ikke er en typisk klokke-mann kan du kanskje finne noen fine mansjettknapper til skjorten hans isteden? Det er veldig kult og piffer opp enhver skjorte, du finner garantert noe for en hver smak hvis du søker litt rundt på nett!

Parfyme

Gutter liker å lukte godt, og vi jenter liker at gutta lukter godt så parfyme er en vinn-vinn ting å kjøpe. Ofte har den du kjøper til en favoritt fra før så da kan det være hyggelig å kjøpe det eller så bytter han kanskje på litt? Da kan det være gøy å finne noe han aldri har prøvd før, hvem vet, kanskje har får en ny favoritt?

Lommekniv

En lommekniv er kanskje ikke en veldig tradisjonell gave, men jeg vet det er en del konfirmanter som får slike Swiss Army Knives. Kjæresten min ble i hvert fall helt i hundre da vi fant en Victorinox-butikk i London som skreddersydde lommekniven etter ditt eget behov. Så da tenkte jeg at det kanskje kunne være noe flere gutter hadde blitt glade for til jul!

Sånn, da håper jeg dere fikk noen gode ideer! Disse gutta er ikke alltid like lett å finne på noe til, men felles for de fleste er at de blir glade for stort sett alt mulig! Kjøp en flaske vin eller ta de med ut på middag så skal du se de blir riktig så fornøyde! Siste innlegg i denne lille julegavetipseserien kommer om noen dager, da er det hjemmelagde julegaver dere skal få tips om!

Julegavetips til damene

Jeg lovte dere et innlegg med julegavetips, så det må jeg jo holde. For å gjøre det mest mulig oversiktlig deler jeg inn som i fjor og lager ett for damene, ett for herrene og ett med hjemmelagde gaver. Så da håper jeg dere liker første innlegget ut i rekken!

Kosetøy

Finnes det noen som ikke liker å gå i kosetøy? Pysjamaser, morgenkåper eller noen myke sokker eller tøfler er perfekt å gi bort. Jeg bruker alltid å ønske meg et par varme sokker og tøfler til jul og de blir godt brukt hele året! Eller kanskje du kan gi bort et stort og varmt skjerf?

Interiør 

Interiør er alltid en slager og det mangler i hvert fall ikke på fine ting å kjøpe! Overalt hvor jeg snur meg ser jeg lekre pyntegjenstander, søte putetrekk og herlige duftlys. Det er en fordel å vite litt om hva slags stil vedkommende har, men jeg er sikker på at alle blir superglade for et fint duftlys.

Glossybox 

Den ultimate julegaven for skjønnhetsinteresserte jenter! En Glossybox gir litt ekstra hverdagsluksus og jeg tror de aller fleste jenter setter pris på en liten overraskelse i posten hver måned. Jeg skrev nylig et litt mer utfyllende innlegg om hva Glossybox er, les gjerne det hvis du er usikker.

Smykker 

Smykker er alltid et safe valg til en jente, enten hun er 10 år eller 60. På gullsmeden finnes det utrolig mange fine smykkesett til en rimelig penge, i tillegg har Accessorize, Glitter og CMYK veldig mye kult.

Abonnement på et magasin

Et abonnement på favorittmagasinet til venninnen din, eller ukebladet bestemor alltid leser slår nok godt an. Det er jo så kjekt å få bladet rett i postkassen når det kommer ut. Det følger ofte med en liten gave når man bestiller abonnement også, så da blir det dobbelt lykke!

Bøker 

Hvis magasiner ikke er helt tingen, kan kanskje bøker være fint. Bøker er kjempefine gaver og det finnes et hav av ulike sjangre å velge fra! En kokebok til mor eller en den nyeste boken til Linnéa Myhre til venninnen din tror jeg vil slå godt an.

Sunne ingredienser

Kanskje du har en venninne, eller en mor som liker å bake sunne fristelser? Ingredienser til sunn baking er veldig fint å få, og kanskje er det akkurat det noen trenger for å komme i gang med noe de lenge har hatt lyst til å prøve? Helsekostbutikker i Norge er ofte litt dyre, så det kan være lurt å sjekke ut iHerb, bruker du koden JEK845 får du rabatt på første bestilling.

Neglelakk 

Neglelakk er alltid gøy å få! Får man noen gang nok? Ciaté har mange spennende sett og noen er faktisk med juletema hvis du skulle ønske det. På bildet over fant jeg et søtt sett som heter Nail Taxi, og bare innpakningen er jo en liten gave i seg selv.

Kjøkkenutstyr 

Jeg skrev et innlegg om bakerenogkokken.no for litt siden, og der har de så utrolig mye fint og praktisk til kjøkkenet. Kanskje du har en venninne som skal flytte for seg selv snart, eller har bestemor klaget over kjøkkenvekten som ikke måler korrekt lenger?

Klær

Da man var liten var ikke myke pakker alltid det morsomste å få, det har heldigvis endret seg veldig! Nå er det stor stas med myke pakker, og det tror jeg de fleste synes. En myk ullgenser, eller et pysjamassett er alltid en fulltreffer.

Hudpleie

Hudpleieprodukter er vel noe de fleste bruker daglig og da går det fort tomt. Kanskje du ikke vet hva som er favorittmerket til alle er, men det er jo alltid like gøy å teste ut nye produkter. En god ansiktsmaske, en fin rens eller kanskje et serum er flotte gaver. Masken fra Jorgobé har fått veldig mye positive tilbakemeldinger så den kan det hende står på manges ønskeliste i år.

Det var julegaveideene jeg hadde for damene i år. Håper dere fikk litt inspirasjon her, men husk også på at det ikke trenger å være så dyrt! Det er faktisk tanken som teller ♥

Fakkeltog mot pels

Nå sitter jeg nesten i blinde og skriver her! Jeg fikk nemlig time på Ullevål Sykehus for flere øyetester i dag. Det var ikke planlagt så jeg rakk dessverre ikke å blogge. Nå skal Vilde og jeg straks ned til sentrum for å være med NOAHs fakkteltog mot pels. Etter det skal vi se finalen i Skal Vi Danse. Heia Linnea!

Jeg tror nesten bare jeg må runde av nå, for dette går tregt! Herlighet, det skal bli godt når disse dråpene går ut og jeg kan se klart igjen! Håper jeg ser noen av dere på markeringen i kveld.

Oppskrift: Eplemuffins

Nå er snart høsten over, i dag kom faktisk de første snøfnuggene i Oslo! Men jeg vil ikke gi helt slipp på høstens deilige råvarer ennå. Vi hadde igjen noen epler etter saftlagingen så jeg bestemte meg for å lage eplemuffins i dag. Oppskriften ble supergod så den må jeg selvfølgelig dele med dere! Det går fint an å bruke denne oppskriften til eplekake også, men da må du doble oppskriften og kanskje beregne litt lengre steketid.

Ingredienser til 6 muffins:

 • 1 egg
 • 70g sukker
 • 0,5 dl melk
 • 15g smeltet smør
 • 80g hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • 1 stort syrlig eple
 • Kanel
 • Muffinsformer

Start med å piske sukker og egg til eggedosis.

Når du har gjort det blander du melk med smeltet smør før du tar det over i eggedosisen. Tilsett melet og bakepulveret og bland til du får en fin røre. Vi hadde bare fullkornshvetemel så vår røre ble litt mørke i fargen, smaken er likevel helt lik så jeg kan anbefale å bytte til fullkornsmel der det er mulig.

Fordel røren i formene, de vil heve ganske godt så de trenger ikke være mer enn 1/3 fulle.

Dryss ett lett lag med kanel over røren før du dytter ned noen eplebiter. Ha over enda litt mer kanel før du setter inn, kanel er godt!

Stek de i ca. 25 minutter på 200 grader.

Dette ble så godt! Eplekake er en av de beste kakene jeg vet om, men jeg lager det aldri. Kanskje like greit, ellers hadde jeg spist den opp! Hehe. Denne røren her er litt mer passe for du får ikke mer enn 6 muffins.