7 gode sparetips

Hei! Hvis det er en ting jeg er skikkelig god på så er det sparing. Økonomi har alltid interessert meg, og jeg vurderte faktisk å utdanne meg innen nettopp det. Jeg tror jeg hadde trivdes godt med å jobbet med privatøkonomi, men så falt valget på medier og kommunikasjon isteden. Haha! Uansett, jeg har i hvert fall blitt veldig god på sparing, og har lagt meg til noen gode vaner med årene. Jeg har skrevet flere innlegg tidligere med sparetips, men her kommer noen til. 

Lag ting selv (om det går)

Av og til ser jeg kule plagg som jeg får skikkelig lyst på, men det finnes jo en grense for hvor mange gensere, skjorter osv. jeg faktisk trenger. Det som går an da er å heller sy om litt på det du allerede har. Mitt siste prosjekt nå er en strikket genser som skal få en liten makeover. Jeg ble inspirert av en genser Zoella har, og isteden for å bruke flere hundre kroner på den lager jeg heller min egen variant. Fordelen er at hvis jeg blir lei kan jeg fjerne det jeg har satt på og så gå tilbake til å bruke genseren som den var. Nå snakker jeg litt i gåter, men dere skal snart få se det ferdige resultatet. Andre ting du ikke trenger bruke masse penger på er ting som kroppskrubb, det kan du lage selv. Her er tre ulike oppskrifter jeg har laget: PepperkakeSjokolade og mintCandy cane.

Meld deg av nyhetsbrev

Jeg veit ikke med dere, men til tider dukker det opp så mange reklamemailer i innboksen min at jeg nesten blir gal. Rundt Black Friday for eksempel, da fikk jeg en dag seks eller syv mails fra samme nettbutikk! For min del virker det helt mot sin hensikt, jeg blir bare irritert og går i hvert fall ikke inn for å handle noe. Men av og til kan emnefeltene virke forlokkende og plutselig befinner jeg meg på nettsiden. Da er det fort gjort å klikke hjem noe – det er jo tross alt på salg. Så løsningen er rett og slett å melde seg av disse nyhetsbrevene. Spar kun på nyhetsbrevene fra selskapene du faktisk er interessert i eller på jakt etter produkter og tjenester fra. 

Finn på ting med venner, kjæresten eller familien hjemme isteden for å dra ut

Det finnes et hav av morsomme ting dere kan gjøre sammen som ikke innebærer å bruke penger. Inviter folk over på brettspill, sett sammen en quiz eller arranger spleisemiddag. På quiz/spillkvelder kan alle ta med litt snop og resten er gratis! Med spleisemiddag mener jeg at alle tar med en eller to retter så får dere et skikkelig bra tapasbord. Andre ting dere kan gjøre er; se en film, arrangere akedag med grilling og varm kakao, dra på sykkeltur/topptur, ha hjemmefest isteden for å dra på byen, ta en skogtur hvor dere plukker sopp, bær eller lignende/dra på fisketur, gjør noe kreativt sammen (mal bilder, syverksted osv.), arranger byttekveld med klær, tilbehør etc. Listen er lang dere, det er bare å komme i gang med hyggelige, budsjettvennlige aktiviteter. 

Oppgrader elektronikk isteden for å kjøpe ny

Dette tipset sparte meg nylig for mange tusenlapper! Jeg ønsker meg en ny harddisk (SSD) til jul, det fikk jeg og etter at jeg byttet den har jeg fått en helt ny maskin, som forhåpentligvis holder i flere år til. Hadde jeg visst at det å bytte disken var så enkelt hadde jeg gjort det for lenge siden. Matias hjalp meg, men jeg hadde faktisk klart det på egenhånd også. Vi bare skrudde opp på undersiden av Macen og tok ut den gamle, så satte vi på plass den nye. Vi fikk også fjernet en haug med støv som hadde funnet sin vei inn i maskinen min. Hvis du er i tvil om hvordan det gjøres er det bare å søke opp på Youtube. Min harddisk kostet rundt en tusenlapp, noe som er litt mer budsjettvennlig enn en ny maskin som sikkert ville kostet over 10! Og er du god med lodding eller kjenner noen som er kan du lodde brutte ledninger på ting som har gått i stykker. En gang kjøpte jeg en KitchenAid kjøkkenmaskin på loppemarked til 50 kroner med avkuttet kabel, faren til Matias loddet den enkelt på igjen og maskinen var som ny. 

Velg kvalitet over kvantitet (hvis du har mulighet)

Med dette mener jeg elektroniske duppeditter, møbler klær, tilbehør osv. Jeg tror du vil spare mer på sikt hvis du for eksempel kjøper en skikkelig kaffetrakter med en gang, enn om du kjøper en billigvariant. Selvfølgelig kan en billig kaffetrakter fungere godt, men ofte holder de ikke så lenge som en av skikkelig kvalitet. Vi gikk derfor til innkjøp av en Moccamaster da vi skulle ha vår første kaffetrakter, som hadde 10 års garanti. Det samme gjelder ting som solbriller, hvis du bruker noen hundrelapper på skikkelig kvalitetsbriller, som faktisk også beskytter skikkelig mot sola tror jeg du vil spare mer enn om du hver sesong kjøper deg et par billige briller som knekker og ikke kan brukes igjen den neste. 

Ha en ønskeliste året rundt

Dette synes jeg er utrolig nyttig, for veldig ofte når jeg har satt opp ting på ønskelisten min ender jeg opp med å fjerne det igjen etter et par uker. Noen ting blir selvfølgelig stående og da kjøper jeg det enten selv når jeg har mulighet eller så ønsker jeg meg det til jul og bursdag. På den måten unngår du å kjøpe masse unødvendige ting som du egentlig ikke kommer til å få så mye brukt for, samtidig blir gleden større når du faktisk får det fordi du nettopp har ønsket deg det en liten stund. Jeg tror veldig mange bare kjøper ting de har lyst på hele tiden, og selvfølgelig må folk få lov til det, men jeg liker den ekstra gleden man føler når man har ønsket seg en ting over litt lengre tid. 

Del på ting

Enkelte duppedingser bruker man kanskje ikke så veldig ofte, og da kan det kanskje gå an at man kjøper sammen og deler på det. Sesongbaserte ting som gorojern, krumkakejern og lignende bruker man såpass sjeldent at det bør la seg gjøre å dele. Med mindre man baker masse kaker til jul for å selge eller gi bort da. Andre ting som kanskje kan deles på er ting som steketakke, kjøttkvern, og partyting som sukkerspinnmaskin, popcornmaskin ol. Det finnes jo en ting for alt, og det er kanskje ikke nødvendig at flere i familien eier samme ting? Det er selvfølgelig en fordel at man ikke bor så langt unna hverandre hvis man skal dele på slike ting da. 

Det var noen av mine sparetips, hvis du vil lese mer har jeg flere lignende innlegg under kategorien tips og inspirasjon. Nå skal jeg på quiz, håper dere får en fin fredag! 

– Sara


#sparing #økonomi #tips #inspirasjon #sparetips 

Oppskrift: Granolabarer med banan

Da jeg oppsummerte året som gikk postet jeg et bilde av banangranolaen jeg lagde i fjor og jeg fikk en kommentar om at dette måtte være godt som snacks.  Det har hun helt rett, jeg kan i hvert fall gå å knaske på granolaen akkurat som den er. Jeg fikk derfor en idé om at jeg kanskje kunne prøve å lage noen granolabarer med omtrent samme oppskrift. Og det funket! Jeg har bare brukt en litt større banan enn sist og hatt i en spiseskje ekstra med kokosolje og det ble helt perfekt. Resultatet ble noen skikkelig gode, og søte barer som jeg snacker på i skrivende øyeblikk. Så godt!

Ingredienser: 1,5 dl havregryn // 0,5 dl hakkede nøtter // 0,5 dl gresskarkjerner // 0,5 dl solsikkefrø // 1 stor godt moden banan // 1ts vaniljepulver // 1 ss kanel // 3 ss kokosolje // Litt mørk sjokolade

Start med å mose bananen godt med en gaffel og bland inn kokosoljen. Hvis bananen er vanskelig å få most helt kan du bruke en stavmikser. Bland så inn alt det tørre, bortsett fra sjokoladen. Smør en brødform eller lignende (jeg brukte kokosolje) og fordel blandingen utover. Prøv å klem massen litt sammen slik at de ikke faller fra hverandre når du har stekt de. Stek på 175 grader i ca. 20 minutter. 

Når barene er ferdig stekt og har kjølt seg ned kan du dele de opp i passelig størrelse, og dyppe de i sjokolade – hvis du vil da. 

Enkel og sunn snacks som passer perfekt som et lite mellommåltid. Disse kan også lages til små granolakuler, alt etter hva som passer best for deg. Og så kjapt det går å slenge sammen dette! 

– Sara


#oppskrift #mat #lunsj #frokost #mellommåltid #sunt #granola #banan #vegansk 

Nytt kjøleskap til 139 kroner

Når man går hjemme hele tiden kan man fort bli litt lei omgivelsene sine, og det frister å piffe opp litt. Jeg tok meg derfor en tur på Pinterest, hvor du finner masse gode ideer, men også så utrolig mye teit! I mylderet av DIYs og tips til hvordan forbedre helsen i 2018 fant jeg til min store glede ei som hadde malt kjøleskapet sitt med tavlemaling. Jeg tenkte at det må jo være litt av en prosess, men faktisk ikke! Jeg har egentlig ikke tenkt over at kjøleskapet vårt er så veldig stygt, men det er ganske gammelt og det synes jo. Så jeg ga det en grundig vask og fant frem penselen.

Sånn så kjøleskapet ut før, litt godt med rot rundt fulgte også med på bildet ser jeg. Det bærer preg av litt småslitasje her og der, men det er vanskelig å se på bildet. Det var absolutt ikke verre enn at vi kunne leve med det, men hvorfor ikke prøve noe nytt?

Jeg visste jo ikke om resultatet kom til å bli bra, men som sagt er kjøleskapet ganske gammelt, så vi kommer til å måtte kjøpe et nytt før eller siden uansett. Og jeg må si jeg er veldig fornøyd med hvordan dørene endte opp. Nå har jeg lagt tre lag med tavlemaling på begge dørene, også skal jeg selvfølgelig male resten av kjøleskapet sort. Jeg gidder ikke bruke tavlemaling på hele skapet, da det ikke har noen hensikt.

Nå kan vi enkelt skrive beskjed og huskelister på kjøleskapet slik at begge to ser det. Superkjekt!

Tavlemalingen og penselen hadde jeg hjemme fra før, men jeg har vært en tur på Clas Ohlson og kjøpt vanlig sort maling som skal på resten av sidene. Denne boksen kostet 139 kroner, og det synes jeg ikke er dårlig for en helt ny look på kjøleskapet!

Smoothie bowl

Jeg kan ikke huske sist jeg lagde meg en skikkelig digg smoothie bowl til frokost, men som det liksom er nytt år med alle disse nye mulighetene for å være sunn er det jo nesten dumt å la vær! Så i dag lagde jeg meg en fargerik vitaminbombe til frokost, og det er jo like godt hver gang. 

Jeg brukte bare en banan, litt frosne blåbær og en skvett med appelsinjuice. Enkelt og godt! Jeg toppet min bolle med jordbær, banan, valnøtter og tørkede kokosflak. 

Smoothie kan dere lage, det er jeg helt sikker på, men for sikkerhetsskyld: sleng alle ingrediensene i en blender, det er lurt å starte med de våte ingrediensene. Hell så smoothien i en bolle og topp den med masse godsaker. Nyt med skje!

Nå skal jeg en tur til bestemor og i kveld er det klart for quiz igjen, årets første! Tror det blir en bra fredag, ha en fin en dere også ♥

– Sara


#mat #frokost #lunsj #oppskrift #sunt #smoothie #vegansk

Oppskrift: Vegansk majones

Som jeg så vidt nevnte i nyttårsforsettene mine er jeg med på veganuar, det vil si at jeg i hele januar spiser vegansk. På menyen i dag står wok med sprøstekt tofu, jeg har faktisk aldri lagd noe med tofu før så gleder meg til det. I oppskriften står det vegansk majones, noe som er veldig dyrt (og sjelden godt) når man kjøper det på butikken. I hvert fall her i Norge Så da lager jeg det heller selv, den veit jeg blir god. Vegansk majones lages som oftes på to måter, enten med kikertvann eller slik som jeg gjør i denne oppskriften; med soyamelk, eddik og olje. Her kommer fremgangsmåten 🙂 

Ingredienser: 1 dl soyamelk (ikke søtet) // En liten skvett eddik // 1 ss dijonsennep // 2 dl rapsolje // Litt presset sitron eller lime // Pepper 

Ha soyamelk, eddik, sennep, sitron og pepper i en bolle. Det er forresten viktig at du bruker soyamelk og at den ikke er søtet for at resultatet skal bli bra. Bruk så en håndvisp eller en stavmikser og bland alt godt. 

Hell så oljen i en tynn stråle mens du fortsetter å bruke stavmikseren. Det er ikke sikkert du trenger å bruke all oljen, det viktigste er at majonesen får riktig konsistens. Du kan smake til med mer pepper, sitron og også salt hvis du ønsker. Jeg synes dog det fort kan bli litt for salt hvis man har i noe ekstra av dette. 

Så enkelt kan du faktisk lage vegansk majones! Denne kan også fint brukes som base til for eksempel aioli og remulade. Majonesen oppbevares i kjøleskap og er holdbar i ca. en uke. Håper det smaker!

– Sara


#mat #oppskrift #vegetar #vegansk #hjemmelaget #veganuar #inspirasjon 

Nyttårsaften 2017 i bilder

Hei og god lillelørdag. Nå har det allerede rukket å gå noen dager av det nye året og jeg tenkte det var på tide å dele noen bilder fra årets nyttårsfeiring. Jeg feiret i år, som i fjor hos onkelen min, og det ble som vanlig veldig hyggelig! Vi var en fin gjeng 

Nyttårsmiddagen for min del ble ganske lik som i fjor med nøttestek, vegisterkaker og masse godt tilbehør. Nøttestek må jeg få til å lage flere ganger i løpet av det kommende året, det er SÅ godt! Heldigvis skal vi spise det allerede på lørdag når vi får middagsgjester. Gleder meg!

Til bords 🙂

I år hadde jeg laget noen countdown-poser som vi åpnet (ca.) hver time. Disse inneholdt forskjellige ting som vi kunne kose oss med mens vi ventet på at klokken skulle slå tolv. I den første posen var det litt partyeffekter som hatter, blåsere og photo booth-effekter. I den andre posen hadde jeg laget små kort med ulike ting skrevet på, for eksempel “årets største prestasjon” eller “et forsett du har for 2018”. Lappene la vi rundt omkring på bordet slik at vi kunne trekke og svare mens vi spiste. Vi trenger ikke akkurat noe for å holde samtalen i gang, men det var hyggelig å reflektere litt på året som gikk. I de andre posene var det mini-games, “nyttårskyss” fra Hershey’s og litt stjerneskudd og heksehyl til klokken tolv. 

Det var jeg som sto for mini-gamesene og jeg hadde laget en todelt konkurranse hvor vinneren fikk en liten flakse prosecco. Det første spillet var en 2017-trivia med ulike spørsmål fra året som gikk. I det andre spillet hadde jeg listet opp en rekke hendelser så skulle deltakerne sette de i riktig rekkefølge etter når de fant sted. Matias stakk av med seieren etter de to rundene var gjennomført. Rett før tolv kjørte vi også en runde bonus-game som rett og slett bare var The five secound rule, inspirert av Ellen DeGeneres.

Når klokken nærmet seg tolv stakk vi ut for å se på rakettene. Vi hadde som sagt en god porsjon heksehyl og stjerneskudd, i tillegg til en fyrverkeripakke som onkel fyrte opp. 

Kvelden ble en kjempefin avslutning på det gamle året, og en like fin start på det nye! Nå er jeg klar for å se hva dette året bringer, jeg tror det blir et bra et ♥

– Sara


#nyttår #nyttårsaften #bildedryss #fest #familie #feiring