2 oppskrifter med fetaost

Her kommer oppskrift på to småretter som man for eksempel kan servere på en jentekveld. Først ut er klassikeren; grønnsaker og dipp. Skal ikke skryte på meg at dette er revolusjonerende, men ved å putte litt fetaost i dippen ble den utrolig god! Det du trenger er:

 • 200g fetaost (jeg har brukt en med soltørkede tomater)
 • 4 ss melk
 • 1 ts sitronsaft
 • 1 fedd hvitløk
 • 1/2 ts oregano
 • litt fersk persille (kan bruke tørket også)

Alt du gjør er å mose fetaosten og blande det inn sammen med resten av ingrediensene. Jeg rev hvitløk for å få med hele. Så er det bare å servere med de grønnsakene du ønsker! Inspirasjon til oppskriften fant jeg på Arla.no, men jeg har gjort et par endringer, og det resulterte i en av de beste dippene jeg har smakt. Masse herlig smak! Den kan også brukes som dressing til salat eller på pizza.

Den andre retter er hakket mer avansert, og de har jeg valgt å kalle feta og spinat puffs. Disse ble en stor favoritt både hos meg og kjæresten min! Det du trenger er:

 • 280g frossen spinat
 • 2,5 dl smuldret fetaost
 • 1/2 dl hakket løk
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ts oregano
 • 2 ts finhakket hvitløk
 • 2 egg
 • Butterdeigsplater (jeg kjøpte ferdig på butikken)
 • Salt og pepper etter smak

Tin spinaten og press ut så mye vann av den som du klarer. Hvis spinaten er for våt vil butterdeigen bli fuktig inni. Bland spinaten med den oppsmuldrede fetaosten, hakket løk, olje, oregano og hvitløk. Pisk det ene egget i en bolle for seg selv før du blander det med spinatblandingen. Tilsett salt og pepper etter eget ønske. Jeg kjøpte butterdeig på butikken, da jeg har lest en del om at det er ganske vanskelig å gjøre selv. Det er vel lov å jukse innimellom? Jeg delte mine plater først på langs slik at jeg fikk to lange strimler så delte jeg de i tre biter igjen. Da sitter du igjen med 6 kvadratiske biter per plate. Jeg kjevlet mine litt ut før jeg la en porsjon med spinatblanding i hver av de. Det siste egget pisker du nå og pensler over alle sammen.

Jeg fikk ca. 20 stykker av denne oppskriften. Stek de i forvarmet ovn på 200 grader i ca. 25 minutter. Mine sto i 22 da de var ganske små så du burde følge litt med på de mot slutten.

Jeg synes det var litt gøy å prøve seg på å bruke fetaost til noe annet enn bare salat. Begge oppskriftene ble veldig gode, og absolutt noe jeg kommer til å lage igjen. Den første retten blir sikkert brukt litt som kosemat enten på en lørdag eller til en jentekveld. Mens puffene nok vil passe godt som en forrett eller kanskje til lunsj på skolen.

Gratis selvforsvarskurs for jenter!

De fleste av dere har sikkert fått med dere ransbølgen som stormer i Oslo for tiden. Mange er redde for å gå utendørs både om dagen og kvelden, slik burde det absolutt ikke være. Politiet har opprettet en egen ransgruppe og det er godt å se at politiet tar dette på alvor. Likevel oppfordrer de folk til å oppføre seg som normalt og ikke ty til borgervern, vil man bidra på et vis kan man melde seg som natteravn. Det kan dog være lurt å ta noen forhåndsregler når man skal ferdes ute etter mørket har lagt seg. Jeg har ikke noen oppskrift for hvordan man slipper å bli ranet, men synes det er viktig å gi dette litt oppmerksomhet. Kanskje noen blir litt mer oppmerksom av det, og da har jeg gjort mitt.

Jeg vil også opplyse om at det i morgen arrangeres gratis selvforsvarskurs for jenter i Oslo. Skulle gjerne deltatt på dette selv, men jeg er ikke i Oslo denne helgen. Håper noen av dere får muligheten til å dra.

Tenk over hvor du går

Så langt det lar seg gjøre bør du unngå å gå alene om kvelden, dersom det ikke er mulig er det lurt å tenke litt over hvor du beveger deg. Det er kanskje en selvfølge men unngå mørke parker og folketomme gater. Politiet anbefaler folk å gå steder hvor det er mange andre, da fler av ranene har funnet sted i mørke parker.

Orientere deg

Å følge med på mennesker rundt seg tror jeg kan være lurt. Vis at du har sett de, slik at de ikke kan komme å overraske deg. Vær spesielt obs på hjørner og kikk deg kanskje en ekstra gang over skuldra. Jeg mener ikke at folk skal bli hysteriske her altså, jeg tror bare det kan være smart å være litt klar over hvordan ting ser ut rundt deg og ikke minst hvem som er rundt deg.

Ikke gå med mobilen i hånda

Mange har blitt frastjålet mobilen fordi de går med den i hånda eller fordi de snakker i telefonen. Jeg tror noen kjenner en trygghet når de har noen på tråden, men det kan faktisk virke mot sin hensikt. Skjul derfor alle verdisaker så godt du kan og hold godt på veska.

Første del av denne dagsrevyen-episoden fra NRK forteller litt om hvordan du bør oppføre deg dersom du skulle være uheldig å bli ranet. De sier blant annet at man bør gjøre som raneren sier, men om sitasjonen skulle bli anstrengt kan det være lurt å kunne noen forsvarsteknikker. Da er jo dette gratise selvforsvarskurset perfekt for å lære litt!

Syverksted med Jenny Skavlan

Jeg har vært på syverksted og boklansering av den nye boken til Jenny Skavlan i dag, og dette er faktisk tredje gang jeg har vært med på slikt verksted med henne og det var like gøy i dag! Det eneste som var litt dumt var at Vilde måtte melde avbud, så da ble det til at jeg dro alene. Det var uansett mange hyggelige jenter å skravle med der så det gikk fint.

Alle kunne ta med seg tre plagg de enten ville sy om eller bytte bort til andre klær. Jeg byttet fra meg en kjole og en jakke og fikk igjen skjorten dere ser over, som faktisk var Jenny Skavlan sin og en utrolig kul topp jeg skal bruke til helgen. Skjorten hadde egentlig en helt plain lyserosa krage, men jeg piffet den opp med et kult bånd. Det er ikke mye som skal til for å gi nytt liv til et gammelt plagg.

Her er noen av tingene hun har laget, disse kunne vi bruke til inspirasjon.

Vi var også heldige som fikk et handlenett med litt forskjellige godsaker oppi. Blant annet hadde Perlehuset bidratt med litt perler og slikt så vi kan lage mer ting hjemme. Jeg fikk ikke kjøpt med meg den nye boken da, jeg tror nemlig jeg hadde fått litt kjeft hvis jeg gikk ut å kjøpte noe som står på ønskelisten min nå like før jul. Så da får jeg nøye meg med den forrige boken så lenge. Fikk henne til å signere den da, siden alle andre fikk signert den nye boka. Signerte bøker er alltid stas å ha i bokhylla.

På bordene i syrommet var det lagt ut haugevis med forskjellige perler, bånd, kjetting og alt man kan ønske seg for å sy om klær. Siden det ble en del ting til overs fikk vi ta med det vi ville hjem, jeg har plukket med meg litt godsaker så kanskje det blir flere “nye” plagg på meg fremover. Mange prøvde seg også på symaskin i dag, men jeg holdt meg til nål og tråd. Er ikke helt stødig med symaskin så får enn så lenge kose meg med den gode gamle nåla.

Jenny husket meg faktisk fra det forrige sykurset og lurte på hvordan det hadde gått med jakken min som vi jobbet med da. Kanskje jeg burde ta det som et hint når hun begynner å kjenne meg igjen og ikke dukke opp neste gang? Hehe

Her er bilde av den blå toppen jeg fikk byttet til meg. Det var faktisk akkurat en slik topp jeg drømte om å finne før jeg dro! Tror den vil passe fint sammen med resten av antrekket jeg skal ha på lørdag.

Hjemmelagde julegaveideer

Her kommer endelig innlegget jeg lovet om hjemmelagde julegaver. Ideen bak dette innlegget er at julegaver, og gaver generelt ikke trenger å koste all verden for at de skal være fine. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser når man vil lage en gave til noen. Jeg har satt sammen mine forslag her, kom gjerne med flere forslag i kommentarfeltet. Alle bildene er hentet fra Pintrest. 

Sjekk gjerne ut dette innlegget for enda flere gode ideer ♥

Hjemmelagde spaprodukter 

Å få en fin pyntet krukke med hjemmelagde spaprodukter tror jeg mange ville satt pris på. Jeg vet ikke hvordan holdbarheten er på slike ting, men jeg vil kanskje tro at skrubber er det som holder lengst. Oppskrifter er det nok å velge i på nett, så det er bare å slå seg løs. Finn på en søt innpakning for å sette prikken over i-en. Her og her er et par forslag til oppskrifter.

Hjemmelaget julegodteri

Dette lagde jeg selv og ga bort til jul for et par år siden, og det virket som at gaven slo an. Finn frem dine favorittoppskrifter på julekuler og trøfler og lag i vei. Pakk det du lager inn i en delikat eske, eller kanskje noen cellofanposer. For et par år tilbake hadde Panduro Hobby noen søte poser med snøkrystaller på, dette ble utrolig søtt når du fylte de med trøffelkuler. Igjen er nettet fylt med fine oppskrifter å velge i. Forslag til oppskrift her og her

“In a jar” 

Omtrent alt kan lages “in a jar”. Har dere hørt om det før? Jeg synes det er helt genialt og ser utrolig kult ut. Du kan for eksempel legge alle de tørre ingrediensene til cookies eller en kake i et glass, legge ved fremgangsmåte og pynte det. Jeg har såå lyst til å lage dette til noen i år, men er ikke sikker på hvem det skulle blitt til. En annen ting man kan gjøre er å ha litt god kakao i et glass, og legge ved noen hjemmelagde marshmallows i en liten cellofanpose ved siden av. Forslag til oppskrift her, her og her

Hjemmelagde smykker 

Hvis du har tid (og tålmodighet) kan du lage et fint statementsmykke og gi bort. Dette tar som sagt ganske mye tid så det kan være lurt å starte i god tid, men til gjengjeld tror jeg dette er en gave veldig mange ville blitt glad for. Hvis du vil prøve deg på noe litt mindre ambisiøst kan du lage et armbånd eller et enklere kjede. Forslag til oppskrift her og her

Såpestykker 

Dette høres kanskje ikke så veldig spennende ut, men jeg ble veldig fasinert over hvor mye lekkert man kan gjøre med et stykke såpe. Jeg har aldri selv prøvd å lage såpe før, så jeg vet ikke noe om hvor krevende det er. Oppskriftsforslag her og her

Vennebilder 

Hvor koselig er det ikke å gi bort en samling med bilder fra forskjellige ting dere har gjort sammen til en venninne. Kanskje du kan sette det sammen i en fin fotoramme? Eller hva med å lage en bildebok på nett og få den fremkalt. Jeg fikk en slik bok av en venninne en gang og det var utrolig koselig, har hatt veldig mye glede av den! Det er noe helt unikt som du kan forme slik du vil.

Da håper jeg dere likte disse ideene! Det er som sagt bare fantasien som setter grenser når det kommer til hjemmelagde gaver, søkt litt rundt på nettet for inspirasjon så tror jeg dere vil få til masse fint! Del gjerne innlegget videre hvis dere likte tipsene!

Hva er ditt beste hjemmelagde gavetips? 

– Sara 

Julegavetips: til gutta

Så var det gutta sin tur. Jeg synes helt ærlig det er tusen ganger vanskeligere å finne gave til gutter enn til jenter, fler som har det sånn? Nå har jeg uansett brukt en del til på å finne noen ting som kan være aktuelle. Kjæresten har også fått bidratt litt, så da satser jeg på at gavetipsene treffer godt.

♥ Boxere 

De fleste gutter jeg kjenner ønsker seg alltid boxere. Boxere finner du i alle prisklasser og de jeg har tatt med her er litt dyrere, men jeg ser for meg at det er med gutter som oss jenter: av og til stas med litt ekstraordinært undertøy. Dressmann har også mange fine enkle boxere til en litt rimeligere penge.

♥ Toalettmappe

Dette synes jeg faktisk passer like godt til gutter som til jenter. Jeg har sett gutter som drar på ferie og pakker alt de trenger i en brødpose. Og det fungerer sikkert, men en toalettmappe er en nok noen hakk mer praktisk. Den sorte kolleksjonen fra Lulu’s er veldig maskulin og fin.

♥ Spill

Mange gutter bruker flere timer på spill av forskjellig sort hver dag. Noen foretrekker PC, andre Playstation eller Xbox, men uansett plattform så er spill gøy. De kanskje mest populære spillene akkurat nå er (ikke bli oppgitt om jeg tar feil) er Fifa14, Battlefield 4 og GTA V.

♥ Headset/gadgets

Liker å tro at gutter er gale etter gadgets, og på denne siden finnes det hav av rariteter. Et godt headset er også gull verdt for gutta, uansett om de bruker det til gaming eller bare til musikk. Jeg fikk beskjed av kjæresten om at dette headsetet har veldig god lyd og er perfekt for gaming. Det fine med dette er at det har innebygd mikrofon og knapper du konfigurere selv.

♥ Klokke

Er det bare meg eller kler gutt klokker utrolig bra? Sier ikke at jenter ikke gjøre det, men det er noe helt spesielt med en stor fin klokke på gutter. Slike klokker er dessverre ofte dyre, men denne her synes jeg ikke hadde så ille pris, ca. 350 kroner.

♥ Parfyme 

God lukt på gutter er kanskje noe av det beste vi jenter vet? Kjøp en parfyme du liker godt til kjæresten din så slår du to fluer i en smekk! Slet litt med å finne parfymer som ikke er testet på dyr, men kom frem til at denne fra Moods of Norway ikke er det.


♥ Skjorte

En ny skjorte eller annet klesplagg er vel alltid stas? Enten personen gaven er til ønsker seg nye nytt eller ikke tror jeg alltid en fin skjorte eller en kul t-skjorte slår an. Gutta er mer forfengelige enn de liker å innrømme.

♥ Hårstyling

Igjen så er gutta mer forfengelige enn hva de liker å gi utrykk for. Jeg har nemlig erfart at de gjerne bruker god tid foran speilet for å få sveisen perfekt, så hvorfor ikke gi bort et godt stylingprodukt? Enten det er voks eller spray personen foretrekker så har Coverbrands en del å velge i.

♥ Bok/bladabonnement

Dette tror jeg er noe gutta også setter pris på. En god bok kan de fleste sette seg ned med å nyte. Kanskje Harry Holde er spennende lesestoff for pappa eller bror? Det finnes også veldig mange blader for menn. Vimenn, Ilustrert vitenskap og Autofil er vel alle sammen klassikere? Hos bladkongen finner du i hvert fall mange gode forslag.

♥ Gavekort på underholdning

Dette må være den ultimate gaven hvis man sliter litt med å finne på noe. Et gavekort hos enten Netflix, HBO, Spotify eller andre underholdnings-leverandører tror jeg mange ville kost seg mye med. Et slikt abonnement passer også perfekt på denne tiden av året hvor det tilbringes litt ekstra tid inne.

♥ Barbermaskin

Harde pakker slår alltid an og kanskje har du en lillebror som trenger sin første barbermaskin? Eller har den gamle til pappa sluttet å fungere? En god barbermaskin kommer uansett godt med og er noe gutta gjerne bruker hver dag.

♥ Treningstøy

Å finne fresht treningstøy med kule farger er litt vanskeligere til gutter enn til jenter, i hvert fall der jeg så. Uansett så fortjener gutta også å skinne på trening så let litt rundt og finn noe kult. Kanskje en ny treningsbag står høyt opp på ønskelisten?

Dette var de tingene jeg kom på, håper noe av dette kan være til inspirasjon når dere skal ut på gavejakt! Nå gjenstår bare siste del av denne serien som skal handle om gaver på budsjett. Innlegget vil nok  fokusere mest på hjemmelagde ting, så det gleder jeg meg veldig til å lage.

Hva er ditt beste julegavetips til gutta?

– Sara

Julegavetips: til damene

God morgen fining! Jeg har lenge hatt lyst til å lage en liten julegaveguide til dere, så nå har jeg endelig fått ut fingeren. Har kommet frem til at jeg vil lage ett innlegg for damene og ett for gutta, tenker det er den enkleste inndelingen. I tillegg vil jeg lage et innlegg som er litt mer på budsjett, med litt tips til hjemmelagde ting blant annet.

♥ Undertøy 

Undertøy er noe de fleste jenter setter pris på å få, og i tillegg et dette noe man alltid har brukt for. Finn noe fint og eksklusivt undertøy, kanskje fra den nye kolleksjonen til Kappahl i samarbeid med Fifty shades of grey? Husk å få med byttelapp, i tilfelle du bommer på størrelsen, BHer skal helst sitte perfekt for at de skal gi riktig støtte.

♥ Leppepomade

Leppepomade i seg selv er kanskje litt kjedelig, men det finnes så utrolig mange fine gavesett. Har sett så mange fine i år, så tror dette skal opp på min ønskeliste. Er ikke disse gavesettene til EOS kjempesøte?

♥ Abonnement på magasin

Hva med å gi et abonnement på et spennende magasin? Kanskje vet du om et spesielt magasin den som får gaven liker godt, ellers velger du bare ut et magasin som passer til interessene. Ofte følger det også med fine ekstra gaver når man tegner abonnement, perfekt julegave!

♥ Toalettmappe

En fin og lekker toalettmappe gjør det å oppbevare sminke og andre skjønnhetsprodukter til en drøm. Disse fra Lulu’s er i tillegg utrolig dekorative som ikke akkurat er noe minus. Kanskje samler personen du skal kjøpe til på en bestemt farge?

♥ Kosetøy

Er det noe man aldri får nok av så er det behagelig kosetøy! Myke gode tøfler eller en søt pysj er jo perfekt når kulden setter inn og du helst bare vil hygge deg innendørs.

♥ Te

Litt god te, eller kanskje en eksotisk kaffe, er noe mange blir glad for. Dette passer like fint til mamma og bestemor som til en venninne. Prøv å gjør det litt spennende og kjøp med en fin kopp eller noe å bite i ved siden av.

♥ Sminke

Ny sminke er aldri å forakte, kanskje venninnen din har siklet på et produkt lenge? Toofaced er en utrolig lekker serie som mange makeup-artister sverger til. Alle produktene kommer i supefine bokser så de er jo nesten ferdig pakket inn. Prøv å finn merker som ikke er dyretestet så blir både dyr og mennesker glade.

♥ Hudpleie

Hva med å gjøre stas på moren din eller en venninne med et hudpleie-sett tilpasset hennes hud? Det finnes veldig mange fine ferdige gavesett der ute, eller kanskje du har lyst til å plukke ut og sette sammen en egen produktserie? Uansett hva du går for tror jeg dette vil slå an hos de fleste.

♥ Billetter 

Hvis du er litt i tvil om hva du skal gi kan kanskje billetter til et arrangement være en idé? Kanskje venninnen din har lyst til å se et spesielt band? Om du har mulighet kan du kjøpe billetter til dere begge så får dere i tillegg en kjempekoselig dag sammen. Hvis det ikke er noe spesielt arrangement du vet hun vil på kan et gavekort være tingen.

♥ Krøllstav/stylingredskap

Hvem ønsker seg ikke en krøllstav eller et annet stylingredskap? Nydelig krøller er superfint i et langt hår, så tror du ikke venninnen eller søsteren din hadde blitt glad for noe slikt? Eller kanskje en rettetang er mer i riktig gate?

♥ Bøker

Bøker er noe jeg tenker passer til de fleste, kanskje ønsker bestemor seg en strikkebok eller mamma en kokebok? Kanskje du vet om noen som har lyst til å lese fifty shades of grey, men som ikke har fått ut fingeren å kjøpt de enda (slik som meg). En god bok er i hvert fall noe jeg setter veldig stor pris på å få, og det vil stå mer enn én bok på min ønskeliste i år.

♥ Tv-serie 

Vi har alle våre favoritter når det kommer til tv-serier. Hva med å starte en samling og gi henne første sesong i yndlingsserien hennes? Samler hun allerede? Finn ut hvilke sesonger hun mangler og gi henne den.

♥ Treningstøy 

I julen er kanskje ikke trening det som står øverst på prioriteringslisten til de fleste, men på nyåret vil mange prøve å komme i form igjen etter ribbespising og late dager. Kanskje litt nytt treningstøy, en fin bag eller noen gode løpesko kan hjelpe på motivasjonen? Finn gjerne noe med litt freshe og sporty farger!

Nå har jeg prøvd å finne litt som passer til alle og tillegg prøvd å finne ting i forskjellige prisklasser. Selvfølgelig går det an å justere de forskjellige forslagene slik at det passer din lommebok. Neste innlegg kommer om noen dager, da er det gutta som står i fokus. Og husk, hvis dere handler på nett er det lurt å benytte seg av Kupongkode og Kickback! Å spare litt penger på gavehandelen uten at det går utover selve gaven skader vel ingen?

Hva synes dere om gavetipsene?

– Sara

Mine mummikopper

Det var noen som lurte på om jeg kunne lage et lite innlegg om mummikoppene mine, og det gjør jeg gjerne! Jeg har samlet på mummikopper en liten stund nå og synes det er veldig gøy og koselig med en liten samling. Hovedgrunnen til at jeg vil samle på koppene er fordi mummitrollet var en av favorittene mine på barne-tv da jeg var mindre. I tillegg er karakterene så søte og koppene så fine, så da bestemte jeg meg for å starte å samle. Har tilsammen 17 kopper nå, 16 forskjellige. Det er jo en del, men jeg har maange kopper igjen. Det aller gjeveste er å få tak i kopper som ikke er i produksjon lenger, unner meg av og til en slik kopp om jeg kommer over det.

Her er alle sammen stilt opp. Hadde hjertet litt i halsen da jeg satte de opp slik, men det gikk veldig bra.

Dette er de “vanlige” koppene. Det vil si at de er for salg hele tiden, bortsett fra de koppene som har blitt byttet ut til fordel for nyere versjoner (Mummitrollet og Snorkfrøken).

Disse derimot er sesongkopper. Det vil si at de kun blir produsert i et begrenset opplag og at de kun er for salg en spesiell sesong. De pleier å lage en sommerkopp og en vinterkopp hvert år. I tillegg hender det kommer andre kopper ved spesielle anledninger. Årets vinterkopp står derfor høyt opp på ønskelisten min til jul i år.

Denne koppen er nok den jeg er aller mest fornøyd med. Den er fra 2004 og er ganske sjelden. Synes det er så gøy å få tak i sjeldne kopper som ikke er å få kjøpt i butikken lengre. Ebay har en del kopper, men har til nå bare kjøpt to stykker derfra. Er litt redd for at de skal knuse i frakten.

NOAHs fakkeltog mot pels

Har vært på en kjempefin markering mot pels i dag. Vi gikk i tog fra Youngstorget, rundt Spikersuppa og frem til Stortinget. Hadde aldri sett for meg at det skulle bli et så bra oppmøte som det faktisk ble, gleder meg til å høre tall på hvor mange som kom. Det var veldig fint å se utover en stappfull opplyst Stortingsplass, hvor alle sto sammen i ønsket om nedleggelse av pelsdyrfarmene! Appellene var også veldig gode og interessante, de hadde samlet en god blanding forskjellige mennesker som hadde mye bra å si.

Som mange av de som holdt appeller sa så er det veldig rart at pelsdyrnæringen fortsatt eksisterer i Norge. Det er nemlig et flertall av den norske befolkningen som er imot dette. Det er ikke bare en liten gruppe sære dyrevernere som mange tror. I tillegg har mote-Norge tatt standpunkt, de vil ikke lenger ha pels. Oslo Fashion Week er faktisk verdens første fashion week som har totalnekt mot pels!

Dette fakkeltoget i regi av NOAH er Nordens største markering mot pels og i dag var det faktisk 10-årsjubileum for markeringen. Så all ære til de som år etter år arrangerer og stiller opp på dette her. Håper vi slipper å gå i ti år til!

Jeg var så heldig i dag å få med meg kjæresten min, selv om han egentlig ikke hadde så veldig lyst til å ut  gå i tog. Tror dog ikke han synes det var så ille likevel. I tillegg møtte vi på Silje Marie som jeg hadde markedsføring med på videregående, veldig hyggelig å treffe henne igjen!

Mine beste studieteknikktips

Som jeg nevnte i forrige innlegg fikk jeg lyst til å skrive litt til dere om studieteknikker. Det var en av dere fine lesere som spurte om jeg kunne gjøre det, da jeg postet dette innlegget, og så klart kan jeg gjøre det! Nå har jeg ikke studert kjempe lenge, så dette er ikke en fasit, og det er ikke sikkert mine metoder fungerer for deg. Likevel håper jeg mine tips kan komme til nytte for noen. Jeg har alltid likt skolen og fått greie karakterer, men det er først det siste året at jeg har jobbet ekstra hardt og fått veldig gode resultater.

Husketeknikker

Jeg vet mange bruker utrolig mange kreative måter å huske ting på. Da jeg var på kurs i studieteknikk i fjor lærte vi å huske ting ved å “legge ord i forskjellige rom”. La oss si du har lyst til å lære deg de ti første grunnstoffene i det periodiske system (det var dette jeg lærte meg). Aller først velger du deg ut et hus du kjenner godt til, gjerne hjemmet ditt. Når du skal begynne å legge ordene i rommene er det lurt å starte ved inngangen. Men før du gjør det må du begynne å tenke hva som assosierer deg med de tingene du skal huske på. Når jeg hører hydrogen, som er det første grunnstoffet tenker jeg på hydrogenbombe. Da ser jeg for meg at det slippes en hydrogenbombe utenfor huset mitt. Videre kommer helium, da har jeg plassert en halvtom heliumballong som ligger å svever i trappeoppgangen. Og slik fortsetter det, helt til du har lagt alle ordene i forskjellige rom. Husk at du bør legge de i en naturlig rekkefølge, det er nemlig litt dumt å hoppe fra et sted i huset til et annet. Det er nå over ett år siden jeg lærte meg dette, brukte kanskje 5 minutter på det og husker det fortsatt i dag! Metoden høres kanskje tungvinn og rar ut, men jeg kan garantere at den er enkel å bruke og gjør at du husker tingene du skal huske!

En annen teknikk jeg bruker for å huske ting, gjerne frem mot en eksamen er å skrive ned ting på post-it-lapper. Det må igjen være stikkord og korte ting, ellers har det ingen effekt på meg. Lappene klistrer jeg opp på de stedene i leiligheten hvor jeg bruker en del tid som kunne vært utnyttet bedre. Et eksempel er å henge opp et par lapper på baderomsdøra eller på speilet. Da kan du stå å pugge til eksamen mens du pusser tennene. Det samme gjeldermhvis du må vaske opp for hånd, heng opp lapper så du ser de fra der du står. Du kan jo like gjerne bruke tiden fornuftig mens du står der å skrubber? Det fine med denne metoden er at du ser disse lappene flere ganger om dagen og til slutt husker du alt som står der.

Tomatmetoden 

Denne teknikken har sikkert mange av dere lært før, teknikken går ut på å få en mest mulig effektiv arbeidsperiode når du studerer. Det er fort gjort å bli distrahert av Facebook, mobiltelefoner og andre ting, så denne metoden har som hensikt å gjøre arbeidstid til arbeidstid og så kan du gjøre hva du vil i pausene.  En arbeidsperiode er på 25 minutter så får du 5 minutter pause. Det kan være lurt å ha bestemt seg på forhånd om hvor mange aktive perioder man vil ha, slik at man vet hvor lang hele økten blir. Det er også viktig å ha fullt fokus disse 25 minuttene, ellers er hele poenget med øvelsen borte. Jeg brukte denne mye i fjor for å komme gjennom pensumbøkene.

Hvordan komme igjennom pensum?

Pensum er kanskje noe av det tyngste og kjedeligste mange vet. Det å komme seg igjennom bunken med bøker er ingen lett oppgave, i hvert fall ikke når det hele tiden kommer oppgaver og andre ting som må gjøres og ting som ikke nødvendigvis må gjøres, men som gjerne blir prioritert fremfor pensum. Mitt beste tips her er å ta notater i timen, eller i verstefall få læreren til å legge ut power pointen fra timen på læringsstedet deres. Hver forelesning er som regel knyttet til ett eller flere kapitler og det er lurt å bruke disse stikkordene som knagger å henge stoffet på. Når jeg leser har jeg alltid et word-dokument (eller penn og papir) foran meg for å notere hvis det skulle komme noe viktig. Når du har notatene fra timen fra før av får du mye gratis og det er bare å fylle inn ting du synes er viktig. Jeg synes i hvert fall det går mye fortere å komme igjennom boken på denne måten. Hvis jeg er borte fra skolen en dag og ikke får disse notatene ødelegger det en del for meg, og jeg bruker mer tid enn jeg vil på å komme gjennom stoffet. Så ja, du må lese bøkene, det er dessverre ingen vei utenom, men det finnes i hvert fall metoder for å gjøre jobben litt enklere. Mange går sammen i kollokviegrupper og deler kapitlene mellom seg og det kan jo fungere, likevel merker jeg at det er stoffet du selv har jobbet med og bearbeidet som sitter best. Derfor vil jeg faktisk anbefale å prøve å komme deg gjennom på egenhånd. Det kollokviegrupper kan brukes til derimot er å diskutere stoffet etter man har lest. Dette er kjempesmart og man lærer masse av å drøfte ting med andre medstudenter. Et par venninner og jeg gjorde dette til nesten alle våre eksamener i fjor og det var til stor hjelp.

Eksamen, prøver og foredrag

Til nå har jeg funnet en metode som fungerer for å klare meg på eksamener og for å huske hva jeg skal si på foredrag. Jeg bruker eksamen som eksempel. Frem mot eksamen leser jeg på de tingene jeg vet vi kan få på eksamen, og jeg gjør som i punktet over for å komme igjennom stoffmengden. En uke før eksamen ca. starter jeg å lese mye, da organiserer jeg stoffet og skriver stikkord/sammendrag av det som er viktig. Man bør dog være ganske sikker på hva som er relevant og ikke, fordi etter jeg har skrevet disse sammendragene er det som regel bare de jeg leser på. Jeg leser de så klart flere ganger og hører meg selv litt i de. Noen liker at andre hører deg, det har aldri funger så godt for meg. Kvelden før eksamen setter jeg meg ned å leser igjennom arkene mine, det er det aller siste jeg gjør før jeg legger meg. Jeg prøver også å komme meg litt tidlig i seng, ha kaffekoppen og sekken klar til neste dag og bare få meg en god natts søvn. På dette tidspunktet føler jeg at jeg ikke kan noen ting lenger, fordi jeg har lest veldig intensivt et par timer. Men SÅ kommer den hemmelige ingrediensen som ordner alt. Søvn. I løpet av natten skjer det noe magisk, alt jeg leste kvelden før har sortert seg fint på plass i noe jeg ser for meg er små informasjonsskuffer. Jeg står opp litt tidligere enn jeg må, leser igjennom sammendragene et par ganger, til en kopp med kaffe som kvikner meg opp. Jeg tar med meg en god niste bestående av brødskiver, frukt og kaffe, så drar jeg til skolen. Jeg sitter litt å småleser på skolen før eksamen starter, hører minst mulig på hva alle andre snakker om.

Så på selve eksamen ser jeg over alle oppgavene og skriver ned alle stikkordene som må være med på de forskjellige oppgavene før jeg begynner å skrive fra starten. Denne metoden ga meg veldig gode karakterer på eksamen i fjor, og jeg er godt fornøyd med å ha funnet ut et par ting som fungerer for meg. Det samme gjelder om jeg skal huske mye tekst til et foredrag. Sist jeg skulle ha foredrag for klasen sov jeg ikke hele natten, aner ikke hvorfor, jeg fikk bare ikke sove. Hva tror dere skjedde? Jeg fikk helt hjerneteppe! Ble supernervøs og klarte ikke fremføre på en skikkelig måte. Veldig flaut og kjedelig, men det beviser i hvert fall at for meg er søvn et av de viktigste elementene for at informasjonen skal feste seg.

Håper dette er til nytte for noen, hvis dere lurer på noe er det bare å spørre i kommentarfeltet. Har du noen gode teknikker som ikke er nevnt?