Serietips: Narcos

Nå begynner det å bli et par måneder siden sist jeg kom med et serietips, kanskje ikke så rart med den sommeren vi har hatt i år! Men nå er jo høsten her for fullt og det er igjen tid for litt serietitting! Serien jeg skal tipse dere om i dag er Narcos, som ligger ute på Netflix. Det har kommet tre sesonger til nå, men en fjerde skal være bekreftet. Serien bygger på ekte personer og ekte hendelser, de har selvfølgelig tatt seg en del dramaturgiske friheter, men hovedtrekkene skal være fra virkeligheten. Vi befinner oss i Colombia på 70-, 80-, og 90-tallet hvor narkotikaproduksjon og smugling til USA står sentralt.

Sesong 1 spenner seg fra slutten av 70-tallet til starten av 90-tallet hvor vi får se handlingen fra DEA-agenten Steve Murphys (Boyd Holbrook) perspektiv. Murphy og partneren hans Javier Peña (Pedro Pascal) jobber for å ta en av de største narkobaronen noen sinne; Pablo Escobar (Wagner Moura). Escobar, leder av det Medellinske kartell regnes for å være en av de rikeste kriminelle noen sinne, og vi får i denne serien blant annet se hvordan han bygger opp kokainimperiet sitt. Vi får også se hvordan situasjonen i Colombia var på den tiden og hvor stor innflytelse Escobar hadde på det. Et veldig kult element i serien er at de inkluderer ekte klipp, bilder og avisoppslag fra da dette faktisk skjedde, det gjør sjokkeffekten av flere hendelser enda større. Jeg tenkte mer enn én gang “har dette virkelig skjedd”, og tydeligvis ja. 

Jeg tenker at dette holder med informasjon fra første sesong slik at jeg ikke spolier noe for dere, men sjekk også gjerne ut traileren! Dette er virkelig en fascinerende og spennende serie verdt å få med seg, og du trenger ikke ha noen forkunnskaper om Escobar eller situasjonen i Colombia for å få utbytte av serien. Alle tre sesongene ligger som sagt ute på Netflix, og så er det bare å glede seg til neste sesong kommer. 

– Sara


#tv #underholdning #serie #netflix #tips #anbefaling 

Lun epleterte

Eple og kanel er en uslåelig kombinasjon om høsten, så her om dagen måtte jeg bare lage noe med nettopp det. Valget falt på epleterte ala Trines Matblogg og det smakte helt nydelig! Jeg fulgte ikke oppskriften 100% for i hennes oppskrift var det faktisk ikke kanel, men bortsett fra det gjorde jeg stort sett som oppskriften sa. Det er verdt å merke seg at bunnen i denne oppskriften ble ganske tykk, noe jeg synes var veldig godt, men hvis du ikke er helt fan kan du lage en litt mindre porsjon med tertebunn. Håper det smaker ♥

Ingredienser: 300g mel // 100g melis // 200g mykt smør // 6 epler // 150g sukker // Masse kanel og litt ekstra sukker til toppen

Tertebunnen skal lages først, og det gjør du ved å kjøre mel, melis og mykt smør i en kjøkkenmaskin til det samler seg til en klump. Det går også an å smuldre deigen med hendene. La så deigen hvile i 30 minutter i kjøleskap, i mens kan du smøre en paiform (bruk en som er ca. 28 cm i diameter). Når deigen har kjølt seg ned kan du enten kjevle den ut og ha over i formen eller gjøre som meg; trykke deigen ut i formen. Det skal sies at det ble ganske mye deig, så resultatet ble en skikkelig tykk tertebunn, men det synes jeg bare var veldig godt! Stikk så hull i bunnen med en gaffel og stek på 180 grader i 10-15 minutter.

Mens bunnen er i ovnen kan du forberede fyllet. Fjern kjernehuset og del opp fire av eplene i terninger, de to siste eplene skjærer du i tynne halvmåneformede skiver. Smelt så sukker i en tykkbunnet panne og når det begynner å bli gyllent har du i terningene. Dette skal stå i ca. 4 minutter og underveis har du i en god slump kanel (hvis du vil). Jeg elsker masse kanelsmak så jeg bare kjørte på.

Fordel epleterningene utover bunnen og legg så epleskivene fint som et lokk over. Dryss over litt sukker og litt mer kanel før du steker terten på 200 grader i ca. 15 minutter. Server gjerne med en kule vaniljeis eller to!

Skulle virkelig ønske denne terten ikke var borte for lengst her jeg sitter i sofaen med pledd rundt meg og regn som pisker mot ruten! Den ble helt nydelig og i hvert fall med en stor kule vaniljeis til, jeg kunne seriøst spist det hver dag!

Håper helgen deres har vært fin og at den kommende uken blir super!

– Sara


#oppskrift #kake #tips #dessert #terte #eple #høst #hjemmelaget #søtt

Fylte horn pesto

Hei hei! Nå er jeg på plass i Bergen igjen og er godt i gang med studieuka. Om bare en og en halv uke skal vi ut i vår første praksisperiode, og det må jeg innrømme at jeg ser frem mot med skrekkblandet fryd! Det blir garantert veldig lærerikt, men alt som er nytt er jo litt skummelt. I hvert fall i min verden. Noe som er det motsatte av skummelt er gjærbakst (haha, for en overgang). Gjærbakst er det både en fryd å bake og selvfølgelig å spise! Siden det er høst, skolen er i gang igjen, og det kan være kjekt med litt mer spennende alternativer til brødskiva med gulost bestemte jeg meg for å bake horn her om dagen. Fylte horn med pesto, ost og soyabacon skal jeg love dere ikke blir siste gang jeg lager! Oppskriften er hentet fra Melk.no, men jeg kuttet ut kardemommen og gikk for vegetarvennlig fyll – håper det smaker 🙂

Ingredienser til 16 horn: 120g smør // 6 dl melk // 800g mel (jeg brukte ca. 500g hvetemel og 300g sammalt hvete) // 1 pakke tørrgjær // 2 ts sukker // 1/2 ts salt // Ønsket fyll (jeg brukte tomatpesto, ost og soyabacon) // Egg til pensling + eventuelt frø

Start med å smelte smør i en kjele, ha så i melken og varm opp til du får ca. 37 grader. I en bakebolle blander du sammen mel, gjær, sukker, salt og kardemomme. Jeg foretrekker egentlig å bruke fersk gjær, men denne gangen brukte jeg bare ingredienser jeg hadde liggende hjemme. Ha i melkeblandingen og elt i 10 minutter. Jeg bruker en kjøkkenmaskin med eltekrok til dette, men det kan selvfølgelig gjøres for hånd. Når deigen er smidig og fin kler du den med et håndkle og lar den stå til deigen har hevet seg dobbelt så stor.

Når du skal kjevle ut deler du deigen i to og kjevler til runde leiver. Del den inn i 8 trekanter, og så er det bare å fylle på med godsaker. Jeg så det var anbefalt å bare legge fyll i midten så det ikke sulle bli så mye søl, men som dere ser har jeg fyll jevnt over hele og det gikk helt fint!

Rull trekantene fra den tykkeste enden mot den tynne, og la de etterheve i ca. 30 minutter. Pensle med egg og strø over sesamfrø, valmuefrø eller lignende hvis du ønsker. Stek godbitene på 200 grader i 15-20 minutter.

Fylte horn har jeg ikke laget på år og dag, så dette var et gledelig gjensyn! Og så kjekt det er å ha et lite lager med slike i fryseren, det er jo perfekt å ha med i matboksen. Disse ble dessverre spist opp i Hønefoss, men jeg skal nok få lagd en porsjon her også, jeg trenger noe som går kjapt å ta med seg når praksisen begynner!

Hva bruker du å ha med deg i matboksen?

– Sara


#mat #lunsj #frokost #matpakke #gjærbakst #hjemmelaget #oppskrift #tips

Kongens Utsikt

God lørdag! Håper dere har en fin helg? Jeg startet min i går med en kjempefin tur opp Kongens Utsikt sammen med mamma. Det er faktisk første gangen jeg går den turen, så det var virkelig på tide! Vi gikk riktig nok ikke opp Kleiva, som er den superbratte bakken opp til Kleivstua, men tok turen på ca. 1,5 km. Jeg hadde sett for meg at det skulle være en del brattere enn det faktisk var, men dette var egentlig en veldig grei tur. Så hvis du ikke tar med Kleiva er dette absolutt en tur de aller fleste vil klare uten problem! Her kommer et bildedryss ♥

Veldig fin utsikt! Her ser dere store deler av Ringerike og Hole. 

Med mamma ♥

Niste ble nytt på toppen, mamma hadde med proteinlapper og jeg hadde med fylte horn. Veldig innafor!

Fina ♥

Se så fine farger skogen har begynt å få! 

På toppen har de en gjestebok som alle kan skrive seg opp i, det måtte vi selvfølgelig gjøre. 

Vi hadde en kjempefin tur i skikkelig høstlige omgivelser, og selv om sommeren nok er favorittårstiden min kommer høsten hakk i hæl! Luften er akkurat passe skarp, fargene er nydelige og det er innafor å jumpe opp i sofaen med pledd og varm kakao når en kommer hjem!

Selv om dette var veldig koselig blir det nok likevel en god stund til neste gang. Mamma fant nemlig en flått på tightsen sin når hun kom hjem!! Da fikk jo jeg fullstendig panikk og duret bort til bestemor for å skifte der – sånn i tilfelle jeg og skulle ha noen på meg. Jeg hadde jo sikkert hyperventilert om jeg hadde funnet noe, heldigvis fant jeg ingenting, og nå er klærne jeg brukte vasket på 60 grader, sekken er ristet og jeg har skrubbet kropp og hår til den store gullmedalje. Hva da hysterisk?  

– Sara


#tur #skogtur #skog #høst #ringerike #hole #trening #kos 

Ting jeg vil gjøre i høst

Nå er det endelig lov til å glede seg over høsten, selvom det i Hønefoss har vært helt nydelig vær og temperatur de siste dagene. Jeg tenkte derfor jeg skulle dele listen med ting jeg har lyst til å gjøre i høst med dere. 

På årets sommerliste har jeg fått gjort det aller meste. Det eneste jeg ikke har fått gjort er å bade ute, det er jo litt dumt når vi faktisk har hatt tidenes sommer. Denne berømte lappen har jeg heller ikke kommet noe lengre på, eller jo, vi har jo øvelseskjørt. Jeg har bare ikke fått meldt meg opp hos noen kjøreskole enda, og nå som jeg skal studere det neste året må jeg bare ta det litt som det kommer. Denne høsten kommer naturlig nok mesteparten av tiden min til å gå med til studier, men jeg har likevel en del ting jeg har lyst til å for gjort før den lange vinteren melder sin ankomst. Her er listen min i år 🙂 

Opprettholde gode studievaner hele semestret

Jeg starter like gjerne med det punktet som kommer til å ta opp mesteparten av tiden min; studiene. Jeg har alltid vært en skippertaksperson og det har fungert greit for meg tidligere, likevel har jeg lyst til å gjøre ting litt mer ordentlig denne gangen. Allerede nå er jeg godt i rute med pensumlesing og jeg leser som regel en god porsjon av det relevante pensumet før hver forelesning. Det er ikke alltid det er mulig å komme gjennom alt til hver eneste forelesning, en gang hadde vi for eksempel 185 sider og da må jeg prioritere. Alt skal jo uansett leses så jeg må bare fortsette å sette av tid de dagene vi ikke er på skolen til det. 

Opera- og kinotur

Malin og jeg har snakket om å ta en tur i operaen i høst, kanskje for å se en ballett, men vi har ikke bestemt oss enda. Jeg har vært i operaen flere ganger tidligere, og takker ikke nei til å dra igjen. Det skal blil hyggelig! Det begynner å bli en stund siden jeg var på kino sist, men Matias og tenkte i hvert fall å få med oss den nye Fabeldyr-filmen i november. Mamma skylder jeg også en kinotur så kanskje det blir flere turer i løpet av høsten? 

Kokkelere høstmat med stor H

Epler, blåbær, sopp, rotgrønnsaker, gresskar og masse annet godt skal inn på kjøkkenet og bli til gode høstlige retter. Jeg gleder meg sånn til supper som varmer, deilige bakverk og masse annet godt laget av norske råvarer! 

Oppleve én ny ting i Bergen hver uke 

Denne veit jeg ikke hvor enkel blir å opprettholde de ukene jeg har praksis, men jeg skal i hvert fall gjøre et forsøk. Jeg har laget meg en liten liste på TripAdvisor med ting jeg har lyst til å oppleve så jeg har i hvert fall nok å ta meg til. Nå kommer jeg jo også til å dra hjem noen ganger i løpet av semesteret så de ukene utgår selvfølgelig. Jeg tenker bare det er greit å få med seg så mye av Bergen som mulig når sjansen byr seg. 

Lese en bok eller to 

Jeg orker ikke å bare sitte med nesen i faglitteratur hele høsten så for å koble av litt er det et par bøker jeg tenker å lese. Den ene startet jeg på i sommer, “Hvor ble du av Bernadett?”. Det er ikke mange sidene igjen i den boka så den skal jeg i hvert fall klare å få lest, i tillegg har jeg et par andre som står høyt opp på listen min. 

Trene minst 3 ganger i uken

Som jeg skrev litt om for en uke eller to siden er jeg så vidt i gang med treningen igjen etter sommeren. Så da er det bare å opprettholde de gode rutinene utover høsten. Jeg tenkte å ta med meg hoppetauet og strikken min tilbake til Bergen så det blir enklere å få til gode hjemmeøkter. 

Blogg og Youtube

Selv om det har vært litt stille både her og på Youtube i det siste skal det ikke bli sånn hele tiden. Jeg har bare ikke hatt den helt store motivasjonen for blogging og så mange ideer som vanlig. I dag har jeg riktig nok idémyldret litt med meg selv og kommet opp med litt forskjellige innlegg og videoer jeg tenker å gjøre i tiden fremover. I sekken tilbake til Bergen blir derfor både kamerastativet og mikrofonen min med så da ligger alt til rette for innholdsproduksjon!

Jeg tror denne høsten kommer til å bli veldig annerledes, men selvfølgelig veldig spennende! Jeg koser meg så langt med studiene, men gru-gleder meg til å ta fatt på praksisen. Studieretningen føles i hvert fall veldig riktig, så jeg er sikker på at det kommer til å gå bra. Ellers gleder jeg meg som vanlig over høstmoten, råvarene som hører høsten med og alt det koselig høsten bærer med seg. 

– Sara 


#høst #høsten #glede #hygge #kos #studier #hverdag