10 ting å gjøre på en regnværsdag

Vi må nok bare innse at høsten har kommet for å bli, eplene begynner å modne, løvet faller ned og fargespektret går fra grønt til gult og oransje. Skal vi stole på værmelderne har vi en del regn i vente, og for de fleste betyr det mange innekvelder fremover. Selv synes jeg dette er en veldig koselig tid hvor det er lov til å kose seg innendørs i sofaen med et stort pledd og en kopp med noe varmt. Derfor har jeg samlet 10 koselige ting du kan gjøre når regnet pisker mot ruten.

Klesskap-detox

Dette er noe man burde gjøre før hver nye sesong! Rydd opp i garderoben slik at du har ting du trenger lett tilgjengelig. Det er på tide å pakke bort shortser og lette maxi-kjoler, og heller finne frem igjen de tykke genserne, skjerfene og ullsokkene. Legg det du vil bruke igjen neste sesong i esker og sett det på loftet eller i kjelleren, og doner bort det du ikke vil bruke mer.

Ha TV-serie-maraton

Sett av hele dagen til å se på favorittserien din! Popp litt popcorn, sleng bena på bordet og bare nyt noen timer med endeløs serietitting.

Ha DIY-kveld

Regnværsdager er perfekte til å sitte inne å pludre med noen DIY-prosjekter. Sy om en gammel kjole til noe nytt og kult, eller lag deg et unikt smykke. Kanskje du har en vase som har sett sine bedre dager? Kjøp inn litt spraylakk og fresh den opp! Dette er selvfølgelig veldig koselig å gjøre når man er flere, så hvorfor ikke invitere en liten venninnegjeng så kan dere skravle litt i samme slengen.

Sjekk gjerne ut min DIY-kategori for inspirasjon!

Eksperimenter på kjøkkenet

Bak noe godt, prøv deg på en ny spennende rett, eller perfeksjoner sprøyteteknikken til neste gang du skal lage cupcakes. Lek deg litt med smaker og kombinasjoner og plutselig har du kommet frem til helt nye favoritter!

Trenger du litt inspirasjon på veien kan du gjerne sjekke ut min oppskriftskategori

Lær noe nytt

Kanskje det er et instrument du alltid har hatt lyst til å lære deg, men aldri har funnet tid til? Eller kanskje du kunne tenke deg å bli en reser på håroppsatser, vel det er bare å komme å i gang. Youtbue er en god lærer, jeg tror ikke det er en ting du ikke finner tutorials til på nett i dag.

Ha hjemmespa

Denne her er aldri feil! Å skjemme seg bort med ansiktsmaske, skrubb, neglelakk og fotbad er helt innafor på en kald høstdag. Når høsten kommer og hverdagensrutinene begynner å komme på plass igjen er det fort gjort å glemme å sette av tid til seg selv. Så sett på rolig musikk, tenn noen duftlys og skap den perfekte atmosfæren for avslapping. Er du heldig og har kjæresten kan du kanskje få han eller henne til å massere deg også.

Les en bok

Høsten er den perfekte årstiden for lesing, så stikk på biblioteket eller bokhandelen og skaff deg et lite lager med gode bøker. Og det er selvfølgelig lov til å lage seg en kopp mer varm kakao til lesingen! Dersom boklesing ikke frister kan du heller stikke ned på kiosken og kjøpe et par magasiner. Kanskje du får litt ny inspirasjon på kjøpet?

Brettspill-turnering

Arranger brettspill-turnering med vennegjengen. Finn frem de morsomste brettspillene dine, kjøp inn litt smågodt og spill i vei. Brettspill er så undervurdert, og ekstra koselig er et å trille terning mens vannpyttene utenfor fylles opp. Hvis du liker mer moderne underholdning kan du jo også invitere til Sing Star- kveld eller en mimrekveld med Nintendo 64.

Planlegg den neste ferien din

Benk deg ned foran dataen og søk opp flybilletter, hoteller og severdigheter. Kanskje du har muligheten til å bestille med en gang, så får du noe gøy å se frem til! Hvis ikke kan du lage det et moodboard med en ferie du ønsker å dra på. Planlegg ferien over alle feier og kos deg mens drømmerne flyter avsted!

Storrengjøring

Dette er kanskje ikke det morsomste i verden, men av og til trengs det en skikkelig runde med vaskefillene. Det finnes vel ikke noe bedre tidspunkt å gjøre dette på enn når været er grått og trist? Du kan jo for eksempel ta for deg ett rom om gangen og gjøre en skikkelig innsats. Kast gammel mat i kjøkkenskapene, kjøp inn krukker til å ha mel på og gjør hver rom i huset litt finnere. Så sitter du igjen med et nytt hjem etter en regnfull høst.

Det var mine ideer til ting du kan gjøre når været ikke er helt på din side. Jeg synes nesten det er litt koselig med regn om høsten, for da tar man seg tid til alle disse tingene man ikke prioriterer ellers. Så nå får regnet bare komme, jeg er klar!

Høstsnack: Eplechips

Endelig fredag! Etter jeg er ferdig på jobb i kveld har jeg resten av helgen fri, og det skal bli så godt. I morgen går dagen med til loppemarked og middag hos broren til Matias, og søndagen tenker jeg å sette av til å bare slappe av. Can’t wait! Men før den tid ville jeg bare innom for å ønske dere en god helg, og dele en oppskrift med dere. Høsten er jo eplenes årstid og selv om de som henger på treet ikke er helt modne enda kan vi jo snikstarte litt med epler fra butikken. Dagens oppskrift er derfor på supergode eplechips med kanel og Sukrin Gold! Enjoy!

Alt du trenger er: eple, kanel og Sukrin Gold eller vanlig sukker.

Kutt eplet i tynne skiver (du kan med fordel skjære de tynnere enn jeg har gjort her) og dryss over et godt lag med kanel og Sukrin Gold.

Fordel de utover et bakebrett og stek de på ca. 100 grader til de er sprøe. Det kan 2-3 timer, men husk å sjekk underveis slik at de ikke blir brent.

Herlige krispy flak av eple, med smak av deilig søt kanel. Og enklere enn dette får du det ikke! Det eneste som tar tid her er stekingen, men da kan du gjør andre ting. Jeg anbefaler å steke opp et par epler slik at du har det liggende hjemme hvis du skulle få lyst på noe søtt en kveld. Bare oppbevar de i en lufttett boks slik at de ikke mister sprøheten!

Matstreif 2015

I dag tenkte jeg å friste dere med noen matbilder på bloggen, jeg var nemlig innom Oslos største matfestival i går. Matstreif arrangeres hver høst og her samles flere hundre matboder fra hele landet og matinteresserte mennesker dukker opp. Man får kikke på spennende mat fra rundt om kring i Norge, masse ny inspirasjon og selvfølgelig smake på masse deilig mat. Når det kommer slike ting til byen er jo ikke jeg vond å be, så kameraet og jeg gikk rundt og dro inn alle de gode luktene og snek til meg et par smaksprøver her og der.

Det går i veldig mye økologisk og kortreist mat på Matstreif, og du kan handle fra stort sett alle bodene på festivalen.

Ferske grønnsaker så langt øyet kan se.

Hvis du blir sulten på mer enn smaksprøver serveres det selvfølgelig mat også, burgere av fisk, lam og ulv var noe av det jeg fikk med meg at ble servert.

Tenk så deilig å fått en sånn kasse på døra hver mandag!

Disse røde og lilla gulrøttene hadde jeg aldri sett før, men originalt så var visst gulrøtter både hvite, røde, sorte og lilla. Gøy med litt ny kunnskap!

Jeg kjente jeg fikk lyst til å svinge meg litt på kjøkkenet da jeg kom hjem, men vi endte opp med hjemmelaget pizza likevel. Ja også ble det en liten snacks da, som jeg deler oppskrift på til uken! I dag går turen til en ny happening i Oslo, nemlig Boligmessen på Telenor Arena. Det er åpent helt til klokken 17. i dag hvis du skulle få lyst til å titte innom.

Enkle lunsjtips, med oppskrifter

I dag er det torsdag igjen, og som jeg skrev forrige uke tenkte jeg å ha litt studenttema hver torsdag fremover. I dette innlegget tenkte jeg derfor å tipse dere om enkle og gode lunsjtips når kneipskiva med den svette gulosten ikke frister så mye lengre. Og selvfølgelig trenger man ikke være student for å benytte seg av disse tipsene! Håper det faller i smak!

Chiapudding

Chiafrø er supermat og er en blant annet en god kilde til antioksidanter, fiber, og protein. I norske butikker er de ganske dyre, men hvis du bestiller fra iHerb er mye rimeligere! Posen er også veldig drøy i bruk da man ikke bruker mer enn et par spiseskjeer med frø i hver porsjon. Chiapudding er latterlig enkelt å lage, her finner du oppskrift på chiapudding med blåbær, her er chiapudding med bringebær, og her er chiapudding med jordbær og banan. Frøene kan også brukes på mange andre måter, for eksempel i havregrøten din, i yoghurt eller smoothies.

Hjemmebakt brød/knekkebrød

Brød og knekkebrød man lager selv er SÅ mye bedre enn de man kjøper på butikken, samtidig som man har full oversikt over hva de inneholder. Sett av en dag og bak opp flere brød som du fryser ned til senere og lag en solid porsjon med knekkebrød. Da har du så det holder en god stund fremover. Her har dere min oppskrift på knekkebrød.

Granola

Granola er supergodt, men de på butikken er enten veldig dyre eller proppfulle av sukker. Med min enkle oppskrift slipper du unna unødvendige menger sukker, og du kan tilpasse blandingen slik at den passer deg. Jeg har valgt å ha nøtter og tranebær i min, og for smakens skyld har jeg blandet inn litt honning, vaniljepulver og kanel. Yum! Her kan du også lage en stor porsjon som du har lenge av.

Overnight oats

Overnight oats, oats in a jar, frokost på glass, kjært barn har mange navn! Dette her er et genialt lunsjtips for deg som alltid får litt for dårlig tid om morgenen, du lager nemlig alt ferdig dagen før også er det bare å ta med seg glasset og nyte når det er tid for lunsj. Her finnes det like mange variasjoner som det finnes mennesker, og man kan virkelige sette sammen sin egen favoritt!

Ferskpresset juice

Juice egner seg kanskje best til frokost da den er best kald, men hvis du har en flaske med kjøleelement er det ikke noe problem. Du bør også ha sitron som en av ingrediensene hvis juicen ikke skal nytes med en gang, da slipper du å sippe i deg brun juice. Det er jo så godt å forfriskende med hjemmelaget juice så jeg synes den fortjente en plass på lista. Jeg ville nok hatt noe annet i tillegg, men juice metter jo faktisk en del det også! To av mine favorittjuicer er denne litt søte gule og den grønne detox-juicen.

Bananvafler

Sunne vafler og lapper er det ikke vanskelig å lage, hvis du bruker banan i røren blir de søte og gode, uten at du trenger sukker. Min oppskrift på supergode bananvafler finner du her. Det går selvfølgelig an å lage uten banan slik at de ikke blir søte, og toppe de med for eksempel skinke og ost.

Det var alle tipsene jeg klarte å komme på, jeg har vært litt bakover i arkivet for å hente ut oppskrifter så det er derfor kvaliteten på bildene er litt varierende. Jeg håper uansett jeg klare å inspirere litt, og hvis du har noen andre gode forslag vil jeg gjerne høre om det i kommentarfeltet!

Mine beste studieteknikktips

Siden høsten betyr studieoppstart og retur til skolebenken for mange tenkte jeg å hver torsdag fremover ha litt studierelaterte innlegg her på bloggen. Jeg startet for to uker siden med mine økonomitips for en glissen lommebok og i dag tenkte jeg å komme med noen tips til gode studieteknikker. Jeg ble i vår ferdig med min bachelorgrad og gjennom tre år på høyskole har jeg lært meg noen gode teknikker for å komme gjennom pensum og annet arbeid. Så håper tipsene faller i smak!

Hvordan komme igjennom pensum?

Å komme gjennom bunken med pensum er ikke alltid like lett, for selv om det høres ut som en selvfølgelig å skulle lese er det lett å havne litt etter når ingen sjekker leksene dine lengre. Det er mye annet som kommer i veien, andre innleveringer, sosialt liv og kanskje også en deltidsjobb. Men dersom du ikke er flink med lesingen gjennom hele semesteret ender du opp med å sitte å pugge døgnet rundt når eksamen nærmer seg. Sett deg derfor et mål om antall sider du skal klare å lese hver uke. Kanskje du allerede har en ukeplan over emner det skal foreleses i fra uke til uke, da er det lett å bare følge den planen og lese sidene som hører til. Ellers er det par andre ting jeg også kan anbefale deg å gjøre.

Ta notater i timen 

Mitt beste tips er nok å ta notater i timen, eller i verstefall få læreren til å legge ut power pointen fra timen på læringsstedet deres. Hver forelesning er som regel knyttet til ett eller flere kapitler og det er lurt å bruke disse stikkordene som knagger å henge stoffet på. Når jeg leser har jeg alltid et word-dokument (eller penn og papir) foran meg for å notere hvis det skulle komme noe viktig. Når du har notatene fra timen fra før av får du mye gratis og det er bare å fylle inn ting du synes er viktig. Hvis var er borte fra skolen en dag og ikke fikk disse notatene brukte jeg mer tid enn nødvendig på å komme gjennom stoffet.

Dann en kollokviegruppe

Kollokviegruppe hjalp meg veldig med å bearbeide stoffet det første året jeg studerte. Sett opp en fast dag i måneden eller så ofte dere føler dere trenger det og snakk sammen om det dere har lært. Noter gjerne ned ting du selv er usikker på eller ting du ønsker input på fra medstudentene dine og dere vil komme til å lære mye av hverandre. Jeg husket flere ganger tilbake på ting vi snakket om i disse møtene da jeg satt på eksamen.

Tomatmetoden

Denne teknikken går ut på å få en mest mulig effektiv arbeidsperiode når du leser. Det er fort gjort å bli distrahert av Facebook, mobiltelefonen og andre ting, så denne metoden har som hensikt å gjøre arbeidstid til arbeidstid og så kan du gjøre hva du vil i pausene. En arbeidsperiode er på 25 minutter så får du 5 minutter pause. Det kan være lurt å ha bestemt seg på forhånd om hvor mange aktive perioder man vil ha, slik at man vet hvor lang hele økten blir. Det er også viktig å ha fullt fokus disse 25 minuttene, ellers er hele poenget med øvelsen borte.

Husketeknikker

Jeg vet mange har utrolig kreative måter å huske ting på og enkelte er så gode på å huske ting at de hevder seg i store konkurranser. Så god vil du nok ikke bli ved å bruke de tipsene her, men jeg kan love deg at disse har hjulpet meg mye når det kommer til pugging.

Legg ord i forskjellige rom

Det første du gjør er å velge deg ut et hus eller en leilighet du kjenner godt til, gjerne hjemmet ditt. Så må du begynne å legge ordene (i dette tilfellet de 10 første grunnstoffene i det periodiske system) i rommene. Det er lurt å følge en naturlig vei i huset ditt, så start med inngangen. Så må du tenke på hva du assosierer de forskjellige ordene (grunnstoffene) med. Det første grunnstoffet er hydrogen, og da tenker jeg på hydrogenbombe. Da ser jeg rett og slett for meg at det slippes en hydrogenbombe ved utgangsdøren til huset mitt. Videre kommer helium, da ser jeg for meg en halvtom heliumballong som ligger å svever i trappeoppgangen. Og slik fortsetter det, helt til du har lagt alle ordene i forskjellige rom. Det er nå 3 år siden jeg lærte meg dette, da brukte vi kanskje 5 minutter på det og jeg husker det fortsatt i dag! Metoden høres kanskje tungvinn og rar ut, men gi den et forsøk og jeg tror ikke du vil bli skuffet!

Post-it-metoden

En annen teknikk som har vært veldig fin å bruke frem mot eksamen er å skrive ned ting på post-it-lapper. Det bør være stikkord, korte setninger eller figurer ellers blir det vanskelig å huske. Lappene klistrer du opp på de stedene i leiligheten hvor du bruker en del tid. Et eksempel er å henge opp et par lapper på baderomsdøra eller på speilet. Da kan du stå å pugge til eksamen mens du pusser tennene. Det samme gjelder hvis du må vaske opp for hånd, heng opp lapper slik at du ser de fra der du står. Du kan jo like gjerne bruke tiden fornuftig mens du står der å skrubber? Det fine med denne metoden er at du ser disse lappene flere ganger om dagen og til slutt husker du alt som står der!

Hvordan lese til eksamen?

Aller først må jeg bare si at dette er metoden som fungerte for meg, og det er ikke sikkert dette er ideelt for alle. Men med denne metoden fikk jeg veldig gode karakterer det året vi hadde vanlige eksamener. Jeg brukte også omtrent samme metode for å øve til foredrag. Og en gang jeg skulle ha foredrag for klasen sov jeg ikke hele natten, aner ikke hvorfor, jeg fikk bare ikke sove. Hva tror dere skjedde? Jeg fikk helt hjerneteppe! Ble supernervøs og klarte ikke fremføre på en skikkelig måte. Veldig flaut og kjedelig, men det beviser i hvert fall at for meg er søvn et av de viktigste elementene for at informasjonen skal feste seg.

Det gjelder selvfølgelig å lese jevnt hele semesteret, men ca. en uke før eksamen begynte jeg å trappe opp lesingen. Da organiserte jeg stoffet og skrev stikkord/sammendrag av det som var viktig. Det er dog viktig å være sikker på hva som er relevant pensum og ikke, fordi etter disse sammendragene var skrevet leste jeg kun på de. Jeg leste gjennom de mange ganger og hørte meg selv i de. Noen liker at andre hører seg, det har aldri funger så godt for meg. Kvelden før eksamen satte jeg meg ned å leste igjennom arkene mine så mange ganger jeg orket, og det var det aller siste jeg gjorde før jeg la meg. Jeg prøvde også å komme meg litt tidlig i seng så jeg fikk nok søvn. På dette tidspunktet følte jeg at jeg ikke kunne noen ting lenger, fordi jeg hadde lest veldig intensivt et par timer og all informasjonen var som grøt i hodet. Men SÅ kommer den hemmelige ingrediensen som ordner alt. Søvn. I løpet av natten skjer det noe magisk, alt jeg leste kvelden før sorterte seg fint på plass i noe jeg ser for meg er små informasjonsskuffer. Jeg sto opp litt tidligere enn jeg måtte, leste igjennom sammendragene et par ganger sammen med en kopp med kaffe. Så tok jeg med meg en god niste bestående av brødskiver, frukt og kaffe, så dro jeg til skolen. Jeg satt litt å småleste på skolen før eksamen startet og hørte minst mulig på hva alle andre snakket om, det ble jeg bare forvirret av. Så var jeg eksamensklar!

Tre gode råd for selve eksamensdagen

  1. Les godt igjennom alle oppgavene. Vær sikker på at du har forstått hva oppgavene ber deg om, og husk å orienter deg om du skal svare på alle delene eller om du skal velge mellom A og B. Det er lite som er så kjedelig som å bruke tid på oppgaver du ikke hadde trengt!
  2. Skriv stikkord til hver oppgave på et kladdeark. Når jeg har lest igjennom alle oppgavene faller det alltid masse ideer inn i hodet mitt og da gjelder det få ting ned på papir så fort som mulig.
  3. Les igjennom besvarelsen din før du leverer. Sjekk at du har skrevet riktig, fått med alt, at kandidatnummer stemmer osv. Det er kjedelig å komme på at du har glemt noe etterpå!

Håper dette var gode tips dere får brukt for i det kommende semesteret!

Oppskrift: kaffeisbiter

Av og til trenger man bare en liten oppkvikker i løpet av dagen, men det er ikke alltid det frister med en varm kopp kaffe. Så i dagens innlegg tenkte jeg å dele noe jeg selv har hatt lyst til å testet ut lenge, nemlig kaffe-isbiteri melk. Hvis du plutselig craver iskaffe har du alltid muligheten til å slenge sammen en kopp på null komma niks. Lettvint, billig og forfriskende!

Hver gang du har igjen noen kafferester etter dagens slabberas kan disse brukes til å lages isbiter av. Bare hell kaffen i isbitposter/former og frys de ned. Husk at kaffen må være kald før du heller de i posene.

Så når kaffetørsten melder seg tar du ønsket menge isbiter i en beholder og tilsetter melk.

Hvis du vil ha i litt smakstilsetter kan jeg anbefale vanlig stevia eller stevia med sjokoladesmak. Nam!

Så enkelt, men så godt! Jeg var litt redd det kom til å smake veldig tamt, men det gjorde det faktisk ikke. Det er veldig lett å regulere styrken på kaffen selv, ta bare i fler jo sterkere du liker den. Jeg tror faktisk jeg skal lage meg en etter middag, dette er jo faktisk skikkelig godt som kos også!