Bilder fra 17.mai

17. mai startet for oss veldig rolig, i år hadde vi ingen champagnefrokost og vi dro ikke ut for å se på toget. Vi daffet bare hjemme og kikket litt på TV2s 17. mai-sending. Russetoget fikk jeg riktig nok med meg i år, og det er faktisk første gangen jeg drar ut for å se på det. Jeg har hengt litt ut av vinduet i det toget passerer tidligere år også gikk jeg selvfølgelig i tog da jeg selv var russ, men dette var første gang jeg så et helt russetog. Etter det dro vi til onkel for å grille. En veldig koselig dag tilbragt med fine folk 🙂 Her kommer noen bilder

 

 

 

Vel gjennomført nasjonalfeiring! Nå sitter jeg å hører på harde regndråper mot vinduet og høye tordenskrell, mens jeg utsetter å skrive på oppgaven jeg skal levere om under en uke. Ønsk meg lykke til – det trenger jeg!

Tips til en miljø- og budsjettvennlig 17. mai

Det er ikke ofte det kommer to innlegg så tett på fra meg, men det er jo mye morsommere å blogge enn å skrive på rapporten jeg skal levere om to uker! I tillegg er det 17. mai i morgen, og da passer det jo bra å lade opp med litt relevant innhold på bloggen.

Jeg regner med at jeg ikke er aleine om å få mail på mail fra nettbutikker som vil minne meg på alt jeg må huske å skaffe før nasjonaldagen? Ny kjole må i boks, kaker må bakes og ny pynt er viktig. Nå kan jeg være den første til å innrømme at jeg elsker å feire ting, og det er ikke noe galt med det, men det evindelige maset om alt det nye vi trenger begynner jeg å få litt opp i halsen. Selvfølgelig er det helt innafor å unne seg en ny kjole eller kjøpe pynt du trenger, men vi trenger ikke ny kjole eller masse nye flaggeffekter hvert eneste år. Da var skjenneprekenen over, jeg tenkte nemlig at dette skulle være et hyggelig innlegg, med noen tips til hvordan du kan feire nasjonaldagen på en litt mer miljøvennlig og ikke minst mer budsjettvennlig måte. Så her har dere mine tips.

Antrekk

Hvis du ikke har bunad og antrekket ikke allerede er i boks tenker jeg det mest logiske er å lete litt i eget skap. Du har garantert noe fint du kan bruke om igjen, eller som du kan style på en litt annerledes måte enn sist du brukte det. Med litt ulikt tilbehør kan en kjole få ganske forskjellige uttrykk! Hvis du likevel ikke har lyst til å bruke noe av der du har kan du jo høre om du kan låne noe av en venninne eller noen i familien? Et siste alternativ før du løper til nærmeste kjøpesenter er å sjekke ut bruktbutikkene i nærområdet ditt. Jeg skjønner at det blir litt knapt med tid til bruktshopping nå så tett på nasjonaldagen, men har du tørketrommel burde det gå.

Dekorering/borddekking

Nå skal ikke vi ha noen champagnefrokost i år, jeg vil rett og slett ikke sette av så mye tid til planlegging, matlaging osv. når jeg er midt i eksamensjobbing, men jeg har likevel noen tips på lur. Det første jeg vil nevne er selvfølgelig å bruk det du allerede har! De flaggene du hadde på bordet i fjor, eller det 17.mai-båndet du kjøpte for noen år siden fungerer akkurat like fint som pynt i år igjen. Har du likevel lyst på noe nytt kan du jo alltids lage noe enkelt selv, denne lenken lagde jeg i fjor og den pyntet veldig fint opp!

Blomster kan du isteden for å betale i dyre dommer på blomsterbutikken stikke ut å plukke. Hvitveis gjør seg veldig fint på et 17.mai bord, kanskje i et norgesglass med et fint bånd rund? Bjørkekvister er også veldig dekorativt å pynte med, bare husk å sjekk om noen av gjestene har pollenallergi. Gratis pynt som er tilgjengelig for alle, det kan vel ikke bli bedre?

Et annet tips når det kommer til borddekking er å droppe engangsartikler så langt det går. Bruk tallerknene, glassene og bestikket du allerede har, det er ingen krise om det ikke matcher. Faktisk synes jeg det kan være ganske kult å bruke ting som ikke matcher.

Et annet tips er å pynte med maten. Dette høres kanskje litt spesielt ut, men om du skal servere noe som bærer flaggets farger kan det være veldig fint å inkludere det i pynten. En skål midt på bordet med fargede pikekyss, bær, eller hva enn du skal servere gjestene blir en naturlig del av pynten.

Feiringen

Selv om de er fine der det skinner i sola anbefaler jeg å droppe heliumballongene. Helium er en gass som brukes i MR-maskiner ved sykehus, og jeg synes i hvert fall det er langt viktigere at helium brukes til slike formål enn til ballonger på 17. mai, som uansett ofte ender opp som søppel i naturen. En annen helt åpenbar ting som en nesten ikke skulle trenge å nevne er å ta med deg søpla de. Dessverre ligger det ofte igjen en del søppel etter store feiringer som 17.mai, men det er jo ikke veldig krevende å ta med seg søpla til nærmeste søppeldunk? Mitt siste lille mini-tips er til de som skal grille. Prøv å inkluder noe grønt på grillen i år! Det er SÅ godt med grillede maiskolber, grønnsaksspyd, fylt paprika, asparges hele cherrytomater, ananasskiver, jeg kunne holdt på til i morgen! Jeg sier ikke at man trenger å droppe kjøttet, men det er i hvert fall verdt å prøve litt andre ting og.

Håper dere alle får en strålende dag i morgen uansett om dere velger å feire dagen eller ikke. Vi tar en rolig morgen hjemme før vi vender snuten mot Tyristrand. Der drar vi først en tur til bestemoren til Matias, før det er klart for grilling hos onkel. Det skal bli koselig!

Hvordan overleve eksamensperioden?

Jeg tar selvkritikk på den noe dramatiske overskriften, for overleve gjør vi jo hver gang. Likevel skader det jo ikke å gjøre denne slitsomme, stressende og til tider frustrende perioden litt bedre. Nå er jo oppladningen til eksamen godt i gang for de fleste vil jeg tro, og mange av dere sikkert allerede noen gode strategier for å komme dere igjennom disse ukene, likevel tenkte jeg å komme med noen velmenende råd til de av dere som føler at dere er litt på ville veier. Nå skal det jo sies at dette er ting som fungerer for meg, og som ikke nødvendigvis fungerer for andre, men under får dere i hvert fall mine beste tips for å komme seg helskinnet gjennom eksamensperioden.

1. Skaff deg en oversikt og legg en plan.

Dette er kanskje det aller viktigste punktet, i hvert fall for min del. For at jeg ikke skal føle meg helt overveldet er det essensielt å ha skikkelig oversikt over hva som må leses, skrives og til hvilke tidsfrister. Når jeg veit det lager jeg meg en plan på når jeg skal gjøre de ulike tingene. For min del fungerer det dårlig å lese mange timer i strekk, så da kan jeg for eksempel lese ett kapittel, og så ta en liten skriveøkt for å variere litt. Du vet selv hva som fungerer for deg, så lag en plan du veit du klarer å gjennomføre. Og husk; vær realistisk når du lager planen! Ingenting føles mer demotiverende enn for store mål som ikke nås.

2. Finn ut når du er mest produktiv. 

Finn ut når DU jobber best. Det er ikke sikkert det er 08.00, selv om det tilsynelatende er det for veldig mange andre. Man kan nesten ende opp med å føle seg som en litt mislykket student hvis man skal sammenligne seg med andre når det kommer til slikt. Jeg er et skikkelig B-menneske, og jeg er sjelden særlig produktiv før klokka har bikket 12. Det er derfor ikke noe poeng at jeg har på alarm før hanen galer for å lese. Jeg gjør heller unna andre, praktiske gjøremål tidlig på dagen også legger jeg lesing og skriving til ettermiddagen. Om jeg føler meg produktiv en morgen kan jeg selvfølgelig lese, det har absolutt skjedd, og faktisk oftere nå som jeg studerer for andre gang. Jeg synes bare det er viktig å påpeke at selv om det er lett å få inntrykk av at ALLE andre sitter på lesesalen fra tidlig morgen hele eksamensperioden så spiller det liten rolle hva alle andre gjør hvis det ikke fungerer for deg.

3. Si nei

Det er lov til å være litt egoistisk med egen tid i eksamensperioden, så si nei hvis du føler du ikke har tid! Det er selvfølgelig viktig å kunne gjøre morsomme ting og, man skal ikke gro fast med pensumboka i hånda, men ikke si ja bare fordi du føler du må. Du må absolutt ingenting. Den eneste som veit hvor mye du har å gjøre er deg selv, så det er din oppgave å sette grenser for hva du kan være med på.

4. Pass på deg selv

Denne er jo litt åpenbar, men ikke glem å spise sunn og god mat, og få nok søvn. Det er kan være fort gjort å ty til enklere løsninger når man føler at man har et tonn av bøker som skal leses og tusenvis av ord som skal skrives. Mitt beste tips er å ha sunne alternativer tilgjengelig. Hvis det ligger masse kjeks og søtsaker i skapet er det garantert det jeg strekker meg etter hvis dagene er hektiske, og jeg kanskje synes litt synd på meg selv. Haha, si jeg ikke er den eneste? Det er likevel ikke det smarteste, det er bevist at sunn mat gjør at hjernen jobber bedre. Google “brain food” så kommer det opp masse enkle og sunne småretter og snacks du kan kose deg med hele eksamensperioden. Søvn er selvfølgelig også viktig, husk å få tilstrekkelig med søvn slik at du fungerer optimalt.

5. Beveg deg

Denne henger litt sammen med punktet over, men jeg synes likevel det er greit å vie et egent punkt til dette. For jeg synes det er så viktig å ikke bli sittende stille for lenge. Er du inne i en skikkelig god steam så for all del, skriv eller les i vei. Men ikke la evig lange, stillesittende dager bli normen. Reis deg opp, rist løs og gå noen runder rundt i rommet med jevne mellomrom. Dette fungerer i hvert fall godt på meg hvis jeg blir litt rastløs. Det er i tillegg veldig godt å få ristet ut litt for nakke og skuldre, jeg har en lei tendens til å sitte med høye skuldre mens jeg leser. Legg også inn noen treningsøkter eller gåturer hvis du har mulighet, dette er virkelig med på å klarne hodet!

6. Belønn deg selv

Når du gjør en god jobb er det viktig å belønne seg selv, det er i hvert fall jeg tilhenger av. Tillat deg selv å dra på kino en kveld, stikk ut å spis med noen venner eller ta en skikkelig sløvekveld på sofaen med Netflix på skjermen. En annen form for belønning kan jo være å kjøpe de kule skoene du har siklet på en stund, eller en ny bok til sommeren. Jobbingen blir så mye mer motiverende når du veit at det er en gulrot i enden av strevet.

7. Endre omgivelsene 

Av og til kan det være veldig forfriskende å endre litt på omgivelsene. Ikke gro fast på lesesalen eller stur inne hele eksamensperioden, ta med deg pensumboka eller dataen ut på kafé, til det lokale biblioteket eller hvor som helst. Bare finn et litt annet sted å jobbe en gang i blant.

8. Kvitt deg med distraksjoner

Dette er lettere sagt enn gjort, men du har mye å tjene på å kvitte deg med potensielle tidstyver! Slå av notifications på appene dine, eventuelt avinstaller de frem til eksamen er overstått hvis fristelsen blir for stor. Det finnes også programmer som stenger internettet på maskinen i en viss tid, da kan man ikke bare stikke innom vg eller nrk for å sjekke nyhetene. Hvis du vil være helt i fred og ro, men likevel kunne bruke mobilen kan du sette den på flymodus en time eller to mens du jobber.

Håper disse tipsene kan være til nytte for noen! Jeg har forresten laget en ny kategori på bloggen som heter student, der kommer det sikkert til å dukke opp flere innlegg etterhvert. Nå er jo snart dette studieåret over, men jeg har planer om å studere i noen år til, så fra studiestart til høsten tenker å skrive litt mer innhold rettet mot studenter. Tanken er og å kikke litt over de gamle innleggene jeg skrev da jeg studerte i Oslo, kanskje de kan pusses opp og repostes i denne kategorien. Si gjerne i fra hvis det er noe konkret dere ønsker til denne kategorien.

Honning og havre-brød

Ingen butikkbrød i verden slår nystekte, hjemmebakte brød! Og den lukta som sprer seg i rommet mens stekingen pågår er jo verdt jobben i seg selv. Selv om det er mange fordeler ved å bake selv er jeg altfor dårlig til å faktisk gjøre det, men før påske fikk jeg svingt meg rundt og bakt et par brød, det ga absolutt mersmak! Oppskriften er lånt fra The DIY Mommy, den er enkel, med relativt få ingredienser og ikke minst; veeldig god!

Ingredienser til 2 brød:

  • 1/2 pakke fersk gjær (blå type)
  • 9,5 dl lunkent vann
  • 1,5 dl honning
  • 1 ss salt
  • 1000-1200g mel (jeg brukte ca. 700g sammalt hvete og resten vanlig hvetemel)
  • 2 dl havregryn

Ha gjær og lunket vann i en kjøkkenmaskin og rør til det har blandet seg helt. Ha så i litt og litt av honningen mens maskinen går på lav hastighet. Når all honningen er tatt i lar du blandingen stå i ca. 5 minutter å hvile. Så skal salt, havregryn og mel i bollen. Begynn med halvparten av melet og ha i litt og litt om gangen, på den måten slipper du å ha i for mye og ende opp med kompakte brød. Bytt forresten til eltekork hvis du har det på maskinen din (eller gjør det for hånd). La deigen elte i 5- 10 minutter før du setter bollen et lunt sted med håndkle over. Deigen skal heve til ca. dobbel størrelse.

Del deigen i to og form den til to brødlignende former. Ha de i hver sin smurte brødform og la de heve i 30- 60 minutter til. Brødene stekes i 35-40 minutter på 175 grader.

Når brødene er ferdig stekte er det bare å vente noen minutter til de har kjølt seg litt ned (hvis du klarer) og så nyte! Disse brødene ble skikkelig gode, og smaken minnet meg om barndom. Nam!

Et tips når du baker egne brød er å oppbevare dem i kjøleskap, da opplever i hvert fall jeg at de holder seg lengre. Baker du flere enn ett om gangen lønner det seg selvfølgelig å fryse ned de du ikke skal spise med en gang.

Sara

Brettspill-tips: Re:Play

Hei og god helg! Nå har jeg omsider fått flyttet ut av hybelen i Bergen, alle tingene mine har blitt flyttet over og nå har eksamenskjøret slått inn for fullt. Jeg har satt meg noen daglige lese- og skrivemål og håper jeg ikke skal ende opp med store arbeidsmengder rett før eksamen (som jeg ofte pleier). Uansett, det er helg og jeg tenkte jeg skulle tipse dere om et skikkelig morsomt brettspill. Vi spiller ganske mye brettspill med venner og vi hvis vi kombinerer alle spillene gruppa vår har så begynner samlingen å bli ganske bra! Dette spillet kjøpte jeg til Matias og meg i julegave, og det har allerede rukket å by på mange latterkuler! Re:Play heter det, og spillet ble faktisk kåret til årets selskapsspill i 2018!

Re:Play spilles i lag på fra 2 personer per. Det første som skjer er at dere skriver ned 40 ord og fester de i spillbrikkene, det går også an å bruke forslagene som følger med. Så foregår spillet i tre runder, en runde varer til alle brikkene har blitt delt ut.

Timeglasset snus og det første laget startet med å trekke brikker. Den på laget som trekker skal uten å bruke selve ordet forklare hva som står på brikken. Hvis ordet er kaffe kan man for eksempel si “brun varm drikk som du blir våken av”. Så skal de andre på laget gjette. Gjetter man riktig får laget brikken, fortsett med forklaring og gjetting helt til timeglasset renner ut. Så er det neste lag sin tur. Runden er som sagt over når alle brikkene har blitt delt ut.

I neste runde skal de samme brikkene legges tilbake på bordet, runden fungerer på akkurat samme måte som den forrige, bortsett fra at nå skal ordene mimes. Fordi man allerede er litt kjent med ordene gir det en liten hjelp i forstå hva som mimes. Siste runde går ut på at man kun kan bruke ett ord for å beskrive tingen på brikken. Da har man hørt ordene ganske mange ganger og det er faktisk ikke så vanskelig å forstå hvilket ord man skal fram til. Hvis ordet er kaffe kunne man for eksempel sagt “drikk”. Noen ganger står det selvfølgelig litt stille, da må man bare trekke en ny brikke og fortsette.

Håper jeg klarte å forklare spillet på en grei måte, det kan jo høres litt innviklet ut, men det er det virkelig ikke! Og fy søren så morsomt det kan bli når det skal mimes og forklares. Både Ark og Norli har ofte salg på brettspill, i tillegg finnes det ofte godt utvalg av relativt nye spill på loppemarked og bruktbutikker. Hvis du kjøper spill brukt må du bare huske å sjekke at alt det man trenger følger med.

Håper dere får en fortsatt fin lørdag!

Sara