6 tips mot fyllesyke

Når festen er slutt, hodet verker og angsten fra gårsdagen kommer krypende hjelper det lite med ekspertenes tips om et mindre alkoholkonsum. Skaden er allerede skjedd og man ønsker noe som hjelper der og da. Jeg ble aldri fyllesyk før, men de siste par årene har jeg også merket den irriterende hodepinen og labre formen mer og mer. Og jeg er redd det bare blir verre jo eldre man blir? Men isteden for å bare grave seg ned i sin egen fylleangst er det noen ting du kan gjøre for at søndagen skal føles litt bedre, her kommer 6 enkle, men gode tips.

1. Hydrer kroppen: drikk masse vann

Ok, dette tipset kommer vel ikke som en bombe, men jeg må likevel ta det med. Jeg var ikke spesielt flink til å få i meg vann før, men nå bruker jeg alltid å kaste innpå en liter vann før jeg legger meg. Hvis jeg våkner i løpet av natten sluker jeg også et par glass og selvfølgelig når jeg står opp. Jo mer vann du får i deg jo bedre! Vannet hjelper med å skille ut avfallsstoffer samtidig som det hjelper den dehydrerte kroppen din å bli hydrert igjen. Alkohol er jo dehydrerende og krymper faktisk organene dine, så det er viktig med påfyll. Det beste er å drikke romtemperert vann da det hydrerer raskere og er et mindre sjokk for kroppen.

2. Velg riktig mat

Dagen derpå frister det jo kanskje aller mest med usunn, fet mat, men det er jo selvfølgelig ikke det beste for kroppen. Pass på å ha kjapp og sunn mat tilgjengelig hjemme, da er sjansen for at du tar turen til ditt nærmeste gatekjøkken mye mindre. Du kan for eksempel starte dagen med en frokost bestående av en et par egg og en skål yoghurt. Egg er rikt på stoffet cystein som hjelper leveren med å bryte ned alkohol og giftstoffer, det samme er meieriprodukter som yoghurt. (kilde Treningsforum.no) Kombiner gjerne frokosten med en detox-juice laget av ingefær, sitron, grapefrukt og eple så har du et godt utgangspunkt.

3. Få frisk luft: gå deg en tur 

Det er kanskje ikke en tur ut som frister aller mest når man har dundrende hodepine og reagerer på sterkt lys. Men ta på deg solbrillene og litt turtøy og kom deg ut. En gåtur i frisk luft gjør faktisk underverker for formen. Jeg vet mange tar seg en joggetur dagen derpå, men det synes jeg blir litt i meste laget for min smak. Men herlighet, hvis du orker, så jogg i vei!

4. Skjem deg bort med hjemmespa

Føttene er kanskje litt ømme etter noen timer på dansegulvet så hvorfor ikke skjemme deg bort med en et lite hjemmespa. Fyll opp en balje med varmt vann og badesalt og plei de såre føttene. Tenn duftlys, sett på litt rolig musikk, ta deg en ansiktsmaske og bare slapp av.

5. Unngå smertestillenge 

Hodepine er kanskje det vanligste folk sliter med etter en kveld på byen, men unngå å bruke smertestillende så langt det lar seg gjøre. Siden kroppen allerede jobber med å kvitte seg meg giftstoffer bør man unngå å tilføre mer. Hvis du likevel føler at du må ha noe for å dempe smerten kan Naproxen være et bedre valg. Disse virker ganske lenge og er i tillegg snill mot magen. (kilde Ole André Sivertsen)

6. Sov ut

Dersom ingenting annet hjelper, legg deg til å sov igjen.

Så er det selvfølgelig noen ting du kan tenke på til neste gang. Få i deg et godt måltid før du begynner å drikke, å drikke på tom mage er sjelden veldig lurt! Pass på å få i deg vann gjennom hele kvelden. Hvis du klarer å ha som regel å drikke et glass vann mellom hver alkoholenhet er du langt på vei! Håper tipsene kommer godt med, kanskje noen trenger de allerede i dag? Hvis ikke, håper jeg dere har en fortreffelig søndag!

Oppskrift: sjokolade- og peanøttsmoothie

Takk for alle hyggelige tilbakemeldinger på forrige innlegg, kjempegøy å se at dere ønsker å se hvordan leiligheten ender opp. Jeg skal sette meg ned å svare på alle i morgen, da har jeg nemlig fri! Over en uke fri med kun fokus på bacheloren tror jeg skal bli bra. Vi har jo første filmedag på fredag og vi er ikke klare til det helt enda! Men nå skal jeg ikke kjede dere med skolesnakk, jeg tenkte å dele en god oppskrift på sjokolade- og peanøttsmørsmoothie med dere. Denne er like god til lunsj som kos hvis du får lyst på noe om kvelden. Inspirasjon til oppskriften har jeg hentet hos Dedication.

Ingredienser til en porsjon:

 • 1 dl mandelmelk (eller annen melk)
 • 1 fryst banan
 • 2 ss peanøttsmør
 • 2 ss 100% kakao
 • 20g proteinpulver
 • Topping etter eget ønske, jeg har brukt kakaonibs og usaltede cashewnøtter.

Miks alle ingrediensene i en blender og topp med det du måtte ønske. Friske bær er helt sikkert supert som topping, en søt smoothie med friske bær er jo ingen dum kombinasjon.

Nam! Her har du en sunn og GOD smoothie, som metter. Hvis du ikke liker peanøttsmør kan du bytte ut med andre nøttesmør eller droppe det helt, men jeg synes det er den salte smaken fra peanøttene som gjøre denne her så god. Og med denne lille sjokodrømmen vil jeg ønske dere en fin kveld.

Tips for en forkjølelsesfri vår

Nå som våren står for tur er det ofte litt for fristende å kaste den tykke jakken og kle seg litt lettere. Det er jo så deilig å ta av seg noen lag etter an lang vinter, men det er også på denne tiden mange blir syke. Her hjemme har Matias akkurat blitt bra etter et par uker med forkjølelse og hjemme i påsken lå mamma rett ut. Selv har jeg faktisk klart å holde meg unna i år og det planlegger jeg å fortsette med. Rennende nese, sår hoste og feber er ikke akkurat det som står øverst på ønskelisten akkurat nå, så jeg gjør alle mulig grep for å holde meg frisk. Jeg tenkte derfor å dele en liten liste med tips med dere, så kanskje dere også slipper unna forkjølelsen.

Behold klærne på 

Jeg er litt redd for å høres ut som en bestemor her nå, men det faktisk viktig å ikke gå rundt å fryse hele dagen. Det er jo så fristende kle seg lettere, men det er veldig dumt å risikere å bli syk og dermed måtte holde seg inne bare fordi man tok på vårjakka litt for tidlig.

Variert kosthold og nok vann

Et sunt og variert kosthold gjør godt for kropp og sinn, så pass på å få i deg alle vitaminene og mineralene du trenger i løpet av en dag. Hvis du synes det er vanskelig å nå dagsbehovet med frukt og grønt gå til innkjøp av en juicemaskin! Du trenger ikke kjøpe den dyreste maskinen på markedet for å lage sunne og næringsrike juicer. Nok vann er også et must da det hjelper til med å rense kroppen for avfallsstoffer, i tillegg til at det holder deg hydrert.

Hvil ut

For å fungere optimalt i hverdagen er selvfølgelig nok søvn viktig, men det hjelper også til med å holde deg frisk. Hva som er riktig antall timer søvn blir visst forskerne aldri enige i, noen mener 6, andre mener minst 8. Jeg tror uansett det handler om å finne det perfekte antall timer for at akkurat du skal føle deg uthvilt og opplagt. For sover du for lite kan det over tid svekke immunforsvaret ditt. Så husk å prioriter søvn!

Pass på hygienen

Dette er jo en selvfølge, men å vaske hendene før du spiser og etter du har vært ute på offentlige steder er fort gjort å glemme. Det er veldig dumt, for Mattilsynet hevder nemlig at håndvask faktisk er det mest effektive tiltaket for å forhindre smittespredning. Så her gjelder det å ikke slurve! Hvis du skal spise ute og ikke har tilgang til en vask kan en liten flakse antibac være tingen. Ved utenlandsturer er dette med hygiene selvfølgelig ekstra viktig og jeg anbefaler å alltid ha med antibac ut. Det kan også være lurt å prøve å unngå å ta seg i ansiktet, på hendene våre samler det seg nemlig veldig mye bakterier!

Er du så uheldig å bli syk kan du sjekke ut denne teen mot forkjølelse.

Da håper jeg dere slipper unna forkjølelse og annet rusk i ukene som kommer, det er jo lite som er så kjipt som å måtte ligge inne å se på det fine været. I tillegg er jo perioden frem til sommeren tiden for eksamen, bachelor-innlevering osv. så det er jo ikke et tidspunkt som passer dårligere å bli syk enn akkurat nå. Men vi tar ikke sorgene på forskudd, gjør vi vel? Nei, det er bare å pakke seg inn vinterkåpen og drikke grønne juicer i lange baner så skal nok dette gå bra! Hehe

Oppskrift: varm kakao med peppermynte

Hvis det er en ting jeg synes hører påsken med så er det varm kakao. Enten du liker å nyte den hjemme i sofaen med en film snurrende på skjermen eller ute  i skiløype synes jeg alle bør lage seg en god kopp med kakao i påsken. Min favorittkakao er med peppermyntesmak, og jeg bestiller alltid det på kafé hvis de tilbyr det. Starbucks sin varme kakao med peppermynte er utrolig god, så anbefaler dere å teste ut den en gang. Men, nå tenkte jeg å komme med en enkel oppskrift på kakao du kan lage hjemme!

Ingredienser:

 • 5 dl melk
 • 0,5 dl kremfløte (valgfritt)
 • 3 ss 100% kakao
 • 3 ss sukker
 • Noen blader peppermynte (ikke mynte)
 • Eventuelt marshmallows eller krem som topping

Bland alle ingrediensene unntatt peppermynten i en kjele og kok opp. Snurr så sammen en liten bunt med peppermynteblader og slipp oppi koppen. La bladene ligge å trekke der i ca. 5 minutter før du tar den opp igjen. Topp kakaoen med krem, marshmallows hvis du ønsker det!

NAM, dette ble så godt! Helt perfekt varm kosedrikk å nyte i disse feriedager. Jeg håper dere koser dere skikkelig med noen dager fri alle sammen, og at dere har like herlig vær som det er her. Vi har hatt strålende sol stort sett hver dag, og det er så deilig å kjenne at våren endelig er på vei.

Oppskrift: gulrotcupcakes med en påskete vri

Her kommer en litt sen cupcakes-oppskrift fra meg. Siden jeg var så godt i gang med de små søte påskekyllingene tidligere denne uka, tenkte jeg å fortsette med litt spiselige ting inspirert av påske. Valget falt derfor på gulrotcupcakes med kremostfrosting. Gulrotkake er så utrolig godt, men det er noe jeg først har fått sansen for de senere årene, så jeg har aldri prøvd å lage det selv. Men isteden for å lage en vanlig gulrotkake ble det heller cupcakes som ser ut som små kurver med påskeegg i. Gulrotkakeoppskriften og frostingen er hentet fra “Det søte liv”, men jeg har halvert oppskriften og lagt til kardemomme i muffinsene og sitron i frostingen.

 • Ingredienser til muffinsene:
 • 3 dl sukker
 • 2,25 dl matolje
 • 3 egg
 • 3,75 dl mel
 • 1,5 ts natron
 • 1,5 bakepulver
 • 1 ss kanel
 • 1 ss kardemomme
 • 375g raspet gulrot

Visp sammen sukker og olje i en bolle. Pisk så inn eggene til røren blir lys og tykk. Sikt mel, natron, bakepulver, kanel og kardemomme i bollen og bland. Riv gulrøttene på et rivjern og bland inn i røren. Jeg anbefaler å ikke rive på den minste siden, hvis bitene er for små gir de så lite smak. Fyll opp muffinsformer og stek de på 175 grader i ca. 40 minutter. Avkjøl muffinsene før du legger på frosting.

Ingredienser frosting og pynt:

 • 125g smør
 • 200g kremost naturell
 • 200g melis
 • Sitronsaft etter smak
 • Grønn konditorfarge
 • Jelly beans og/eller andre eggeformede ting til pynt
 • Jordbærsnøre som kan brukes til hank

Frostingen lager du ved å blande sammen smøret og litt av melisen til smørkrem. Tilsett så resten av melisen, kremosten og sitronen og rør sammen. Du vil trenge mest av den hvite frostingen, men bland en liten bolle frosting med grønn konditorfarge som skal bli til gress.

Start med å dekke hele muffinsen med vanlig hvit frosting, dekk også sidene. Bruk Wilton sin tipp nummer 233, den gir gress på en enkel måte så bruk gjerne den hvis du har. Hvis ikke bruker du en blank plastpose og klipper et bitte lite hull i den. Da kan du lage tynne “grasstrå” selv.

Stikk så et jordbærsnøre inn i muffinsen på hver side og fyll på med “egg”. Jeg bruke jelly beans og syrlige kastanjer fra smågodten.

Det tok litt tid å lage disse, men jeg synes de ble ganske søte. Jeg synes det er så gøy å dille med sånt og når jeg blir litt fornød med resultatet er det jo ekstra gøy. Gulrotkakeoppskriften burde dere forresten teste ut enten dere går for disse cupcakesene eller den vanlige varianten! Den er SÅ god!