Julegodt: fattigmann, marsipanstenger og brente mandler

God lillejulaften dere! Nå er jeg helt i mål med alt som heter julekaker, i tillegg har vi vasket leiligheten og pyntet juletreet. Så nå er jeg hundre prosent klar for i morgen. Tenkte å komme med et par oppskrifter fra gårsdagens store bakedag, men først må jeg bare vise dere noe skikkelig hyggelig. Fine Thea bak bloggen Mydiary.no har hver søndag i advent holdt en konkurranse hvor man kan melde seg på og vinne en bloggvurdering. I går var jeg den heldige! Hun skrev så mye fint at jeg ble nesten litt satt ut faktisk ♥ Les innlegget her. Bloggen til Thea burde dere forresten sjekke ut, hun har en veldig gjennomfør og fin blogg hvor det er tonn av inspirasjon å hente.

Over til julebaksten. Det ble ikke bare fattigmann og marsipanlaging i går, jeg prøve meg også på brente mandler og peppermyntekuler. Marsipanen, brente mandler og peppermyntekuler er helt uten vanlig sukker og jeg har aldri laget noen av delen før. Liker å prøve ut nye oppskrifter, så dette var gøy! Peppermyntekulene føltes dessverre litt isete i munnen, pga. en del Sukrinmelis. Derfor legger jeg ikke ut oppskrift med bilder av de, men dere kan se oppskriften her, hvis dere vil prøve dere selv.

Denne oppskriften har jeg funnet på Funksjonellmat sine hjemmesider. Strø mandlene utover en bakeplate og rist de i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.

Ha Sukrin gold og vann i en stekepanne og kok opp. Ha så i mandlene, la blandingen koke på middels varme til væsken tykner litt og blir brunaktig. Tilsett så smøret og la det koke ytterligere noen minutter. Når de er ferdige legger du mandlene utover et smurt bakepapir. Husk å skill de fra hverandre, når de blir kalde stivner de og fester seg sammen.

Disse ble utrolig gode om jeg kan si det selv! De smaker akkurat som de tradisjonelle brente mandlene og det helt uten sukker! Sukrin gold har heldigvis ikke den samme isende-effekten som vanlig Sukrin kan ha.

Det neste jeg prøvde meg på var hjemmelaget marsipan. Dette var veldig enkelt og resultatet ble faktisk ganske bra. Marsipanstengene ble ikke kjempefine å se på, men det er vel smaken som teller?

Bland alle ingrediensene og sett blandingen kjølig i en halvtimes tid, da blir det enklere å forme figurer/stenger. Når de er klare former du de etter ønske og dypper de i sjokolade. Så enkelt var det!

Jeg har lovet onkelen min fattigmann siden i fjor, så nå var det på høy tid å få prøvd seg på det. Bakingen og kokingen gikk veldig bra, men jeg synes de ble veldig smakløse. Nå har jeg ikke peiling på hvordan de skal smake heller da, men jeg vil jo tro at de skal smake litt mer enn hva disse gjør. Jeg får hører med sjefen (onkel) og se om de er godkjent.

Pisk eggeplomme og sukker til eggedosis, i en annen bolle pisker du krem av fløten ha det så i eggedosisen. Bland inn cognac og krydder. I en egen bolle pisker du eggehviten stiv og vend den forsiktig inn med resten. Rør inn 200g hvetemel og sett deigen kjølig, gjerne til neste dag hvis du har tid.

Min sto kaldt i 3-4 timer, da hadde jeg ikke tålmodighet til å vente lengre.

Bruk litt mel og kjevle ut deigen, prøv å kjevle så tynt som mulig. Dette var litt vanskelig da deigen skrumpet litt sammen igjen så fort jeg hadde kjevlet den, men prøv. Bruk en bakespole og del deigen opp i striper som dere ser på bildet over.

Så skjærer du de til snipper og stikker et hull i midten. Når du har gjort det tar du den ene spissen bak og gjennom hullet, slik som på bildet over. Dette kan sikkert gjøres på en mye penere måte, men jeg er strålende fornøyd med å ha fått til noe som ligner på bildet i oppskriften!

Nå skal de kokes, dette gjør du i en stor gryte med matfett. Jeg brukte to pakker (1000g) matfett det var passelig til en slik røre. Når du skal koke i smult er det viktig å være påpasselig hele tiden slik at det ikke tar fyr, ha alltid et lokk og grytekluter i nærheten i tilfelle du skulle trenge det. Det gikk dog helt smertefritt og det skal nok litt til for at det tar fyr! For å sjekke om fettet er varmt nok kan du stikke en liten trepinne (tannpirker el.) i gryten, hvis det freser rundt pinnen er den klar. Da legger du bare noen fattigmenn i gryten om gangen og passer på å snu de når du ser de får farge på undersiden. Når de er gylne er de ferdige og kan legges på en bakepate som er dekket med kjøkkenpapir. La de avkjøle seg, og så er de klare for å spises.

Hjemmelaget julegodteri

Jeg skulle som sagt prøve meg litt på julebakst i går, og selv om det ikke ble noen av de tradisjonelle syv slagene ble det i hvert fall to forskjellige julegodterier. Jeg har kjøpt inn litt spennende ingredienser som man kan bruke til å lage raw-sjokolade av og ville derfor prøve meg på en sunn variant av bounty. Jeg har blant annet lest mange bloggere som har prøvd seg på disse her med godt hell så hvorfor ikke. Jeg legger ved noen linker til hvor man kan få tak i disse ingrediensene nederst i innlegget.

Bounty

Rør sammen alle ingrediensene i en bolle. På bildet er det også i litt sukrinmelis, men jeg synes de ble for søte og ga en isende ettersmak slik sukrin ofte gjør, derfor sløyfet jeg det fra ingredienslisten.

Rull massen sammen til kuler i ønsket størrelse. Det kan være lurt å sette de i fryseren mens du lager sjokoladetrekket slik at de blir litt stive og så sjokoladen stivner fortere.

Sjokoladetrekket lager du enkelt fra bunnen av, men hvis du heller vil bruke vanlig sjokolade kan du gjerne gjøre det. Måten du lager det på selv er ved å smelte kakaosmør og kakaomasse i vannbad. Når det er helt smeltet rører du inn vaniljepulver, sukrinmelis og agavesirup.

Dypp de fryste kulene ned i sjokoladeblandingen og sett de tilbake i fryseren. Hvis du vil ha et tykt lag sjokolade rundt kokosen gjentar du denne prosessen til du er fornøyd (eventuelt til tålmodigheten streiker, her skjedde det etter to lag).

Slik ble mine seende ut. Som sagt ble mine litt vel søte på smak, men ved å sløyfe sukrinmelis i selve kokosmassen tror jeg de vil bli perfekt. For gode var de nemlig! Jeg ble også overrasket over hvor enkelt det var å lage, hadde sett for meg at dette skulle være en veldig krevende prosess. Minuset er at ingrediensene er ganske dyre, men hvis du er flink og bestiller fra iHerb kan du komme unna med mye billigere alternativer.

Kokos- og nøttesjokolade

Jeg hadde igjen litt smeltet sjokolade da jeg var ferdig med å trekke kokoskulene og synes det var synd å kaste det. Derfor bestemte jeg meg for å blande inn litt godsaker og lage konfektbiter av det. Jeg brukte noen raw cashewnøtter og litt kokosmasse, i tillegg hadde jeg oppi litte gran salt. Jeg synes salt og søtt er godt i sammen, så tenkte det kom til å fungere bra.

Nå fikk jeg endelig brukt for de søte silikonformene jeg kjøpte for en tid tilbake også! Etter blandingen var klar fylte jeg bare opp formene og satte de i kjøleskapet. Veeldig enkelt og fort gjort.

Disse ble også veldig gode, og skal nok lages igjen ved en senere anledning. Matias tipset meg om at det kanskje hadde vært godt med noen peppermynte-dråper i de, for å få en after eight lignende smak. Tror faktisk jeg skal prøve ut det neste gang, det hørtes nemlig veldig godt ut!

Som sagt er mange av disse ingrediensene litt dyre i Norge, men hvis du får et innfall og MÅ lage samme dag finner du det du trenger på helsekosten. Iherb er en amerikansk nettside som har utrolig mye rart, de selger alt fra proteinpulver til mineralsminke! Prisene er veldig gode og de har flere kjente merker som blant annet Atkins, Nativas Naturals og Quest Nutrition. Har du ikke sjekket ut denne nettsiden før anbefaler jeg absolutt å gjøre det, og hvis du bruker koden JEK845 får du opp til $10 i avslag på første bestilling. Kokosnøttolje finner du her, Agavesirup her, vaniljepulver her, kakaomasse her, kakaosmør her og sukrinmelis her.

London: Winter Wonderland

Så var det tid for å vende nesen hjem mot kalde Norge igjen. Flyet går ikke før 17.30 engelsk tid da, så vi har heldigvis noen få timer her først og god tid på flyplassen. Jeg vet forresten at jeg henger litt etter med å svare på kommentarer, skal få gjort det så fort som mulig!

Tenkte bare å vise dere litt bilder fra gårsdagen før vi legger ut på hjemreisen. Først gjorde vi oss ferdig med de siste innkjøpene i Oxford Street før det ble en lite svipptur innom Big Ben. Den må jo bare oppleves når man er her. Dette er første gang jeg får se den mens det er mørkt, veldig fint!

Videre dro vi til Hyde Park, og Winter Wonderland. Og gjett om det var fint der! Vi fant dessverre ikke noen skøytebane, men alt det andre veide opp for det.

Det var fylt opp med karuseller og fine juleboder så langt øyet kunne se.

Malin var så heldig å få en liten date med selveste julenissen!

Vi var så sultne da vi endelig kom hit på kvelden, i tillegg regnet det så vi var overlykkelige over å få bord inne på et spisested. Vel, det var kortvarig lykke! Stedet vi havnet på solgte nesten bare tyske pølser på gigantiske fat og alle satt sammen på langbord. Det høres kanskje koselig ut, men når du får verdens sureste dame ved siden av seg ble det ikke helt som vi hadde sett for oss. Menmen, neste gang spiser vi før vi kommer frem. Vil uansett anbefale alle å dra innom hvis dere først er i London! Det er utrolig mye fint å se og smake på her.

Dag 3 i London

Tenk, snart er det helg igjen og tredje søndag i advent. Det er faktisk under to uker til jul, jeg kan nesten ikke tro hvor fort tiden har gått! Uansett, jeg har et par dager igjen her i London før jeg kommer hjem og må få ordnet siste rest til jul.

I går holdt vi oss unna stresset og maset på Oxford Street og dro heller en tur til Notting Hill. Vi gikk langs Portobello Road og tittet på de søte butikkene der. Til vår store overraskelse hadde de Hummingbird bakeri der og gjett om vi måtte rett inn! De har verdens søteste (i dobbelt betydning) cupcakes der. I Sommer da vi var der hadde de 4. juli-tema og nå var det selvfølgelig jul.

Se på disse små skjønningene! Jeg plukket med meg en sjokolade-cupcake med julemotiv og en pepperkake-cupcake. Herlig!

Etter Notting Hill dro vi en tur til det store kjøpesenteret Westfields hvor de faktisk har en innendørs skøytebane. Hadde såå lyst til å prøve, men vi skal mest sannsynlig til Hyde Park i kveld så jeg får holde ut til da.

Før vi trakk oss tilbake på hotellet dro vi en rask tur innom Harrods. Man kan nesten ikke være i London uten å dra dit? Vi kjøpte bare fransk makroner, men det var veldig gøy å gå rundt å kikke på alle de fine butikkene.

Nå skal ut å gjøre de siste innkjøpene før det blir en tur til Big Ben, Buckingham Palace og så Hyde Park i kveld. Fullstappet dag med andre ord!

Dag 2 i London

God morgen! Da jeg sto opp oppdaget jeg at dette innlegget var blitt publisert i går kveld, uferdig. Beklager det, var sikkert litt fjern da jeg drev å la inn bilder i går. Uansett, tenkte å vise dere litt bilder fra gårsdagen. Glemte litt bort kameraet i går, men tok det i hvert fall opp hver gang vi satte oss ned for å spise. Hehe

Der blir noen Starbucks-bilder, men det tåler dere vel? Synes det er så gøy å ta bilde av kaffe, eller egentlig mat og drikke generelt. Dette ble gårsdagens frokost, i dag tenker vi å se etter en mer engelskfrokost. Man må vel prøve det en gang når en først er her. Vi var også innom en Costa på anbefaling fra Anna, men min kaffe var litt sterk og internett fungerte ikke så bra. Haha, vi er kanskje litt kravstore?

Sjekk denne fine kreasjonen fra VS. Tror den ble brukt på showet i 2010, hvis jeg ikke husker helt feil.

I går spiste vi ved et koselig asiatisk sted. Jeg fikk faktisk prøve meg på spisepinner og spiste hele retten med det. Stolt! Spiste ikke sånn som jeg gjør på bildet da, måtte bare blande maten min. Selv om det var et par jenter som så rart på meg og lo da jeg holdt på med dette.

Vi så også etter Michael Kors veska jeg har siklet på så lenge, men den var selvfølgelig utsolgt der vi var i går. Etter på skal vi til Westfield, så da får vi heller krysse fingrene for at de har den inne der!

Dag 1 i London

Her i London har vi det kjempefint! Siden vi begge kun har sovet noen få timer de siste to døgnene har vi vært litt slitne i dag så vi har tatt ting med ro. Tenkte bare å vise dere et lite bildedryss fra dagen.

Det første vi gjorde da vi kom frem var å få litt koffein-påfyll på Starbucks. Vi prøvde oss på en gingerbread-latte og den var god! Skikkelig julestemning med rød kopp og greier. Etter det gikk vi til hotellet vår som ligger ved Earls Court. Kjempefint og sentralt! Vi slappet av litt på hotellrommet før vi dro ut en tur.

Første stopp: Oxford Street! Vi tenkte det var lurt å ta det rolig i dag, så vi tuslet bare litt rundt gatene og så litt i butikker. Gatene er så fint pyntet her, og det ene varehuset overgår det andre når det kommer til å pynte bygningene sine. Litt overdådig, men litt søtt også.

Fine Malin ♥

Vi var innom Victoria’s Secret, Lush og spiste middag på Pizza Hut. Det ble ikke mye shopping i dag, den store shoppingrunden sparer vi nok til i morgen. Da skal jeg blant annet ut å se etter Michael Kors veska! Helt tilslutt tok vi selvfølgelig en siste tur til innom Starbucks før det bar tilbake til Hotellet.

Nå skal jeg slappe av litt til på rommet med denne herlige blandingen før det blir kvelden. Vi må få oss en skikkelig god natts søvn i dag så vi er klare til å ta London med storm i morgen!