Året som gikk: Mai-august

Så var det tid for del to av hva som skjedde i 2013. Håper dere er klare for et gigantisk bildedryss? Jeg har nemlig ikke spart på bildene denne gangen, det er jo så koselig å se igjennom og veldig vanskelig å velge ut bare noen få. 

Mai

Helt i starten av mai hadde Malin og jeg en liten mini-feiring av bursdagen hennes på Mathallen. Vi koste oss ofte på kafé sammen, så dette var den perfekte lille feiringen for oss ♥

Malin og jeg tok en tur til Storo-senteret for å lære litt om kakepynting av Villa Perlesukker. Hun som kom helt til finalen i “Hele Norge baker”! Det var kanskje jeg som koste meg mest, men jeg tror nok Malin innerst inne hadde det veldig gøy? 

Kaken på bildet av oss har hun pyntet altså, skal ikke skryte på meg å være så flink! Det til høyre derimot… Var så flink jeg ble i løpet av kurset. Øvelse gjør mester har jeg hørt! 

På vei til Storo-senteret fant vi Portveien 2! Noen som husker det fra Barne-TV? Hvis dere ser nøye etter så sitter det en giraff i det øverste vinduet, kanskje ikke originalen, men søt var den. 

På 17.mai spiste Malin, Marthe, Matias og jeg champagne-frokost hjemme hos oss. Dagen før satt jeg derfor å klippet og gjorde i stand bordkort ol. 

Selve frokosten var kjempegod, alle tok med seg noe vi kunne spise og noen bobler vi kunne ha i glasset. Etter frokosten tok vi en tur ned til Slottsplassen som var ganske så full av folk. Litt gøy å få se kongefamilien vinke for første gang, har jo bare sett bilder av Oslo-feiring på TV før. 

 

Siden 17. mai var rett før helgen dro Matias og jeg hjem og spiste middag med familien senere på dagen. Med andre ord en veldig fin 17.mai! 

Marthe og jeg dro på åpningen av Starbucks på Oslo City og vi var de andre som noen gang har sjekket inn der! Haha 

Malin og jeg var flinke og leste til eksamen i det fine sommerværet. Det ble muligens mer kos og is i parken enn det ble lesing..  

Juni

3. juni hadde vi vår siste eksamen og var med det ferdig på Bjørknes Høyskole. Vi hadde en koselig avslutning på skolen med grilling og litt kåringer av diverse konkurranser. Jeg vant faktisk camera obscura-konkurransen og fikk med meg en kopi av bildet mitt i stor størrelse hjem! Jeg kom også på andreplass i film-oppgaven vi hadde, så det ble et par premier på meg den dagen. Etter avslutningen på skolen dro vi til en park hvor noen spilte litt volleyball, mens resten bare satt å snakket og koste oss

Vi avsluttet dagen med å spise litt på Peppes før vi tok noen avskjeds-øl på Aker Brygge. Dette var en veldig koselig kveld! 

Marthe, Matias og jeg dro på midnatts-lansering av Jo Nesbøs bok “Politi”. Matias var med han også altså, han ble bare ikke med på noen av bildene. 

Vi kom ganske tidlig så vi (eller mest Marthe) ble intervjuet på både radio og TV. Nesbø leste litt fra boka og signerte bøker til de som ville det. 

Siden vi var blant de 100 første som kom på lanseringen fikk vi gratisbilletter til slippfesten de skulle ha på Rockefeller dagen etter. På scenen sto blant annen Lars-Lillo Stenberg og Nesbø selv. Det ble mer enn god stemning da de fremførte “Jenter” av Diderre som avslutning! 

Etter sommeren startet Malin på nye studier i Bodø derfor flyttet hun hjem for sommeren. Det var veldig trist å si ha det til henne, vi hadde jo funnet på så mye gøy det siste året. For å gjøre noe koselig ut av avskjeden spiste vi på en tapas-bar på Sagene og avsluttet med frozen-yoghurt i parken. Kjempekoselig! 

17. juni ble denne bloggen født som er resultat av at Marthe og jeg hadde litt mye fritid når skolen var slutt. Vi startet bloggen sammen og det var egentlig ganske koselig å ha en bloggvenn med på laget! 

Matias og jeg dro hjemover for en liten sommerferie her før vi skulle på ferie til London. Årets første skikkelig grilling fant sted på verandaen hjemme med naboen. En veldig koselig sommerdag!

Jeg nøt noen late dager på Tyristrand med Nesbø, limonade og avslapping

Gledet meg veldig til årets sommerferie og forberedte meg med inspirasjonskollasjer og nøye pakking

Juli

1. juli dro jeg med Anna til England for å tilbringe noen hos henne. Det var kjempekoselig å få komme å se hvordan hun bor i England og samtidig få hilse på familien til kjæresten hennes. 

De bor i Sheffield, så vi dro rundt i byen så jeg fikk se litt. Vi besøkte blant annet universitetet Anna går på og kikket litt i butikker i sentrum. 

Hele familien pluss Anna og jeg dro ut for å spise middag en dag sammen. God mat og hyggelig selskap! 


Den siste dagen i Sheffield dro vi på det store kjøpesenteret Meadowhall, det ble ikke så mye shopping men vi fikk tatt oss en god milkshake! Etter det dro vi på iMax-kino, som vil si at kino-lerretet går fra vegg til vegg og fra gulv til tak. Med ande ord utrolig stort! Vi så den siste Supermann-filmen i 3D noe som var ganske gøy å se på en så stor skjerm. Dagene i Sheffield var utrolig koselige og jeg håper jeg en dag får komme på besøk igjen. 

Etter Sheffield gikk turen videre til London hvor jeg møtte Matias og moren hans. Vi hadde et utrolig fint hotell, noe som står sterkt i kontrast til det vi hadde når Malin og jeg var i London nå i desember!

Vi koste oss masse i London med shopping i Oxford Street, noen (mange) kopper kaffe fra Starbucks og sightseeing i blant annet Notting Hill og ved Big Ben. En av dagene fikk jeg også mailom tilbud på skoleplass på høyskolen! Noe som gjorde en enda bedre dag perfekt ♥

 

Her er noen av innkjøpene fra England-turen

Tonje og Cecilie kom en tur til Oslo og vi spiste koselig middag og dro på en liten shoppingrunde.

Jeg hadde bursdag! Flyte 21 år og feiret med familien hjemme hos oldemor, kjempekoselig! Cupcakesene finner dere oppskrift på her

Jeg var ute å spiste middag på Eger & Co. med fine Vilde.

Vi hadde mange koselige sommerdager med blant annet grilling hos broren til Matias, tur i skogen og bading i Tyrifjorden

Jeg hadde min første DIY, som handlet om å lage blomsterkrans

Jeg skrev mitt første innlegg om dyretestet sminke, et innlegg som fikk god respons. 

August

Jeg møtte Tonje en siste gang før vi dro hjem til Oslo. 

Årets siste grilling tok vi hos onkel med hele familien, kos som alltid! Etter dette dro vi hjem til Oslo igjen for å få noen dager på oss før studiene startet. 

Jeg lagde mitt første innlegg med økonomi-tips, dette ble også ganske godt tatt i mot. 

Mary-Kate og Ashley Olsen kom til Oslo for være med på lanseringen av den første kolleksjonen deres for BikBok. Jeg sto selvfølgelig i kø for å få et glimt av de. 

Jeg var i humør for kokkelering og postet flere oppskrifter, her finner du minipai, is-te, jordskokksuppe og panna cotta

Matias dro på hyttetur og jeg koste meg hjemme noen dager alene. Jeg koste meg med maten Matias aldri vil ha; reker og for å skjemme meg litt ekstra bort; makroner.  

Jeg ble en smule kreativ med sminken min og danderte sminken min sammen med sjokoladebiter. Det er gøy når kreativiteten endelig bestemmer seg for å titte innom!

Lillebroren min kom en tur på besøk til Oslo. Dette var første turen hans inn til oss, så han fikk se leiligheten vår pluss litt sightseeing i Oslo.

Jeg startet opp med en budsjett-serie på bloggen og de to første innleggene tok for seg mat & drikke og kultur & underholdning. Disse innleggene virket det som dere likte godt, så kanskje jeg burde prøve å finne på noe slikt igjen snart?

Oldemor hadde bursdag og ble hele 90 år! Vi feiret selvfølgelig dagen hennes med hele familien ♥

Helt på slutten av august dro klassen på tur til Tjøme for å få en intensiv innføring i kamerautstyr. De fem dagene vi var der var veldig lærerike, men også ganske slitsomme.

DER er jeg ferdig med del 2! Wow, dette ble langt, håper dere klarer å henge med? Det ble som jeg forventet, litt flere bilder å velge fra og dermed vanskeligere å begrense seg etter at jeg startet å blogge. Sånn får det bare bli, disse innleggene kommer jeg nemlig til å ha mye glede av selv i fremtiden. Håper dere har det også? 

– Sara 

Året som gikk: Januar-april

Dette tok virkelig mye lengre tid enn jeg hadde trodd, derfor kommer dagens første innlegg litt senere enn planlagt.

Noe av det koseligste jeg leser på andre blogger er oppsummering av året som gikk, så det har jeg også veldig lyst til å lage for dere! Jeg startet jo denne bloggen i juni, så jeg lurte lenge på om jeg skulle ta med de første månedene eller ikke. Jeg kom frem til at det ville vært litt rart å droppe de første månedene bare fordi jeg ikke blogget fra de, det skjedde jo masse gøy da også! Det eneste minuset er at jeg ikke har like mange bilder, så det blir nok noen mobilbilder fra de månedene. Da håper jeg dere koser dere med dette innlegget, jeg skal prøve å fatte meg i korthet og heller bruke masse bilder! 

Januar

Rett etter juleferien i fjor startet en ny eksamensrunde, så mye av de første to ukene gikk med til lesing. Ikke veldig spennende med andre ord, men så startet et nytt semester og vi gikk i gang med foto. Det første vi lærte var camera obscura. Vi tok bilder med en gammel kaffeboks og fremkalte de selv. 

Her er mitt obscura-bilde. Eksponeringstiden er på ca. 30 sekunder derfor er ikke jeg helt  i fokus. Bakgrunnen som står stile ble derimot ganske bra. 

Med fotofaget kom også en litt klein selvportrett-oppgave. Denne gikk utpå at vi måtte ta et selvportrett av oss selv klokken 11.00 hver fredag i noen uker. 

Jeg var en tur i operaen med Matias, onkel og bestemor. Dette var min første tur på opera i Oslo og vi så Flaggermusen. 

Januar var faktisk litt av en kulturell-måned, jeg var nemlig en tur på Munch-museet også. Har vært der veldig mange ganger før, men nå dro vi sammen med klassen. 

Februar

1. februar ble Matias og jeg ferdig med å se Star Trek The Next Generation! Haha, måtte bare ta det med da jeg tydeligvis annonserte dette på Facebook den dagen. Over til noe litt mer spennende, 10.-16. februar var jeg i Dublin. Fra den 10.-14. hadde vi klassetur, hvor vi blant annet tok våtplate-bilder og var på Guinnes Storehouse

Her blir jeg fotografert med et gammelt kamera. 

Her fremkaller jeg det selv. Veldig morsomt å se hvor fort bildet blir synlig på platen!

Jeg synes alle bildene ble veldig fine, de ser litt gammeldagse ut.

Den 14. kom Matias ned så vi kunne ha en liten weekend i Dublin sammen. Jeg tok dessverre veldig få bilder da, men vi hadde en koselig tur med shopping og god mat ♥

Det var også i februar jeg begynte å bli interessert i ski, takket være Malin. På bildet over sitter Mona og Malin å ser på et eller annet skirenn (isteden for å jobbe med skole) haha. Vi bestilte oss også billetter til 5-mila i Holmenkollen. 

Mars 

1. mars var jeg på The Killers konsert på Telenor Arena. Jeg var egentlig sammen med Matias og noen venner av han, men jeg vil alltid stå foran på konserter så jeg dro ned litt før de andre. Dette resulterte i at jeg kom foran og fikk tatt på Brandon Flowers (vokalisten). Siden det ikke er lov med skikkelig kamera på konsert måtte jeg bruke mobil, men det ble dessverre veldig dårlig, dette er det beste jeg fikk: 

Så kom jeg på TV av alle ting! Klassen vår fikk tilbud om å være med å teste ut et nytt TV-konsept før de eventuelt skulle lage et program av det. Det viste seg dog at det isteden var skjult kamera og at vi var med på “Typisk deg” med Petter Schjerven som gikk på TVNorge. Har ikke noe bedre bilde enn dette som er tatt av TV-skjermen. 

Malin, Karoline og jeg dro på 5-mila i Holmenkollen og klarte å sjarmere til oss VIP-plasser rett ved mållinjen. Vi satt ved siden av Anders Baasmo Christiansen og ikke langt fra Kongen, skikkelig VIP! haha 

Siden jeg var så godt i gang med ski dro jeg like gjerne på Selvaag Boligs gratis skisprint på Bislett, hvor bant annet Petter Northug var. 

Jeg fikk besøk av fine Anna som bor i England. Det er alltid så koselig når hun kommer til Norge på besøk. Vi dro på en liten foto-safari før vi tok litt mat på Olivia.  


April 

I starten av april dro klassen på besøk til Rådhuset hvor vi møtte Fabian Stang. Det var gøy å se hvordan det ser ut inne på ordførerens kontor og se hvordan et bystyremøte fungerer. 


Vi hadde fotoshoot i fotofaget på Bjørknes, hvor Marthe og jeg hadde det mye gøy. 

Skole tok opp en del tid denne perioden. Marthe, Malin og jeg jobbet blant annet med en podcast om opphavsrett. 

Jeg gjenopptok en gammel “hobby”, nemlig å lage spesialeffekter til film, denne gangen var det til en skoleoppgave. 

Og jeg prøvde å søke på Westerdals, under ser dere en del av oppgaven min. 

Helt på tampen av april ble klassen bedt på klassefest/overnatting hos ei i klassen som bor på gård. Vi ble ikke så mange, men hadde det uansett kjempegøy! 

Så, dette var noe av det som skjedde de fire første månedene i 2013 for min del. Neste del kommer om ikke lenge. Håper dere synes det var litt gøy å lese ♥

– Sara 

Ny mariusgenser!

Da jeg sto opp i dag våknet jeg til en skikkelig hyggelig overraskelse! Et nytt tilskudd til Marius-familien min ♥ Dere har sikkert sett den blå jeg har fra før på bloggen, har brukt den ganske mye i vinter og nå har jeg altså en til i hvit. Synes disse genserne er så fine og skulle ønske jeg hadde tålmodighet til å strikke de selv. Det var verdens fineste nabo som kom med den, hun har jobbet med denne i skjul og kom for å overraske meg i dag! Er jeg ikke heldig? 

Slik er den, hvit med mønster i rødt og blått. Skjønner virkelig ikke hvordan noen får til å lage slike ting! Det ser så utrolig avansert ut, spesielt for oss som ikke klarer å gjøre oss ferdig med et lusent skjerf en gang. 

 

Fikk dessverre ikke så mange bra bilder med den på, solen begynte å gå ned så lyset var ikke spesielt fint. I tillegg var det faktisk utrolig kaldt i dag. Men dere kommer garantert til å se mer av denne fine genseren, skal bruke den masse fremover!

Bruker du mariusgenser?

– Sara

Prosjekt julefilm

Noe av det koseligste i jula er alle julefilmene og selv har jeg gått rundt å trodd at jeg har sett de fleste julefilmene. Men langt i fra! Jeg fant faktisk ut at de kanskje aller mest kjente har aldri sett hele av eller ikke sett i det hele tatt. Derfor lagde Matias og jeg oss en liten liste med filmer vi må få sett i løpet av jula. Askepott har vi som sagt sett allerede, akkurat den blir det ingen jul uten. I tillegg så vi “Christmas vacation” på kvelden på julaften, så litt har vi fått med oss i år. Hjemme alene bruker jeg å kikke litt på hver jul, så de filmene skriver jeg heller ikke opp. Uansett, her er vår lille liste med filmer. 

Polarekspressen

Denne filmen har jeg hørt så utrolig mye bra om og at jeg enda ikke har sett den er nesten flaut! Den står høyt opp på prioriteringslisten i år. Hvis jeg har forstått riktig handler den om en liten gutt som ikke lenger tror på julenissen. Han blir hentet av Polarekspressen fordi toget kjører barn som ikke tror på nissen til Nordpolen. Gleder meg til å se den! 


A christmas carol

Denne filmen er vel en av de nyere som baserer seg på “en julefortelling” av Charles Dickens. Jeg kunne kanskje sett noen av de eldre først, men har hørt denne er bra. Dessuten har Jim Carrey flere av stemmene, så bare det er jo litt morsomt. 


Love actually 

Det som kanskje er aller mest flaut er å innrømme at jeg aaldri har sett hele Love actually! Alle jenter har vel sett den? Den skal i hvert fall ses i løpet av julen og jeg gleder meg skikkelig til det!  

The Santa Claus

Vet faktisk ikke hva denne handler om, men har hørt at det er en film man må se. Denne filmen finnes det vel to oppfølgere til også så vidt jeg vet? Hvis den første er fin ser vi sikkert de to også. 

Miracle on 34th Street

Denne filmen vet jeg heller ikke så mye om, men den ser så koselig ut! Og Maria Wilson, som også spiller i Matilda er jo så søt. 


Mickeys Christmas Carol

Denne har jeg faktisk sett maange ganger før, men ikke siden jeg var liten så jeg vil gjerne se hele igjen nå. Husker bare små klipp fra den, så det skal bli gøy å se hvordan historien er. 


Grinchen

Tenk at jeg ikke har sett denne heller! Haha, den ser så morsom ut! Jim Carrey er jo selveste Grinchen så denne må jo være bra? 

Bad Santa 

Dette er nok ikke en av de mest koselige julefilmene akkurat, men har hørt at den er morsom og at den bør ses. Det er nok ikke en familiefilm så jeg ville ikke satt meg ned å sett den på julaften. Men det er vel plass til litt humor i juletiden også? 

Vinter i Mummidalen

Helt tilslutt må jeg ha med denne. Har sett den veldig mange ganger før, men det begynner å bli en god stund siden. Elsker jo som dere kanskje har fått med dere mummitrollet, så denne filmen synes jeg er superkoselig. Kanskje denne kan bli en del av den faste juletradisjonen vår fremover. ♥


Kommer du på noen andre filmer som burde stått på denne listen? 

– Sara

My christmas gifts

Tenkte bare å vise dere hva jeg fikk til jul siden jeg har kost meg så mye med å lese slike innlegg på andre blogger. Fikk utrolig mye fint til jul i år, faktisk så fikk jeg alt jeg ønsket meg! Hvor heldig er ikke jeg? ♥ Jeg har dessverre ikke noe godt kamera å filme med, så denne gangen får det bli et lite bilde-innlegg isteden.  

Jeg ønsket meg sånn den nye syom-boken og holdt på å kjøpe den på syverkstedet tidligere år. Heldigvis klarte jeg å la vær, for under treet lå den ♥ Gleder meg masse til å teste ut oppskriftene i den! Penger, flax-lodd og gavekort fikk jeg også! Slike gaver kommer alltid godt med og jeg gleder meg til å bruke Kitch’n-gavekortet på en ny mummikopp! Hihi 

Apropos mummikopp, se på de tre der da! Årets julekopp, den nyeste med snorkfrøken OG Tufsla & Vifsla er nå med i den fine samlingen min ♥ Snart har jeg halvparten av alle koppene, hurra! Starbucks-kakaoen gleder jeg meg sånn til å prøve ut, spesielt den midterste! Tror den er supergod. 

Jeg elsker stæsj og det vet vennene mine, for jeg har blant annet fått noen utrolig fine smykker! Kjedet tok jeg faktisk på meg i går fordi det passet perfekt til antrekket mitt! Tøflene har jeg nesten bodd i siden jeg åpnet gaven i går og de som å gå på skyer, du hadde helt rett Malin ♥ Neglelakkene er to veldig fine farger fra sugar crush-serien til Isadora og såpen lukter amazing! 

Denne fotoboken fikk Matias og jeg av onkelen min, i tillegg til to konsertbilletter. En slik gave er noe av det koseligste! Den inneholder masse fine bilder fra flere år tilbake og frem til i dag. Så denne kan vi kose oss med i mange år fremover ♥

Nevnte jeg stæsj i sta? Her er det nemlig enda mer! Parfymen har jeg allerede vist dere, men den var egentlig en julegave ♥ Shampoo og balsam for tykt hår fikk jeg av den fineste frisør-Tonjen min, og gjett om de lukter godt? Herregud, jeg satt å sniffet på de opp til flere ganger i går! Leppepomaden og maskaraen har jeg også ønsket meg og er noe jeg ALLTID trenger ♥

Matias og jeg fikk hvert vårt pledd av naboen, nå blir aldri den ene sittende uten pledd når vi skal se på film i hvert fall! ♥ Synes fargen var skikkelig fin også, egentlig ganske sommerlig. Julekaffen fra Solberg & Hansen er noe av det beste jeg vet, så den skal nyytes i jula! Og kanskje kan jeg lage noe å knaske på av sjokoladebitene også? 

Som dere kanskje har merket liker jeg å bake og spesielt julekaker! Det har nok noen plukket opp, for denne boka lå sammen med syom-boken. Neste jul skal denne lille rakkeren slites ut ♥ I sammen fikk også Matias og jeg 6 kjøkkenglass. Vi har en tendens til å knuse alle glassene våre så det passet bra med litt påfyll! 

Dere husker kanskje jeg nevnte det ene faste medlemmet av Askepott-tradisjonen vår Olav? Han er en av eierne av Eger & Co. som jeg har nevnt et par ganger tidligere her på bloggen, og der selger de utrolig mye fint. Vi fikk derfor en kjempestor pose med masse godt som vi alle kan kose oss med i jula. De brent mandlene har vi allerede rukket å smake på, og herre min så gode de var! Gleder meg også skikkelig til å prøve ut sjokoladeperlene, det er visst samme perler de bruker for å lage varm kakao på Eger! Har hørt rykter om at den kakaoen er amazing, så skal oppdatere dere på hvordan den er i løpet av romjula. 

For ikke så lenge siden fikk de seg forresten nettbutikk og her har de masse godt, så sjekk den ut!

Tusen, tusen takk alle sammen for helt fantastisk fine gaver! Absolutt alt kommer kjempegodt med ♥

Har du fått noe fint til jul? 

– Sara

Julegodt: fattigmann, marsipanstenger og brente mandler

God lillejulaften dere! Nå er jeg helt i mål med alt som heter julekaker, i tillegg har vi vasket leiligheten og pyntet juletreet. Så nå er jeg hundre prosent klar for i morgen. Tenkte å komme med et par oppskrifter fra gårsdagens store bakedag, men først må jeg bare vise dere noe skikkelig hyggelig. Fine Thea bak bloggen Mydiary.no har hver søndag i advent holdt en konkurranse hvor man kan melde seg på og vinne en bloggvurdering. I går var jeg den heldige! Hun skrev så mye fint at jeg ble nesten litt satt ut faktisk ♥ Les innlegget her. Bloggen til Thea burde dere forresten sjekke ut, hun har en veldig gjennomfør og fin blogg hvor det er tonn av inspirasjon å hente.

Over til julebaksten. Det ble ikke bare fattigmann og marsipanlaging i går, jeg prøve meg også på brente mandler og peppermyntekuler. Marsipanen, brente mandler og peppermyntekuler er helt uten vanlig sukker og jeg har aldri laget noen av delen før. Liker å prøve ut nye oppskrifter, så dette var gøy! Peppermyntekulene føltes dessverre litt isete i munnen, pga. en del Sukrinmelis. Derfor legger jeg ikke ut oppskrift med bilder av de, men dere kan se oppskriften her, hvis dere vil prøve dere selv.

Denne oppskriften har jeg funnet på Funksjonellmat sine hjemmesider. Strø mandlene utover en bakeplate og rist de i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.

Ha Sukrin gold og vann i en stekepanne og kok opp. Ha så i mandlene, la blandingen koke på middels varme til væsken tykner litt og blir brunaktig. Tilsett så smøret og la det koke ytterligere noen minutter. Når de er ferdige legger du mandlene utover et smurt bakepapir. Husk å skill de fra hverandre, når de blir kalde stivner de og fester seg sammen.

Disse ble utrolig gode om jeg kan si det selv! De smaker akkurat som de tradisjonelle brente mandlene og det helt uten sukker! Sukrin gold har heldigvis ikke den samme isende-effekten som vanlig Sukrin kan ha.

Det neste jeg prøvde meg på var hjemmelaget marsipan. Dette var veldig enkelt og resultatet ble faktisk ganske bra. Marsipanstengene ble ikke kjempefine å se på, men det er vel smaken som teller?

Bland alle ingrediensene og sett blandingen kjølig i en halvtimes tid, da blir det enklere å forme figurer/stenger. Når de er klare former du de etter ønske og dypper de i sjokolade. Så enkelt var det!

Jeg har lovet onkelen min fattigmann siden i fjor, så nå var det på høy tid å få prøvd seg på det. Bakingen og kokingen gikk veldig bra, men jeg synes de ble veldig smakløse. Nå har jeg ikke peiling på hvordan de skal smake heller da, men jeg vil jo tro at de skal smake litt mer enn hva disse gjør. Jeg får hører med sjefen (onkel) og se om de er godkjent.

Pisk eggeplomme og sukker til eggedosis, i en annen bolle pisker du krem av fløten ha det så i eggedosisen. Bland inn cognac og krydder. I en egen bolle pisker du eggehviten stiv og vend den forsiktig inn med resten. Rør inn 200g hvetemel og sett deigen kjølig, gjerne til neste dag hvis du har tid.

Min sto kaldt i 3-4 timer, da hadde jeg ikke tålmodighet til å vente lengre.

Bruk litt mel og kjevle ut deigen, prøv å kjevle så tynt som mulig. Dette var litt vanskelig da deigen skrumpet litt sammen igjen så fort jeg hadde kjevlet den, men prøv. Bruk en bakespole og del deigen opp i striper som dere ser på bildet over.

Så skjærer du de til snipper og stikker et hull i midten. Når du har gjort det tar du den ene spissen bak og gjennom hullet, slik som på bildet over. Dette kan sikkert gjøres på en mye penere måte, men jeg er strålende fornøyd med å ha fått til noe som ligner på bildet i oppskriften!

Nå skal de kokes, dette gjør du i en stor gryte med matfett. Jeg brukte to pakker (1000g) matfett det var passelig til en slik røre. Når du skal koke i smult er det viktig å være påpasselig hele tiden slik at det ikke tar fyr, ha alltid et lokk og grytekluter i nærheten i tilfelle du skulle trenge det. Det gikk dog helt smertefritt og det skal nok litt til for at det tar fyr! For å sjekke om fettet er varmt nok kan du stikke en liten trepinne (tannpirker el.) i gryten, hvis det freser rundt pinnen er den klar. Da legger du bare noen fattigmenn i gryten om gangen og passer på å snu de når du ser de får farge på undersiden. Når de er gylne er de ferdige og kan legges på en bakepate som er dekket med kjøkkenpapir. La de avkjøle seg, og så er de klare for å spises.

– Sara

Kakemenn for første gang

Av julebakst har jeg vært innom veldig mange forskjellige sorter gjennom årene, men det er en ting jeg aldri har lagd; kakemenn! Litt rart egentlig, de er jo veldig gode. Så i går bestemte jeg meg for å gjøre noe med dette. Jeg valgte å “jukse litte granne” og kjøpe en ferdig pakke fra Mølleren, jeg har ikke prøvd de pakkene før så tenkte å gi de en sjanse. De ble faktisk veldig gode! Neste år lager jeg nok uansett fra bunnen av da oppskriften egentlig er veldig enkel. Uansett, her kommer litt bilder fra gårsdagens baking. 

Vi hadde ikke kakemann-form, så da ble det tradisjonelle pepperkakeformer isteden. Synes egentlig de ble ganske fine sånn også. 

Det fulgte med en kjekk rød “tusj”, som selvfølgelig kan spises i pakken. Den brukte jeg til å pynte kakene etter de var stekt. De første kakene så ut som noe jeg kunne ha laget på barneskolen, men etter hvert fikk jeg litt mer teket på det. 

Nå gjenstår bare en porsjon fattigmann som onkel skal få og hjemmelaget marsipan. Så gidder jeg ikke bake mer før jul i hvert fall. Kanskje det blir noe hvis jeg kjeder meg litt i romjulen. 

Har du bakt noe til jul? 

– Sara

Hjemmelaget julegodteri

Jeg skulle som sagt prøve meg litt på julebakst i går, og selv om det ikke ble noen av de tradisjonelle syv slagene ble det i hvert fall to forskjellige julegodterier. Jeg har kjøpt inn litt spennende ingredienser som man kan bruke til å lage raw-sjokolade av og ville derfor prøve meg på en sunn variant av bounty. Jeg har blant annet lest mange bloggere som har prøvd seg på disse her med godt hell så hvorfor ikke. Jeg legger ved noen linker til hvor man kan få tak i disse ingrediensene nederst i innlegget. 

Bounty

Rør sammen alle ingrediensene i en bolle. På bildet er det også i litt sukrinmelis, men jeg synes de ble for søte og ga en isende ettersmak slik sukrin ofte gjør, derfor sløyfet jeg det fra ingredienslisten. 

Rull massen sammen til kuler i ønsket størrelse. Det kan være lurt å sette de i fryseren mens du lager sjokoladetrekket slik at de blir litt stive og så sjokoladen stivner fortere. 

Sjokoladetrekket lager du enkelt fra bunnen av, men hvis du heller vil bruke vanlig sjokolade kan du gjerne gjøre det. Måten du lager det på selv er ved å smelte kakaosmør og kakaomasse i vannbad. Når det er helt smeltet rører du inn vaniljepulver, sukrinmelis og agavesirup. 

Dypp de fryste kulene ned i sjokoladeblandingen og sett de tilbake i fryseren. Hvis du vil ha et tykt lag sjokolade rundt kokosen gjentar du denne prosessen til du er fornøyd (eventuelt til tålmodigheten streiker, her skjedde det etter to lag). 

 

Slik ble mine seende ut. Som sagt ble mine litt vel søte på smak, men ved å sløyfe sukrinmelis i selve kokosmassen tror jeg de vil bli perfekt. For gode var de nemlig! Jeg ble også overrasket over hvor enkelt det var å lage, hadde sett for meg at dette skulle være en veldig krevende prosess. Minuset er at ingrediensene er ganske dyre, men hvis du er flink og bestiller fra iHerb kan du komme unna med mye billigere alternativer. 

Kokos- og nøttesjokolade

Jeg hadde igjen litt smeltet sjokolade da jeg var ferdig med å trekke kokoskulene og synes det var synd å kaste det. Derfor bestemte jeg meg for å blande inn litt godsaker og lage konfektbiter av det. Jeg brukte noen raw cashewnøtter og litt kokosmasse, i tillegg hadde jeg oppi litte gran salt. Jeg synes salt og søtt er godt i sammen, så tenkte det kom til å fungere bra. 

Nå fikk jeg endelig brukt for de søte silikonformene jeg kjøpte for en tid tilbake også! Etter blandingen var klar fylte jeg bare opp formene og satte de i kjøleskapet. Veeldig enkelt og fort gjort. 

 

Disse ble også veldig gode, og skal nok lages igjen ved en senere anledning. Matias tipset meg om at det kanskje hadde vært godt med noen peppermynte-dråper i de, for å få en after eight lignende smak. Tror faktisk jeg skal prøve ut det neste gang, det hørtes nemlig veldig godt ut! 

Som sagt er mange av disse ingrediensene litt dyre i Norge, men hvis du får et innfall og MÅ lage samme dag finner du det du trenger på helsekosten. Iherb er en amerikansk nettside som har utrolig mye rart, de selger alt fra proteinpulver til mineralsminke! Prisene er veldig gode og de har flere kjente merker som blant annet Atkins, Nativas Naturals og Quest Nutrition. Har du ikke sjekket ut denne nettsiden før anbefaler jeg absolutt å gjøre det, og hvis du bruker koden JEK845 får du opp til $10 i avslag på første bestilling. Kokosnøttolje finner du her, Agavesirup her, vaniljepulver her, kakaomasse her, kakaosmør her og sukrinmelis her.

Synes du det er gøy å prøve deg frem på kjøkkenet?

– Sara

Gi en gave med mening?

Mangler du fortsatt et par gaver? Sliter du med å finne noe til de som har alt? Hvorfor ikke gi en gave som kan hjelpe andre. Mange hjelpeorganisasjoner har fine nettbutikker med gaver du kan gi, hvor pengene går til forskjellige hjelpeprosjekter. Jeg har sett flere blogge om dette, og for at ikke alle disse innleggene skal bli like velger jeg å komme med gaveideer fra dyrevern-organisasjoner. 

Foreningen for omplassering av dyr er en gård som er hjem til mange hunder og katter som trenger et nytt hjem. De gjør en utrolig bra jobb med å se etter og passe på dyrene, hvis du vil gi en gave som også støtter FOD kan du kjøpe 2014-kalenderen til 150,-

NOAH kjemper for dyr i flere viktige saker, blant annet ønsker de å forby pelsdyrindustri og dyr på sirkus. Jeg har selv vært med på et par arrangementer med NOAH og de gjør virkelig mye fint. Hvis du ønsker å støtte de har de mange fine ting i nettbutikken sin. På bildet over ser du et lite utvalg. Det er også mulig å gi årsmedlemskap i gave. 

Den siste organisasjonen jeg vil tipse om er Dyrevernalliansen. Dyrevernalliansen er en landsdekkende organisasjon som jobber for de dyrene som trenger det mest. For å bidra kan du gi bort et medlemskap, handlenett og refleks eller gi et økonomisk bidrag

Jeg kom over disse gavene litt for seint i år dessverre, men neste år skal helt klar flere av disse tingene opp på min egen ønskeliste. 

Har du gitt bort noe sånt før? 

– Sara