Husk å ta HPV-vaksinen!

Dette vet sikkert de fleste av dere allerede, men det skader ikke å minne om noe så viktig, nå går nemlig fristen ut snart! Er du jente og født i 1991 eller senere har du nemlig muligheten til å ta gratis HPV-vaksinen for å beskytte deg mot HPV-infeksjoner som kan føre til livmorhalskreft. Så lenge du starter på den første av de tre dosene i løpet av desember rekker du å fullføre løpet før tilbudet utløper. Etter juli 2019 må man nemlig betale for vaksinen selv! Vaksinen beskytter blant annet mot to av de vanligste kreftfremkallende HPV-typene som til sammen er årsaken til rundt 90% av alle tilfeller av livmorhalskreft i Norge. Det mener jeg er grunn nok til å ta denne vaksinen! ​

Jeg har selv tatt alle tre dosene og merket egentlig ingen særlige bivirkninger, bortsett fra litt vondt i armen. Sammen med den andre dosen tok jeg også påfyll av barnevaksinene som hadde gått ut, og det anbefaler jeg også alle å gjøre! Det er ikke bare en selv det kan gå utover å ikke være vaksinert, så jeg mener at alle som kan har et ansvar der. Jeg klarer faktisk ikke å forstå valget om å ikke vaksinere seg selv og barna sine, det gjør meg egentlig ganske sint bare å tenke på det så tror vi stopper innlegget der. 🙂

– Sara 


#vaksine #hpv #livmorhalskreft #anbefaling #tips #viktig 

Julestemning i Pepperkakebyen

Å gå inn døren til Pepperkakebyen er litt som å hoppe rett ned i en gigantisk pepperkakeboks. Lukten av pepperkaker og melis slo imot meg med en gang og uansett hvor jeg flyttet blikket var det nydelige dekorerte pepperkakehus, landsbyer, båter og gudene vet hva ikke. Og selv om pepperkakekreasjonene selvfølgelig er hovedattraksjonen var hele stemningen i lokalet rett og slett magisk – med stemningsfull musikk og lyder som passet til utstillingene, “snøkledde” fjelltopper og blått lys.

Hvis julestemningen sitter langt inne i år er det egentlig bare å komme seg til Bergen, for her er det umulig å ikke komme i stemning. Det eneste som manglet var at snøen dalte når jeg gikk ut derfra! Om du ikke har muligheten til å dra slev håper jeg disse bildene i hvert fall kan skape bitte litt julestemning. 

Hvor fint er ikke dette?

Et lite julemarked laget av pepperkaker.

Flere steder kjørte det små tog rundt byggene. 

Endelig har jeg fått besøkt den berømte Pepperkakebyen! Det har stått på to-do-listen min i flere år faktisk, og byen innfridde til tusen. Dette ga et tonn av inspirasjon til mitt eget lille prosjekt for jula; tidenes pepperkakehus. Men jeg kjenner jo at jeg kanskje burde senke lista litt for meg selv, for jeg skjønner jo når jeg ser på disse fine husene her at det er jo utrolig mye arbeid som ligger bak. 

– Sara 


#pepperkake #pepperkakebyen #bergen #jul #julestemning #stemning 

Julegrantenning i Hønefoss

Hei! Jeg var nær på å skrive god fredag, for jeg har av en eller annen grunn skikkelig fredagsfølelse i dag. Kanskje fordi jeg har rukket å være en tur frem og tilbake til Bergen siden sist? Ikke vet jeg. Men helga nærmer seg jo med stormskritt og det gjør desember også! SOM jeg gleder meg til jul i år! I helga som var ble faktisk julegrana tent her i Hønefoss, så nå føler jeg at det endelig er innafor å gå rundt med julestemning uten å bli sett på som en weirdo! Her er et par bilder fra julegrantenninga ♥ 

Som i fjor fikk vi høre koselige julesanger fra scenen. Hvor søte er de ikke i matchende mariusgensere? 

Det var ikke bare julegrana som fikk lys på seg, nå er hele byen opplyst med stjerner og lyslenker ♥

Det kom ikke bare én, men fire-fem nisser på besøk! Mon tro om det er nissens ukjente brødre som har blitt med for anledningen? 

Og så fikk julegrana endelig lys! Det tok tre runder med nedtelling fra scenen før det faktisk ble lys, men det gjorde ingenting. Nå står den der å lyser så fint på torget vår, og desember kan egentlig bare komme!

Håper dere får en fin torsdag, nå skal Matias og jeg ut for å rake litt løv hos besteforeldrene hans.

– Sara


#hverdag #aktuelt #jul #julegrantenning #julestemning #juletre #koselig

Ting jeg gleder meg til før jul

Nå er vi faktisk straks halvveis i november og jeg har selvfølgelig kjent litt på julestemningen en liten stund allerede. Årets julequiz er påbegynt, julebrus, pepperkaker, gløgg, risgrøt, ja det meste jeg forbinder med jul er smakt på, noen julegaver er i boks og jeg har sneket meg til en og annen julesang. Jeg elsker alt som har med jul å gjøre, og vil gjerne at det skal vare så lenge som mulig.

Jeg klarer ikke å relatere litt en gang til alle som irriterer seg over at juletingene begynner å dukke opp i butikkene i midten av oktober. Selv feiret jeg ikke Halloween og hadde heller ingen interesse av å se på Halloween-ting i butikken, jeg blokkerte på en måte hele feiringen litt ute. Og jeg skjønner faktisk ikke at det kan være så vanskelig å ikke bare gjøre det med jula heller. Ignorer juletingene hvis en ikke har interesse av det før det står desember på kalenderen. Dette var litt på siden av temaet, og ikke egentlig det ville skrive om i dag, men av og til er det vel lov med litt avsporinger her på bloggen. Det jeg skal skrive om i dag er dog; hva jeg gleder meg til å gjøre før jul ♥

Lage den ultimate listen på Spotify

Selvfølgelig har jeg allerede et par lister på Spotify, og jeg hører av og til på disse listene som dukker opp der, men mine egne er veldig gamle og ganske tilfeldig satt sammen. I år vil jeg derfor lage julelisten over alle julelister, i hvert fall etter min smak. Jeg har flere favoritter både på norsk og engelsk som alltid får meg i julestemning, så ja, det blir bra å få en laang samlet liste med alle favorittene mine!  

Juleverksted

Det kan se ut til at det blir mer enn ett juleverksted i år, jo fler jo bedre sier jeg bare! Og det fine er jo at da går det an å gjøre flere forskjellige ting, både baking og litt hobbyprosjekter. I og med at jeg er student i år og har en del utgifter med hybelen i Bergen og togreise frem og tilbake er julegavebudsjettet ganske labert, så da er hyggelig sammenkomster som juleverksted gull verdt isteden for gave, og det er jo egentlig minst like hyggelig! 

Besøke pepperkakebyen 

I Bergen settes det hvert år opp en pepperkakeby, faktisk verdens største, med pepperkakehus og andre pepperkakebygninger. Det er barnehager, skoler, bedrifter, organisasjoner og også privatpersoner som er med på å gi bidrag til byen og billettinntektene går alltid til veldedige organisasjoner som Redd Barna, SOS Barnebyer og lignende. Nå som jeg faktisk er tilstede i Bergens mens denne utstillingen er åpen må jeg selvfølgelig ta turen for å suge til meg litt ekstra julestemning! 

Arrangere julequiz

I fjor holdt jeg julequiz for første gang for en fin gjeng og det har jeg tenkt til å gjøre i år også. Det var skikkelig koselig i fjor så dette håper jeg kan bli en fast tradisjon fremover. Det blir julepyntet lokale, julegodter og forhåpentligvis klarer jeg å lokke frem litt julestemning hos deltakerne.

Pynte til jul

Som jeg gleder meg til å hente frem esken med julepynt fra kjelleren å starte pyntingen. Da skal nisser, lysholdere, røde puter og annen pynt frem. Samlingen vokser litt for hvert år som går og det er alltid like hyggelig å ta frem igjen ting vi har hatt lenge. Jeg har muntlig eksamen helt i starten av desember, så det skal uten tvil være pyntet og klart før kalenderen viser desember her i huset. Her skal ingen eksamen få stå i veien for julestemningen!

Tidenes pepperkakehus

Jeg har kanskje litt litt inspirert av denne pepperkakebyen, for i år har jeg lyst til å lage pepperkakehuset med stor P! Det er så gøy å gjøre litt ekstra utav ting som å pynte pepperkakehus, så jeg har allerede vært rundt om kring på internett for å lete etter inspirasjon. Stikkordene er foreløpig led-lys, snøhvitt landskap og litt hyttestemning. Så får vi se hva jeg med mine ti tommeltotter klarer å trylle frem. 

Julebord

Som årene før skal vi jentene har julebord, og selv om det mest sannsynlig blir i romjula i år tenkte jeg det passet å ha det med her. Jeg gleder jeg meg masse til å kose meg med den fine gjengen, for vi har det alltid veldig hyggelig sammen.  

Julebakst 

I år skjer det ikke at jeg ikke baker lussekatter! I fjor blei det nemlig ikke noe av, og jeg har uten å overdrive tenkt på det med jevne mellomrom siden jul i fjor. Lussekatter (med safran selvfølgelig) er så utrolig godt! Pepperkaker vil jeg også lage, og gjerne flere andre ting også. Jeg får se litt hva jeg har tid til og hva det blir til med juleverkstedene, men noe julebakst blir det i hvert fall!

Handle julegaver og pakke inn

Dette hører jo selvfølgelig med, og det er jo noe av det koseligste med jula. Selv om budsjettet for julegaver ikke er skyhøyt i år blir det selvfølgelig noen gaver. Vi har faktisk kommet litt i gang allerede, men mesteparten gjenstår. 

Teste årets julemeny

Som vanlig skal jeg lage nøttesteik og vegisterkaker til jul, men i år har jeg lyst til å prøve å lage soyaribbe også. Nøttesteik og vegisterkaker veit jeg jo blir godt uansett, men det gjør ingenting å smake litt på det før selve julaften heller. Soyaribbe har jeg aldri smakt før, så det gleder jeg meg til å smake på. 

Se på julekalender og julefilmer

Ingen jul uten julefilmer, og for min del; julekalendere. Akkurat hvilke filmer vi skal se og hvilken kalender jeg lander på er ikke helt bestemt enda. Jul i Blodfjell fra i går var veldig morsom, men så er det jo koselig med Blåfjell eller noe i den gata og!

Alt dette skal pusles med mellom eksamensjobbing, det er viktig med pauser si! Også skal jeg selvfølgelig kose meg med å skape julerelatert blogginnhold, som vanlig. Gleder meg ♥

Hva gleder du deg til før jul?

– Sara


#jul #julegelde #førjul #adventstid #kos #hygge #inspirasjon #hverdag 

Hot pumpkin spice chocolate

Hei og god mandag! Praksis er vel overstått og jeg er endelig på plass igjen i Hønefoss. Hurra! Nå har jeg kun et par dager med seminar og en muntlig eksamen igjen i Bergen og resten av tiden skal jeg være hjemme. Det er så utrolig deilig ♥ Det er fortsatt masse som gjenstår før jeg kan ta meg juleferie, så jeg skal på ingen måte ligge på latsiden, men det er godt å være hjemme i egen leilighet uansett. Jeg skal prøve å få tid til litt blogging igjen fremover også tenkte jeg, det har jeg virkelig savnet. Så denne uka blir det blant annet videoblogg, denne oppskriften og et par andre innlegg. Hihi, gleder meg ♥ Først ut er en oppskrift på skikkelig smakfull varm kakao som jeg lagde meg forrige uke, denne her må bare prøves!

Ingredienser: 2,5 dl valgfri melk // 2 ss 100% kakao // 2 ss maple syrup/sukker eller annen søtning // 1 ss pumpkin pie spice // Krem hvis ønskelig

Pumpkin pie spice: 4 ss kanel // 2,5 ts malt ingefær // 2 ts muskatnøtt // 1 ts allehånde // 1 ts malt nellik

Varm kakao lager seg jo egentlig selv, du har bare alle ingrediensene i en kjele og varmer opp. Topp gjerne med krem og et lite dryss pumpkin pie spice. Spice-blandingen gir utrolig god smak og holder til flere kopper. Det er samme blanding jeg brukte i pumpkin spice latten jeg delte oppskrift på for et par år tilbake.

Hvis du er glad i pumpkin spice latte og varm kakao kan jeg nesten garantere at du kommer til å elske denne! Dette er en helt perfekt høst- og vinterdrikk som går fort å slenge sammen hvis søtsuget skulle melde seg en kjølig kveld. Håper det smaker, og håper du får en superfin start på uken!

– Sara


#kakao #varm #drikke #søtt #sjokolade #spicy #pumpkinpie #oppskrift #tips #inspirasjon