Budsjett-tips: kultur og underholdning

Da var det tid for ukens budsjett-tips, denne gangen skal jeg prøve å komme med ideer til kulturelle opplevelser og underholdning som kan gjøres for en billig penge. Det siste året har jeg vært med på ganske mye forskjellig, mye av det var gratis og noe var veldig billig. Enjoy!

Idrettsarrangement 

Det arrangeres ofte idrettsarrangement i Norge, og ofte er det faktisk helt gratis å dra dit. Fotballkamper og slikt koster gjerne litt, men det pleier jeg ikke dra på. I vinter var jeg på Selvaag Boligs gratis skisprint på Bislett. Der var blant annet Petter Northug og flere utenlandske skiløpere. Det var utrolig gøy å være med på, ekstra gøy var det for barna som fikk autografer og en liten prat med løperne på vei til garderoben. Glava Tour of Norway tror jeg også er gratis å se? Da de hadde sluttetappe i Hønefoss var jeg der, og gikk fobi Edvald Boasson Hagen som ble intervjuet! Det var faktisk også mulig å gå på området hvor alle bussene til sykkellagene var parkert, så for de virkelig dedikerte kan dette sikkert være veldig gøy? Det er mest ski jeg har vært å sett på, og her koster det ikke veldig mye å komme inn. Jeg og et par venninner var på 5 mila i Holmenkollen i vinter og da kostet billettene 170,- da fikk vi se guttene gå, og man kunne også sjekke ut hopprenn. Vi var veldig heldig og fikk kommet oss inn på VIP-tribunen, helt inne ved mål! Hun ene satt faktisk ved siden av Anders Baasmo Christiansen, morsomt!


Petter Northug på Selvaag Boligs sprint på Bislett.

Kino: 2 for 1 på tirsdag

Netcom og Chess har en deal som gir kunder to billetter for prisen av én på tirsdager. Har du ikke Netcom eller Chess er det bare å ta med seg en venn som har det. Jeg synes kinobilletter er ganske dyre så liker å benytte meg av dette tilbudet. 3D-briller er unødvendig å kjøpe mer enn én gang, så husk å ta de med. Du kan også spare masse på å kjøpe det du vil spise på butikken før du kommer. Hvis du er medlem på Kinopluss får flere fordeler, blant annet så får du poeng hver gang du kjøper billetter og varer i kiosken. Poengene kan du spare opp og kan senere brukes til å kjøpe enten billetter eller ting i kiosken. Det er forskjellige nivåer du kan nå, alt ettersom hvor ofte du går på kino. Les mer om det her da vel. Et annet tips er å få med seg store premierer, jeg var på Colosseum kino og premieren av den siste Twilightfilmen. Dit kom to av skuespillerne fra filmen, Jackson Rathbone og Nikki Reed.

Jackson Rathbone og Nikki Reed på premieren av den siste Twilightfilmen. 

Tv-innspillinger 

Det hender at enkelte tv-programmer trenger publikum, og noen ganer er det gratis. Senkveld vet jeg koster penger, men her går billettinntektene til UNICEF. Golden Goal, The Voice og flere programmer på NRK er i hvert fall gratis. De fleste av disse innspillingene foregår i Oslo, men hvis du bor i nærheten så tror jeg det kan være veldig gøy!

Museer 

Veldig mange museer er kjempebillige å komme inn, og noen er faktisk gratis! På Visit Norway finner dere en oversikt over museer i hele Norge, jeg har sjekket ut noen for Oslo. Filmmuseet i Oslo har gratis inngang (så vidt jeg har skjønt), men om du vil ha omvisning koster det penger. Nasjonalgalleriet koster 30 kr, Kon-Tiki koster 50 kr og historisk museum koster 25 kr. Norsk tryllemuseum og Oslo skolemuseum skal også ha gratis inngang. Nå fikk jeg faktisk veldig lyst til å ta meg en liten museumsrunde selv. Har ikke vært på museum siden starten av forrige skoleår, da var vi på filmmuseet i Oslo. Det var veldig mye gøy å se der, anbefaler dere å ta turen.

Gratis festivaler 

Det finnes en del festivaler av forskjellig sort som er gratis. Jeg har selv deltatt på Oslo bokfestival, og uansett hvor teit det kanskje høres ut så var det kjempe gøy! De hadde forskjellige foredrag med forfattere, diverse kurs og konserter. Noe av det jeg fikk med meg var: høytlesning av Linnea Myhre, syverksted med Jenny Skavlan, sushikurs, cupcakekurs og konsert med Lars-Lillo Stenberg. Hadde det kjempegøy der, i tillegg var det ofte smaksprøver på ting, gratis kaffe og masse gode tilbud. I vår (tror jeg) hadde de også en krim-bokfestival men da fikk jeg kun deltatt på et av arrangementene da jeg var litt opptatt. Dette var også spennende, om man liker krim.

Cupcakekurs med ekskona til Vinnie og sushikurs med sushirestauranten Nippon Art. Begge deler under Oslo Bokfestival 2012.


Syverksted med Jenny Skavlan under bokfestivalen i Oslo 2012. 

Konserter 

Konsert er ofte dyrt å dra på, men hvis du har lyst til å dra gratis på konsert så er det hver søndag gratis inngang og konsert på BLÅ med bandet Frank Znort. Har aldri vært der selv, men har hørt at det er veldig god stemning der. Dessuten har St. Hanshaugen ofte gratiskonserter i parken. Det skal holdes en nå 29. august, så hvis du er i nærheten kan det være verdt å ta turen. Her gjelder det egentlig å bare søke litt rundt på nett, for det dukker stadig opp gratiskonserter. VG-lista topp 20 er jo veldig kjent da, men det er vel over for denne gangen.

Diverse arrangementer 

Det hender stadig at diverse arrangementer melder seg. Premierefester, boklanseringer osv. Tidligere i år var jeg på lanseringen av Jo Nesbøs siste Harry Hole bok. Inngangen var gratis og det var lett servering med vann, nøtter og jordbær. Jo Nesbø var der selv og fortalte litt om boka, i tillegg var det live musikk. De første 100 som kom (jeg var en av de) fikk komme gratis inn på lanseringsfesten som ble holdt dagen etter. Tror prisen originalt var 200, så det er jo egentlig ikke så ille det heller. Lanseringsfesten var utrolig bra, med mange musikalske bidrag og Jo Nesbø som snakket litt om boken. Jeg vet også at By Malene Birger hadde en shoppingkveld i anledning sin 10-årsdag med cupcakes, champagne og goodiebags til et antall av gjestene. Tror det var mulig for alle å komme dit, så et arrangement for det på Facebook. Slike ting skjer sikkert av og til det gjelder bare å følge litt med på nett.

Jo Nesbø opptrer på lanseringsfesten av boken “Politi”. 

Andrea Badendycks klesutsalg på Hendrix Hair tidligere i år. Fikk goodiebag med fine hårprodukter. 

Oppskrift: Jordskokksuppe

God morgen! Jeg skal straks av gårde på skolen, men tenkte bare jeg skulle dele oppskriften på suppen vi hadde på lørdag først. Jordskokksuppe hadde jeg faktisk aldri prøvd før, men sy søren så godt det var! Det måtte selvfølgelig prøves på kjøkkenet hjemme, og det ble suksess. Her kommer oppskrift på jordskokksuppe.

Ingredienser til 2 personer: 1 pakke jordskokker // 1 dl fløte // 1 ss smør // Pinjekjerner // Parmesan // Salt og pepper // Persille/gressløk

Skrell jordskokkene med en potetskreller, bruk en kniv på de stedene det er vanskelig å komme til med skrelleren. Legg de i vann mens du skreller slik at de ikke blir misfarget. Når skrellingen er ferdig legger du de i en kjele med vann som dekker jordskokkene.

Hell også i fløte til vannet blir hvitt, ca. 1 dl. Dette setter du på ovnen og koker til jordskokkene blir møre. Når de er klare har du de i en egen bolle og moser de med en stavmikser (evt. i en foodprosessor). Spar på fløten og vannet! Ha mosen tilbake i kjelen sammen med smør og spe på med fløte og vann til du får passe suppekonsistens. Smak til suppen med salt og pepper.

Hell også i fløte til vannet blir hvitt, ca. 1 dl. Dette setter du på ovnen og koker til jorskokkene blir møre. Når de er klare har du de i en egen bolle og moser de med en stavmikser (evt. i en foodprosessor). Spar på fløten og vannet! Ha mosen tilbake i kjelen sammen med smør og spe på med fløte og vann til du får passe suppekonsistens. Smak til suppen med salt og pepper.

Parmesan og pinjekjerner har du bare i suppeskålen når den er ferdig. Ha over litt gressløk om du ønsker det. Vi varmet også et par hvitløksbagetter som tilbehør, synes det passet ganske godt til suppen.

Jeg ble veldig fornøyd med smaken på suppa til å være første gang jeg lager det. Det var ikke veldig vanskelig eller tidkrevende heller, det eneste som tok tid var skrellingen! Det er dog mulig jeg er helt elendig på jordskokkskrelling da, men jeg klundret veldig.

Budsjett-tips: mat og drikke

Her kommer første innlegg i “serien” med budsjett-tips. Det første temaet er som dere sikkert skjønner mat og drikke. Her er det mange grep som kan gjøres for å få en fin opplevelse, selv på budsjett. Jeg tenkte dette kunne bli fast innslag hver søndag i noen uker fremover.

Velg riktig restaurant 

Det er mange restauranter som ikke er så ille på pris, det beste rådet er egentlig å gjøre litt research på forhånd og finne restauranter med gode tilbud i nærheten. Ting som ofte ikke koster all verden er sushi, tapas og pizza, så skal du ut for å spise kan du se om de har noe av dette på menyen. Så må jeg nevne at studentrabatter er greit å ta med seg, hvis du er student da. Peppes har blant annet 20% på absolutt alt, inkludert alkohol for deg og en venn. Flere rabatter finner du på studenttorget og studentkortet.


Nydelig tapasmiddag til en rimelig penge.

Spleisefest

Hvis du har lyst til å spise med vennene dine kan du foreslå at dere har en spleisefest. Alle tar med hver sin rett hjem til en av dere, hvem dere er hos kan dere bytte på. Dette blir en morsom og ikke minst spennende middag. Dere kan eventuelt ha et tema for kvelden, for eksempel meksikansk, tapas el. Dette gjorde jeg og et par venninner som en variant av 17. mai-frokosten i år, alle tok med seg litt pålegg og slikt. Dette ble kjempekoselig og minnerikt!

Piknik i parken 

Her kan man enten gjøre noe av det samme som over, samle en stor gjeng hvor alle spleiser eller bare ta den vanlige middagen med ut. Hvorfor ta med middagen ut? Jo, det blir jo så koselig! Da føler man at det blir gjort litt mer ut av selve middagen og så får man det ekstra koselig. Hvorfor ikke gjøre en liten date utav det? Hvor koselig er det ikke å ta med seg en liten kurv med mat ut i parken en fin sommerdag. Dersom det er lov kan du jo ta med deg en engangsgrill å grille litt også.

Bak selv – inviter 

En ting jeg er veldig glad i er å gå på kafé med venner! Isteden for å bruke masse penger på kaffe kan du invitere på kaffebesøk hjemme hos deg. Bak kanelsnurrer eller hva du måtte ønske og trakt litt kaffe. Kanskje du kan briljere med en god kaffe latte eller noe slikt?

Ha alltid vors

Hvis du er gammel nok til å drikke og vil ut på byen så er et godt sparetips å alltid ha vors. Å drikke ute i Norge er utrolig dyrt, så ved å ta noen drinker hjemme før du drar ut kan du spare flere hundrekroner. Du kan jo prøve deg på å lage noen av favorittdrinkene dine selv. Strawberry Daiquiri, Cosmopolitan, Mojito osv. listen er lang, bare finn ut hva du liker og prøv deg frem. Dessuten er hjemmefester og vors veldig ofte utrolig morsomme! Her kan du igjen kjøre tema, pynt litt opp lag drinker som passer til temaet og finn riktig musikk. Det er ikke mye som skal til for å få en fin kveld.

Mary-Kate og Ashley Olsen for BikBok

Opplegget rundt lanseringen av kolleksjonene til Mary-Kate & Ashley Olsen var ikke helt som jeg trodde. Jeg trodde kun de 50 første fikk muligheten til å se de, det stemte ikke. De 50 første fikk et handlenett, samt gå innom bordet deres og få det signert. Vi andre sto rundt og så på. Jeg var så heldig å komme helt inntil båndet som skilte jente fra publikum så jeg var ca. 2 meter unna dem under hele signeringen! Jeg er egentlig utrolig glad for at jeg fikk stå der å se på isteden for å vente i kø og kun på sett de i to sekunder. Så klart er det alltid gøy med autograf fra store stjerner, men jeg klager ikke. Det eneste jeg angrer veldig på er at jeg ikke turte ta med speilreflekskameraet, jeg gikk for et lite kompaktkamera da jeg ikke visste om det kom til å bli veldig trang og dyttende kø. Jeg kunne fint tatt det med, for køen var veldig avslappet. Da hadde jeg fått veldig mye bedre bilder, men men.

Disse jentene vokste jeg jo opp med, både gjennom filmer og TV-serier, så det var stor stas å få møte de.

Videre gikk turen til Aker Brygge hvor jeg og Matias møtte Anna og kjæresten hennes, Christian. Vi spiste middag på Friday’s, noe som veldig etterlengtet etter 5 timer i kø!

Christian har forresten en populær Youtube-kanal om dreads, som heter Lazydreads. Vurdere du å ta dreads eller har du det allerede så anbefaler jeg å sjekke han ut på enten Youtube eller Twitter!

Er ikke Aker Brygge bare herlig om sommeren?

På vei hjem gikk vi tilfeldigvis forbi innspillingen av Sommertid som går på TV2. Hadde helt glemt at det spilles inn på Karl Johan, så vi sto og så på kokken lagde dessert. Det så helt nydelig ut, kanskje jeg prøver det ut en gang.

Økonomitips til studenten

Nå er skolestart og studenttilværelsen rett rundt hjørnet og da dukker det opp en haug med økonomitips for studenter med tynn lommebok. Jeg synes det er veldig bra med slike tips, men ofte virker det som at de som skriver artiklene ikke helt har et realistisk bilde av de nødvendige utgiftene studenter har. Siden jeg har levd på Lånekassen i ett år nå uten problem tenkte jeg å lage min egne lille studentøkonomi-guide. 

Studentbolig

Ikke alle er like heldig og får tak i studentbolig. Tipset her er å være veldig tidlig ute, og da mener jeg veldig tidlig! Det er en kjent sak at det er mangel på studentboliger så førstemann til mølla gjelder dessverre i dette tilfelle. Da jeg søkte gjorde jeg det lenge før jul, fikk svar i juni og flyttet inn i august. Dersom du ikke er så heldig må man bare gjøre så godt man kan og starte letingen på privatmarkedet. Her har jeg ingen tips da jeg aldri har leid privat. 

Budsjett

Dette er kanskje det beste tipset jeg kan gi dere! Sett opp budsjett med en gang, enten på data eller på papir. Jeg bruker et fra Sparebanken 1 (det har ikke noe å si hvilken bank du har), og liker best å bruke den som heter “mer avansert budsjettmal”. Denne gir kjempegod oversikt, hvor du kan legge inn og fjerne utgiftsposter etter eget ønske. Jeg anbefaler også å ha en perm hvor du setter inn betalte regninger, slik holder du lett orden over hvor pengene dine går. Eventuelt kan du ha en mappe på dataen med elektroniske regninger, jeg må ha orden på alt slikt. Kontrollfrik!

Studentrabatter

Det finnes utallige studentrabatter der ute en kan benytte seg av. Studenttorget har en veldig fin oversikt over forskjellige byer og kategorier. I tillegg så får du en god del rabatter hos restauranter og butikker om du viser studiebeviset ditt. Handler du en del på nett kan kupongkode.com spare deg for en del kroner. De har utrolig mange rabatter fra forskjellige butikker, bare søk etter den butikken du har tenkt til å handle i. Og et siste sparetips for shopping, dette er genialt: kickback! Her får du rett og slett igjen penger når du handler. De nettbutikkene som har kickback har gitt en viss prosentandel som du får satt inn på “kickback-kontoen” din når kjøpet er registrert. Når du har spart opp en del kan du få tilsendt gavekort fra forskjellige steder, eller Visa Spendon, som funker på samme måte som et vanlig bankkort. Dette er penger du bare får, som du hadde “tapt” dersom du ikke registrer kickback. SMART. 

Kjøp brukt 

Pensumbøker er utrolig dyrt så det kan lønne seg å sjekke forskjellige butikker om man skal kjøpe, ord.no, akademika.no amazon.com osv. Det aller billigste er dog å kjøpe brukt. I de fleste tilfeller skal det gå fint å få tak i. Se etter lapper på skolen din, sjekk om skolen eller linja du skal gå har en Facebookside, der legger mange bøker ut for salg. På finn.no selger også mange bøker brukt har jeg sett, man må rett og slett bare lete litt. I fjor fikk jeg alle mine bøker brukt for ca. halve prisen av hva de nye koster. I løpet av året skriver man som regel notater til alle bøkene så da kan du jo selge de igjen også, dersom du ikke liker å spare på de. Møbler trenger man også noen ganger, her er finn.no genialt! Brukte møbler ser ofte nye ut og kan være like fine som nye. 


 

Kutt unødvendige utgifter

Det er ikke nødvendig med kantinemat hver dag, lag deg heller en god lunsj hjemme! Jeg kommer sikkert til å komme med en del lunsjtips utover året, da jeg nesten alltid har med meg mat på skolen. Hemmeligheten for å lykkes med matpakka er å variere. Ingen gidder å spise kneipbrød med svett gulost hver dag. Lag deg en salat, bruk restene fra middagen, blad deg en smoothie, bak horn osv. Her er det så mange muligheter at det egentlig bare er fantasien som setter grensene. Et annet punkt som mange ofte sløser bort penger på er transport. I Oslo koster månedskort i sone 1 380 kr, hvis du kan gå til skolen isteden men ikke gidder så burde du virkelig ta deg selv i nakken! Det er snakk om nesten 400 kr, som utgjør litt over 4500 kr i året. Bysykler er også kjempebillig og er noe jeg har blitt veldig glad i å bruke dersom det er litt for langt å gå, men også litt for kort til å gidde å bruke bussen.  

Slutt å vær så kresen 

Det er så mange som tror man ikke kan kjøpe for eksempel melk som går ut samme dag, men faktisk så er melk, ost, egg og mange andre produkter HELT trygt å spise flere dager over datoen. Butikker selger ofte slike varer til halve prisen, så det er faktisk en god del å spare her. Bunnpris, Joker, Ica, Rimi og Rema1000 er butikker jeg vet pleier  å gjøre dette. Det er også lurt å tenke over hva det står på pakken, det er nemlig forskjell på “best før” og “siste forbruksdag”. Best før kan du trygt spise over datoen, men siste forbruksdag skal du være litt forsiktig med da dette ofte er lett fordervelige matvarer.

Studentskibnad

Når du studerer må du som regel melde deg inn i studentskibnaden for området ditt, selv om dette koster ca. 500 kr så får du en del fordeler. Studentskibnaden i Oslo deler ved semesterstart ut gratis skoledagbøker, disse finner du ved deres kontorer eller ved de fleste studiestedene rundt om i byen. Jeg regner med at det er slik i andre studentbyer også? Da slipper du kjøpe en almanakk som fort koster noen kroner. I tillegg kan du få helsetjenester gjennom de, fastlege, tannlege osv. Overstiger helseutgiftene dine 200 kr får du det igjen, er dog ikke helt sikker på om dette gjelder tannlege. Du får også muligheten til å trene billig ved treningssentrene deres. Her er studentskibnaden i Oslos nettsider hvis du vil lese mer om hva de tilbyr. 

Ta en ekstrajobb om nødvendig

Sliter du med å få ting til å gå rundt kan det lønne seg å finne en ekstrajobb som ikke tar opp for mye av tiden din. Det er viktig at jobben ikke kommer i veien for studiene, det er tross alt det viktigste. Det er mange som  er avhengig av å få støtte fra foreldrene under studietiden, dette kan være litt dumt da du ikke lærer deg å være selvstendig. Så da kan kanskje en ekstrajobb være løsningen. 

Håper noen av disse tipsene kan være til hjelp for noen, jeg benytter meg i hvert fall av disse selv og har overlev greit det første året. Så til de økonomiguidene som hevder at det er umulig å overleve på studielånet har faktisk feil. Dersom man er uheldig med leieprisen på bolig skjønner jeg det, men dersom man ligger på 3900 kroner som er den gjennomsnittlige husleien på studentboliger (Kilde: dine penger) skal det gå greit. Husk at det alltid er lurt å spare det man kan. Er det noe du ønsker deg sett av litt penger hver måned til det. 

 

Helt tilslutt vil jeg bare anbefale dere å tegne forsikring! Dersom du skulle bli frastjålet noe eller noe skulle skje med deg så har du en økonomisk sikring. Denne forsikringen er jeg veldig fornøyd med, den dekker det meste man trenger og er i tillegg veldig studentvennlig på pris. 

Har du noen tips jeg ikke har tatt med her så kom gjerne med de!

– Sara 


#økonomi #økonomitips #student #studentøkonomi #penger #spare #studentskibnad #regnskap #budsjett

Something old

Her om dagen ryddet vi i kjelleren og der fant jeg litt av hvert. Mye hadde tatt skade av å ligge der nede, så en del havnet dessverre i søpla, men noen gamle skatter dukket også opp. Fant en god del DVD-filmer som jeg hadde lagt der i mangel på plass, i tillegg til en haug med brettspill og et par tykke gensere jeg som kommer til å bli fine utover høsten. Når ting blir liggende så lenge pakket bort blir det nesten som å være på shopping i egne esker!

Disse tre tingene er jeg ekstra fornøyd med, en lommebok, en pung og en klokke.

Denne klokken har vært oldemoren min sin, så da er det jo ekstra stas å ha den. Den er ganske gammel derfor må den trekkes opp for å fungere, men jeg tror den må en tur til urmakeren da den slutter å gå etter bare en liten stund. Den er uansett fin å ha på armen, jeg bruker jo som regel bare klokken på mobilen, så jeg vil uansett kunne bruke den selv om den ikke fungerer.

Denne søte pungen passer perfekt til kort og noen mynter, utrolig praktisk om man bare skal ut en liten tur og ikke gidder dra med seg hele lommeboken.

Dette er en lommebok som jeg egentlig synes var litt stygg da jeg først fant den. Likevel så vokste den på meg, og jeg bestemte meg for å beholde den. Planen er å bruke den som en liten veske, det er nemlig sånne små fliker på siden hvor man kan feste en reim. Tror jeg vil ha en ganske lang reim, så jeg kan bruke den som skulderveske. Hva tror dere? Er den ikke litt stygg-kul da?