Mummibursdag!

Tidligere i juli fylte jeg 27 år og forrige helg ble det markert med en liten feiring. Selv om jeg ble 27 hadde jeg lyst til å arrangere en skikkelig barnslig bursdag med mummi som tema. Matias og jeg passer huset til onkel mens han er på ferie i år igjen og da passet det godt å legge opp til noen aktiviteter ute i hagen. Nå endte det dessverre opp med regn den dagen, men vi koste oss likevel. Her kommer et bildedryss fra kvelden!

Det ble knipset rundt 400 bilder, men fordi vi brukte en linse med manuell fokus ble veldig mange av de litt ute av fokus. Sånn blir det gjerne utover kvelden, det er uansett hyggelig å ha litt bilder fra en sånn kveld. Det er hovedsakelig Matias som har stått på og knipset!

Ingen bursdag uten kake! For anledningen lagde jeg en sjokoladekake som så ut som Stinky. Jeg hadde kikket litt på nett etter kakeinspirasjon, men de fleste kakene så skikkelig avanserte ut, så da endte jeg opp med noe litt enklere- sjokoladekake med sjokoladeglasur og litt pynt. Jeg lagde fondant av marshmallows og Matias hjalp meg med nesa!

Jeg fikk også lyst til å prøve meg på noen søte mummimakroner, og selv om det var litt av en pirkejobb ble de jo søte. Litt kjedelig at øynene ble smudget under frakt, men tror ikke det var noen tvil om hva disse skulle forestille!

Jeg tenkte å lage et eget innlegg seinere med tips til aktiviteter man kan ha i en bursdag, pynt osv. som man kan lage selv og som ikke koster all verden, men jeg kommer til skrive litt underveis i dette innlegget likevel.

Som en del av pynten hadde jeg lagde en mummi-vimpel utav en bok, og da ble jo omslaget til boka igjen. Jeg kom derfor på ideen om å legge noen hvite ark inn i boka og la den ligge fremme hele kvelden. Da kunne gjesten være med på å lage en historie hvor alle som ville bidro. Noen skrev et helt avsnitt, noen en en linje og noen tegnet til og med. Resultatet ble faktisk ganske morsomt, og veldig gøy å ha som minne!

I det siste har vi hatt en del rebuser/postløyper på sammenkomstene våre, og det fikk jeg lyst til å prøve på og. Rebusen besto av en god blanding av spørsmål, en gåte, et anagram og litt aktiviteter som gjestene skulle løse lagvis.

En post måtte selvfølgelig ha mummispørsmål, på en annen skulle de prøve å gjette hvor mye Sniff’s pung med gullmynter veide og på en tredje…

måtte de sette hale på Snorkfrøken. Denne store pappfiguren synes jeg blei skikkelig fin! Matias skal ha æren for å ha tegnet formen, med meg som irriterende assistent på sidelinjen. Så skjærte jeg den ut og malte den.

Litt utpå kvelden fikk vi “uventet” besøk av Hufsa. En litt mindre skummel versjon enn i tegneserien, hun var nemlig en hjemmelagd piñata med masse snop i. Det var likevel skikkelig gøy å se reaksjonen til enkelte da de rundet hushjørnet og så hvem som hang i buskene. Det er tydelig at Hufsa har gjort inntrykk! Oppskrift på hjemmelaget piñata kommer på bloggen seinere!

Flere av gjestene hadde kledd seg ut og latt seg inspirere av figurer fra Mummidalen. To stykker var inspirert av Snorkfrøken og en kom som Snusmumrikken fra topp til tå. Skikkelig gøy! Jeg var inspirert av Primadonnas hest, men jeg tror ikke så mange tok den referansen.

Jeg er så fornøyd med hvordan kvelden ble, til tross for litt frustrasjon over været! Vi klarte å få plass til alle innendørs og jeg tror aktivitetene slo an. Jeg koste meg i hvert fall glugg i hjel og er så glad for at denne fine gjengen ville feire kvelden med meg <3

DIY: zero waste deodorant

Hjemmelaget deodorant høres kanskje litt rart og unødvendig ut å bruke tid på, men veldig mange av de vanlige deodorantene og antiperspirantene du finner på butikken inneholder en del uhumske ingredienser. Du kan risikere å smøre ting som aluminium, allergifremkallende- og hormonforstyrrende stoffer rett på huden. Det frister ikke mye for å si det mildt! Det finnes selvfølgelig trygge deodoranter å få kjøpt, men hvis jeg kan lage en som fungerer like godt på kjøkkenet hjemme, som er uten emballasje, til en brøkdel av prisen er det ingen tvil om hva jeg velger! Du trenger kun 3 ingredienser som du mest sannsynlig allerede har hjemme på kjøkkenet. Her kommer fremgangsmåten.

Du trenger:

  • Ca. 0,5 dl kokosolje
  • Ca. 0,4 dl maizena
  • Natron etter behov (jeg forklarer mer lengre ned)
  • Noen dråper eteriske oljer – valgfritt

Varm opp kokosoljen til den er flytende, bland så i resten av ingrediensene. Konsistensen skal være flytende, men ikke rennende – kremete er kanskje en god beskrivelse. Den vil dog bli mer fast etter at kokosoljen stivner, det gjør ingenting. For å påføre tar du bare en liten mengde på fingrene og så smører du det i armhulen som en body lotion.

Kokosoljen har en antibakteriell effekt, i tillegg til at den er veldig fuktighetsgivende og pleiende for huden. Kokosolje er derfor mye brukt i hudpleieprodukter og en naturlig del av mange hjemmelagde deodoranter. Maizena brukes både fordi den absorberer fuktighet, men også for å “tynne ut” natronen, da den kan irritere huden, særlig hvis man har veldig sensitiv hud. Natron hjelper til med å fjerne lukt, og er derfor genial i deodorant. Hvis huden reagerer på natron finnes det andre oppskrifter man kan prøve, men jeg har bare erfaring med denne. Eteriske oljer kan brukes for å få en god lukt, dropper du det vil denne deodoranten naturlig nok lukte mild kokos. Enkelte oljer har også andre egenskaper, lavendel virker for eksempel beroligende på huden, så søk litt rundt hvis du ønsker å bruke dette.

Det er ikke så lett å oppgi helt nøyaktig hvor mye du trenger av hver ingrediens i denne oppskriften, nettopp fordi det er ulikt hvor godt folk tåler natronen. Jeg har sett oppskrifter med 50/50 natron og maizena, og oppskrifter med bare kokosolje og natron, så det er på ingen måte farlig å bruke det, men jeg anbefaler å prøve seg litt frem med blandingsforholdene. Selv slumper jeg litt når jeg blander sammen deodoranten, så jeg er ikke helt sikker på nøyaktig hvordan blandingsforhold jeg har, men jeg tipper jeg bruker ca. 0,1-0,2 dl natron til 0,4 dl maizena.

En ting det er greit å vite når man går fra vanlig deodorant og antiperspirant, som ofte hindrer svettekjertlene i å produsere svette, er at den naturlige deodoranten ikke gjør det. Det kan derfor hende at armhulene trenger litt tid til å venne seg til det nye produktet, og at det i de første par dagene kan føles ut som at du svetter mer enn vanlig. Dette skal dog justere seg etter et par dager, så ikke gi opp før du har prøvd den noen dager. Det kan også være at du føler behovet for å ha i mer natron, og da er det bare å varme opp blandingen litt slik at den blir flytende og så tilsette mer.

Håper dere liker slike oppskrifter! Til bursdagen min fikk jeg nemlig et gavekort hos Be:Eco så jeg har bestilt litt ingredienser til å lage enda flere hjemmelagde skjønnhetsprodukter. Oppskrifter kommer selvfølgelig 🙂

Boktips: Eleanor Oliphant har det helt fint

Jeg regner med at jeg ikke er den eneste som koser meg med en god bok i sommer? Sommeren er liksom den perfekte tiden til å senke skuldrene og slappe av med litt lesestoff, gjerne samtidig som man befinner seg på en solseng enten hjemme eller i sydligere strøk. Jeg har så vidt kommet i gang med Jón Kalman Stefánssons Sommerlys og så kommer natten, men jeg veit ikke helt hva jeg synes om den enda. Hvis jeg ender opp med å like den kan jeg skrive en anbefaling til dere. I dag er det derimot en storfavoritt jeg vil tipse dere om, nemlig; Eleanor Oliphant har det helt fint. Det begynner å bli en god stund siden jeg leste den ut, det er derfor det henger påskeegg i bakgrunnen på et av bildene, men boken er så bra at den bare må jeg tipse om!

Om boken står det: Eleanor Oliphant lever et enkelt liv. Hun har på seg de samme klærne på jobb hver dag, spiser den samme lunsjen hver dag, og drikker to flasker vodka hver helg. Eleanor Oliphant er lykkelig. Hun savner ingenting i sin nøye tilpassede tilværelse. Bortsett fra, kanskje, alt.

Eleanor bor alene i en liten sosialbolig, har ingen venner og bruker helgene sine på å drikke vodka og løse kryssord. På jobben passer hun ikke så godt inn med de andre kollegane, og de ser på henne som en raring – noe som for så vidt stemmer. Hver onsdag ringer moren, telefonsamtalen er en lite hyggelig seanse, hvor moren gjør alt hun kan for å bryte ned Eleanor med stygge kommentarer. Hun har med andre ord ikke hatt det enkleste livet, og etter hvert som sidene snues får man bare mer og mer lyst til å gi henne en klem. Som dere sikkert skjønner er Eleanors liv svært forutsigbart, men likevel skjer det noen uventede ting som påvirker livet hennes i stor grad.

Boken byr på en god dose humor, mye fordi Eleanor kan være litt ufrivillig morsom til tider, men boken er også tidvis mørk og trist. Dette er en sånn bok man skulle ønske aldri tok slutt, så hvis det kommer en oppfølger etterhvert blir jeg ikke lei meg for det! Jeg veit i hvert fall at filmrettighetene til boka har blitt kjøpt opp, så jeg kan nesten ikke vente til filmen kommer på kino!

Boka lånte jeg på biblioteket, men den kan også høres (på engelsk) på Storytel, eller kjøpes hos bokhandlere.

Har du en god bok å anbefale?

Energikuler med peanøttsmør og sjokolade

Hei! Hvordan har juli vært så langt for dere? Jeg har hatt noen ganske innholdsrik dager så langt, med tur til Blaafarveværket og bootcamp på mandag, filmkveld med Vilde i går og en tur opp Vikersundbakken i dag. Jeg har gått opp “vingen” på Vikersundbakken før, men aldri trappene. Og med tanke på at det er verdens største hoppbakke, som bød på ikke mindre enn 1078 trinn er jeg veldig fornøyd med å ha gjennomført. Jeg gikk med Anne-Marit, Ole-Arvid og Cathrine, hvor det bare var Anne-Marit og jeg som ikke hadde gått opp før. De andre to var som veteraner å regne, men vi kom oss til topps alle man! Deilig følelse 🙂

Etter turen skulle jeg ønske jeg hadde igjen flere av kulene fra oppskriften under. Ikke bare er de supergode, med smak av peanøttsmør og sjokolade, men de gir også rask energi. Perfekt etter trening! Neste gang skal jeg triple oppskriften så jeg har en liten stund.

Ingredienser til 7 kuler:

  • 1 dl havregryn
  • 0,8 dl peanøttsmør
  • 1 ss honning (eller annen søtning)
  • 1 ss sjokoladeknapper/hakket sjokolade
  • En klype salt

Fremgangsmåten er så enkel som det kan få blitt, bare bland alle ingrediensene og trill til kuler. Jeg fikk 7 stykker av denne oppskriften, men lag de så store du vil. Sett kulene kaldt i ca. 30 minutter, så er de klare til å nytes. De holder seg en ukes tid i kjøleskap – hvis du klarer å la vær å spise opp alle med en gang!

Jeg oppbevarte mine i en glasskrukke, men de ble ikke stående lenge – fy så gode! I tillegg til å være kjekke å ha med i treningsbagen er de også skikkelig gode ved siden av en kopp kaffe!

Håper det smaker!