Oppskrift: falafler

Hei hei! I går fant jeg ut at jeg skulle lage en enrom porsjon med falafler som jeg kan ha liggende i fryseren, jeg tok litt bilder underveis så nå skal dere få oppskrift. Dere som følger meg på Snapchat har allerede sett prosessen, men her kommer alle målene og en litt bedre fremgangsmåte. Oppskriften er hentet fra Veganmisjonen, men jeg har stekt de i ovnen isteden for i pannen som det står i oppskriften. Jeg så VOE gjorde det med sine og det synes jeg virket så mye enklere enn å styre med pannen, og det var det!

Ingredienser til 15-20 stykker: 1 boks kikerter // 1 løk // 3 fedd hvitløk // 1 neve koriander eller annen fersk urt // 1 ts bakepulver // 1 ts salt // 1 ts pepper // 1 ts paprikapulver // 1/2 ts spisskumen // 2 krm kardemomme / 1 krm chilipulver // ca. 5 ss kikertmel

Hell laken av kikertene og skyll dem godt. Kutt opp løk og hvitløk, og ha det over i en stor bolle sammen med kikertene. Tilsett urtene, krydderet, bakepulveret og kikertmelet. Trenger du mer mel har du i det tilslutt. Bruk en foodprosessor, blender, eller stavmikser for å mose alt sammen til en deig.

Når deigen er klar former du små kaker, jeg liker at mine er litt store.

Legg de utover et bakebrett og pensle de lett med litt olje. Dryss gjerne over sesamfrø på noen av de, det lærte jeg på bloggen til VOE og det ble skikkelig godt! Stek de på 200 grader i 10 minutter på hver side.

Disse er SÅ gode, og kan brukes i veldig mange retter. Du kan servere de med grønsaker og humus, i pitabrød, i wrap, ha de i en gryte eller lage de større og bruke de som burger. Du kan variere krydderet etter egen smak, du kan fritere de og du kan rulle de i for eksempel sesamfrø eller valmuefrø.Valgene er med andre ord mange! Håper det smaker ♥

Er du glad i falafler?

– Sara


#mat #middag #falafler #vegan #vegansk #vegetar #oppskrift #kikerter #sunt

New in: vintage

Hei hei! Har dere hatt en fin helg? I går var vi loppemarked og i dag har vi vært på middag hos mamma. Så jeg har kost meg mase ♥ Det har blitt mye mat her på bloggen den siste tiden og jeg tenkte derfor det var på tide med noe litt annet nå. Jeg sa jeg skulle oppsummere vegan-uken når den var over, men update-posten jeg skrev midtveis i uken sier egentlig det meste. Jeg tenkte likevel å komme med et lite innlegg om hva jeg tenker videre snart. Men for at dette ikke skal bli en ren matblogg kommer det litt annet først.

Selv om jeg ikke ble så veldig imponert over loppene i går fant vi et par godbiter. Matias fikk blant annet med seg noen plater til samlingen sin og en kul genser. Jeg som vanligvis kjøper minst en stor pose med klær endte bare opp med to plagg. Denne gangen er det dog to plagg som jeg er helt sikker på at kommer til å bli masse brukt! Jeg hadde faktisk på meg begge deler i dag og er superfornøyd. Jada, jeg har selvfølgelig vasket det før bruk!

Skjorta er fra Ralph Lauren, og jeg tror egentlig det er en herreskjorte, men den veldig komfy å ha på. Jeg har heller ingen enkel stripete skjorte så denne var verdt de 30,- jeg betalte! Jakken er fra det norske merket Jazz og er i semsket skinn. En semsket skinnjakke har jeg lett etter lenge så da jeg så denne på et stativ jublet jeg nesten der jeg sto. 150,- måtte jeg betale for denne, og det betalte jeg gladelig.

Nå tenkte jeg å bære ned noen esker i boden så leiligheten snart minner om sted folk bor. Vi har oppbevart alt vi har pleide å ha i bod før, i leiligheten siden vi flyttet inn så nå skal det bli så godt å komme ordentlig på plass. Wish me luck!

Hva har du gjort i helgen?

– Sara


#hverdag #helg #loppemarked #vintage #klær #skjorte #ralphlauren #skinnjakke #semsket

Video-oppskrift: linsegryte

Da har jeg omsider fått klipt sammen videoen av linsegryten. Jeg skjønte at når Vilde begynte å etterlyse ting på bloggen min har jeg kanskje drøyd det litt for lenge! Så siden jeg hadde litt ledig tid før jobb i dag spilte jeg inn lydopptakene og gjorde siste finish. Håper dere liker å få oppskrift presentert på denne måten, og at det smaker ♥

Ingredienser til to personer: 1 boks (250g) røde linser // 1 l kokende vann // 1 stor løk // 3 hvitløksfedd // 2 ts hakket ingefær // 2 gulrøtter // Frisk koriander // 2 ss tomatpuré // Gurkemeie // Basilikum // Chilipulver // Hvitvinseddik // Karri // Salt

Fremgangsmåte får dere i videoen, men hvis noe er uklart må dere selvfølgelig bare si i fra. Denne gryta kan du tilpasse og smaksette etter eget ønske, bare ved å bytte ut krydderet kan du for eksempel gi den et indisk eller et meksikansk preg. Kanskje det til og med går an å ha i litt kokosmelk og currypaste og gjøre den om til en thaigryte? Det må jeg prøve en dag!

Vil dere har flere slike videoer?

– Sara


#mat #middag #vegan #vegansk #vegetar #oppskrift #video #videoblogg #tips #inspo #inspirasjon #matglede #sunt

Vegan week – update

Hei dere! Det er ikke meningen å bli borte fra bloggen sånn som jeg har gjort en del i det siste, men det har vært litt vanskelig å få til en “normal blogghverdag” etter at vi flyttet. Jeg må bare være fornøyd med å blogge når jeg har tid, og slutte å få dårlig samvittighet de dagene det ikke blir noe blogg. Dette skal være en morsom hobby og ikke noe jeg føler jeg må. Men over til det innlegget skal handle om, jeg fikk lyst til å oppdatere dere på hvordan de tre første veganer-dagene mine har gått. Så here goes!

Til middag på mandag spiste vi wok med masse forskjellige grønnsaker, soyasaus og couscous. Veldig godt, og ikke minst superenkelt! På tirsdag ble det falafler med stekte grønnsaker og søtpotetmos, dette er en ny favoritt hos meg! Jeg skal lage klart en haug med falafler en dag så jeg bare kan slenge i sammen denne retten på dager med dårlig tid! Og i går spiste vi en supergod, spicy linsegryte. Oppskrift på den skal dere få veldig snart, jeg filmet nemlig da jeg lagde den! I kveld skal jeg være på jobb så jeg har med en boks bønner i tomatsaus, også får vi sikkert servert noe salat eller grønnsaker i kantina jeg kan spise.

Til andre måltider har jeg spist brød med vegansk smør, tomat, syltetøy (vegansk), banan eller peanøttsmør. Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg å ha avokado på skiva også, men det tåler jeg dessverre lenger. Det har også gått litt i frukt, grønnsaker, middagsrester og veganske vafler. I kaffekoppen min har jeg mandelmelk og i vafler har jeg brukt banan isteden for egg. På kafé har jeg også rukket å være denne uka, da ble det kaffe med soyamelk og en kule lollipop-is. Har jeg hatt lyst på noe søtt om kvelden, noe jeg ofte får har jeg lagd meg jordbærsorbet, vafler eller “peanøttkonfekt”.

På forhånd trodde jeg det kom til å bli veldig dyrt å være veganer, og en del produkter koster mye. Mandelmelk, vegansk ost, kjøtterstattere osv. koster ganske mye mer enn vanlige produkter, men det eneste jeg har kjøpt er en boks smør og mandelmelk. Ellers har jeg som dere sikkert så på forrige post kjøpt masse grønnsaker, frukt og en del hermetikk. Hermetikk er jo veldig billig, det samme er stort sett alt av frukt og grønt. Nå har jeg er fordel av at jeg bor midt i byen, så jeg har Coop, Meny, Rema og en innvandrerbutikk i nærheten. Det er heller ikke langt å gå hvis jeg vil handle på Kiwi eller Joker. Så jeg kan velge å gå dit det er tilbud og også gå i mer enn én butikk hvis det er behov for det. Vi kommer garanter til å ha en del hermetikk og sikkert også en del frukt og grønt igjen når uken er over, smøret kommer til å vare lenger, og det samme gjør mandelmelken. Så med det i bakhodet vil jeg si at vi faktisk har levd ganske rimelig denne uka. Totalt har jeg handlet for rundt 500 kroner og det synes jeg ikke er ille i uka for to personer, i hvert fall ikke når det blir såpass mye igjen.

Dette ble en liten oppsummering på hvordan det har gått så langt. Nå har jeg fortsatt tre og en halv dag igjen av uken, så det kan dukke opp utfordringer og problemer, men så langt er jeg godt fornøyd!

Har dere noen tips til veganske retter jeg burde prøve?

– Sara


#mat #vegan #vegansk #hverdag #middag

Vegan week

Hei! Håper dere er godt i gang med den nye uken? Som dere sikkert skjønner av overskriften har jeg bestemt meg for å ha en vegansk uke. Jeg har lenge lekt med tanken, og nå passet det bra. Ukens middager er planlagt, matinnkjøpene er allerede gjort og jeg gleder meg veldig til å prøve ut masse spennende mat denne uka! Hvis dere vil kan jeg godt dele litt erfaringer gjennom uken og kanskje komme med oppsummering på søndag? Et par oppskrifter har jeg også lyst til å få til, så håper dere er klare for en uke med litt matsnakk?

Her er det jeg har handlet inn i dag, Meny har kronesmarked så jeg slo til å kjøpte to kartonger mandelmelk der, pluss masse grønnsaker og vegansk smør. De hadde også vegansk ost, fløte, yoghurt og masse annet der, men tror ikke jeg trenger det denne uken. Det er likevel greit å vite at de har et så bra utvalg. Jeg var også innom en innvandrerbutikk, og i tillegg hadde jeg en del i kjøkkenskapet hjemme som også blir brukt denne uken, dadler, kikerter, couscous, shiafrø, frukt, frosne bær osv. Det kommer med andre ord til å bli et variert kosthold denne uka!

Dette smøret fra Synnøve er faktisk vegansk og det smakte akkurat som vanlig smør! Det står at det kan brukes til steking også så jeg lurer på om jeg skal bake noe godt til helga!

I morgen blir det falafler med stekte grønnsaker og søtpotetmos til middag, gleder meg!

Dagens litt seine lunsj: brød med vegansk smør, cherrytomater og frisk koriander, jordbær, banan, melon, appelsin, granateple og kaffe. Jeg fikk lyst på litt av alt så da ble det plutselig et helt fat!

Disse cherrytomatene var heelt nydelige! Jeg er egentlig ikke så glad i rå tomat, men dette var noen smaksbomber. Sammen med koriander ble det en ny favoritt på brødskiva!

Jeg er glad i litt melk i kaffekoppen min, så da ble det en liten skvett mandelmelk.

Middagsplanleggingen og ukens storhandel gikk overraskende greit, det er langt i fra så vanskelig som man skulle tro. Så nå gjenstår det bare å se hvordan det går utover i uka. Jeg er i hvert fall veldig optimistisk ♥

Har du noen gode veganske oppskrifter jeg burde prøve?

– Sara


#mat #kosthold #veganer #vegansk #vegetar #vegetarianer #sunt #grønnsaker #hverdag #inspo #inspirasjon #kaffe #mandelmelk

Sunn sjokolademilkshake (vegansk)

Er det ikke typisk at når man har et innlegg klart så har man glemt å trykke publiser? Dette innlegget skulle i hvert fall vært ute for lenge siden, men håper jeg kan friste med en sjokoladeshake nå på kvelden også? Det virket som at dere satte pris på oppskriften jeg delte på iskaffe her om dagen uten vanlig melk så derfor tenkte jeg å fortsette litt med slike oppskrifter fremover. Jeg har blant annet er par vegetarretter jeg har lyst til å dele med dere, så håper det er av interesse. I dag har jeg en veldig enkel sjokolademilkshake på lur, håper den faller i smak ♥

Ingredienser: 1 frossen banan // ca. 2-3 dl mandelmelk (eller annen melk) // 2 ss 100% kakaopulver // Søtning, smakstilsetninger eller topping eter ønske //

Kjør ingrediensene i en blender, start alltid med det flytende for å gjøre jobben til blenderen lettere. Tilpass med mandelmelken slik at du får ønsket tykkelse på shaken. Jeg bruker mandelmelken fra Alpro, synes den er veldig god. Hvis du ikke tåler mandler har de andre typer også hvis du ønsker et vegansk alternativ. 

Jeg valgte i dag å toppe min milkshake med en knasende god müslibar, med smak av sjokolade og karamell. Denne er ikke vegansk hvis noen av dere lurte på det, men du kan selvfølgelig droppe den eller bytte den ut med noe annet.

Jeg hadde kanskje litt for mye kakaopulver i min, så jeg har justert det i oppskriften, men utover det ble denne milkshaken supergod! Også går det jo så for å slenge i sammen. Raskt godt, og faktisk veldig sunt, man trenger jo absolutt ikke toppe den med müslibiter heller, uten blir den enda sunnere! Kanskje noen bananskiver eller noen oppkuttede nøtter hadde vært godt?

Hva slags smak liker du på milkshaken din?

– Sara


#oppskrift #hjemmelaget #milkshake #tips #vegansk #vegetar #sunt #sunn sjokolade #shake #müsli