Julegavetips 2019

Dere trodde ikke jeg skulle la bloggen stå urørt i hele desember vel? Det ville vært for ille, dette er jo den koseligste tiden på året – i hvert fall i mine øyne. Tradisjon tro tenkte jeg å lage et innlegg med julegavetips til dere! Disse innleggene er faktisk noen av mine mest leste innlegg, og særlig de med tips til hjemmelagde julegaver, det synes jeg er veldig gøy! Innlegget fra i fjor, og alle de tidligere årene ligger fortsatt ute, så skulle du ha behov for enda flere tips er det bare å gjøre et lite søk øverst på siden min. Jeg kommer ikke til å sette sammen noen kollasj med ting i år, men heller komme med litt andre tips, håper de faller i smak.

1. Bytt ut julegavene med hyggelige aktiviteter

Jeg vil tro at de færreste husker hva de fikk til jul fra kjente og kjære i for to-tre år siden? Det skal i hvert fall godt gjøres å huske. Opplevelser og ting man gjør sammen synes derimot jeg er mye enklere å huske. Så mitt første tips er å bytte ut ting med aktiviteter med så mange som mulig. Dette er selvfølgelig noe dere må bli enige om å gjøre slik at julegaven til hverandre blir å gå ut for å spise, dra på kino, bowle eller ta en liten ferietur sammen. Er man en hel vennegjeng går det kanskje an å ta en hyttetur sammen hvor dere koser dere med god mat og drikke, spiller spill og bare nyter. Jeg er i hvert fall sikker på at disse minnene blir husket i lang tid etterpå.

2. Spør om personen ønsker seg noe

Et tips er å følge litt ekstra godt med i tiden før jul for å prøve å plukke opp mulige gaveønsker fra de rundt deg. Dette er kanskje litt i seineste laget for i år, men du kan jo huske på det når bursdager nærmer seg, og selvfølgelig til neste jul! Det går også an å rett og slett bare spørre hva personen ønsker seg. Det er alltid supert å få noe man ønsker seg, og da veit man som giver at gaven garantert vil komme til nytte.

3. Gi bort en spiselig gave

Dette er noe alle alltid trenger, og her er valgmulighetene mange. Det går an å gi bort et gavekort på en restaurant, eller gavekort på middag hjemme hos deg selv, hvor du kokkelerer noe personen vil sette pris på. Det går også an å sette sammen en fin matkurv med ingredienser til en rett, med et spesielt tema eller bare en kurv med masse digg. Vi kommer til å gi bort kjeks, hjemmelaget syltetøy og vin til noen i år, lagt i en fin kurv kjøpt på bruktbutikken. Apropos hjemmelaget, hjemmelagde søtsaker, syltetøy, granola, urteolje, pesto osv. er helt supre gaver! Ha det du lager på fine glass eller bokser så blir det skikkelig lekkert. Finn.no og bruktbutikker rundt om kring har masse fint, eller så kan du resirkulere syltetøyglass og lignende!

4. Sy, strikk eller hekle noe nyttig

Jeg skjønner at ikke alle har dette som hobby, men hvis du har det er kan du lage helt fantastiske gaver. Du kan for eksempel sy et lite handlesett med handlenett og grønnsaksposer for å gjøre handleturen plastfri. Strikke noen gode og varme sokker, pannebånd eller lue. Eller så går det an å hekle noen bomullspads til fjerning av sminke, kjøkkenkluter eller grytelapper. Dette er bare noen tips, men her er det virkelig bare fantasien som setter grenser!

5. Underholdning trenger alle

Vi er vel alle glade i å bli underholdt, enten det er på kino, hjemme med Netflix eller på konsert. Et gavekort på en strømmetjenste, et kinogavekort, et gavekort på tur i teateret, konsertgavekort eller gavekort på et show er alle helt supre ting å få. Du kjenner mottakeren best, så gi bort noe du vet personen vil sette pris på. Dette er også fine gaver som det går an å gå flere sammen å spleise på, særlig når det kommer til gavekort på konsert, teater, og show.

6. Gi bort litt velvære 

Alle setter vel pris på litt velvære i ny og ne, og i denne kategorien er det et hav av fine gaver du kan gi bort. Lag noen kule badebomber (hvis personen har badekar selvsagt), dette er superenkelt å lage, men morsomt å få. Hjemmelagde såpestykker er også veldig lekkert! Andre ting som ikke er så vanskelig å lage er kropps- eller ansiktsskrubb, ansiktsspray, bodybutter og ansiktsserum. Hvis du ikke er i humør til eller har tid til å lage noe kan du jo kjøpe et gavekort på hårklipp, en ansiktsbehandling eller massasje.

7. Ting til hjemmet

Hvis du er god til å sy kan en hjemmelaget pute, kjøkkenhåndklær eller tøyservietter være en super gave. Er ikke søm din styrke kan du lage et lekkert duftkrukke med tørkede appelsinskiver, hel kanel, nellik osv. Dette ser veldig fint ut, men gir også en mild og god duft til omgivelsene. En annen variant er å blande sammen noen gode eteriske oljer med en baseolje og ha det på en krukke. Kjøp noen pinner som er beregnet for oljediffusere på en interiørbutikk og du kan gi bort en en unik romduft. Hjemmelaget fuglegodt er også en koselig gave å gi, særlig til de som liker å følge med litt på fugleaktiviteten i hagen. Et godt råd er å ta en tur inn på Pinterest og søke litt rundt etter inspirasjon der, det er umulig å ikke finne noe som passer.

8. Brukt er gull!

Til slutt vil jeg slå et slag for brukte julegaver! Jeg synes det ikke er noe i veien for å kjøpe brukte julegaver, så lenge det er helt og fint. Brukte bøker er for eksempel skikkelig koselig å få, særlig hvis giveren selv har lest boken og tenkt på mottakeren. Andre ting det går an å kjøpe brukt uten problem er brettspill (pass på at alt følger med og at det ikke er veldig slitt), vinylplater (sjekk at riktig plate ligger inni), keramikk, glasstøy, interiør, klær, smykker osv. Det går an å gjøre noen virkelig gode kupp på bruktmarkedet! Legg gjerne ved et koselig kort eller lignende med en hilsen og litt info om gaven. Hvis du for eksempel kjøper en bok kan du skrive hvorfor du tenkte på akkurat den personen når du leste den.

Håper dette var tips som kommer noen til nytte, og at dere får en fin førjulstid uten masse stress. Advent og jul er jo egentlig en tid hvor man skal kose seg, så det er viktig å senke skuldrene og nyte tiden litt.

Har dere noen andre gode julegavetips på lur?