Hjemmelagde makroner

God morgen fine! Jeg hadde det så koselig sammen med Vilde går, først dro vi for å handle inn det vi trengte til makronene før det ble et lite stopp på Espresso House på vei hjem til henne. Vi måtte ha en liten matbit så hvorfor ikke stikke innom favorittstedet vårt? Nami ♥ Vel hjemme hos Vilde startet vi raskt med bakingen, begge litt smånervøse for hvordan dette skulle gå. Vi var jo veldig klar over at makroner er ganske vanskelig å lage og at mange må prøve flere ganger før de får det skikkelig til. Meen det stopper jo ikke oss! Oppskriftene vi har brukt er hentet fra bloggen til Ida, som vant hele Norge baker, selve makronene finner du her og sjokoladefyllet her. Selv om oppskriftene står på bloggen hennes skriver jeg de også opp her så blir det ikke bare masse bilder uten mening. Håper dere liker det ♥

Til ca. 40 makroner trenger du:

            100g mandelmel (ikke fettredusert)

           200g melis

           110g romtemperert eggehviter 

           4 ss sukker 

En av de tingene jeg tror folk bommer mest på når det kommer til makroner tror jeg er mandelmelet. Mange tror man kan bruke mandelmelet man kjøper på helsekosten, men dette er fettredusert og egner seg ikke til makroner. Ida anbefaler Cacas sitt mel (kan kjøpes her), så vi brukte bare dette. Mål opp og sikt mandelmel og melis to ganger, det er viktig å sikte skikkelig slik at røren blir jevn og fin. 

Så skal du piske eggehviten i egen bolle. Eggene må være romtempererte og Ida anbefaler å la de ligge ute i 24 timer før bruk. Eggehviten skal ikke piskes for lenge, men må piskes til du kan snu bollen på hodet uten at det faller ut. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du pisker. Hvis du vil ha farge på makronene tilsetter du ønsket konditorfarge. Vi brukte den rosa til Wilton, men vi var nok litt beskjedne med mengden farge. Da de var ferdig stekt ble de nemlig ganske blasse i fargen, så røren må ha ganske sterk farge for at det skal bli et godt resultat. 

Så skal mandelmassen tilsettes i eggehvitene, her skal du røre ganske raskt og hardt for å få ut all luften. Men igjen skal man ikke røre for lenge, Ida anbefaler å ikke ta mer enn 50 tak. Vi telte ikke, men jeg tror vi fikk det ganske greit til.

Bruk en sprøytepose med en rundt tip eller en vanlig blank pose som du klipper hull i tuppen. Sprøyt røren på et bakebrett, hvis du ikke har en silikonplate med makronformer er det lurt å tegne opp sirkler på et bakepapir, i hvert fall de første gangene du lager dette. Da er sjansen for å få like store makroner mye større. Husk bare å snu arket med pennen ned før du sprøyter på, som du ser har vi glemt det her! Du vet at røren har riktig konsistens dersom røren legger seg pent på plass og beholder fasongen sin. Da jeg var på makron-kurs med Ida på bokfestivalen i fjor sa hun at man skulle dunke brettet med makroner i benken, jeg tror dette var for å få ut eventuelle luftbobler. Noen som vet om dette stemmer? Vi gjorde det i hvert fall med våre for å være sikre. Når du er ferdig lar du makronene ligge å tørke på benken i ca. en time, dette gjør du for å få en hinne på makronene før de skal stekes slik at de ikke sprekker. 

Stek de midt i ovnen på 150 grader i ca. 11-13 minutter. 

Så over til sjokoladekremen, denne bør du forresten lage først fordi den skal stå kjølig i 1-2 timer. For å lage sjokoladekrem til ca. 40 makroner trenger du: 

           70g vann

           15g brunt sukker

           85g smør

           150g sjokolade (lys eller mørk velger du selv)

Ha vann, sukker og smør i en kjele og kok det opp. La røren koke i 1 minutt. Ha så i sjokoladen og rør helt til sjokoladen har smeltet. Det var det hele, nå må du bare sette blandingen i kjøleskap 1-2 timer slik at det stiver. Enklere enn dette tror jeg ikke du får det? 

Når makronene er ferdig stekt og har avkjølt seg skikkelig kan du begynne å sprøyte sjokoladekremen på en halvside og klemme forsiktig en tom halvside på toppen. De knuser ganske lett så husk å vær forsiktig når du klemmer. 

Slik ble altså våre seende ut. Som dere ser ble de ganske blasse i fargen, men ellers er jeg faktisk veldig fornøyd med disse. Litt forskjellig størrelse er det på noen av de, men etter hvert som vi fikk en teknikk inn ble det letter å få de jevne. Til å være første gang vi lager noe sånt synes jeg vi gjorde en ganske god jobb, håper dere holder ut med meg når jeg ikke klarer å la vær å skryte sånn ♥ Ønsker dere en fin fredag, så blogges vi senere i dag!

Har du prøvd å lage franske makroner før?

– Sara 


#makroner #bake #baking #hjemmelagd #fransk #franskemakroner #french #makaroner #helenorgebaker #venninnekveld #venner #matogdrikke #dessert #kake #rosa #søtt

Budsjettvennlige Valentines-tips

Nå er det ikke mer enn et par uker til Valentines day og selv om det kanskje er litt i tidligste laget å begynne å plapre om alle hjerters dag begynner butikkene å fylles opp med rødt og rosa. Bamser, kort og sjokolade er gjengangere i de fleste butikkhyllene og jeg skal ikke legge skjul på at jeg synes det er litt koselig. Men nå det er sagt så synes jeg ikke Valentines day trenger å være en dag hvor man må bruke så mye penger for å vise at man bryr seg. Det finnes mange hyggelige ting man kan gjøre som er veldig billig og kanskje også helt gratis. Siden mange (inkludert meg) liker å planlegge slikt i godt tid tenkte jeg derfor å komme med noen tips til budsjettvennlige ting du kan gjøre på alle hjerters dag.

Lag kort til hverandre 

Denne er veldig standard da, men hvor koselig er det ikke å gi et kort til kjæresten sin? Synes det er noe av det koseligste og mest personlige man kan gi. For å gjøre det hele ekstra personlig kan du lage det selv. Du kan for eksempel kjøpe inn litt fint papir og noen stempler hos enten Panduro Hobby eller Søstrene Grene. Herfra er det bare fantasien som setter grenser. Kanskje du kan legge ved noen “kuponger/gavekort” på for eksempel massasje sammen med kortet også?

Date-night ute  

Date-nighte ute kan gjøres på mange måter, en tur på kino koster for eksempel ikke all verden og det litt ekstra koselig å dra med kjæresten sin på slike dager. Godteriavdelingen på kino er som dere sikkert vet kjempedyr, så dere kan jo ta med noe hjemmefra. Kanskje noen jordbær dyppet i sjokolade hadde vært en romantisk godbit dere kunne delt? Hvis kino ikke frister kan dere rett og slett spise ut på en hyggelig restaurant. Men jeg ser for meg at det kommer til å være veldig fult denne kvelden så det er sikkert lurt å bestille bord tidlig. Jensens Bøfus er et veldig billig og godt alternativ! Det går også an å gjøre litt mindre tradisjonelle ting ute, hva med bowling, skøytetur i Spikersuppa (eller der du kommer fra) eller bare en tur på kafé for å ta en kopp mer varm kakao.

Hyggelig hjemme-kveld 

En fin kveld trenger man absolutt ikke tilbringe utenfor husets fire vegger og ofte blir stemningen minst like god hjemme. En god middag, noen levende lys og kanskje litt fin musikk i bakgrunnen høres ut som en perfekt kveld for meg. Enten kan dere lage maten sammen og få en hyggelig stund med det eller så kan du jo overraske han med det beste han vet. Litt massasje er heller ikke å forakte på en slik kveld, kanskje du finner en billig massasjeolje du kan kjøpe inn for anledningen? Det går også an å gjøre noe helt annet, kanskje kjæresten din er veldig glad i å spille, da kan du overraske han med en hyggelig game-night sammen.

Tur i måneskinnet 

Ok dette her er skikkelig klissete, men hvor søtt og romantisk er det ikke å gå en tur når mørket har lagt seg med kjæresten sin? Og i hvert fall på Valentines day! Turen trenger ikke være lang, dere kan for eksempel gå til nærmeste park, ta med sitteunderlag og sitte ned på en benk. Hvis dere vil være litt ekstra gale går det an å lage litt varm kakao før dere går ut og ha med på en termos så får dere en slags mini-piknik ute i kulda. At det er kaldt gjør det nesten enda litt koseligere, er dere ikke enige?

Frokost på sengen

Dette trenger ikke koste noe ekstra, bare lag et hyggelig brett med favoritt-frokosten til kjæresten din og overrask han før han står opp. Kanskje kan du kjøpe inn en rose å pynte med eller et fint kort med hyggelig tekst på. Lag gjerne mat til deg selv også så kan dere sitte å kose dere sammen før dagen starter skikkelig.

DIY: sovemaske

Da kommer oppskriften på hvordan du kan lage din egen sovemaske! Hos oss har vi bare persienner på soverommet og med en lyktestolpe rett uten for vinduet vårt slipper det noen ganger litt for mye lys inn, derfor tenkte jeg kunne vært deilig å hatt noe som stenger lyset ute. Jeg testet den i går natt og den fungerer akkurat som den skal! Det er litt uvant å ligge med sånn maske og jeg kommer sikkert ikke til å bruke den hver dag, men på kvelder hvor lyset er ekstra irriterende, om sommeren og på reise kommer jeg til å bruke denne flittig. Under følger steg for steg hvordan jeg har gjort det og i bunnen legger jeg ved en mal.

Da jeg skulle lage denne hadde jeg glemt å kjøpe noe jeg kunne fylle den med, og siden det var lørdag kveld hadde jeg ikke noe annet valg enn å improvisere. Jeg brukte derfor en topp fra BikBok med innlegg som jeg har brukt kanskje en gang. “Innmaten” vrengte seg og den ble stygg etter første vask og da er det jo fint toppen kan brukes til noe annet. Meen hvis du vil slippe å lappe sammen fyllet slik du ser jeg har gjort på bildet over stikker du bare på Panduro Hobby å kjøper fyllmaterialet i ønsket tykkelse. Link her hvis du vil kikke litt på nett.

Klipp ut en stor nok firkant som dekker formen på masken. Brett stoffet rundt og sy det fast. For at du skal slippe å få stingene på forsiden syr du ikke helt igjennom fyllmaterialet.

Baksiden min ble ganske stygg etter at jeg hadde sydd fast det rosa stoffet så jeg brukte malen og klipte ut et hvitt tøystykke som kan dekke over det stygge. Sy den fast helt ytterst og prøv å lag fine sting. Husk igjen på å ikke sy helt igjennom masken slik at stingene vises på forsiden.

Neste steg er et bånd som holder masken på plass rundt hodet ditt. Her kan du enten velge å ha et bånd på hver side som du knyter bak hodet eller gjøre som meg og bruke en strikk. Skjørtet jeg kjøpte hadde en veldig fin blondekant med strikk i seg så jeg brukte bare denne. Sy båndet du velger fast på begge sidene av masken.

Og så var den ferdig! Hvordan du vil pynte den er opp til deg selv. Den er ganske fin som den er, men jeg har lyst til å gjøre noe mer utav den. Må bare se om jeg finner noe jeg kan stryke eller sy på først. Jeg tro i hver fall ikke jeg skal forsøke meg på noen broderinger, det vil ikke bli spesielt fint nemlig!

Her er malen jeg har brukt, høyreklikk på den og åpne i ny fane og forstørr den. Da skal den være i A4 format og du kan bare printe den ut. Hvis malen ser for stor eller liten ut for deg kan du lime bildet inn i et word-dokument og tilpasse størrelsen der.

Datenight: treretters middag

God morgen! Så var det lørdag, ukens høydepunkt? Vi hadde en kjempekoselig kveld i går med veldig god mat, om jeg får si det selv. Vi kom litt sent i gang noe som gjorde at vi inntok siste rett over tolv på natta, men hva gjør vel det på en fredagskveld. Det var godt å sove litt lenge i dag i hvert fall. Tenkte bare å vise dere bilder og skrive litt om hvordan vi lagde maten. Som sagt hadde vi jordskokksuppe til forrett, andebryst med tilbehør til hovedrett og sjokolademousse til dessert. Siden jeg har vist dere oppskrift på jordskokksuppe før tok jeg ingen bilder underveis av den, men oppskriften finner dere her.

Andebryst har vi som sagt aldri laget før, så vi var litt spente på om vi kom til å klare det. Heldigvis var det ikke vanskelig så det gikk helt fint! Tenkte å gå igjennom steg for steg hva vi gjorde. 1. Lag rutemønster i fettsiden av brystet med en spiss kniv, pass på å komme helt ned til kjøttet. 2. Krydre med salt og pepper. 3. Stek andebrystet med fettsiden ned i pannen i 2-3 minutter i 1 ss smør. Dette smøret skulle man visst ikke kaste (noe vi ikke fikk med oss), men den skal brukes videre i neste steg. 4. Legg andebrystet med fettsiden opp i en ildfast form, hell over smøret fra pannen (vi la bare oppi noen nye klumper med smør) og legg ved noen hele hvitløksfedd. Sett den inn i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter.

Så enkelt var det! Kjøttet ble utrolig mørt og godt, så dette var veldig vellykket.

Husk å la kjøttet hvile noen minutter før du skjærer i det!

Som tilbehør hadde vi en søtpotetmos og kokt asparges. Mosen lagde vi ved å koke opp en stor søtpotet og mose den med en stavmikser. Så tilsatte vi 1 ss smør, 1 dl fløte, salt og pepper.

Sausen var vi veldig i tvil om lenge, vi leste nemlig på nett at en søt saus passer best til andebryst. Vi endte derfor opp med Matprat sin klementinsaus, men vi valgte å droppe mandlene. Sausen ble veldig god på smak, men jeg tror vi hadde litt for høy varme på fordi når sausen var ferdig ble den veldig seig og stivnet nesten helt når den ble kald. Her er i hvert fall fremgangsmåten. Smelt 1,5 ss smør og klem ut saften av 2 klementiner når smøret har sluttet å frese. La det koke til sausen har halvert seg og tilsett 1,5 ss honning. Tilsett en oppdelt purre, slik som på bildet. Jeg vet ikke om det er meningen at purren skal spises når sausen er ferdig eller om den bare skal gi smak, men vi spiste den ikke.

Slik endte hovedretten med å se ut. Dette ble en veldig god smakskombinasjon og absolutt noe jeg har lyst til å lage igjen!

Til dessert gjorde vi det så enkelt som det går an, vi kjøpte Freia sjokolademousse i pose. Jeg synes faktisk den er veldig god, så vi gikk for den. Det er godt at noe av maten er litt enkel og rask å lage når de to andre rettene tok litt tid.

Her er mesterkokken i aksjon! Matlaging er så mye hyggeligere når man er to, selv om jeg liker å ha litt kontroll på alt. Hehe! Dette var altså den første av datene i prosjektet “the box of love“. Nå er vi veldig spente på å få trekke en ny lapp den 1 februar!

Hva er din favorittrett?

– Sara


#middag #mat #matogdrikke #treretter #andebryst #jordskokksuppe #sjokolademousse #hverdag #kjærlighet #love #boxoflove #datenight #date

Nyttårsaften 2013 i bilder

Da har jeg endelig fått satt meg ned og sett igjennom de over 200 bildene som ble tatt i går. Det ble en del gullkorn, men jeg vet ikke hvor glad folk er i at jeg legger ut bilder av de på bloggen, så derfor er jeg litt forsiktig med hva jeg legger ut. Håper de jeg har valgt ut greie!

Fine Cecilie!

Nyttårs-suss ♥

Nok en gang, godt nyttår alle sammen! Håper 2014 bringer masse fint med seg! ♥