Dyrk dine egne urter

Den siste tiden har jeg lekt skikkelig husmor og gått til innkjøp av friske, fargerike blomster til leiligheten. Tidligere har vi bare hatt grønne planter, men nå som vi går mot litt lysere tiden tenkte jeg det kunne være fint å få litt mer farger i vinduskarmen. De nye blomstene har gitt mersmak og jeg har fått lyst til å plante noe selv. Valget falt til slutt på urter siden det faktisk kan brukes til noe fornuftig. Det er visst nå i månedene mars-mai de fleste urter bør planter så jeg håper det jeg har plantet kommer opp grønne og fine om en liten stund.

Jeg bestemte meg for å kjøpe inn tre typer urter; oregano, basilikum og gressløk. Så var det bare å få tak i potter og såjord før plantingen kunne begynne. Jorden og frøene er fra Mester Grønn, de hjelper deg med å finne riktig jord hvis du skulle være i tvil. De små skiltene er det lenge siden jeg har kjøpt så husker dessverre ikke hvor de er fra, men jeg vet TGR har noe som ligner.

Bakpå hver pakke står det hvordan du skal så de. Noen frø skal bare drysses over jorden, mens andre skal stikkes litt ned. Det står også forklart hvor mange frø du trenger å bruke, så det er ikke veldig vanskelig å plante.

Så er det bare å passe på å vanne og gi de nok lys. Kjenner jeg gleder meg skikkelig til det begynner å spire! Det er god følelse å kunne høste inn noe man har plantet selv og bruke det i mat. Da jeg var liten var jeg mye hos oldemoren min hvor vi hadde kjøkkenhage. Vi plantet alt fra gulrøtter til sukkererter og det var alltid veldig stas når ting var klart til å høstes. Gulrøtter fra egen hage er det beste som finnes!

Oppskrift: pizza-saus

Siden det er lørdag tenkte jeg kanskje dere hadde lyst på en oppskrift på pizzasaus? Lørdagsmiddagen er kanskje lagd og spist for lenge siden hos de fleste, men man må ja mat på søndag også! Hjemmelaget pizza er noe jeg forbinder med helg og det smaker så mye bedre enn den du kjøper og det beste er jo at man kan toppe den med akkurat det man selv liker. I tillegg kan du lage deg grov bunn som metter mer. Vi skal ha pizza i dag (nei, vi har ikke rukket å spise enda) og skal laget både sausen og bunnen selv, da synes jeg den blir aller best. Oppskriften på sausen var det Vilde som hadde med seg da vi lagde pizza sammen for et par helger siden, men jeg vet ikke helt hvor hun har den fra. Dette trenger du til en langpanne:

2 ss olivenolje

2 hvitløksfedd

1 boks hakkede tomater

Frisk hakket basilikum

Salt og pepper etter smak

Ha olivenolje og hakkede tomater i en kjele, jeg vet ikke hvorfor vi fikk det for oss at det skulle opp i en bolle så bare overse den biten og ha det i en kjele. La det stå der å koke i ca. 10 minutter.

I mellomtiden hakker du opp en stor nevne frisk basilikum og finhakker to hvitløksfedd.

Dette tilsetter du etter 10 minutter og så kan du la det stå i 10 nye minutter.

Da har du en saus med masse smak som er perfekt til lørdagspizzaen (eller søndagspizzaen). Nå får vel vi snart sette i gang her ellers blir det ikke middag før langt på natt. Håper dere har hatt en fin helg? Her er det ikke mye spennende å melde, dere vet jo hva jeg har drevet med i hele dag. Men når pizzaen er ferdig skal vi nok slenge bena på bordet og kose oss med noe gøy på TV. Vi snakkes mer i morgen!

Oppskrift: Fastelavnsboller

Hvis det er en ting jeg virkelig setter pris på og koser meg med så er det tradisjoner og feiringer. Jeg tar som regel imot alle muligheter til å feire noe med åpne armer og fastelavn er intet unntak. Fastelavnsris har jeg aldri kjøpt inn, men bestemor pleier å lage det så det er jo litt hyggelig det også. Men i år får det holde med kremfylte boller. De av dere som skal bake boller har sikkert gjort det allerede, men her kommer en oppskrift uansett. Oppskriften har jeg hentet fra bloggen til Ida, men jeg halverte oppskriften så vi ikke skulle få så mange. Det ble 7 store boller av denne oppskriften.

Ingredienser:

♥ 2 dl melk

♥ 1/2 pakke gjær

♥ 7 dl hvetemel

♥ 1 dl sukker

♥ 50g smeltet smør

♥ 1 lite egg

♥ 1 ts kardemomme

Bland mel, sukker, kardemomme og gjær. Du trenger ikke løse opp gjæren i lunket vann først, det skal tilsettes varm væske etterpå. Husk å bruke den røde pakken som er beregnet på søt bakst.

Smelt smøret og tilsett melken. Varm det hele opp til ca. 37 grader og pisk inn egget.

Hell smør og melkeblandingen over i det tørre og elt på lav hastighet i 8 minutter. Etter 8 minutter skrur du opp til middels hastighet og elter i 3 minutter til. Dekk så bollen med plastikk eller et kjøkkenhåndkle og sett den lunt i ca. 1 time.

Når den har hevet ferdig elter du deigen på benken i litt mel. Når deigen er smidig og fin deler du den inn i 7 like store biter.

Trill de til fine boller og legg de på et bakebrett med bakepapir. La de heve i ca. 1 time til.

Pensle bollene med egg og stek de på 200 grader i ca. 12 minutter.

Boller in the making.

Og slik ser det ferdige resultatet ut. Luftige og fine boller som er klare til å fylles med krem og syltetøy.

Vi fylte bare opp to av bollene siden vi bare er to som bor her. De andre legger vi i frysere til senere, men alle måtte selvfølgelig få opp på fatet.