Plukk opp søpla di – så slipper vi andre å gjøre det

Det var kanskje en litt i overkant dramatisk overskrift, men det er dessverre mange som ikke skjønner eller bryr seg om at den søpla som kastes på bakken må plukkes opp av andre. Det burde være en av de enkleste tingene i verden å kaste søpla si i en søppelkasse, men det virker som at folk rett og slett ikke bryr seg. Det er jo veldig synd, for ikke bare ser det veldig stygt ut med søppel overalt, men det er også skadelig for miljøet. Det har vært mye fokus på dette med søppel i havet og strandsonen i media de siste par ukene, og det virker heldigvis som at det er blitt litt trendy å være miljøbevisst. Det synes jeg er kjempebra! Jeg håper bare at folk er med på å faktisk gjøre en innsats for dette problemet og ikke bare snakker om det. I hele Norge arrangeres det dugnader i disse dager hvor det skal plukkes søppel og 3. mai er den O store ryddedagen. Det er bare å møte opp, om du så bare har en liten time til rådighet. Her i Hønefoss tyvstartet vi litt i går med et arrangement i regi av Plastpiratene. Matias, Vilde og var med og fant x-antall sneiper, snusposer, brusflasker en haug med annet annet avfall. 

Hvis dere ønsker litt mer informasjon om hvor søppelet som kastes på bakken kan ende opp og hvordan det kan skade dyr er serien Planet Plast som går på NRK med fine Line Elvsåshagen verdt å sjekke ut. Der får dere masse nyttig informasjon om nettopp temaet plastforurensning, hva som skjer med plasten, hva hver enkelt kan gjøre osv. Første bud tenker jeg må være å faktisk kaste søpla i en søppeldunk også tar vi det derfra.

Miljø er en av de tingene jeg synes det er “morsomt” å skrive om her på bloggen, så det kommer helt klart flere innlegg i denne kategorien fremover. Jeg har mange tips på lur og deler de veldig gjerne videre 🙂 

– Sara


#miljø #plast #søppel #forurensning #samfunn #nrk

DIY: scrunchie

Jeg regner med at jeg ikke er den eneste som obsesser over scrunchies om dagen? Selv har jeg rukket å få en liten samling og flere av dem har jeg laget selv. Det er faktisk veldig enkelt å lage scrunchies med rester av stoff og plagg du ikke lenger bruker. I dag tenkte jeg derfor jeg kunne komme med en kjapp fremgangsmåte til de av dere som har lyst til å prøve seg på en scruchie eller to.

Du trenger: Stoff // Strikk // Symaskin/nål og tråd // Saks // Sikkerhetsnål // Knappenåler // Målebånd

Klipp ut en stoffbit som er 50-60 cm lang og 10 cm bred, brett den med innsiden inn som vist på bildet nummer 1 og fest med knappenåler. Sy en søm for å skjøte stoffet som vist på bildet nummer 2. Jeg brukte symaskin til dette, men du kan også bruke nål og tråd.

Vreng stoffet slik at du får riktig side ut, dette kan være litt vanskelig med noen materialer, men vær tålmodig. Klipp så til en bit strik på 21 cm, det var den lengden jeg endte opp med å like best. Fest den i enden av scrunchien med en sikkerhetsnål mens du trer strikken gjennom hele stoffet. Så må du skjøte strikken, dette synes jeg var enklest å gjøre for hånd. 

Siste steg er å sy sammen de to endene, og hvis du har klipt litt skjevt og ender opp med to endestykker som ikke matcher (som jeg har på bildet over) er det best om du tar den bredeste enden inn i den smaleste, da blir det finest resultat.

Og så er du good to go!

Akkurat dette falske skinnstoffet her er kjøpt på Ebay ellers er alt av stoff fra bruke plagg. Stort sett alt kan jo brukes til å lage scrunchie av, og mønster er bare kult! Fløyel er også skikkelig fint, så hvis jeg kommer over noe sånt stoff på loppis blir det med hjem til scrunchie-verkstedet! 

– Sara


#diy #hobby #sy #scrunchie #mote #trend #hjemmeladet 

Luftige sjokoladeboller

Uansett hvor teit det høres ut så er det er noe helt eget ved gjærbakst! Når du får en smidig, god deig å jobbe med kunne jeg nesten holdt på med bolletrilling hele dagen. I hvert fall nesten! Så i går da vi fikk en herlig gjeng over på quiz fikk jeg lyst til å lage boller, med sjokolade selvfølgelig! Oppskriften er hentet fra Trines Matblogg, men jeg gjengir den her likevel da jeg som vanlig har gjort noen få endringer. Jeg fikk flere boller enn hun av oppskriften, og jeg synes ikke de ble små heller. Jeg lot de kanskje heve litt ekstra lenge?

Ingredienser til 27 boller: ca. 900g mel // 5 dl melk (ca. 20 grader)  // 1/2 pakke fersk gjær // 140g sukker // 2 egg (ett til pensling) // 150g mykt smør // 200g sjokolade // 2 ss kardemomme // 1 ts salt

Ha alle ingrediensene unntatt smør, sjokolade og det egget som skal til pensling i en bolle og elt i ca. 10 minutter. Jeg bruker en kjøkkenmaskin med eltekrok til dette, og setter maskinen på middels hastighet. Det går selvfølgelig an å gjøre dette for hånd også. Tilsett smør i terninger og elt til deigen slipper kanten på bollen, ca. 5 minutter. Tilsett sjokoladebitene mot slutten av eltingen. Så er det tid for heving! Kle bollen med et håndkle eller lignende og la den heve til dobbelt størrelse. Min sto i en times tid tror jeg. Når deigen er ferdig hevet er det bare å dele opp deigen i mindre emner og trille boller. Ha bollene på bakebrett og la de etterheve til de er store og fine, jeg tror mine sto i nesten 1 time.

Pisk et egg og pensle bollene før du steker de midt i ovnen på 225 grader i ca. 10 minutter.

La de avkjøle seg, hvis du klarer å vente – og nyt!

Disse bollene ble skikkelig luftige og gode, og selv med sjokoladebitene ble de ikke for søte. Jeg brukte forresten lys kokesjokolade hvis noen skulle lure på det, men melkesjokolade eller mørk sjokolade fungerer selvfølgelig like bra. Håper det smaker!

– Sara


#boller #gjærbakst #bake #baking #dessert #søtt #hjemmelaget #tips #oppskrift

Oppskrift: grønn smoothie

Nå er det skikkelig lenge siden sist jeg lagde meg en ordentlig grønn smoothie, så det fikk jeg lyst til i dag. Jeg må jo ærlig innrømme at grønne smoothier ser litt smågrelle ut, men de trenger ikke smake det. Denne her ble veldig god, til tross for at jeg hadde litt spirulina oppi. Det gjør smoothien ekstra grønn i tillegg til at det er veldig næringsrikt. Smaken kan bli litt mye, men jeg hadde bare en spiseskje oppi, og de andre smakene dekker godt over. Her er oppskriften!

Ingredienser: 1 banan // En neve spinat // En god klump agurk // Saften av 1/2 sitron // Ca. 2 dl vann // 1 ss Spirulina (valgfritt)

Blend alle ingrediensene og tilsett vann etter behov. Jeg liker at grønne smoothier er litt tyntflytende, det kan fort bli litt kvalmende hvis de er for tykke så jeg tilpasser med mengden vann. 

Med denne vitamninbomben vil jeg ønske dere en riktig fin uke! 🙂 

– Sara


#smoothie #grønn #drikke #oppskrift #sunt #kosthold #lunsj #frokost

Serietips: The End of the F *** ing World

God helg! Jeg har igjen et underholdningstips til de av dere som planlegger å tilbringe litt tid inne i helga. Her hos meg er det spådd ganske fint vær hele helga, men det er jo kjekt å ha noe å se på om kvelden eller hvis det ikke frister å gå ut. Denne serien går relativt fort å se gjennom da episodene er på rundt 20 minutter og hele sesongen kun består av 8 episoder. Serien er kanskje beregnet på et yngre publikum, men med en aldersgrense på 16 år og en interessant tematikk er serien absolutt relevant for andre aldersgrupper. Stikkordene for denne serien er sær, mørk, humoristisk og mest av alt fengslende.

De to hovedkarakterene i serien er James (Alex Lawther) og Alyssa (Jessica Barden). James tror han er en psykopat og sliter med å ikke føle noen ting. Som barn stakk han hånda opp i en frityrsteker for å kjenne smerte, i tillegg liker han å drepe dyr. Nå er det tid for å gå over til noe større, et menneske – og Alyssa er den perfekte kandidat. Alyssa på sin side er en trøblete tenåringsjente som hater stort sett alt og alle. Hun virker å like James og vil at de to skal bli kjærester. De tar bilen til James sin far og stikker av sammen fra de miserable livene sine. Det hele ender opp med å bli litt av en reise hvor ting eskalerer veldig fort.  

Jeg synes serien byr på kule, troverdige skuespillere og jeg liker at vi får en kjent handling i ny drakt. De har også fått til en veldig kul sjangermiks, hvis det gir noen mening? Og for de av dere er opptatt av musikken i serier og filmer kan jeg love en bra soundtrack. Dette er en Netflix Original-serie, og alle episodene ligger ute.

– Sara


#tv #tvserie #serie #tips #anbefaling #underholdning #netflix

Shepherd’s pie (vegetar)

Shepherd’s pie smakte jeg for første gang da jeg var på studietur til Dublin for noen år tilbake, og da synes jeg det var så godt at jeg måtte ha det flere kvelder på rad. Av en eller annen grunn har jeg aldri prøvd å lage det hjemme, før nå nylig. Og det er jo SÅ godt! Dette er andre gang jeg lager retten selv og jeg synes det var på sin plass å dele oppskriften med dere. Jeg har tatt utgangspunkt i Budget Byte$ sin oppskrift, men gjort noen små endringer endringer. Håper det smaker ♥

Ingredienser til 4 personer: 2-3 gulrøtter // 2 stilker stangselleri // 1 boks røde linser // 1 medium gul løk // 2-3 fedd hvitløk // Noen champinjonger // 2 ss tomatpuré // 2 dl grønnsaksbuljong // 1 ss mel // Et par stilker timian // Salt, pepper og røkt paprika for smak // Olje til steking // Potetstappe (vi brukte 3-4 ganske store poteter, litt smør, melk og pepper)​

Start med koke potetene som skal bli til stappe, mens det koker kan du steke hvitløk og løk i olje til det blir mykt i en egen kjele. Ha så i gulrot og stangselleri i biter, og la det steke videre i noen minutter til grønnsakene begynner å bli litt møre. Så skal soppen, krydder og timian i gryten, la det stå i et et par minutter til soppen har blitt myk. Ha i tomatpuré, mel og grønnsaksbuljong og la det småkoke til det hele tykner litt. Ha i linsene helt tilslutt, og ikke glem å lage ferdig potetstappen!​

I en ildfastform har du først i grønnsaksgryten, så potetstappen og gjerne et tynt lag ost for gratinering. Stekes på 200 grader i ca. 15 minutter, eller til osten er gyllen.

Jeg skal ærlig innrømme at denne retten ikke blir den peneste på tallerkenen, det er også derfor det ikke er noen bilder av det. Men når det kommer til smak er det ingenting å utsette! Og det som er så kjekt er at når vi lager denne porsjonen har vi middag i to dager, så deilig! Vi serverer den bare som den er, men jeg vet noen har brekkbønner eller brokkoli ved siden av.

– Sara


#mat #middag #oppskrift #hjemmelaget #vegetar #tips #inspirasjon

Filmtips: The Boondock Saints

Hei og god helg! Jeg har lyst til å starte helgen med et aldri så lite filmtips til dere, denne gangen en kultklassiker fra 1999. Sjansen for at mange av dere allerede har sett den er stor, men jeg synes likevel det er verdt å komme med en anbefaling. Det er ikke til å legge skjul på at jeg så denne filmen fordi Norman Reedus har en av hovedrollene, men så jeg endte opp med å like filmen godt – så hvorfor ikke tipse videre? Jeg har ikke sett den andre filmen i rekken enda, men det står på listen min. 

Filmen handler kort fortalt om de irske tvillingene Connor og Murphy McManus (Sean Patrick Flanery og Norman Reedus), som etter en hendelse på St. Patricks Day ser på det som sin oppgave å utrydde ondskap i byen de bor – Boston. De havner nemlig etter noen øl i klinsj med to stykker fra den russiske mafiaen, og ender opp med å drepe de i selvforsvar. De ser på seg selv som utvalgte av gud og sammen med kameraten Rocco (David Della Rocco) oppsøker de kriminelle folk i byen og dreper de. FBI blir koblet inn og det blir etterforsker Paul Smeckers (Willem Dafoe) oppgave å løse mordgåtene. 

Kvaliteten på traileren er ikke den beste, men sjekk den gjerne ut for et bedre bilde av filmen. 

Dette er helt klart en ganske spesiell film, men den har både en god dose action, spenning og humor. Jeg har hørt at film nummer to ikke er like bra, men jeg må jo selvfølgelig se den og!

– Sara


#film #filmtips #tips #anbefaling #underholdning

DIY: marble coasters

Jeg har innfør coaster-påbud i leiligheten etter at vi fikk på plass nytt spisebord, rett og slett fordi det skal så lite til før det blir ringmerker på overflaten. Bordet vi fikk til stuen for noen måneder siden har allerede rukket å få noen ringer så det må nok pusses ned og oljes med tiden. Så fra nå av skal det alltid brukes coaster! Og da jeg kom over disse måtte jeg jo så klart prøve å lage meg noen selv også, de er jo så fine! Leiren krever litt tålmodighet, men ellers er det veldig enkelt. Her kommer fremgangsmåte.

Du trenger: Sort og hvit leire som kan stekes i ovnen // En kjevle // Mal med ønsket form // Tapetkniv eller lignende // Pussepapir

Den sorte leiren har jeg kjøpt på Søstrene Grene, og det trengs en pakke per coaster. De hadde dessverre ikke hvit, men det hadde Panduro. Den kjøpte jeg bare én pakke av fordi det trengs mye mindre hvitt enn sort. Til disse to har jeg ikke brukt en halv pakke en gang. 

Det lønner seg å lage en coaster av gangen, da er det lettere å få til et fint mønster enn om du kjevler ut en stor klump med en gang. Start med å mykne opp leiren før du former den sorte til en pølse. Dytt noen små klumper av den hvite leiren inn i det sorte og vri litt rundt på leireklumpen. Du vil se at det danner seg et slags mønster, men dette kommer enda bedre frem når du begynner å kjevle ut. Jeg anbefaler å ha bakepapir eller lignende på bordet mens du kjevler. Kjevle ut til ønsket tykkelse og legg på malen. Skjær den ut med en tapetkniv og legg på et bakebrett. Lag så mange du vil og stek som anvist på pakken. 

La coasterne kjøle seg helt ned før du pusser lett på eventuelle skarpe kanter. Du kan også lime fast en stoffbit eller feste noen møbelknotter under coasterne slik at du er sikker på at de ikke lager riper i bordet. Det skal jeg gjøre når jeg har lagd ferdig alle mine. Jeg tenkte også jeg skulle gi overflaten et lag med blank spraylakk, da vil jeg tro de holder seg fine lengre? 

Jeg er skikkelig fornøyd med resultatet, så i morgen skal jeg ut for å kjøpe noen pakker til med sort leire. Allerede når jeg skulle i gang med coaster nummer to merket jeg at det ble enklere å få til mønsteret og at det tok kortere tid – så nå skal coasterskuffen fylles opp. 

Du må selvfølgelig ikke bruke sort og hvitt, men jeg synes det ble veldig fint da. Enkelt og greit, og det passer jo inn i de fleste hjem. Håper dere likte dette lille DIY-prosjektet 🙂 

– Sara


#diy #hobby #hjem #interiør #tips #inspirasjon #marmor #marble 

Pink with a hint of gold

Da var plutselig påsken over for denne gang! Og dette har vært en av de bedre på lenge med påskestemning fra start til slutt, skikkelig herlig. Været har mye av æren for dette, for jeg kan ikke huske at det har vært sånn påskevær på år og dag. Nå har jeg verken gått på ski eller vært på noen hytte, men jeg har likevel kost meg skikkelig, og nærmest bodd i Solo-genseren min. Nå er jeg riktig nok veldig klar for våren, og jeg håper sola snart smelter bort det som er igjen av snø på bakken. Det skal bli så godt å hente frem vårjakkene igjen! Uansett, i dag ville jeg egentlig bare vise dere hvordan neglene mine ser ut for tiden. Jeg ble nemlig litt inspirert i påsken og fant frem både lakk og nailtape, resultatet ser dere under. 

Denne rosafargen er så nydelig, den heter Romance og er fra TLs Love collection med Pia Haraldsen. Dessverre har ikke denne lakken verdens beste dekkevne så jeg måtte ha 3-4 strøk for at det skulle bli fint. 

Jeg liker så godt denne rosatonen som har et hint av korall i seg – perfekt for våren!

Gulltapen jeg har brukt er fra Ebay, der betalte jeg nesten ingenting for en liten bunke med ulike farger. Det kan være litt vanskelig å bruke nailtape da det har så lett for å løsne i enden, spesielt hvis neglen ikke er helt fri for olje og annet smuss før påføring. Jeg har funnet ut at det beste er å bruke det sammen med Gelish i UV-lampe, men det er selvfølgelig mulig uten også. Denne gangen valgte jeg å sette tapebiter i forskjellige mønster på neglene, jeg synes det ga en kul effekt. Fargen på negl og tape kan jo varieres i det uendelige så her er det bare å plukke og mikse som du selv ønsker! Jeg har lyst til å prøve meg på en variant med hvit negl og mørkere tape, kanskje sort?

– Sara


#skjønnhet #beauty #nails #negler #nailart #inspirasjon #tips