Luftige sjokoladeboller

Uansett hvor teit det høres ut så er det er noe helt eget ved gjærbakst! Når du får en smidig, god deig å jobbe med kunne jeg nesten holdt på med bolletrilling hele dagen. I hvert fall nesten! Så i går da vi fikk en herlig gjeng over på quiz fikk jeg lyst til å lage boller, med sjokolade selvfølgelig! Oppskriften er hentet fra Trines Matblogg, men jeg gjengir den her likevel da jeg som vanlig har gjort noen få endringer. Jeg fikk flere boller enn hun av oppskriften, og jeg synes ikke de ble små heller. Jeg lot de kanskje heve litt ekstra lenge?

Ingredienser til 27 boller: ca. 900g mel // 5 dl melk (ca. 20 grader)  // 1/2 pakke fersk gjær // 140g sukker // 2 egg (ett til pensling) // 150g mykt smør // 200g sjokolade // 2 ss kardemomme // 1 ts salt

Ha alle ingrediensene unntatt smør, sjokolade og det egget som skal til pensling i en bolle og elt i ca. 10 minutter. Jeg bruker en kjøkkenmaskin med eltekrok til dette, og setter maskinen på middels hastighet. Det går selvfølgelig an å gjøre dette for hånd også. Tilsett smør i terninger og elt til deigen slipper kanten på bollen, ca. 5 minutter. Tilsett sjokoladebitene mot slutten av eltingen. Så er det tid for heving! Kle bollen med et håndkle eller lignende og la den heve til dobbelt størrelse. Min sto i en times tid tror jeg. Når deigen er ferdig hevet er det bare å dele opp deigen i mindre emner og trille boller. Ha bollene på bakebrett og la de etterheve til de er store og fine, jeg tror mine sto i nesten 1 time.

Pisk et egg og pensle bollene før du steker de midt i ovnen på 225 grader i ca. 10 minutter.

La de avkjøle seg, hvis du klarer å vente – og nyt!

Disse bollene ble skikkelig luftige og gode, og selv med sjokoladebitene ble de ikke for søte. Jeg brukte forresten lys kokesjokolade hvis noen skulle lure på det, men melkesjokolade eller mørk sjokolade fungerer selvfølgelig like bra. Håper det smaker!

– Sara


#boller #gjærbakst #bake #baking #dessert #søtt #hjemmelaget #tips #oppskrift

15 kommentarer

Siste innlegg