Sirkus er ingen lek for dyrene!

Hurra! Har dere hørt at Oslo nå forbyr bruk av elefanter på sirkus? Det ble vedtatt på Oslos bystyremøte i går, og nå har vi hele to store byer i Norge med dette forbudet! Selvfølgelig er det fortsatt dyr på sirkus og derfor en lang vei å gå før vi kan la denne saken hvile helt, men det ser i hvert fall ut til at vi går i riktig retning. Å ha dyr på dyr på sirkus for å underholde mennesker innebærer at dyrene tas bort fra sitt naturlige habitat og inn i en verden hvor de holdes fastbundet og innestengt store deler av livet sitt. Dyrene selv får ikke velge om de skal opptre på sirkus, noe mennesker kan. Hadde du likt om noen bestemte for deg at du skulle underholde på et sirkus resten av livet? Selvfølgelig er det en gladsak at Oslo nå har sagt nei til bruk av elefanter på sirkus, men det er fortsatt en jobb å gjøre. Nå er det høysesong for sirkus så derfor jeg tenkte å komme med noen tips til enkle ting man kan gjøre for å jobbe for et dyrefritt sirkus.


Lånt fra NOAH sin Facebookside.

Riv ned reklameplakater

Jo mindre reklame sirkusene får desto færre besøkende får de. Sjekk ut sirkusenes turnéliste og se om din by står på planen, dersom de gjør det er bare å begynne å se etter plakater noen dager før showet er. Jeg tror faktisk ikke det er lov til å henge opp plakater på lyktestolper heller dersom de ikke har fått spesiell tillatelse av kommunen. Så du trenger ikke være redd for at du bryter loven!


Bilde lånt fra Sophie Elise sin blogg.

Spre budskapet

Hvis det er én ting jeg har lært etter at jeg ble engasjert i denne saken er det at folk ikke vet hvordan forholdene er for dyr på sirkus. Opplys folk om hvordan dyrene har det og vis dem at det hyggelige bildet de har av sirkus ikke egentlig er så veldig hyggelig. Del nyhetsartikler og videoer for å skape en større bevissthet om HVA som faktisk skjer bak lukkede teltduker. Og hvis noen skulle lure på hva som skjer med dyrene dersom de ikke lenger skal være med sirkuset så blir de ?pensjonert.? Dette er kanskje spørsmålet jeg får høre oftest, men selvfølgelig skal ikke dyrene avlives. NOAH vil gjøre det de kan for å få omplassert dyrene hvor de kan bli godt tatt vare på i såkalte sanctuaries. Her levere dyrene i trygge, mer naturlige omgivelser resten av livet. Les mer om dette her.

Delta på demonstrasjoner

NOAH holder ofte demonstrasjoner mot sirkus som det er mulig å delta på. I fjor var de blant annet på Tøyen hver dag før forestillingene til Merano. Dette er kanskje litt ekstremt for noen, men det eneste man gjør er å møte opp foran sirkuset og deler ut noen flyers med informasjon om hvordan dyrene blir behandlet. Vær dog obs på at du kan møte litt motstand fra noen de som skal på sirkus. De fleste er interesserte og vil gjerne ha informasjon, men det finnes alltids de som har skylappene på og nekter å innse at dyr faktisk ikke har noe på sirkus å gjøre.


Bilde lånt fra NOAHs hjemmeside.

Gå på sirkus uten dyr

Så enkelt kan det også være, det finnes nemlig sirkus som ikke bruker dyr i det hele tatt. Hjelp til med å gjøre disse sirkusene mer synlig dra gjerne på de selv. Jeg har faktisk aldri vært på et slikt sirkus, men så fort jeg får sjansen skal jeg det! Her er en utfyllende liste over sirkus som ikke bruker dyr.

Alle små bidrag hjelper, så ikke tenk at det du gjør ikke har noe å si. Tenk hvis 20 mennesker forteller én person om dette, da vil budskapet fort nå ut til veldig mange!