Tur til Vettakollen

Det ble visst litt sen oppdatering her i dag, men jeg har kost meg så mye at det ikke har vært tid til overs. Dagen startet med en tur på loppemarked etterfulgt av et lite kafébesøk med Vilde. Vi fikk begge med oss noen fine, og veldig billige ting fra loppis! Endelig er loppemarkedssesongen i gang. Kan godt vise dere hva jeg fant, hvis dere vil? Da vi hadde slurpet i oss kaffen dro vi hjem for å plukke opp Matias og så bar det til skogs. Vi tok T-banen opp til Sognsvann og målet for dagen var Vettakollen. Kameraet fikk selvfølgelig være med på tur, så her er et lite bildedryss.

Ballerina og appelsinjuice ble med i tursekken. Proviant er viktig!

Endelig på toppen! Vi klarte å gå en stor omvei, så turen ble mye lengre enn planlagt. Det gjorde egentlig ikke så mye, med godt selskap blir det uansett gøy.

På toppen var det kjempefin utsikt over Oslo, bare synd det var så tåkete.

Matias sitter å filosoferer i de dype skoger.

Sporty Spice!

Selv om det ble en litt lengre tur enn vi trodde, og selv om det begynte å regne litt på slutten var det en veldig fin tur. Det var faktisk første gang jeg har vært oppe ved Sognsvann, og jeg har bodd i Oslo i 2 år! Haha, det er jo nesten ikke til å tro! Men jeg skal si det ga mersmak, håper vi får til en sånn tur igjen snart. Nå derimot sitter jeg mett og god i sofaen med bena godt plantet på bordet og skal se ferdig Skal Vi Danse. Jeg pleier ikke følge med på det fast, men nå som Fotballfrue er med må jeg bare se.

Oppskrift: Granola med nøtter og tranebær

Morgenstund har granola i munn! Haha, jeg har litt dårlig humor i dag! Det er mange ting jeg har lyst til å lage på kjøkkenet, og granola har stått på den listen altfor lenge nå. Mange skryter av hvor godt det er og hvor lett det er å lage, så da blir jeg jo nysgjerrig. Til min store glede sto det noen fine oppskrifter i denne månedens ShapeUp, så med litt tilpasninger har jeg kommet fram til en helt nydelig granola som blir et fast innslag i frokosten min fremover! Her har dere oppskriften.

Ingredienser:

  • 250g havregryn
  • 100g sesamfrø
  • 170g hakkede mandler
  • 30g hakkede cashewnøtter
  • 50g tørkede tranebær
  • 3 ss kokosolje
  • 1/2 dl honning
  • 2 ss kanel (valgfritt)
  • 1 ss vaniljepulver (valgfritt)

Mål opp havregryn, sesamfrø og de hakkede nøttene (ikke ta med tranebærene som på bildet).

Bruk så en stor stekepanne og smelt oljen før du tilsetter blandingen. Min panne var litt i minste laget så neste gang tar jeg det i to omganger. Husk å rør godt om hele tiden slik at det ikke brenner seg.

Tilsett honningen og la det steke til blandingen blir gylden, husk fortsatt på å røre godt.

Når fargen begynner å bli gylden er den ferdig og du kan legge det over på et bakebrett for avkjøling.

Når det har kjølt seg ned tilsetter du tranebær og drysser over krydder. Mengden jeg har foreslått synes jeg ble godt, men du kan ha i mer, mindre eller bytte ut med andre kryddertyper.

Så er det bare å finne noe å oppbevare godsakene i, husk bare på at boksen må være tett. Denne oppskriften gir ganske mye granola så jeg har fylt opp to glass på størrelse med det på bildet over, pluss en liten boks ved siden av.

Da gjenstår det bare å nyte! Her blandet jeg det bare sammen med yoghurt, men du kan tilsette denne i Kesam, Skyr, Cottage cheese, Biola osv. Tilsett litt ferske bær og du har en sunn og god start på dagen.

Jeg vet jeg alltid skriver at ting er SÅ godt når jeg deler oppskrifter med dere, men jeg ville jo ikke postet de hvis det ikke var godt. Så jeg gjentar meg selv nok en gang, dette må dere prøve! Kjempegodt, rimelig sunt og veldig enkelt å lage. Granola man finner i butikkhyllene er ofte veldig dyre og proppfulle av sukker, så her har du muligheten til å lage din helt egne for en billigere penge og samtidig vite hva du får i deg.

Dagens blåbærfangst

Ville bare en tur innom for å ønske dere en god natt. Jeg har kost meg masse i dag på blåbærtur med Vilde. Det ble ikke så mye bær dessverre, noen hadde nok vært der før oss, men en lite boks ble det i hvert fall. Og en fin tur fikk vi jo!

Her tar vi en pust i bakken med litt lunsj.

En kopp med blåbær er bedre enn ingen kopp! Vilde var så snill å ga meg de bærene hun plukket også fordi hun har fryseren full fra tidligere blåbærturer. Kjenner jeg angrer veldig på at jeg ikke kom meg ut tidligere i høst, det hadde vært så deilig å hatt masse selvplukka bær tilgjengelig! Det får bli neste år, kanskje jeg får prøve å gå på sopptur isteden. Nei, nå er det snart natta her, skal opp på skolen i morgen.

Oppskrift: Minipizza

Vi durer snart hjemover, men før det må jeg bare dele oppskrift på en supergod pizza med dere! Vi fant ut at vi ville lage minipizza sånn at vi kunne toppe hver vår pizza med det vi ville og så vi ikke skulle få så mye rester (vi har så mikroskopisk fryser at det ikke hadde vært plass til å fryse ned). Denne gangen ville vi dog ha på akkurat det samme på, men det er likevel stas å ha sin helt egna pizza, haha! Håper dere liker oppskriften ♥

Ingredienser til 2 små pizzabunner

  • 1/4 pakke gjær (jeg brukte tørrgjær)
  • 1,5 dl sammalt hvete
  • 1,5 fullkornshvetemel
  • ca. 2 dl lunket vann
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss olje

Bland først sammen gjær og lunket vann, før du tilsetter olje og salt. Så er det bare å ha i melet, hvis du synes deigen blir for hard eller myk tilsetter du bare litt mer vann eller litt mer mel. Når deigen er klar setter du den til heving i ca. 30 minutter med et håndkle over.

Kjevle (eller trykk) de ut i passe størrelse. Vi ville ha litt tykk bunn, men dere må ikke lage den så tykk!

Så er det bare å toppe pizzaen med hva du måtte ønske. Vi gikk for pizzasuas, chorizo, løk og ost denne gangen. Veldig god smakskombinasjon!

Dette var en enkel og ikke minst veldig god pizzabunnoppskrift. Jeg fant den på hjemmesidene til Tine, men halverte oppskriften. Chorizopølsene kjøpte vi på 50% på REMA1000 her om dagen, et skikkelig kupp! Så dette ble en veldig billig middag, studentlommeboken er happy!

Test: Frozen yogurt i Oslo

De av dere som har fulgt bloggen min en stund vet at frozen yogurt er noe av det beste jeg vet, og heldigvis for meg er det nok av utsalgssteder å velge mellom i Oslo! Derfor tenkte jeg å lage en liten oversikt over de forskjellige stedene til dere. For å gjøre en (forhåpentligvis) morsom vri på det skal jeg komme med min mening og dele ut poeng i form av isbegre. Jeg stakk innom de forskjellige stedene og kjøpte en liten yogurtis med sjokoladesmak, så jeg kommer i hovedsak til å bedømme ut ifra hvordan de smaker. Håper dere liker denne uhøytidelige testen!

Yogurt Heaven

Yogurt Heaven var den første selvbetjente frozen yogurtbaren i Skandinavia og kom i 2010. De har 3 utsalgssteder i Oslo og hele 12 totalt i Norge. De har et stort utvalg av smaker og bytter ofte på i hver butikk. De har også godt utvalg av både frukt, bær, godteri og sauser til å toppe yogurtisen med. Pris per hekto er 24 kroner og de har lojalitetskort.

Der jeg var hadde de bare double chocolate så denne her smaker veldig mye sjokolade i forhold til de andre. Likevel blir det ikke for mye, og dette er nok den yoghurtisen som smaker mest likt vanlig iskrem. Jeg liker at de rullerer på smakene sine, men ulempen er at man aldri vet om favoritsmaken sin er å få tak i. Dette er absolutt et sted som er verdt å sjekke ut og jeg gir de 4 av 5 isbegre.

YoBerry

YoBerry har i likhet med Yogurt Heaven mange forskjellige smaker på yogurtisene sine. De har også et bredt utvalg av toppinger og sauser. De har dog bare 1 utsalgssted i Oslo, men 8 totalt i Norge. Pris per hekto er 25 kroner.

Denne ble jeg dessverre veldig skuffet over. Yoghurtisen som skulle smake sjokolade smaker ikke sjokolade i det hele tatt, men minner mer om kokos. Jeg har bare smakt en av smakene deres tidligere og jeg husker at jeg ikke var veldig begeistret for den heller, så derfor får de dessverre ikke mer enn 2 av 5 isbegre av meg.

7-eleven

7-Eleven lanserte nylig selvbetjening av sin frozen yogurt, tidligere hadde de kun servering over disk. De har litt mindre utvalg av smaker enn de andre, men de har samme pris på yogurtisen som på smågodten sin og utvalget av topping er derfor veldig stort. De har alt fra tradisjonelt smågodt til nøtter. De har også sauser, men de har dessverre ikke noe frukt eller bær. Pris per hekto er 19.90 kroner og de har lojalitetskort i appen sin.

Denne her overrasker faktisk litt, for jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har like store forventninger til en kiosk som jeg har til en rein yogurtbar. Men denne her har en mild og god sjokoladesmak og er faktisk en av testens beste! Så for god smak, godt utvalg av usunt topping og testens laveste pris når denne høyt opp. Jeg må dog trekke litt for at de ikke har noen sunt å toppe med så derfor får den 4 av 5 isbegre.

Funky Frozen Yogurt

Funky Frozen Yogurt er de enste som selger økologiske frozen yogurt i Europa, og de har et godt utvalg av smaker og toppinger. De har 5 utsalgssteder i Osloområdet og hele 12 i hele Norge. Pis per hekto er 25 kroner, og den første fredagen i hver måned har de halv pris.

Dette er helt klart min favoritt! Yogurtisen er veldig god på smak med en god og rund sjokoladesmak. De har mye godt å velge mellom både i den usunne og den sunne toppingavdelingen og de får pluss for å ha tilbud den første fredagen i måneden! Jeg må også legge til at denne sjokoladeisen er supergod sammen med pink lemonade, en herlig kombnasjon! Så da ble dette testens vinner med 5 av 5 isbegre.

Dette er selvfølgelig kun basert på min mening, og det er sikkert mange andre meninger ute å går. Likevel håper jeg dere synes dette var en morsom måte å få presentert de forskjellige utsalgsstedene på. Hvis dere lurer på hvor de forskjellige holder til er det bare å klikke seg inn på linkene i beskrivelsen til hver av de.

Nå er jeg spent på å høre om dere har en favoritt?

Mine beste studieteknikktips

Økonomitipsene i søndagens innlegg falt i god jord hos dere lesere, og i dag ligger faktisk innlegget ute på Lesernes VG! Så jeg tenkte dere kanskje ville ha flere studentrettede ting fremover? Jeg har i hvert fall ikke noe i mot det så nå har jeg funnet frem til et innlegg jeg skrev for ca. ett år siden om studieteknikkene mine. Det innlegget var veldig tungt skrevet så derfor reposter jeg det nå i en litt oppdatert form. Jeg har studert i to år og har i løpet av den tiden kommet frem til gode teknikker som fungerer for meg. Så da håper jeg at mine tips kan være til nytte for dere også.

Husketeknikker

Jeg vet mange har utrolig kreative måter å huske ting på og enkelte er så gode på å huske ting at de hevder seg i store konkurranser. Så god vil du nok ikke bli på å huske av de tipsene her, men jeg kan love deg at disse har hjulpet meg mye når det kommer til pugging.

Legg ord i forskjellige rom 

Det første du gjør er å velge deg ut et hus eller en leilighet du kjenner godt til, gjerne hjemmet ditt. Så må du begynne å legge ordene (i dette tilfellet de 10 første grunnstoffene i det periodiske system) i rommene. Det er lurt å følge en naturlig vei i huset ditt, så start med inngangen. Så må du tenke på hva du assosierer de forskjellige ordene (grunnstoffene) med. Det første grunnstoffet er hydrogen, og da tenker jeg på hydrogenbombe. Da ser jeg rett og slett for meg at det slippes en hydrogenbombe ved utgangsdøren til huset mitt. Videre kommer helium, da ser jeg for meg en halvtom heliumballong som ligger å svever i trappeoppgangen. Og slik fortsetter det, helt til du har lagt alle ordene i forskjellige rom. Det er nå 2 år siden jeg lærte meg dette, da brukte vi kanskje 5 minutter på det og jeg husker det fortsatt i dag! Metoden høres kanskje tungvinn og rar ut, men gi den et forsøk og jeg tror ikke du vil bli skuffet!

Post-it-metoden

En annen teknikk som har vært veldig fin å bruke frem mot eksamen er å skrive ned ting på post-it-lapper. Det bør være stikkord, korte setninger eller figurer ellers blir det vanskelig å huske. Lappene klistrer du opp på de stedene i leiligheten hvor du bruker en del tid. Et eksempel er å henge opp et par lapper på baderomsdøra eller på speilet. Da kan du stå å pugge til eksamen mens du pusser tennene. Det samme gjelder hvis du må vaske opp for hånd, heng opp lapper slik at du ser de fra der du står. Du kan jo like gjerne bruke tiden fornuftig mens du står der å skrubber? Det fine med denne metoden er at du ser disse lappene flere ganger om dagen og til slutt husker du alt som står der!

Hvordan komme igjennom pensum?

Det å komme seg igjennom bunken med bøker er ingen lett oppgave, i hvert fall ikke når det hele tiden kommer oppgaver og andre ting som må gjøres ved siden av. Men det lønner seg å ha lest den anbefalte litteraturen når du sitter å skal ha eksamen eller skrive semesteroppgave.

Ta notater i timen 

Mitt beste tips her er å ta notater i timen, eller i verstefall få læreren til å legge ut power pointen fra timen på læringsstedet deres. Hver forelesning er som regel knyttet til ett eller flere kapitler og det er lurt å bruke disse stikkordene som knagger å henge stoffet på. Når jeg leser har jeg alltid et word-dokument (eller penn og papir) foran meg for å notere hvis det skulle komme noe viktig. Når du har notatene fra timen fra før av får du mye gratis og det er bare å fylle inn ting du synes er viktig. Hvis jeg er borte fra skolen en dag og ikke får disse notatene bruker jeg mer tid enn nødvendig på å komme gjennom stoffet.

Dann en kollokviegruppe

Mange går sammen i kollokviegrupper og deler kapitlene mellom seg og det kan jo fungere, likevel merker jeg at det er stoffet du selv har jobbet med og bearbeidet som sitter best. Derfor vil jeg faktisk anbefale å prøve å komme deg gjennom på egenhånd. Det kollokviegrupper kan brukes til derimot er å diskutere stoffet etter man har lest. Dette er kjempesmart og man lærer masse av å drøfte ting med andre medstudenter. Et par venninner og jeg gjorde dette til nesten alle våre eksamener på Bjørknes og pensum satt veldig godt etter disse møtene.

Tomatmetoden

Denne teknikken går ut på å få en mest mulig effektiv arbeidsperiode når du leser. Det er fort gjort å bli distrahert av Facebook, mobiltelefonen og andre ting, så denne metoden har som hensikt å gjøre arbeidstid til arbeidstid og så kan du gjøre hva du vil i pausene. En arbeidsperiode er på 25 minutter så får du 5 minutter pause. Det kan være lurt å ha bestemt seg på forhånd om hvor mange aktive perioder man vil ha, slik at man vet hvor lang hele økten blir. Det er også viktig å ha fullt fokus disse 25 minuttene, ellers er hele poenget med øvelsen borte.

Hvordan lese til eksamen?

Aller først må jeg bare si at dette er metoden som fungerte for meg, og det er ikke sikkert dette er ideelt for alle. Men med denne metoden fikk jeg veldig gode karakterer det året vi hadde vanlige eksamener, nå savner jeg faktisk å ha eksamen og skulle ønske vi hadde det på HiOA. Jeg bruker forresten omtrent samme metode for å øve til foredrag. Og sist jeg skulle ha foredrag for klasen sov jeg ikke hele natten, aner ikke hvorfor, jeg fikk bare ikke sove. Hva tror dere skjedde? Jeg fikk helt hjerneteppe! Ble supernervøs og klarte ikke fremføre på en skikkelig måte. Veldig flaut og kjedelig, men det beviser i hvert fall at for meg er søvn et av de viktigste elementene for at informasjonen skal feste seg.

Det gjelder selvfølgelig å lese jevnt hele semesteret, men ca. en uke før eksamen begynner jeg å trappe opp lesingen. Da organiserer jeg stoffet og skriver stikkord/sammendrag av det som er viktig. Det er dog lurt å være sikker på hva som er relevant pensum og ikke, fordi etter disse sammendragene er skrevet leser jeg bare på de. Jeg leser gjennom de mange ganger og hører meg selv i de. Noen liker at andre hører deg, det har aldri funger så godt for meg. Kvelden før eksamen setter jeg meg ned å leser igjennom arkene mine så mange ganger jeg klarer, det er det aller siste jeg gjør før jeg legger meg. Jeg prøver også å komme meg litt tidlig i seng så jeg får meg en god natts søvn. På dette tidspunktet føler jeg at jeg ikke kan noen ting lenger, fordi jeg har lest veldig intensivt et par timer og all informasjonen er som grøt i hodet. Men SÅ kommer den hemmelige ingrediensen som ordner alt. Søvn. I løpet av natten skjer det noe magisk, alt jeg leste kvelden før har sortert seg fint på plass i noe jeg ser for meg er små informasjonsskuffer. Jeg står opp litt tidligere enn jeg må, leser igjennom sammendragene et par ganger, til en kopp med kaffe som kvikner meg opp. Jeg tar med meg en god niste bestående av brødskiver, frukt og kaffe, så drar jeg til skolen. Jeg sitter litt å småleser på skolen før eksamen starter og hører minst mulig på hva alle andre snakker om, det blir jeg bare forvirret av. Så kan eksamen bare begynne.

Tre gode råd for selve eksamensdagen 

  1. Les godt igjennom alle oppgavene. Vær sikker på at du har forstått hva oppgavene ber deg om, og husk å orienter deg om du skal svare på alle delene eller om du skal velge mellom A og B. Det er lite som er så kjedelig som å bruke tid på oppgaver du ikke hadde trengt!
  2. Skriv stikkord til hver oppgave på et kladdeark. Når jeg har lest igjennom alle oppgavene detter det alltid masse ideer inn i hodet mitt og da gjelder det få ting ned på papir så fort som mulig.
  3. Les igjennom besvarelsen din før du leverer. Sjekk at du har skrevet riktig, fått med alt, at kandidatnummer stemmer osv. Det er kjedelig å komme på at du har glemt noe etterpå!

Håper dette var gode tips dere får brukt for i det kommende semesteret og hvis du har noen gode studieteknikktips er det bare å fyre løs i kommentarfeltet! Del gjerne innlegget videre med andre studenter.

Økonomitips til studenter

Nå er skolestart rett rundt hjørnet for mange av dere og noen flytter kanskje på hybel for første gang. Det er ikke til å stikke under en stol at det å være student ikke er en dans på roser når det kommer til økonomi. Men etter to år som student (uten fast jobb ved siden av) har jeg kommet frem til noen gode tips som får stipendet til å holde litt lengre og økonomien til å gå rundt. Dette blir et litt langt innlegg, men jeg skal prøve å fatte meg i korthet og skrive på en enkel måte.

Sett opp et budsjett 

Selv om dette kanskje høres litt kjipt ut er det faktisk veldig nyttig å lage seg en oversikt over planlagte inntekter og utgifter. Og sjansen er mindre for at du må leve på nudler de siste dagene før stipendutbetaling hvis du har planlagt litt på forhånd.

Dette her er et veldig enkelt forslag til budsjett. Her har jeg tatt utgangspunkt i mine egne inntekter og utgifter så dette vil nok ikke se likt ut for alle. Jeg får stipend og lån fra Lånekassa og jobber veldig lite ved siden av, så jeg belager meg på å ha Lånekassa som eneste inntekt i dette budsjettet. Jeg er heldig og bor sammen med kjæresten min så mange av utgiftene er delt på to, noe som gjør det litt enklere. Jeg tenkte bare å kommentere gangen i budsjettskriving for de av dere som ikke har vært borti det før.

  • Det første du gjør når du setter opp et budsjett er å få oversikt over alle inntektene dine. Her kommer penger fra Lånekassa, jobb og eventuelt andre inntekter inn. Når man mottar støtte fra Lånekassa får man et større stipend på starten av hvert semester, disse pengene er det veldig lurt å spare så mye du klarer av slik at du har noe til juni og juli som er måneder uten studiestøtte.
  • Når du vet hvor mye du får inn setter opp de faste utgiftene dine slik at du vet hvor mye som går ut. Som sagt får man ikke studiestøtte i juni og juli, så der står jeg i minus, men da må jeg ha spart opp nok fra de andre månedene til å dekke dette.
  • Nå har du fått en oversikt over hvor mye du har og hvor mye du forventer at skal ut hver måned, så kommer det alltid en del uforutsette utgifter underveis. Her varierer det veldig hva som dukker opp, plutselig trenger du et par nye vintersko, en dag blir du bedt med ut på kafé osv. Slike ting bør man ikke glemme når man setter opp budsjett, en annen ting du bør huske på er at det av og til dukker opp bursdager og at du bør sette av plass i budsjettet til julegaver.

Spar penger på pensum 

Pensum er ofte veldig dyrt og det tar som regel en stor del av kaka på starten av hvert semester. Det kan derfor være lurt å prøve å få tak i pensum brukt, enten gjennom finn.no eller fra tidligere elever på studiestedet ditt. Ofte henger det lapper oppe i gangene med folk som selger bøker, eller så har mange linjer en egen facebookside hvor det er vanlig å poste salg av bøker. Hvis bøkene er engelske er mulig å bestille de på Amazon til en lavere pris. Ellers kan du sjekke ut Akademika eller ord.no. Noen pensumbøkene som står på listene deres skal dere kanskje bare bruke deler av og da kan det være lurt å sjekke om biblioteket har disse bøkene. Lån de ut og les de kapitlene du trenger, da slipper du å bruke flere hundre kroner på en bok du bare skal bruke noen sider fra.

Kutt ned på luksusen 

  • Selvfølgelig er det deilig å plukke opp en kaffe to go på vei til skolen eller spise mat fra kantina, men det kan fort bli dyrt! Hvis du må ha kaffe hver morgen anbefaler jeg deg å investere i en termokopp eller en liten termos og trakte hjemme. Hvis du ofte trenger påfyll utover dagen kan det hende at steder i nærheten av skolen (eller i kantinen din) har kaffeavtaler. Hos SiO (Studentskipnaden i Oslo) kan du kjøpe en kopp for 29,- og få mye billigere kaffe.
  • Når det kommer til kantinemat, vet vel de fleste at maten ofte er ganske mye dyrere der enn om du skulle lagd niste selv. Og selv om du lager matpakke behøver du ikke gå for klassikeren svett gulost på grovbrød! Kanskje du har noen middagsrester fra dagen før, eller så kan du lage deg en salat, en omelett, eller kanskje en frisk smoothie? Variasjon er stikkordet!
  • En annen luksus som man kanskje kan kutte ned på er transport. Joda, det er deilig å sette seg på bussen å rulle avsted til skolen, men er det verdt 380,- i måneden? Det er nemlig prisen for månedskort i sone 1 her i Oslo. Kanskje kan du ha et reisepengekort hvor du setter inn noen kroner du kan bruke i nødstilfeller hvis du skulle forsove deg eller hvis det øser ned en dag? Bysykkel kan jeg også anbefale deg å bruke hvis dere har noe sånt der du bor. Her koster det 180,- i året og da kan du sykle så mye du vil.

Handle smart

  • Ikke kast spisbar mat!

Hvis det er en ting vi ofte får høre på nyhetene så er det at vi nordmenn kaster mye mat, og at ungdommer er verstingene! Det synes jeg er veldig synd, for mange kaster dessverre fullt spisbar mat. Dersom du vet at du ikke kommer til å rekke å spise opp hele brødet før det mugger så frys halvparten. Eller stek deg krutonger til tomatsuppa. Og det er absolutt ikke nødvendig å helle ut melk fordi den gikk ut i går. Lukt på melka, lukter den vanlig og er klumpfri er det ingen fare å drikke den. Melk holder seg gjerne mange dager over datoen, det samme gjelder egg. Egg kan faktisk holde seg flere måneder over datoen! Husk også at det er forskjell på best før, og siste forbruksdag. Sistnevnte skal du være litt mer forsiktig med å spise over datoen, mens den første er helt uproblematisk.

  • Kjøp varer til 50%

Et tips som vi sparer MYE penger på her er å kjøpe mat med kort holdbarhet til 50%, enten spiser vi det med en gang eller så fryser vi det ned. Butikker jeg vet om som setter 50% på mat med kort holdbarhet er Rema1000, Rimi, Bunnpris, Ica, Meny og Joker.

  • Handle store pakninger

Det er lurt å handle mat i større pakninger dersom det er mulig, store pakker blir ofte billigere og hvis du har plass ville jeg absolutt gjort det.

  • Benytt deg av tilbud og studentrabatter

Dette er kanskje en selvfølge, men jeg ser flere postkasser her jeg bor som ikke ønsker reklame. Det skjønner jeg faktisk ikke, for det er mye å spare på å bruke tilbud fra tilbudsavisene. Det er selvfølgelig mulig å sjekke de ut på nett også, men jeg liker å sette meg ned med kundeavisene og planlegge middagsuken. Av og til har noen butikker 10kroners marked, da er det bare å fylle opp kurven med gode kupp! En annen ting som lønner seg er å velge First price, Euro Shopper osv. der det er mulig. De aller fleste varene fra disse billige merkene er like gode som “originalen”, men de koster mye mindre. Når det gjelder studentrabatter så finnes det mange gode rabatter å benytte seg av. Studenttorget har en fin oversikt over forskjellige byer og kategorier som er verdt å sjekke ut. Mange restauranter og butikker tilbyr også studentrabatter om du viser studentbevis.

Studentskipnad 

De fleste store byer har en studentskipnad og når du går på høgskoler og universitet må du som regel melde deg inn i disse. Det er veldig kjekt for da har du muligheten til å søke om studentbolig og benytte deg av en rekke gunstige tilbud for studenter. Her i Oslo har vi blant annet muligheten til å bruke SiO som fastlege og dermed få refundert helseutgifter fra 200,- opp til frikortgrensen. De har også tannleger med billigere behandlinger og psykologer som hjelper til ved behov. Det er også mulig å trene billig hos treningssentrene deres, nå har SiO totalt 5 fine sentre som det er mulig å trene på. De deler også ut gratis skoledagbøker ved skolestart så der er en utgift du kan stryke. Og så er det selvfølgelig mulig å søke om studentbolig. Og her kan det være MYE penger å spare, men det er jo en kjent sak at det er mange flere studenter enn boliger så det gjelder å være tidlig ute!

Da håper jeg disse tipsene kan være til hjelp for nye studenter, men kanskje også de som har studert ett år eller to. Jeg har som sagt overlevd greit på bare studielånet så langt, men jeg har også jobbet litt om sommeren og hatt noen vakter som prøvevakt hos en videregående skole. Som sagt har jeg også fordelen av en samboer, men jeg tror det er fullt mulig å leve bare på studielånet hvis man er litt påpasselig med pengene sine. Helt tilslutt vil jeg bare anbefale dere å tegne forsikring, jeg la det ved som en utgiftspost i budsjettet, men må bare nevne det også. Det er så lurt å ha forsikring hvis noe skulle gå galt! Gjensidige har innboforsikring her til 99,- i måneden og hvis du er medlem av DNB har de en til 79,- i måneden.

Sjekk også ut innlegget mitt om studieteknikktips.

Nye sminkekoster fra Eco Tools

Til bursdagen min tidligere i sommer fikk jeg noen fine sminkekoster fra Anna som jeg ikke har rukket å vise dere enda. De er fra merket Eco Tools, og selv om jeg har hørt mye bra om det merket har jeg aldri testet det ut før. Men nå som jeg har vært heldig å få de i gave har jeg prøvd de ut og tenkte å fortelle dere hva jeg synes om de.

Kostene jeg fikk var et starter set med seks forskjellige koster. En for blush, en for concealer, en for øyenskygge, en for eyeliner og en kam/børste til øyevipper og øyebryn. Alle kostene kom i en praktisk mappe som også rommer den mest essensielle sminken jeg trenger. Veldig kjekt hvis du skal på reise! Det som er så bra med Eco Tools er at alt på børstene kan gjenvinnes! Skaftene er laget av bambus, hårene av syntetisk materiale og metallet er resirkulerbart aluminium. Og de er heller ikke testet på dyr, så tommel opp for Eco Tools!

Og kostene er virkelig så myke som produsenten lover, bare se på denne blushkosten her ♥

I dette settet følger det med de fleste kostene man trenger, men jeg savner en foundationkosten. Jeg vurderer å bestille meg en foundationkost ved siden av, for den jeg har er ikke i nærheten av så myk og god som disse er!

Fløyelsmyk mot huden ♥

Som dere sikkert skjønner er jeg skikkelig fornøyd med disse kostene! Så langt har de ikke røytet, de er gode mot huden og de miljøvennlige! Og når prisene ikke er så ille heller må jeg si jeg er glad jeg ble introdusert for dette merket! Men nok sminkeprat for i dag, nå skal jeg bare slappe av hjemme frem til i kveld, for senere i dag braker det løs med innflytningsfest. Det blir gøy!

Oppskrift: enkel sjokolademilkshake

Nå er det jo helg igjen og da er det innafor å kose seg litt, og i dag falt valget på milkshake. Det er sånn ting jeg glemmer at det går an å lage, men når jeg først gjør det smaker det jo så godt! I dag ble det sjokolademilkshake med et hint av banan. Oppskrift trengs neste ikke, men her har dere den likevel.

Ingredienser til et stort glass

  • 3 kuler sjokoladeis
  • 1/2 frossen banan
  • 1dl melk
  • 1ts 100% kakao

Så er det bare å blande alle ingrediensene i en blender. Hvis du vil ha en mer eller mindre flytende milkshake tilsetter du bare mer melk eller is etter ønske. Bytt ut sjokoladeisen med vanilje og bananen med jordbær så får du er god jordbærmilkshake. Hvis du liker litt kaffesmak på milkshaken din kan du bruke denne oppskriften og bare tilsette kaffe til du får ønsket styrke. Og så er det bare å nyte!

Dette var ingen dum godsak også er det jo så greit at man kan variere smakene i det uendelige! Nå skal jeg slurpe i meg resten før jeg skal ut å ta noen bilder til et annet innlegg som kommer i løpet av helga.

Bildedryss: Mummidalen

Jeg rakk ikke innom dere med bildene fra Mummidalen i går dessverre, dagen gikk bort til reising og litt shopping og da vi kom hjem var jeg så sliten at jeg ikke orket å begynne med det. Uansett, her kommer det et stort bildedryss fra selveste Mummidalen!

Det første vi gjorde var å gå til Mummihuset, det var jo selvfølgelig mest stas å se det. Utenpå er det ganske likt slik jeg husker det fra tv, men inni var det ikke helt likt. Haha, denne parken er vel kanskje ikke laget for 22-årige mummifans som har studert alt ned til hver minste detalj!

Her henger jeg på rommet til Mummimamma. Det er nok ikke så vanskelig for henne å velge ut “dagens outfit” når klesskapet ser sånn ut! Haha

1. Utenfor Mummihuset. 2. Emelinn klatrer inn i teltet til Snusmumrikken. 3. Hattifnattene inne i “hattifnatthulen”. 4. Det lille søte huset til Sniff.

Rundt om kring i dalen møtte vi på flere kjente “fjes”, her er Snorkfrøken, Heksa, Snusmumikken og Snorken. Fy søren så varmt det må være å gå med de draktene på i steikende sol!

Man blir vel aldri for stor til å ta bilder med figurene? På første bildet er jeg sammen med Hufsa, og på andre med Snorkfrøken. Jeg følte meg litt teit der jeg banet meg vei blant gale barn for å ta bilde med Snorkfrøken. Men er man i Mummidalen så er man i Mummidalen!

Jeg tror det var ei som koste seg veldig på tur i Mummidalen.

Jeg tror denne karen hadde en ganske grei dag også! Her er vi nede ved en strand og spiser lunjs.

Vi møtte også på Filifjonka og selveste Lille My!

Her skulle man tro man så dobbelt, Emelinn er jo kliss lik Lille My! Haha, det var nok stor stas å endelig få møte henne.

Vi gikk en runde som het Eventyrstien hvor vi fikk se forskjellige steder fra historiene, blant annet huset til heksa og hattifnatthulen. På veien der var det også sånne vegger man kunne putte hodene inn i, det måtte selvfølgelig prøves! Og mens Emelinn ble kjempesøt på sitt bilde, er det noe som ikke helt stemmer med mitt! Haha

Badehuset til Mummitrollene.

Emelinn og jeg var uskikkelige og ble satt i fengsel!

Etter mye trasking hele dagen var det godt å komme til noen gigantiske sakkosekker og slappe av litt.

Moren til Matias er som sagt finsk og da hun så at de solgte disse mini-berlinerbollene som hun hadde spist mye av før ble hun litt smågal og det måtte vi bare smake på! Haha, så da ble det en kaffepause med litt søtt til.

Før vi gikk måtte Emelinn få kinnet sitt malt, og motivet ble overraskende Mummimamma! Jeg trodde hun kom til å velge Lille My uten å blunke. Og nei, jeg malte ikke ansiktet mitt! Hehe.

Fine Emelinn!

Disse her to hadde tydeligvis ikke fått nok Mummi, for da jeg satte på en episode satt de begge to klistret til skjermen.

At de satt der passet med ypperlig for da kunne jeg skrive postkort i fred og ro. Disse ble forresten med meg hjem igjen, jeg glemte helt bort å poste de! Men men, det er vel samme om frimerket er finsk eller norsk?

Da håper jeg bildene falt i smak. Jeg skjønner at dette innlegget kanskje er for de spesielt interesserte og at ting som badehuset, hattifnatthulen ikke er ting alle vet hva er. Men håper likevel dere synes dette var litt gøy å se! Jeg har alltid vært over gjennomsnitter glad i Mummitrollet og så på det hele tiden da jeg var liten. Mummidalen har jeg hatt lyst til å besøke så lenge jeg kan huske så det ble stor jubel da moren til Matias spurte om vi ville bli med de dit! Som dere sikkert skjønner har dette vært en veldig fin tur, både for store og små! Så tusen takk for en kjempefin tur og koselig reisefølge.