Økonomitips til studenter

Nå er skolestart rett rundt hjørnet for mange av dere og noen flytter kanskje på hybel for første gang. Det er ikke til å stikke under en stol at det å være student ikke er en dans på roser når det kommer til økonomi. Men etter to år som student (uten fast jobb ved siden av) har jeg kommet frem til noen gode tips som får stipendet til å holde litt lengre og økonomien til å gå rundt. Dette blir et litt langt innlegg, men jeg skal prøve å fatte meg i korthet og skrive på en enkel måte.

Sett opp et budsjett 

Selv om dette kanskje høres litt kjipt ut er det faktisk veldig nyttig å lage seg en oversikt over planlagte inntekter og utgifter. Og sjansen er mindre for at du må leve på nudler de siste dagene før stipendutbetaling hvis du har planlagt litt på forhånd.

Dette her er et veldig enkelt forslag til budsjett. Her har jeg tatt utgangspunkt i mine egne inntekter og utgifter så dette vil nok ikke se likt ut for alle. Jeg får stipend og lån fra Lånekassa og jobber veldig lite ved siden av, så jeg belager meg på å ha Lånekassa som eneste inntekt i dette budsjettet. Jeg er heldig og bor sammen med kjæresten min så mange av utgiftene er delt på to, noe som gjør det litt enklere. Jeg tenkte bare å kommentere gangen i budsjettskriving for de av dere som ikke har vært borti det før.

  • Det første du gjør når du setter opp et budsjett er å få oversikt over alle inntektene dine. Her kommer penger fra Lånekassa, jobb og eventuelt andre inntekter inn. Når man mottar støtte fra Lånekassa får man et større stipend på starten av hvert semester, disse pengene er det veldig lurt å spare så mye du klarer av slik at du har noe til juni og juli som er måneder uten studiestøtte.
  • Når du vet hvor mye du får inn setter opp de faste utgiftene dine slik at du vet hvor mye som går ut. Som sagt får man ikke studiestøtte i juni og juli, så der står jeg i minus, men da må jeg ha spart opp nok fra de andre månedene til å dekke dette.
  • Nå har du fått en oversikt over hvor mye du har og hvor mye du forventer at skal ut hver måned, så kommer det alltid en del uforutsette utgifter underveis. Her varierer det veldig hva som dukker opp, plutselig trenger du et par nye vintersko, en dag blir du bedt med ut på kafé osv. Slike ting bør man ikke glemme når man setter opp budsjett, en annen ting du bør huske på er at det av og til dukker opp bursdager og at du bør sette av plass i budsjettet til julegaver.

Spar penger på pensum 

Pensum er ofte veldig dyrt og det tar som regel en stor del av kaka på starten av hvert semester. Det kan derfor være lurt å prøve å få tak i pensum brukt, enten gjennom finn.no eller fra tidligere elever på studiestedet ditt. Ofte henger det lapper oppe i gangene med folk som selger bøker, eller så har mange linjer en egen facebookside hvor det er vanlig å poste salg av bøker. Hvis bøkene er engelske er mulig å bestille de på Amazon til en lavere pris. Ellers kan du sjekke ut Akademika eller ord.no. Noen pensumbøkene som står på listene deres skal dere kanskje bare bruke deler av og da kan det være lurt å sjekke om biblioteket har disse bøkene. Lån de ut og les de kapitlene du trenger, da slipper du å bruke flere hundre kroner på en bok du bare skal bruke noen sider fra.

Kutt ned på luksusen 

  • Selvfølgelig er det deilig å plukke opp en kaffe to go på vei til skolen eller spise mat fra kantina, men det kan fort bli dyrt! Hvis du må ha kaffe hver morgen anbefaler jeg deg å investere i en termokopp eller en liten termos og trakte hjemme. Hvis du ofte trenger påfyll utover dagen kan det hende at steder i nærheten av skolen (eller i kantinen din) har kaffeavtaler. Hos SiO (Studentskipnaden i Oslo) kan du kjøpe en kopp for 29,- og få mye billigere kaffe.
  • Når det kommer til kantinemat, vet vel de fleste at maten ofte er ganske mye dyrere der enn om du skulle lagd niste selv. Og selv om du lager matpakke behøver du ikke gå for klassikeren svett gulost på grovbrød! Kanskje du har noen middagsrester fra dagen før, eller så kan du lage deg en salat, en omelett, eller kanskje en frisk smoothie? Variasjon er stikkordet!
  • En annen luksus som man kanskje kan kutte ned på er transport. Joda, det er deilig å sette seg på bussen å rulle avsted til skolen, men er det verdt 380,- i måneden? Det er nemlig prisen for månedskort i sone 1 her i Oslo. Kanskje kan du ha et reisepengekort hvor du setter inn noen kroner du kan bruke i nødstilfeller hvis du skulle forsove deg eller hvis det øser ned en dag? Bysykkel kan jeg også anbefale deg å bruke hvis dere har noe sånt der du bor. Her koster det 180,- i året og da kan du sykle så mye du vil.

Handle smart

  • Ikke kast spisbar mat!

Hvis det er en ting vi ofte får høre på nyhetene så er det at vi nordmenn kaster mye mat, og at ungdommer er verstingene! Det synes jeg er veldig synd, for mange kaster dessverre fullt spisbar mat. Dersom du vet at du ikke kommer til å rekke å spise opp hele brødet før det mugger så frys halvparten. Eller stek deg krutonger til tomatsuppa. Og det er absolutt ikke nødvendig å helle ut melk fordi den gikk ut i går. Lukt på melka, lukter den vanlig og er klumpfri er det ingen fare å drikke den. Melk holder seg gjerne mange dager over datoen, det samme gjelder egg. Egg kan faktisk holde seg flere måneder over datoen! Husk også at det er forskjell på best før, og siste forbruksdag. Sistnevnte skal du være litt mer forsiktig med å spise over datoen, mens den første er helt uproblematisk.

  • Kjøp varer til 50%

Et tips som vi sparer MYE penger på her er å kjøpe mat med kort holdbarhet til 50%, enten spiser vi det med en gang eller så fryser vi det ned. Butikker jeg vet om som setter 50% på mat med kort holdbarhet er Rema1000, Rimi, Bunnpris, Ica, Meny og Joker.

  • Handle store pakninger

Det er lurt å handle mat i større pakninger dersom det er mulig, store pakker blir ofte billigere og hvis du har plass ville jeg absolutt gjort det.

  • Benytt deg av tilbud og studentrabatter

Dette er kanskje en selvfølge, men jeg ser flere postkasser her jeg bor som ikke ønsker reklame. Det skjønner jeg faktisk ikke, for det er mye å spare på å bruke tilbud fra tilbudsavisene. Det er selvfølgelig mulig å sjekke de ut på nett også, men jeg liker å sette meg ned med kundeavisene og planlegge middagsuken. Av og til har noen butikker 10kroners marked, da er det bare å fylle opp kurven med gode kupp! En annen ting som lønner seg er å velge First price, Euro Shopper osv. der det er mulig. De aller fleste varene fra disse billige merkene er like gode som “originalen”, men de koster mye mindre. Når det gjelder studentrabatter så finnes det mange gode rabatter å benytte seg av. Studenttorget har en fin oversikt over forskjellige byer og kategorier som er verdt å sjekke ut. Mange restauranter og butikker tilbyr også studentrabatter om du viser studentbevis.

Studentskipnad 

De fleste store byer har en studentskipnad og når du går på høgskoler og universitet må du som regel melde deg inn i disse. Det er veldig kjekt for da har du muligheten til å søke om studentbolig og benytte deg av en rekke gunstige tilbud for studenter. Her i Oslo har vi blant annet muligheten til å bruke SiO som fastlege og dermed få refundert helseutgifter fra 200,- opp til frikortgrensen. De har også tannleger med billigere behandlinger og psykologer som hjelper til ved behov. Det er også mulig å trene billig hos treningssentrene deres, nå har SiO totalt 5 fine sentre som det er mulig å trene på. De deler også ut gratis skoledagbøker ved skolestart så der er en utgift du kan stryke. Og så er det selvfølgelig mulig å søke om studentbolig. Og her kan det være MYE penger å spare, men det er jo en kjent sak at det er mange flere studenter enn boliger så det gjelder å være tidlig ute!

Da håper jeg disse tipsene kan være til hjelp for nye studenter, men kanskje også de som har studert ett år eller to. Jeg har som sagt overlevd greit på bare studielånet så langt, men jeg har også jobbet litt om sommeren og hatt noen vakter som prøvevakt hos en videregående skole. Som sagt har jeg også fordelen av en samboer, men jeg tror det er fullt mulig å leve bare på studielånet hvis man er litt påpasselig med pengene sine. Helt tilslutt vil jeg bare anbefale dere å tegne forsikring, jeg la det ved som en utgiftspost i budsjettet, men må bare nevne det også. Det er så lurt å ha forsikring hvis noe skulle gå galt! Gjensidige har innboforsikring her til 99,- i måneden og hvis du er medlem av DNB har de en til 79,- i måneden.

Sjekk også ut innlegget mitt om studieteknikktips.

62 kommentarer
    1. Tusen takk for veldig mange gode tips 😀 Jeg har selv vært student i ett år, men det er fremdeles ting jeg må lære meg når det kommer til økonomien. Spesielt i år når jeg skal bo uten kjæresten, og uten hans inntekter. Nå skal budsjettet lages 😀

    2. Masse gode tips, du er flink til å være økonomisk Sara, og de er jo lurt for andre enn studenter, en del av tipsene også 🙂 Og lurt å tenke sånn NÅ, da blir ting lettere senere i livet også 🙂 Søndagsklemmer på vei <3

    3. Ha en herlig søndag kjære deg! Lad opp før mandagen. 🙂
      Hadde vært hyggelig med en kommentar tilbake. Jeg har nettopp startet å blogge, men jeg går helt den andre veien enn de flest andre, derfor trenger jeg en liten “boost”. Jeg skriver om ting veldig få andre skriver om, men jeg er kun 14 år, så jeg blir nok undervurdert. Jeg er her for å bevise at jeg KAN, og om jeg kan, så kan du også. Takker for støtten.

    4. Thale Sunniva: Så gøy å høre at du likte tipsene! Blir så glad når tipsene min faktisk er nyttige 😀 Lykke til, det kommer til å gå som smurt så lenge du planlegger litt 😀

    5. Ingvild Elvira: Så gøy å høre at du likte de 🙂 Ja absolutt, når man er student har man ikke akkurat mengder med penger så det gjelder å disponere riktig 🙂

    6. Amalie: Takk! ^^ Ja, det blir faktisk en del lapper! Har blitt veldig glad i bysykkel, man kommer litt fortere frem enn om man skulle gått, men det koster under 200,- i året! Me like 😀

    7. frodith: Takk 🙂 Det er like greit å lære seg til det tidlig, når man studerer så er det som regel ikke så mye til overs, hvis man ikke jobber ved siden av da. Men når man er flink til å spare der man kan blir det litt rom for å kjøpe ting man har lyst på også 😀
      Da sender jeg en mandagsklem i retur <3

    8. annasylvelin: Jeg prøvde å sette det opp så enkelt som mulig, men innlegget hadde blitt så langt om jeg skulle skrevet forklaring på hele tabellen. Hvis det er noe du vil jeg skal forklare er det bare å sende en PM så kan jeg hjelpe deg 🙂

    9. Hei Sara!
      Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no
      Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.
      Hilsen Magne i VG

    10. hei
      jeg er 17 år så trenger ikke det, men det vil jeg øve på og være flink til fordi jeg skal start om et par år flytte sammen kjæresten min. god tips
      det er viktige

    11. Dette ser jo veldig fornuftig og smart ut, men husleie på 3500,- i Oslo der er det i praksis ingen som har og da faller jo hele budsjetet

    12. Ada: Neida, alle er nok ikke så heldige å har 3500,- i husleie. Noen SiO-hybler har jo det, men jeg bor i parleilighet så derfor er min så lav. Dette budsjettet var dog ment som et enkelt forslag, for å vise hvordan det kan settes opp.
      Men la oss si vi justerer husleien i budsjettet opp til 5000,- som jeg vet flere av SiOs leiligheter koster i mnd. så vil det fortsatt gå opp.
      Jeg sier ikke at det er lett å få pengene til å strekke til og det hadde absolutt gjort hverdagen lettere om studiestøtten hadde økt. Og i hvert fall om det var studiestøtte på sommeren også, men jeg tror veldig mange har godt av å kjenne litt på det å leve trangt. Jeg har i hvert fall lært veldig mye av det 🙂

    13. vargas12: Hei!
      Takk for det. Det har i hvert fall fungert godt for meg i 2 år, og studietiden er jo bare midlertidig.

      Det kan godt være enkelte gjør det, men å gå så langt for å tjene penger tror jeg veldig få trenger. Da har man kanskje ikke vært god nok til å søke andre jobber. Det er ikke alltid lett å få jobb, det vet jeg, men videregående skoler trenger som regel alltid prøvevakter. Det er godt betalt og er en type jobb som ikke tar mye tid og går utover studiene. Jeg tror nok enkelte er flinkere til å se problemer enn løsninger, dessverre.

      Selvfølgelig er det trangt å leve på Lånekassa, jeg har ikke sagt noe annet. Og hverdagen hadde blitt mye enklere om studiestøtten hadde økt, men jeg synes nå alle har godt av å kjenne litt på å ha trang økonomi.

      Sara

    14. Anonym: Som sagt i kommentarene over her er dette bare et enkelt forslag, og bassert på det jeg bruker. Jeg har en samboer noe som gjør at matutgiftene blir litt lavere per. person. Men vi tar ut 1000,- hver i måneden og har de i en lommebok og bruker kun de pengene på mat. Det går helt fint. Det gjelder bare å benytte seg av tilbudene som er, 10-kronersmarked, 50% på mat med kort holdbarhet, brødkort osv. Hvis man har med seg niste på skolen og lager middagene fra bunnen av er det ikke noe problem.

    15. Syns dette er supre tips for meg også, selv om jeg ikke er student. Pengene flyr, og det fort!! Men hvilket månedskort koster egentlig rundt 380 kr? Jeg har månedskort i Sone 1 og det koster 650 og det må jeg ha siden jeg bruker kollektivt hver eneste dag… Er det billigere for student kanskje?

    16. idaoolsen: Så hyggelig å høre at du likte de! 🙂 Ja absolutt, det er nok mange som ikke studerer som kan spare en del på tipsene også. Jeg kommer helt sikkert til å fortsette å handle på samme måte til neste år når jeg er ferdig med å studere.
      Ja, det er studentprisen som koster 390,- (de hadde visst økt med en 10er nå etter sommeren). 650,- var ganske mye ja!

    17. Hei Sara.
      Jeg ser ikke hvordan budsjettet ditt kan være realistisk. Du må i så fall være veldig heldig som har fått en så god deal på livsoppholdet. Leien på 3600 kr er veldig billig i Oslo, kun 200 kr i strøm (dette kan vel ikke gjelde vinterhalvåret?), internett til 50 kr!? Transport for 100 kr!? Det er jo ikke nok til et busskort en gang.. Og mat for 1000 kr i måneden, da spiser du mye havregryn og mat til 50 %. Nå har du heller ikke med pensum bøker, klær, sko og toalettsaker. Selv med disse lave satsene som ikke inkluderer alt så går budsjettet marginalt i pluss.
      #NoOneCanLiveLikeThis

    18. Et tips om hvis man er fotball eller filminteressert så finnes det alltid en som har god råd og som alle tv-kanalene som sender sport og eller film. Bli kjent og du sparer mye penger isteden for å abonnere deg blakk på alskens kanaler. Ta gjerne med godteri som dere kan dele. Da kan du få en kompis for livet.

    19. Hei.
      Ref. det du skriver om pensumbøker kan det være fint å nevne at man for all del bør unngå bokhandelen på campus om man vil spare penger (det var ihvertfall tilfelle hos meg). Sparte flere hundre kroner per bok når jeg kjøpte på nett (disse var helt nye, og fra norske bokhandler på nett).
      Enda et tips er å høre med de som har gått studiet før deg om hvilke bøker du trenger og ikke. Var flere bøker jeg aldri åpnet selv om foreleser sa at de var et must for å lære nok til og bestå eksamen. Snakk om bomkjøp. Ikke så rart da foreleser ofte hadde vært med og skrevet bøkene og derav får inntekt av salg.
      Mvh. Tidligere student

    20. Hvis man melder seg inn i LO eller Fellesforbundet sin ungdomsforening får man innboforsikring på kjøpet. Det koster bare 250 kr i året 🙂 Mye billigere enn DNB.

    21. Ser at noen gir dårlig tips om bruk av Excel for budsjett-tabellen. Men dette programmet koster penger så et bedre tips er å enten bruke gratis LibreOffice (google det for å installere) eller gratis regneark i Google Drive ( http://drive.google.com – krever google konto som også er gratis).
      Med google drive blir også regnearkene (trykk den røde create-knappen og velg spreadsheet) og de andre dokumentene der tilgjengelige fra en hvilken som helst PC, mac eller android-mobil sålenge du er på nett og du kan lett dele dokumentene med andre.

    22. Et tips til: Det er mye mer enn bøker på Finn.no.
      Gå til http://www.finn.no/finn/torget/ og trykk GIS BORT så finner man masser av både gull og gråstein som folk rett og slett gir bort fordi de er for rike til å gidde å ta betalt eller trenger mer plass. Iallfall i de største byene finner man masse. Allier deg med noen som har bil for å hente eller ta det som trening å bære hjem.

    23. Silje: Hei, beklager for sent svar.
      Som jeg nevnte i kommentaren over her er dette bare et forslag, og kun basert på det jeg bruker. Som student i Oslo er det mulig å få studentboliger hos SiO helt ned i den prisen, både på parleilighet og enslig. Jeg skjønner veldig godt at det ikke er noe alle er heldig å kapre, men om man legger på en tusenlapp eller to tror jeg fortsatt det skal gå opp.
      Vi hadde ikke ove 600 kroner i strømregning i hele fjor vinter, men fordi vi er to som bor sammen blir det derfor 200 eller 300 per. Jeg kunne selvfølgelig byttet til 300 i vintermånedene, men jeg lagde dette ganske fort for å illustrere at ting kan settes opp ganske enkelt.
      Når det gjelder transport så går jeg som regel, eller så bruker jeg bysykkel. Om jeg noen sjeldne ganger skal bruke buss eller annen kollektivtransport setter jeg inn noen kroner på reisepengekortet mitt og bruker det. Jeg overgår derfor sjelden 100 kroner i måneden på transport.
      1000 kroner i måneden på meg og 1000 på kjæresten min er mer enn nok til å ha et sunt og variert kosthold. Ja vi kjøper mat til 50% (som det står i innlegget) men det er ikke noe dårligere enn de til fullpris man må bare passe på å enten bruke det med en gang eller fryse ned. Vi har dog en veldig liten fryser, men hadde vi hatt større kunne vi sikkert kjøpt enda mer de gangen det er 50% og spart mer. Vi handler også mye på 10-kronersmarked og bunnpris sine middagstilbud. Vi har brødkort på Ica noe som gjør at hvert 5 brød er gratis, og frukt og grønnsaker er veldig billig på Kiwi eller invandrerbutikker. Jeg vurderer å sette opp et forslag til en en matuke med priser og det hele for å vise at det faktisk er mulig å spise sunt for veldig lite 🙂

      Pensumbøker kjøpte jeg bare første året på høyskole og de solgte jeg igjen til samme pris som jeg kjøpte de og det siste året har jeg lånt på biblioteket. Det koster ingenting, men jeg lærer fortsatt det jeg skal. Sko og klær må man nesten begrense litt kjøpen av når man er student, men jeg kan anbefale deg å handle på loppemarked eller bytte til deg noen godbiter på arrangement som Trade Day, der fikk jeg byttet ut litt gammelt og oppfrisket garderoben min skikkelig tidligere i år uten at det kostet meg en krone! Toalettsaker koster heller ikke spesielt mye, kjøp tannkrem og tannbørste på 10-kronersmarkd, dusj- og håndsåpe kjøper fra billigmerkene. Det samme med toalettpapir, kjøkkenrull og oppvask middel. Shampo og balsam bruker jeg dog litt mer på, men jeg handler kun på nett hvor når det er tilbud. Håret klipper jeg sjelden, men skal jeg til frisøren går jeg til frisørskoler som tar under 200 kroner for en hårklipp. Sminke trenger man jo ikke så ofte, men de gangene jeg trenger det kjøper jeg det på salg.

      Håper dette var utfyllende nok. Og jo, det er mulig å leve slik. For de som ikke får det til foreslår jeg å ta en jobb som ikke tar opp for mye av tiden 🙂

    24. pell: Hei, beklager sent svar!
      Det har du rett i, det er ofte dyrere å kjøpe pensum i fysiske butikker. Noen i klassen min lagde faktisk en liten reportasje om dette i fjor. Grunnen er at de må lønne ansatte, ha lokaler osv, men det gjør jo ikke saken bedre for oss som må kjøpe bøkene! Skal skrive om avsnittet litt 🙂

      Såpass! Jeg har møtt på litt av det samme, men som regel står det hvilke kapitler som er aktuelle hvis hele boken ikke skal leses, og da låner jeg bare boken på biblioteket. Det gjør jeg egentlig med alle, sparer mye penger på det, men det er jo selvfølgelig mer “behagelig” å ha bøkene hjemme 🙂 Takk for fint innspill, skal fikse opp litt i innlegget!

    25. Suggardaddy: Kan ikke si jeg finner noen dårlige tips om Excel, jeg skrev at jeg har brukt det og at jeg liker programmet veldig godt. Men gratis programvare er jo selvfølgelig å foretrekke om man ikke er heldig og har annet fra før. Så jeg skriver gjerne opp tipset ditt i innlegget.

    26. Suggardaddy: Ja, det vet jeg, jeg har tenkt til å lage flere innlegg med tips. Denne gangen tok jeg med disse her. Men takk for innspill, jeg skal ta med både tips om møbler, klær og annet i neste innlegg 🙂

    27. Tilbaketråkk: Homepage

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg