Fluffy penner og alt annet du må ha til studiestart

Skal man tro butikkene, trenger vi ganske mye nytt utstyr for en vellykket skole- og studiestart. Men når sant skal sies er det vel strengt tatt ikke nødvendig med påfyll av nye søte penner, notatblokker med motiverende quotes eller post-it-lapper i alle slags rare former hvert år. Noen ganger har man selvfølgelig brukt for noe nytt, da jeg begynte å studere igjen i fjor trengte jeg blant annet dokumentmappe og notatblokk, i år derimot trenger jeg ikke noe sånt. Det eneste jeg må kjøpe er pensumbøker, det må jeg nesten ha, hehe. Jeg tenkte likevel å komme med noen tips til hvor du kan skaffe deg alle livsnødvendige tingene til studiestart på en litt mer miljø- og budsjettvennlig måte. 

Nytt antrekk 

La oss være ærlige, det er noe eget med et nytt antrekk til første skoledag. Helt unødvendig er det kanskje, men hvis det gir deg glede så hvorfor ikke. Jeg anbefaler dog å lete etter noen gode bruktkupp på bruktbutikker, Tise, Finn.no eller i Facebook-grupper. Selv om klærne har tilhørt noen andre er de jo nye for deg! Bruktshopping sparer både miljøet og lommeboka for mye unødvendige ressurser. Visste du for eksempel at mote- og tekstilbransjen er en av de mest forurensende industriene i verden?

Et annet tips når du handler klær er å unngå klær laget av plast. For det første holder de ikke særlig lenge, i tillegg til at plagg med plast skiller ut mikroplast i vaskemaskinen. Prøv derfor å unngå klær som inneholder polyester, elastin, nylon, akryl osv. Google hvis du er i tvil om det som står på vaskelappen. Prøv heller å gå for naturlige materialer som bomull, lin, ull og silke.

Interiør/ting til hybelen

Skal du flytte for deg selv for første gang er det selvfølgelig en del ting du kommer til å trenge, men mye av det kan du uten problem skaffe brukt. Kanskje du kan få noen ting fra besteforeldre, foreldre eller andre familiemedlemmer og? Sjansen for at de har dobbelt opp av enkelte kjøkkenting, flere gardiner enn de har telling på og mer pynt enn de har plass til å stå fremme er stor. Det koster ingenting å spørre. Og når det kommer til pyntegjenstander ol. så trenger du ikke alt på en gang, bruk litt tid utover høsten på å finne din stil og plukk opp litt ting her og der fra loppemarkeder osv.

Er du heldig har stedet du bor en gjenbruksstasjon, det savner jeg veldig fra da jeg bodde i Oslo! Det er kort fortalt et sted du kan levere brukte ting som du ikke lenger trenger, men også plukke med deg ting du trenger gratis. Helt genialt, og absolutt en ordning flere byer kunne hatt. Her er listen over gjenbruksstasjoner i Oslo-området.

Skolesaker/pensum

Nytt pensum kommer man seg ikke utenom, men det betyr ikke at man trenger å løpe til nærmeste Akademika og fylle handlekurven full. Gjør litt research på nett først. Sjansen for at noen selger akkurat de pensumbøkene du trenger brukt er veldig stor. Særlig på Finn og Bookis finnes det mye brukt pensum, men sjekk også ut om universitetet eller høyskolen din har en Facebook-side eller gruppe for kjøp og salg av bøker. Pass bare på å ikke gå i fella ved å kjøpe en brukt bok til neste det samme som en ny koster, du vil kanskje selge din en dag og hvis du bare sparer en 10-er på bruktkjøpet, og den er full av markeringer kan du kanskje ende opp med å tjene mer på sikt ved å kjøpe nytt. Research er med andre ord nøkkelen til å gjøre de beste pensumkjøpene.

Når det kommer til andre skolesaker bør du tenke gjennom hva du faktisk har brukt for. Sjansen er liten for at du plutselig begynner å bruke masse post-it-lapper eller markeringstusjer i ni ulike farger dette skoleåret, hvis du aldri har gjort det før. Så kjøp det du trenger, og husk at markeringstusjen du brukte i fjor er akkurat like god i år – selv om det har kommet en superfin en i pastell! Det samme gjelder den notatboka du bare brukte en brøkdel av sidene til i fjor!

Matpakka

Det er ingen tvil om at mat kan være et stort pengesluk, og særlig hvis det blir en vane å kjøpe mat i kantina. Selv om studentkantinene tilbyr ganske gode priser er det mye billigere å ta med egen mat. Jeg anbefaler rett og slett å samle sammen et lite on-the-go-kit for å minimere engangsartikler og for å spare penger. Det bør bestå av:

  • Vannflaske – hallo, hvorfor betale for vann?
  • Kaffekopp eller liten termos hvis du drikker mye kaffe.
  • Matboks av noe slag.
  • For spesielt interesserte: sugerør i glass eller metall, eget bestikk og tøyserviett

Vannflaske og kaffekopp er ganske åpenbare og noe mange allerede er gode på, men visste du at Narvesen og flere kafeer gir rabatt for å ha med egen kopp? Alle rabatter er jo greie å ta med seg. Når det kommer til matboks er det selvfølgelig veldig kjekt hvis du har råd til å kjøpe deg en skikkelig en med en gang. Selv tenker jeg etter hvert å kjøpe en matboks i stål med flere rom, stål holder lenge og bokser med flere inndelinger er superkjekt. Hvis du er interessert har de et veldig bra utvalg hos BeeOrganic. Når det er sagt så trenger man ikke punge ut for en matboks, du kan helt fint bruke bokser du har hjemme eller emballasje som blir igjen etter matlaging. Jeg bruker for eksempel Dolmio-glass til å ha smoothie, iskaffe ol. i, men de kan også brukes til å ha salat, grøt, frokostblanding eller hva som helst annet i også. Rømmebeger, tacosaus-glass, smoothie-flasker osv. er alle helt greie alternativer du kan gjenbruke til mat på farten.

For å holde på de gode matpakkevanene studieåret gjennom tror jeg det er lurt å variere hva du har med deg. Ikke lag svette osteskiver hver enste dag, men varier mellom å ha med middagsrester, pannekaker, oppkuttet frukt, yoghurt osv. Vær flink til å kikke i de nedprisede hyllene på butikken så kan du leve ganske greit som student. Søk også rundt etter rimelige oppskrifter på nett, fattig student på Instagram har for eksempel masse godt å by på. Også kan du jo prøve disse supergode energikulene som jeg la ut oppskrift på tidligere i sommer – de er helt nydelige!

Noen av disse tipsene er sikkert åpenbare for mange, men gode ting kan ikke sies for ofte! Del gjerne hvis du har noen ekstra tips for en miljø- og budsjettvennlig studiestart i kommentarfeltet 🙂

Den store (veganske) burgertesten

Mange skal ha det til at sommeren er på hell og høsten venter, men akkurat det gidder ikke jeg å høre på helt enda. Vi har jo nesten hele august foran oss, og jeg er sikker på at vi fortsatt har noen fine sommerdager igjen. Og om du ikke har fått dosen din med grillmat enda i år er det bare å lese videre. Jeg eeelsker å grille og har i sommer testet alle de store veganske burgernyhetene – i hvert fall de som går inn for å etterlikne kjøtt i så stor grad som mulig. Nyhetene har dukket opp som perler på en snor, til stor glede for veganere og vegetarianere i det ganske land og da er det klar de må testes ut! Disse fire burgerne inngår i testen:

  • Coop Vegetardag Juicy Burger
  • Hälsans Kök The Incredible Burger
  • Oumph! The Oumph! Burger
  • Beyond Meat The Beyond Burger

Merk at alle bildene i innlegget er av The Beyond Burger.

Coop Vegetardag Juicy Burger 

Denne burgeren hadde jeg skikkelig høye forventninger til fordi jeg hadde hørt så mange lovord om den i diverse Facebookgrupper. Dessverre ble dette en skikkelig skuff for min del. Jeg veit egentlig ikke hva annet jeg kan kalle smaken enn syntetisk og plastaktig. Veldig kjip! Når burgernavnet har juicy i seg tenker jeg naturlig nok at jeg har en saftig smaksopplevelse i vente, det fikk jeg dog ikke. Det er likevel mange som synes denne er veldig god, så mulig jeg er veldig kresen. Burgeren skal ha pluss for å være testens billigste med 34,- for to stykker.

Terningkast: 1

Hälsans Kök The Incredible Burger

Hälsans Kök er jo et kjent vegetar-merke, og jeg er superfan av blant annet soyabaconet, farsen og vegetarbollene deres. Men om jeg skal være ærlig synes jeg ikke det var noe mer spesielt over The Incredible Burger enn den andre burgeren de selger. Den smaker helt ok, har helt ok konsistens, litt for myk kanskje – med andre ord en helt ok burger. Disse er absolutt spisbare,  men foretrekker andre burgere.

Terningkast: 3

Oumph! The Oumph! Burger

Denne hadde jeg også høye forventninger til fordi Oumph! har så mange gode produkter på markedet fra før. Jeg så for meg en digg bbq-smak og skikkelig tyggemotstand. Dessverre ble konsistensen for myk og smaken litt pappaktig. Jeg tror de kunne reddet seg litt inn hvis de hadde marinert burgeren i den samme bbq-marinaden som de bruker på pulled Oumph! Dette er absolutt ikke den verste burgeren på markedet, men heller ingen høydare.

Terningkast: 3

Beyond Meat The Beyond Burger

Nå begynner vi å snakke! Selv om jeg har skrevet om høye forventninger på nesten alle burgerne tar denne kaka. Det var den siste jeg testet og den jeg har lest aller mest om i sosiale medier, og heldigvis kom det endelig en skikkelig god burger! Jeg har riktig nok smakt Friday’s sin burger før, som er fra Beyond Meat, men spenningen var likevel stor da jeg endelig kunne fyre opp grillen og slenge disse godbitene på. Her får man tyggemotstanden, smaken og utseende! Det eneste jeg kunne ønske meg var enda litt mer smak, men det er jo enkelt å tilsette selv, enten i form av krydder eller marinade. Et annet lite minus er at dette er testens dyreste, med en pris på 79,- for to stykker. Det synes jeg likevel de er verdt!

Terningkast: 5

Jeg føler kanskje jeg var litt streng i denne testet, men en skal jo være ærlig, og jeg synes at når produkter markedsføres som juicy og incredible bør også produktene levere. Dessverre ble jeg ganske skuffet over nykommerne, men med det sagt – det er helt fantastisk at det kommer flere og flere vegetar-alternativer på markedet! Stor sett er det meste jeg har smakt godt, jeg elsker for eksempel Coops rødbetburger. Også veit jeg veldig mange andre er gale etter de ulike burgerne jeg har testet her, så gi de en sjanse, men start med The Beyond Burger hvis du er skeptisk, den kan jeg nesten garantere at du liker!