Mine beste studieteknikktips

Siden høsten betyr studieoppstart og retur til skolebenken for mange tenkte jeg å hver torsdag fremover ha litt studierelaterte innlegg her på bloggen. Jeg startet for to uker siden med mine økonomitips for en glissen lommebok og i dag tenkte jeg å komme med noen tips til gode studieteknikker. Jeg ble i vår ferdig med min bachelorgrad og gjennom tre år på høyskole har jeg lært meg noen gode teknikker for å komme gjennom pensum og annet arbeid. Så håper tipsene faller i smak!

Hvordan komme igjennom pensum?

Å komme gjennom bunken med pensum er ikke alltid like lett, for selv om det høres ut som en selvfølgelig å skulle lese er det lett å havne litt etter når ingen sjekker leksene dine lengre. Det er mye annet som kommer i veien, andre innleveringer, sosialt liv og kanskje også en deltidsjobb. Men dersom du ikke er flink med lesingen gjennom hele semesteret ender du opp med å sitte å pugge døgnet rundt når eksamen nærmer seg. Sett deg derfor et mål om antall sider du skal klare å lese hver uke. Kanskje du allerede har en ukeplan over emner det skal foreleses i fra uke til uke, da er det lett å bare følge den planen og lese sidene som hører til. Ellers er det par andre ting jeg også kan anbefale deg å gjøre.

Ta notater i timen 

Mitt beste tips er nok å ta notater i timen, eller i verstefall få læreren til å legge ut power pointen fra timen på læringsstedet deres. Hver forelesning er som regel knyttet til ett eller flere kapitler og det er lurt å bruke disse stikkordene som knagger å henge stoffet på. Når jeg leser har jeg alltid et word-dokument (eller penn og papir) foran meg for å notere hvis det skulle komme noe viktig. Når du har notatene fra timen fra før av får du mye gratis og det er bare å fylle inn ting du synes er viktig. Hvis var er borte fra skolen en dag og ikke fikk disse notatene brukte jeg mer tid enn nødvendig på å komme gjennom stoffet.

Dann en kollokviegruppe

Kollokviegruppe hjalp meg veldig med å bearbeide stoffet det første året jeg studerte. Sett opp en fast dag i måneden eller så ofte dere føler dere trenger det og snakk sammen om det dere har lært. Noter gjerne ned ting du selv er usikker på eller ting du ønsker input på fra medstudentene dine og dere vil komme til å lære mye av hverandre. Jeg husket flere ganger tilbake på ting vi snakket om i disse møtene da jeg satt på eksamen.

Tomatmetoden

Denne teknikken går ut på å få en mest mulig effektiv arbeidsperiode når du leser. Det er fort gjort å bli distrahert av Facebook, mobiltelefonen og andre ting, så denne metoden har som hensikt å gjøre arbeidstid til arbeidstid og så kan du gjøre hva du vil i pausene. En arbeidsperiode er på 25 minutter så får du 5 minutter pause. Det kan være lurt å ha bestemt seg på forhånd om hvor mange aktive perioder man vil ha, slik at man vet hvor lang hele økten blir. Det er også viktig å ha fullt fokus disse 25 minuttene, ellers er hele poenget med øvelsen borte.

Husketeknikker

Jeg vet mange har utrolig kreative måter å huske ting på og enkelte er så gode på å huske ting at de hevder seg i store konkurranser. Så god vil du nok ikke bli ved å bruke de tipsene her, men jeg kan love deg at disse har hjulpet meg mye når det kommer til pugging.

Legg ord i forskjellige rom

Det første du gjør er å velge deg ut et hus eller en leilighet du kjenner godt til, gjerne hjemmet ditt. Så må du begynne å legge ordene (i dette tilfellet de 10 første grunnstoffene i det periodiske system) i rommene. Det er lurt å følge en naturlig vei i huset ditt, så start med inngangen. Så må du tenke på hva du assosierer de forskjellige ordene (grunnstoffene) med. Det første grunnstoffet er hydrogen, og da tenker jeg på hydrogenbombe. Da ser jeg rett og slett for meg at det slippes en hydrogenbombe ved utgangsdøren til huset mitt. Videre kommer helium, da ser jeg for meg en halvtom heliumballong som ligger å svever i trappeoppgangen. Og slik fortsetter det, helt til du har lagt alle ordene i forskjellige rom. Det er nå 3 år siden jeg lærte meg dette, da brukte vi kanskje 5 minutter på det og jeg husker det fortsatt i dag! Metoden høres kanskje tungvinn og rar ut, men gi den et forsøk og jeg tror ikke du vil bli skuffet!

Post-it-metoden

En annen teknikk som har vært veldig fin å bruke frem mot eksamen er å skrive ned ting på post-it-lapper. Det bør være stikkord, korte setninger eller figurer ellers blir det vanskelig å huske. Lappene klistrer du opp på de stedene i leiligheten hvor du bruker en del tid. Et eksempel er å henge opp et par lapper på baderomsdøra eller på speilet. Da kan du stå å pugge til eksamen mens du pusser tennene. Det samme gjelder hvis du må vaske opp for hånd, heng opp lapper slik at du ser de fra der du står. Du kan jo like gjerne bruke tiden fornuftig mens du står der å skrubber? Det fine med denne metoden er at du ser disse lappene flere ganger om dagen og til slutt husker du alt som står der!

Hvordan lese til eksamen?

Aller først må jeg bare si at dette er metoden som fungerte for meg, og det er ikke sikkert dette er ideelt for alle. Men med denne metoden fikk jeg veldig gode karakterer det året vi hadde vanlige eksamener. Jeg brukte også omtrent samme metode for å øve til foredrag. Og en gang jeg skulle ha foredrag for klasen sov jeg ikke hele natten, aner ikke hvorfor, jeg fikk bare ikke sove. Hva tror dere skjedde? Jeg fikk helt hjerneteppe! Ble supernervøs og klarte ikke fremføre på en skikkelig måte. Veldig flaut og kjedelig, men det beviser i hvert fall at for meg er søvn et av de viktigste elementene for at informasjonen skal feste seg.

Det gjelder selvfølgelig å lese jevnt hele semesteret, men ca. en uke før eksamen begynte jeg å trappe opp lesingen. Da organiserte jeg stoffet og skrev stikkord/sammendrag av det som var viktig. Det er dog viktig å være sikker på hva som er relevant pensum og ikke, fordi etter disse sammendragene var skrevet leste jeg kun på de. Jeg leste gjennom de mange ganger og hørte meg selv i de. Noen liker at andre hører seg, det har aldri funger så godt for meg. Kvelden før eksamen satte jeg meg ned å leste igjennom arkene mine så mange ganger jeg orket, og det var det aller siste jeg gjorde før jeg la meg. Jeg prøvde også å komme meg litt tidlig i seng så jeg fikk nok søvn. På dette tidspunktet følte jeg at jeg ikke kunne noen ting lenger, fordi jeg hadde lest veldig intensivt et par timer og all informasjonen var som grøt i hodet. Men SÅ kommer den hemmelige ingrediensen som ordner alt. Søvn. I løpet av natten skjer det noe magisk, alt jeg leste kvelden før sorterte seg fint på plass i noe jeg ser for meg er små informasjonsskuffer. Jeg sto opp litt tidligere enn jeg måtte, leste igjennom sammendragene et par ganger sammen med en kopp med kaffe. Så tok jeg med meg en god niste bestående av brødskiver, frukt og kaffe, så dro jeg til skolen. Jeg satt litt å småleste på skolen før eksamen startet og hørte minst mulig på hva alle andre snakket om, det ble jeg bare forvirret av. Så var jeg eksamensklar!

Tre gode råd for selve eksamensdagen

  1. Les godt igjennom alle oppgavene. Vær sikker på at du har forstått hva oppgavene ber deg om, og husk å orienter deg om du skal svare på alle delene eller om du skal velge mellom A og B. Det er lite som er så kjedelig som å bruke tid på oppgaver du ikke hadde trengt!
  2. Skriv stikkord til hver oppgave på et kladdeark. Når jeg har lest igjennom alle oppgavene faller det alltid masse ideer inn i hodet mitt og da gjelder det få ting ned på papir så fort som mulig.
  3. Les igjennom besvarelsen din før du leverer. Sjekk at du har skrevet riktig, fått med alt, at kandidatnummer stemmer osv. Det er kjedelig å komme på at du har glemt noe etterpå!

Håper dette var gode tips dere får brukt for i det kommende semesteret!

8 kommentarer

Siste innlegg