8 tips for å kaste mindre mat

Visste dere at vi nordmenn kaster hver åttende handlepose med mat? Det tilsvarer hele 42 kg spiselig mat per person hvert eneste år! Hvor sinnsykt er ikke det? Det er både bortkastede ressurser og penger, så her har vi virkelig en jobb å gjøre. Vi kaster ikke veldig mye mat hjemme hos oss, men det er noen ting som går igjen gang på gang, dessverre. Det har jeg den siste tiden prøvd å gjøre noe med, og her kommer mine beste tips for hvordan du kan kutte matsvinnet ditt. 

1. Frys ned

Jeg forstår at ikke alle har uendelig med fryseplass, og det har virkelig ikke vi heller. Vi har tre, relativt små skuffer, men de fungerer greit. Frys ned halve brød hvis dere ikke klarer å spise opp, frys urter, grønnsaker og middagsrester. Alt dere ikke klarer å spise opp, som kan fryses er det bare å slenge inn i fryseren!

2. Finn ut hva dere kaster ofte, og kom med løsninger på hvordan det kan brukes opp

Hos oss blir de to-tre siste brødskivene dessverre ofte tørre og mugne før vi rekker å spise de opp. En løsning er selvfølgelig å fryse de, men dersom det allerede har blitt tørt frister det ikke akkurat å slenge de i fryseren til seinere. Likevel kan de fint brukes til noe, stek opp krutonger, lag arme riddere eller brødrasp. Hvis du gjør dette med de tingene dere kaster oftest vil matsvinnet gå veldig fort ned.

3. Nyttiggjør deg av hele frukten/grønnsaken 

En ting jeg har begynt med nå nylig å spare på gulrotskrell, potetskrell, løkskall osv. i en pose i fryseren. Når den er full skal jeg koke grønnsakskraft av det! Dette er ting jeg ville kastet uansett, så at det går an å bruke det på nytt er jo bare helt supert! Det som blir igjen etter juicing er også perfekt å ha i denne posen. Bare google grønnsakene og fruktene før du slenger det i posen, ting som brokkolistilk er visst ikke noe godt å lage grønnsaksbuljong av! Den kan dog juices! 

4. Bruk middagsrester til lunsj

Denne er forhåpentligvis ikke ukjent for dere, men bruk rester fra middag til lunsj. Har du igjen pasta, lag pastasalat, har du igjen tortillalomper, lag wraps, har du igjen ris lag stekt ris med grønnsaker. Finn kreative måter å bruke opp restene fra middagen på, så du ikke trenger å kaste det. 

5. Planlegg, planlegg, planlegg

Hvis du planlegger matuken godt på forhånd er sjansen for at du får rester mye mindre. Pass på å lag middager slik at du får brukt opp grønnsakene som var igjen fra gårsdagen, eller planlegg å lage lunsj, frokost og annet snacks av det. 

6. Kjøp single bananer og rare grønnsaker/frukt

Dette punktet hjelper til med å kutte matsvinn på generell basis. Visste dere at single bananer ofte blir kastet fordi folk heller vil ha bananer i klaser? Bare tenk etter, hvor ofte kjøper du single bananer? Frukt og grønt som ser litt pussig ut lar også folk veldig ofte ligge, det er jo ikke noe god grunn for det, de smaker akkurat like godt som resten! Så plukk med dere rare grønnsaker og single bananer neste gang dere er ute å handler!

7. Slutt å vær så opphengt i datostempelet 

Selv om en vare hadde best før dato i går betyr ikke det at den ikke er spiselig i dag. Bruk sansene dine! Mange varer holder dagevis over utløpsdatoen! 

8. Organiser kjøleskapet på en fornuftig måte

Først og fremst er det lurt å ikke overfylle kjøleskapet, da stiger temperaturen lettere og varer kan fortere bli dårlig. I et overfylt kjøleskap er det også vanskelig å ha oversikt over hva du faktisk har. Så organiser kjøleskapet ditt på en måte som gjør at du lett ser hva du har, og gjerne slik at det eldste ligger fremst. 

Det var mine beste tips for å redusere matsvinn, håper dere ble litt inspirert til å kaste mindre mat. Det er lite som føles mer bortkastet enn å kaste spiselig mat, så det håper jeg virkelig vi klarer å bli bedre på i tiden som kommer!

Har du noen gode tips for å kutte ned på matsvinn?

– Sara


#mat #grønnsaker #frukt #matsvinn #tips #hverdag #inspirasjon #inspo

7 kommentarer

Siste innlegg