I morgen er det Lucia-dagen så derfor må dagens oppskrift være lussekatter. Jeg la ut en god oppskrift på det i fjor, men i år har jeg en enda bedre en på lur. Jeg har brukt grunnoppskriften til de fantastiske kanelknutene jeg lagde tidligere i høst og bare tilsatt safran, og gjort en liten justering på fremgangsmåten. Disse her blir store, luftige og helt uten gjærsmak. Håper de faller i smak!
Ingredienser til ca. 10 store lussekatter:
- 2,5 dl melk
- 65g smør
- 100g melis
- 350g mel
- 6g søt gjær
- 1/4g safran
- 1/2 ts salt
Jeg brukte safrantråder, og de må knuses før du kan tilsette de. Ta litt sukker sammen med trådene og knus de godt, det går selvfølgelig an å kjøpe ferdig malt på butikken også. 1g safran koster rundt 35-50 kr, men det er så verdt det! Hvis man bruker gurkemeie isteden får man en fin farge, men man får ikke den gode safransmaken som hører med.
Varm melken litt i en kjele og tilsett safranen, da vil melken få en knallgul farge! Når melken har kjølt seg ned kan du elte den sammen med melis, mel og gjær i ca. 5 minutter på lav hastighet. La så deigen hvile i 30 minutter før du tilsetter smør i terninger og salt. Elt videre i 5-10 minutter, slik at deigen blir smidig og fin. Når deigen kjennes fin ut øker du til høy hastighet i ca. 1 minutt for å få opp temperaturen i deigen. Dekk så til bollen og sett den på et lunt sted for heving. Deigen skal heve til dobbelt størrelse, så her er det bare å smøre seg med tålmodighet.
Pensle med egg og stek de midt i ovnen på 200g i ca. 10 minutter. Dryss gjerne over perlesukker før steking hvis du ønsker det, eller topp de med melis når de har kjølt seg ned. Liker du rosiner er det også fritt frem å pynte med det!
Da er det bare å nyte! Lussekatter er jo SÅ godt, spesielt når de er helt ferske og fortsatt litt lunkne. Synes det hører med til jul å spise lussekatter, så selv om du ikke skal gå i tog eller feire på noen måte synes jeg du burde lage disse her i morgen. Perfekt søndagssyssel, og selve bakingen er jo halve kosen!
De så sykt gode ut 😀 Takk for oppskrift!
åå nam! De så skikkelig gode ut!
Tusen takk for oppskriften<3
Åh nam! 😀
åhnam, det er så godt! 🙂
Skal du gå Lucia også ;-)? Hi-hi.. Så deilige ut kattene i hvert fall 🙂
Jaaa, og det er så godt! Gleder meg til å bake det i morgen 😀 disse så nydelige ut, hihi ;3
Mmm, såå deilig <3
Åh, lussekatter er såå så godt! Det blir helt klart et brett med det her i morgen!
Det ser så godt ut, men jeg har faktisk aldri smakt lussekatter 😮
åååå namm så sykt godt ut! 😀
legg meg gjerne til som venn så følger jeg deg også! 😀
Nom nom, så veldig godt ut:-)
Tone Lund: Så gøy! Bare hyggelig! ^^
Isabella: Så godt å høre 🙂 Bare hyggelig 😀
Little Miss Sunshine: Hihi ^^
Marie Oma: Så godt å høre! 😀
frodith: Det ble nok ikke noe tog på meg, har ikke gått i det siden ungdomsskolen, men lussekatter må jeg ha <3
Henriette Celin: Så bra 🙂 Håper de ble vellykket! <3
Julie Storlien: <3
Helena: Ja ikke sant! Må ha det i løpet av jula 😀
Karoe: Har du ikke? :O Det som er så godt, da håper jeg du har fått smakt i år? 🙂
Beauty by Hermine: Såå hyggelig å høre! 😀
Asantemarkedet: Så godt å høre! 😀
Har ikke smakt i år heller nei 😮
Karoe: :O Skulle ønske jeg hadde igjen noen, da skulle du jammen fått et par i posten x)