Oppskrift: Lussekatter

I morgen er det Lucia-dagen så derfor må dagens oppskrift være lussekatter. Jeg la ut en god oppskrift på det i fjor, men i år har jeg en enda bedre en på lur. Jeg har brukt grunnoppskriften til de fantastiske kanelknutene jeg lagde tidligere i høst og bare tilsatt safran, og gjort en liten justering på fremgangsmåten. Disse her blir store, luftige og helt uten gjærsmak. Håper de faller i smak!

Ingredienser til ca. 10 store lussekatter:

  • 2,5 dl melk
  • 65g smør
  • 100g melis
  • 350g mel
  • 6g søt gjær
  • 1/4g safran
  • 1/2 ts salt

Jeg brukte safrantråder, og de må knuses før du kan tilsette de. Ta litt sukker sammen med trådene og knus de godt, det går selvfølgelig an å kjøpe ferdig malt på butikken også. 1g safran koster rundt 35-50 kr, men det er så verdt det! Hvis man bruker gurkemeie isteden får man en fin farge, men man får ikke den gode safransmaken som hører med.

Varm melken litt i en kjele og tilsett safranen, da vil melken få en knallgul farge! Når melken har kjølt seg ned kan du elte den sammen med melis, mel og gjær i ca. 5 minutter på lav hastighet. La så deigen hvile i 30 minutter før du tilsetter smør i terninger og salt. Elt videre i 5-10 minutter, slik at deigen blir smidig og fin. Når deigen kjennes fin ut øker du til høy hastighet i ca. 1 minutt for å få opp temperaturen i deigen. Dekk så til bollen og sett den på et lunt sted for heving. Deigen skal heve til dobbelt størrelse, så her er det bare å smøre seg med tålmodighet.

Pensle med egg og stek de midt i ovnen på 200g i ca. 10 minutter. Dryss gjerne over perlesukker før steking hvis du ønsker det, eller topp de med melis når de har kjølt seg ned. Liker du rosiner er det også fritt frem å pynte med det!

Da er det bare å nyte! Lussekatter er jo SÅ godt, spesielt når de er helt ferske og fortsatt litt lunkne. Synes det hører med til jul å spise lussekatter, så selv om du ikke skal gå i tog eller feire på noen måte synes jeg du burde lage disse her i morgen. Perfekt søndagssyssel, og selve bakingen er jo halve kosen!

24 kommentarer

Siste innlegg