I morgen er det Luciadagen og da synes jeg det var på sin plass å bake noen lussekatter. Jeg har ikke lagd lussekatter siden jeg gikk på ungdomsskolen så det ble et gledelig gjensyn med disse gode julekakene! Safran som brukes i lussekatter er utrolig dyrt, men det er så mye bedre enn gurkemeie! Safran har jo en veldig spesiell smak så jeg synes ikke det blir ordentlige lussekatter uten, én gang i året må det være lov til å unne seg en liten smak av de røde trådene ♥ Oppskriften er hentet fra Det Søte Liv, men jeg har laget 1/4 porsjon, samt økt mengden mel og melis litt. Så jeg håper oppskriften faller i smak!
Ingredienser til 8 store lussekatter:
- 75g smør
- 2,5 dl melk
- 80g melis
- 1/4g safran
- 25g gjær
- 400g mel
- 1 egg til pensling
- Eventuelt rosiner til pynt
Start med å koke opp smør, melk og melis i en kjele. Når det har begynt å koke tar du kjelen av platen og tilsetter safranen.
Jeg brukte safrantråder, så da må du knuse de først. Ta litt sukker sammen med trådene og knus de godt. Det går også an å kjøpe ferdig malt på butikken, 1g safran koster rundt 35-50 kr.
Ha safranen i kjelen og la blandingen kjøle seg ned til ca. 37 grader. Når blandingen har nådd riktig temperatur (sjekk på håndleddet hvis du ikke har termometer) tilsetter du gjæren.
Ha i litt og litt av melet helt til du får en passe fin deig du kan jobbe med. Denne deigen trenger du ikke forheve så det er bare å gå i gang med å forme lussekattene med en gang.
Legg de så på et bakebrett og la de heve en times tid. Mine ble ekstremt store så beregn god plass!
Siden ingen av oss her hjemme liker rosiner så tenkte jeg å pynte med hvitt perlesukker. Det er så utrolig fint, men det viste seg å være umulig å oppdrive. I Sverige selger de det visst i samme eske som det vanlige perlesukkeret vi har, men jeg kunne ikke akkurat kaste meg på bussen til Sverige! Det ble derfor et lite melisdryss over, og det synes jeg egentlig ble ganske fint.
Det var så godt med skikkelige lussekatter igjen! De siste årene har jeg bare spist med gurkemeie og det blir jo ikke det samme i det hele tatt! Safransmaken er så god, og de er virkelig verdt den dyre prisen!
Så deilige ut – jeg liker heller ikke rosiner så disse er de flotteste jeg har sett så langt 😉
Lussekatter er så godt! 😀 Må prøve den oppskriften 🙂 De så utrolig gode ut 🙂 Ha en fin fredags kveld! 😀
Ikke enda. Så flink du er. 🙂
i år er faktisk første året vi ikke har bakt lussekatter hjemme 😛
så supergode ut!
Mm, lussekatter er så godt 😀 klem <3
Takktakk for oppskrift! Her hjemme laget mamma noen, og de ble veldig gode de også ^^ Personlig liker jeg ikke safran, så dette har aldri vært noe tradisjon for oss å ha i (heldigvis, haha). Luciadagen var vel egentlig ikke så luciaaktiv, men i barnahagen på fredag var det litt luciadrakter, gløgg, saft og lussekatter, noe som var kjempekos 😀 Håper du hadde en fin lucia-feiring ^^
traust: Åh, så koselig å høre! 😀 Tusen takk 🙂
Emilie: Ja ikke sant! NAM, hadde helt glemt hvor godt det var 😀 Neste år blir det dobbel porsjon *hihi*
Camilla Heindorf: Takk <3
SiljeMerethe: Åh, så koselig at dere bruker å ha det som tradisjon da! 🙂
Kamilla Haaland: Tusen takk! 😀
Julie: Ja ikka sant! Nam <3
Vilde: Bare hyggelig 🙂 Nei, det er jo en litt speseiell smak så det skjønner jeg godt! Da kan man jo like gjerne bytte ut med gurkemeie så får man likevel fine gule boller 😀 Aw! Så koselig det hørtes ut! Savner nesten å ha et sted å være på luciadagen, har jo ikke sett luciatog siden ungdomsskolen 🙁