Oppskrift: Lussekatter

I morgen er det Luciadagen og da synes jeg det var på sin plass å bake noen lussekatter. Jeg har ikke lagd lussekatter siden jeg gikk på ungdomsskolen så det ble et gledelig gjensyn med disse gode julekakene! Safran som brukes i lussekatter er utrolig dyrt, men det er så mye bedre enn gurkemeie! Safran har jo en veldig spesiell smak så jeg synes ikke det blir ordentlige lussekatter uten, én gang i året må det være lov til å unne seg en liten smak av de røde trådene ♥ Oppskriften er hentet fra Det Søte Liv, men jeg har laget 1/4 porsjon, samt økt mengden mel og melis litt. Så jeg håper oppskriften faller i smak!

Ingredienser til 8 store lussekatter:

  • 75g smør
  • 2,5 dl melk
  •  80g melis
  • 1/4g safran
  •  25g gjær
  • 400g mel
  • 1 egg til pensling
  •  Eventuelt rosiner til pynt

Start med å koke opp smør, melk og melis i en kjele. Når det har begynt å koke tar du kjelen av platen og tilsetter safranen.

Jeg brukte safrantråder, så da må du knuse de først. Ta litt sukker sammen med trådene og knus de godt. Det går også an å kjøpe ferdig malt på butikken, 1g safran koster rundt 35-50 kr.

Ha safranen i kjelen og la blandingen kjøle seg ned til ca. 37 grader. Når blandingen har nådd riktig temperatur (sjekk på håndleddet hvis du ikke har termometer) tilsetter du gjæren.

Ha i litt og litt av melet helt til du får en passe fin deig du kan jobbe med. Denne deigen trenger du ikke forheve så det er bare å gå i gang med å forme lussekattene med en gang.

Legg de så på et bakebrett og la de heve en times tid. Mine ble ekstremt store så beregn god plass!

Siden ingen av oss her hjemme liker rosiner så tenkte jeg å pynte med hvitt perlesukker. Det er så utrolig fint, men det viste seg å være umulig å oppdrive. I Sverige selger de det visst i samme eske som det vanlige perlesukkeret vi har, men jeg kunne ikke akkurat kaste meg på bussen til Sverige! Det ble derfor et lite melisdryss over, og det synes jeg egentlig ble ganske fint.

Det var så godt med skikkelige lussekatter igjen! De siste årene har jeg bare spist med gurkemeie og det blir jo ikke det samme i det hele tatt! Safransmaken er så god, og de er virkelig verdt den dyre prisen!

Hei hei. Jeg heter Sara, er 29 år, og bor på Tyristrand sammen med kjæresten min. Jeg er utdannet lærer, men holder for tiden på med en master i digital kommunikasjon og kultur. Målet mitt er å leve så miljøvennlig som mulig, så på denne bloggen vil du finne en god blanding av oppskrifter, DIY-prosjekter, tips osv. med en miljøvennlig vri. Håpet er at jeg kan inspirere andre til å bli litt mer miljøvennlig. Håper du liker deg her :) Kontakt: tattavkvinnene@gmail.com
Posts created 561

14 thoughts on “Oppskrift: Lussekatter

  1. Takktakk for oppskrift! Her hjemme laget mamma noen, og de ble veldig gode de også ^^ Personlig liker jeg ikke safran, så dette har aldri vært noe tradisjon for oss å ha i (heldigvis, haha). Luciadagen var vel egentlig ikke så luciaaktiv, men i barnahagen på fredag var det litt luciadrakter, gløgg, saft og lussekatter, noe som var kjempekos 😀 Håper du hadde en fin lucia-feiring ^^

  2. Vilde: Bare hyggelig 🙂 Nei, det er jo en litt speseiell smak så det skjønner jeg godt! Da kan man jo like gjerne bytte ut med gurkemeie så får man likevel fine gule boller 😀 Aw! Så koselig det hørtes ut! Savner nesten å ha et sted å være på luciadagen, har jo ikke sett luciatog siden ungdomsskolen 🙁

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA.
Googles Personvernregler og vilkår for bruk er gjeldende.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top