En av de tingene som virkelig engasjerer meg er miljø og bærekraft. Og særlig hvordan jeg som enkeltpersoner kan leve så miljøvennlig som mulig. Selv om verdens klimaproblemer ikke løses ved at jeg sorterer plast mener jeg at alle kan bidra med noe. Det er til syvende og sist politikere og store bedrifter som må gjøre de virkelig store tiltakene, men små ting man gjør i hverdagen er også med på å bidra. Ikke bare fordi du gjør den ene tingen, men fordi du samtidig har muligheten til å påvirke andre rundt seg.
Jeg synes det er helt supert at det er et stadig økende fokus på hvordan man kan leve mer bærekraftig og da Tise kjørte i gang en minimal waste challenge på Instagram måtte jeg selvfølgelig slenge meg på. Minimal waste challenge går ut på at du velger deg ut et par områder som du ønsker å jobbe med når det kommer til å redusere avfall. Jeg valgte å fokusere på å redusere matavfall og å finne mer miljøvennlige alternativer til rengjøring. Her er noen tips jeg har plukket opp på veien!
Hvordan kutte ned på matavfallet?
Det som føles mest naturlig å starte med er selvfølgelig; ikke kjøp mer enn du trenger. Dette er jo egentlig pinlig logisk, men rapporter viser gang på gang at nordmenn kaster utrolige mengder spiselig mat. Dette blir som å kaste penger ut av vinduet, og miljøvennlig er det i hvert fall ikke. Så hva kan man gjøre? Det er superenkelt, og krever faktisk bare ett ord; planlegging! Sett av 30 minutter hver søndag til å planlegge den kommende matuka, lag handleliste og husk å sjekk hva du har i kjøleskapet og i kjøkkenskapene før du drar ut på handling. Jeg tror det er mulig å spare mange halve rømmebokser, mugne brødskiver og rotne grønnsaksrester hvis en bare blir litt flinkere til å planlegge.
Selv med planlegging er det ikke alltid like enkelt å få brukt opp absolutt alt, men det er jo ingen grunn til å kaste mat av den grunn. Bruk opp ingrediensene og middagsrester til lunsj eller nye middager. Du kan for eksempel steke den siste delen av squashen i panna og ha med i lunsjboksen som snacks, lage krutonger av de siste par brødskivene eller snekre sammen en deilig restemiddag av tacotilbehøret og nanbrødet du har igjen. Kafferester blir det ofte en del av her hjemme, men det havner sjelden i vasken. Enten fryser jeg ned kaffe i isbitformer eller så setter jeg en flaske i kjøleskapet til dagen etter. Begge deler blir til veldig god, hjemmelaget iskaffe. Ha i ønsket melk, og søtning hvis du vil så er du der! Cluet er vel egentlig å finne kreative løsninger for å bruke opp ting på.
Noe som er med på å redusere matavfallet betraktelig er riktig oppbevaring. Oppbevarer du maten riktig holder den mye lengre! Har du godt med fryseplass er det helt supert å fryse ned halve brød, så har du alltid ferskt brød tilgjengelig. Det samme kan du gjøre med grønnsaksrester, bare husk at enkelte grønnsaker, som brokkoli må forvelles først. Har du kjøpt litt for mye frukt eller bær går det an å kutte opp i biter og gjøre klar smoothie-porsjoner, du kan også lage kjempegodt syltetøy med overskuddsfrukt- og bær på 1-2-3. En annen ting som kan være lurt er å google hvordan ting bør oppbevares. Det er nemlig enkelte ting som bør oppbevares på benken; banan, tomat og agurk for å nevne noen. Banan bør heller ikke oppbevares sammen med ting som epler og pærer, da modnes de nemlig raskere.
Rester det ikke er så lett å få brukt opp, som for eksempel skallet på løken, skrell, chillifrø, soppstilker osv. trenger du ikke kaste i søpla, du kan isteden lage skikkelig god hjemmelaget grønnsakskraft. Samle alle sånne rester i en beholder i fryseren til du har en god porsjon, også koker du det opp med vann. Det aller meste kan brukes, til og med rester etter juicing! Det eneste du bør styre unna er brokkoli, blomkål og kål, har jeg hørt, men google gjerne hvis du er i tvil om noe. Sleng gjerne med noen stilker krydderurter for ekstra smak! Kraften kan fryses i isbitformer eller porsjonsbokser, så har du herlig hjemmelagd kraft laget av noe du bare ville kastet!
Andre ting du kan gjøre er å dyrke ting selv, bruk frøene fra chilien du hadde til middag for eksempel og så din egen chiliplante. Det gjorde jeg for noen uker siden, og nå har plantene vokst seg store og fine. Det er foreløpig ikke noe chili i sikte, men det er utrolig gøy å følge med på utviklingen. Har hvitløken din begynt å skyte skudd kan du faktisk også så disse. Jeg prøvde det i fjor, og fikk den til å vokse en del, men så glemte jeg å vanne og den visnet. Poenget er at veldig mange rester etter grønnsaker kan plantes om og bli til mat. Soppstilker, salathoder, og vårløk skal alle være mulig å få til å vokse igjen!
Hvordan gjøre rengjøring mer miljøvennlig?
Når det kommer til rengjøring har jeg ikke like mange tips på lur, men jeg har kommet frem til noen ting som bidrar til mer miljøvennlig rengjøring. For det første så kjøper jeg ikke alle disse Cillit Bang-, Jif-, og WC Duck-produktene. Jeg tror mange av disse produktene inneholder en haug med skadelige kjemikalier, som jeg ikke er interessert i å ha i hjemmet mitt.
Det man kan gjøre er å lage sine egne vaskemidler. Dette høres kanskje litt spesielt ut, men med noen få ingredienser kan man faktisk lage det meste man trenger av rengjøringsartikler helt selv! Jeg har hatt et lite lager å kvitte meg med, så foreløpig har jeg kun lagd kafferens og “skurekrem” selv. Kafferensen kan man vel nesten ikke kalle å lage selv en gang, for det eneste man gjør er å ha et par spiseskjeer sitronsyre i trakteren sammen med vann. Så renser man på akkurat samme måte som man ville gjort med butikk-kjøpt rens (som ofte kommer med mye emballasje). Sitronsyre skal visstnok være fint til mye annet og, og det kan kjøpes i store pakker på 1kg hos for eksempel Be:Eco. Jeg har også testet natron som skuremiddel, det fungerer både i toalettet, i kjeler med fastbrent mat og på risten i ovnen. Det fungerer kjempegodt og alt du trenger å gjøre er å blande litt natron med vann og skure i vei. Det går også an å helle litt natron rett på flekker du vil bli kvitt, spraye litt vann på og la det virke en liten stund før du skrubber. Andre ting det går an å lage selv er alle mulige vaskesprayer med blant annet eddik, såpe til oppvaskmaskinen og produkter til gulvvask. Jeg skal eksperimentere litt med dette når jeg er tom for de produktene jeg har i skapet, jeg vil nemlig ikke kaste noe. Selv om det sikkert ikke hadde vært så dumt i dette tilfellet!
Et annet knep for mer miljøvennlig rengjøring er å bytte ut engangsartikler med gjenbrukbare. Dropp engangsmopp, engangskluter, og andre ting du kun kan bruke én gang. Sverger du til Jif-moppen kan du kjøpe tilhørende mopp som kan vaskes igjen og igjen, så unngår du å møtte kjøpe disse “engangsklutene”. Andre ting det går an å bytte til erdobørster og oppvaskbørster med utskiftbart hode. Disse finner du på blant annet Clash Ohlson og Be:Eco. Det vil si at du kjøper skaft med børste én gang, og når de blir gamle kan du resirkulere børstehodet og kun kjøpe en ny av den. Veldig praktisk! Selv om gamle tannbørster kanskje har gjort rengjøringsjobben sin trenger du ikke kaste de, de kan faktisk være kjempefine å bruke til rengjøring på steder det er vanskelig å komme til. Eksempler på dette er sykkelkjeder, under skosåler eller i kriker og kroker i hjemmet. Har du noen gamle håndklær som begynner å bli i stiveste laget kan også disse få nytt liv, bare klipp de opp og bruke de til vaskefiller. Jo flere bruk man kan få utav ting jo bedre er det, synes jeg i hvert fall!
En ting mange kanskje ikke tenker at kan være et skikkelig miljøsvin er vaskemaskinen. Når vi vasker klær som er laget av syntetisk materialet bidrar det til utslipp av mikroplast. Dette gjelder særlig fleeceplagg, men også plagg som inneholder polyester, akryl, nylon og elastan. Jeg sier ikke at man skal slutte å kjøpe disse plaggene helt, det er lurt å begrense det, men noen andre grep kan man også ta. Det går for eksempel an å kjøpe en filterpose som samler opp lo og reduserer utslippet av plastfiber. Filteret i maskinen bør også vaskes ofte, jeg leste et sted at det bør rengjøres så ofte som 10 ganger i året! Her er jeg en skikkelig synder selv og må helt klart skjerpe meg. Et annet tips er å velge et miljøvennlig vaskemiddel. Det går for eksempel an å se etter svanemerket, da veit man at det i hvert fall stilles strenge krav til ingrediensene. Såpenøtter går det visstnok også an å bruke. Det har jeg aldri prøvd selv, men det skal jeg bestille en pose av neste gang jeg går tom for vaskepulver. Såpenøtter høre jo helt merkelig ut, men det er noen nøtter som produserer såpe når de kommer i kontakt med vann. Disse kan brukes flere ganger og er ikke skadelig for miljøet eller oss. En siste ting man kan gjøre er selvfølgelig å ikke vaske klærne så ofte. Jeg tror det er fort gjort å slenge klær i maskinen som strengt tatt kunne vært brukt en gang eller to til. Ofte holder det å lufte tøyet eller vaske bort en enkeltflekk. Hvis plagget vaskes mindre holder det også lenger, vinn vinn!
Dette ble et skikkelig langt innlegg, og kanskje et for de spesielt interesserte. Jeg synes likevel disse er blant de morsomste å lage. Også passet det så bra nå som jeg holder på med minimal waste challenge. Selv føler jeg at jeg gjør ganske mange tiltak i hjemmet, men det er alltid flere ting man kan gjøre og ting man kan bli bedre på. Dette er noe jeg er genuint opptatt av og da får det så være at innlegget ble på over 1700 ord, forhåpentligvis kan det inspirere noen av dere.
Del gjerne noen av miljøtiltakene du gjør for å redusere avfall i kommentarfeltet, det hadde vært gøy å lese 🙂
Sara
Jeg er ikke så flink med alle disse tingene, men akkurat å ikke vaske i hjel klærne er jeg flink med. Lufting går bra. Vi er da ikke SÅ møkkete at vi skitner til ting med en gang 😀
Jeg tenker jo at litt er bedre enn ingenting! Alle trenger ikke gjøre alt, men hvis alle kan bidra med noe tror jeg vi kommer langt på vei 😀
Ikke sant, det er jo bare tull!
Kjempebra innlegg! 🙂 Det med matsvinn har jeg tenkt endel på i det siste også. Og jrg innbiller meg at jeg er nokså god. Heg har nesten ikke hatt noe svinn på mat i år i det hele. Jeg tror ikke jeg har så mange flere tips her og nå enn de du kom med. Men det med å fryse brød i porsjoner i frysen og ha middagsrester i frysen gjorde jeg før. Nå har jeg ikke frys, og har måtte være ekstra firsiktig. Men har kjøpt små brød. Og jeg prøver å planlegge det jeg kjøper inn etter holdbarhet. Så jeg vil si at folk ikke må kjøpe mer enn de vet de klarer bruke opp, og sette produktet med lavest dato fremst i kjøleskapet/skapet. 🙂 Ellers gjelder også lukt og snak over dato merking, fordi mye mat er god myyyye lenger. 🙂 Men å ha god overskap over hva mat man har er bra, og ikke kjøpe noe nytt hvis man bør bruke opp det gamle først. Vaskemidler kan jeg for lite om til å komme med tips, men har nok mye å lære selv 🙂
Takk! 😀 Og takk for fyldig og fin kommentar 😀 Så bra at du ikke kaster noe særlig mat! Det er jo egentlig ikke så mange grep som skal til for å redusere svinnet, men jeg tror mange tenker at det å leve miljøvennlig er så tidskrevende. Men man må jo ikke endre hele livsstilen sin, små grep her og der tro jeg utgjør en stor forskjell 🙂