hits

How to: safting med saftkoker

Hei! Sommeren er kanskje ikke hysesong for safting, det hrer jo som regel hsten med. Likevel fikk jeg s lyst til prve meg p litt saftkoking her om dagen. Jeg har nemlig hatt en del br liggende i fryseren altfor lenge n, og saftkokeren etter oldemor har sttt ubrukt siden jeg fikk den for 9 (!!!) r siden. Det var med andre ord p tide! Det finnes flere metoder for lage saft, dere kan jo sjekke ut hvordan jeg lagde eplesaft med sitronsyre i dette innlegg, men denne gangen brukte jeg alts en saftkoker. Det fr man kjpt til en ganske billig penge flere steder hvor de selger kjkkenartikler. N skal dere f fremgangsmten, s kanskje dere kan lage saft selv av hstens br?

Det er en beholder inne i saftkjelen, den fylles med nskede br. Jeg hadde en stor pose rips, en god del solbr og litt diverse andre skogsbr. Alt sammen gikk opp i gryta, det er bare godt blande ulike br. 

Saftkokeren settes s opp en kjele med vann, pass bare p at saftkokeren dekker hele pningen p kjelen. S er det bare sette p platen og la saftingsprosessen begynne. Sjekk innimellom at det fortsatt er vann i kjelen under s det ikke trrkoker. Mange moderne saftkokere har en innebygd kjele under til vann. 

Nr bra begynner gi fra seg saft renner det ned i saftkokeren og s kommer det ut av "tappekrana". S er det bare holde p s lenge det er saft i bra, jeg tror min sto i ca. en times tid. Nr du er ferdig siler du saften for eventuelt rusk som har funnet sin vei ned i saften din og gir saften et oppkok. Nr saften nrmer seg kokepunktet tilsetter du nsket mengde sukker. Etter litt googling kom jeg frem til at rundt 400-500g sukker per liter rsaft er vanlig. Jeg endte opp med bruke rett over 400g per liter da vi ikke hadde mer sukker. Det ble egentlig veldig godt, ikke like st som oldemor brukte lage den, men likevel st nok. 

Saften br oppbevares p glassflasker, da holder den seg best. Har du riktig nok lagd veldig mye saft gr det an fryse det ned. Steriliser flaskene du vil bruke frst, jeg varmet mine litt og litt opp med varmt vann fr jeg fylte de med kokende vann. Jeg veit noen steriliserer i ovnen, men jeg tror det holder gjre slik jeg gjr?

Hper dette var greit forklart. Det er jo ikke vanskelig i det hele tatt lage saft selv, og det aller beste er selvflgelig at du fr reine produkter med kontroll selv over hva du putter i deg. N er det ganske mye sukker i denne saften, men du str fritt til ha i mindre eller erstatte sukkeret med andre stningsstoffer. Sukrin+ egner seg sikkert fint til dette. Ulempen er at det holder seg en del drligere enn saft kjpt p butikken, men det er jo bare fryse. 

Liker du best hjemmelaget?

- Sara


#saft #safting #saftkoker #br #hjemmelaget #oppskrift #diy #inspirasjon #tips 

6 kommentarer

Gode minner, min mor gjorde dette :)

deveny: Ikke sant, skikkelig koselig pusle med ^^

Lagde da gutta var sm..og hjemmelaget saft er s utrolig godt :)) Fin farge p din her :)) God natt <3

annebe: Det kan ikke sammenlignes med "kjpesaft", ogs er det jo litt koselig holde p ^^ God natt <3

Gode minner :-) Gy at du faktisk gjr dette :-)

frodith: Samme her, var med oldemor p safting hver hst. Det var s koselig <3

Skriv en ny kommentar