hits

Noen enkle tips for spare mat

Hver gang jeg m kaste mat fr jeg alltid veldig drlig samvittighet, det er bare s utrolig bortkastet og undvendig. Mlet mitt er kaste s lite som overhode mulig og jeg har kommet opp med en god del lsninger som reduserer matsvinnet vrt. Med tanke p at vi nordmenn kaster s mye som hver ttende handlepose er dette noe de fleste av oss kan blir flinkere til. Jeg tenkte derfor i dag komme med noen tips til hvordan vi kutter matsvinnet her hjemme. Og vil du ha enda flere tips kan du sjekke ut dette innlegget jeg skrev for en tid tilbake.

Isbitmetoden

Jeg vet ikke om dette er en greie, men jeg synes isbitmetoden var et passende ord. Med det mener jeg rett og slett at jeg bruker isbitbrett til fryse ned diverse ting i, som for eksempel kaffeskvetter som ikke drikkes opp, kokosmelk som er igjen etter middagen, pesto, tomatsaus og andre sauser du ikke fr brukt opp. Vin kan fryses ned og enten brukes i middagsretter eller som isbiter til vin ved en senere anledning. Det er ikke noe srlig ha vanlige isbiter i vin da det vanner den ut, men vin-isbiter funker veldig greit. Urter pleier jeg fryse som de er, men jeg veit mange liker fryse ned urter i isbitbrett med olje. S skaff deg et par gjenbrukbare isbitbrett og du kan spare en god del!

Hold kjleskapet organisert

Dette er faktisk ganske viktig, og et punkt jeg slurver mye med selv. Det er veldig lurt ha faste plasser for oppbevaring slik at du alltid vet hva du har. Et overfylt eller drlig organisert kjleskap frer dessverre ofte til at ting blir liggende for lenge og m kastes. Det kan ogs vrt lurt ha en halv hylle eller skuff tilegnet mat som m spises opp raskt. Det kan vre middagsrester, br som holder p bli gamle eller ligende. Husk ogs alltid rote maten slik at den gamle kommer foran den nye nr du handler inn. 

Handle p Matsmart/Holdbart og lignende. 

Dere har sikkert hrt om disse sidene og butikkene som selger mat til veldig rabatterte priser, men de er verdt tipse om likevel. Mat som selges p disse sidene har enten kort holdbarhetsdato, er allerede utgtt p dato, produkter som skal bytte emballasje eller rett og slett varer det har blitt produsert for mye av. Dette er mat som er helt fin spise, men som ellers ville blitt kastet. Jeg har nylig gjort min frste bestilling fra Matsmart og er s langt veldig fornyd!

Frisk salat lengre

Jeg mtte ha med dette som et eget punkt for dette har gjort at vi kaster mikroskopiske mengder salat n i forhold til fr. Fr skjrte vi rett av salaten det vi trengte, men n har vi begynt ta av hele blader isteden. Med en gang du begynner skjre i salat blir den brun og da mtte vi alltid skjre av det ytterste laget neste gang vi skulle ha. S ved bare rive av hele blader og kutte opp de holder salaten seg fin helt til du har brukt den opp. Det kan godt hende at dette er veldig logisk, men vi hadde ikke tenkt p det fr.

Gjennbruk maten

Huff, dette hrtes ille ut, men jeg kom ikke p noen bedre overskrift. Det jeg mener er ting som for eksempel kaffegrut, som etter trakting kan brukes til lage kroppsskrubb. Bare bland med kokosolje eller en annen olje og skrubb i vei. Andre ting som kan brukes igjen er laken som er igjen etter kikerter og bnner, den kan erstatte eggehvite og bli til ting som marengs, makroner osv. Oppskrift p makroner med kikertlake finner du her, de ble kjempegode! Grnnsaksskrell, stilker og annet som blir til overs etter matlaging kan du samle i en pose i fryseren og koke grnnsakskraft p. Nyere forklaring p dette kan du lese i dette innlegget.

Brd

Brd har kanskje alltid vrt en av verstingene i vrt hjem, og vi er p ingen mte i ml med  ikke kaste noe. Et godt tiltak er selvflgelig fryse halve brdet men likevel kan vi ende opp med noen trre skiver noen ganger. Da kan brdet for eksempel bli til griljermel, krutonger arme riddere eller grillede ostesmrbrd.

Lag restemiddag

Dette hres heller ikke ikke snn superdigg ut egentlig, men det er det! En gang i blant kan en restemiddag vre en kjempelur mte   f brukt opp mat som ellers kanskje ville blitt kastet og kanskje p. Og kanskje du til og med oppdager nye, gode kombinasjoner som ender opp p middagsbordet igjen ved en senere anledning? Lag en gryte, suppe eller lignende - kun fantasien (og restene du har) setter grenser. 

Smoothies og juice

Nedfrysing av bananer, br og lignende regner jeg med at de fleste er ganske flinke til. Det er s kjekt ha litt frosne br og frukt liggende til smoothies. Andre ting som yoghurt, kokosmelk osv. kan selvflgelig ogs fryses ned slik at det er klart til smoothielaging. Da kan isbitmetoden som jeg nevnte lengre opp vre lur benytte seg av. Ingefr som fort kan bli stygg kan ogs fryses og tas frem nr du skal juice. Det kan du ogs gjre med granateple, sitron, kiwi og mye annet, bare google for sjekke hvordan de holder seg best. Enkelte grnnsaker m for eksempel forvelles fr frysing, men dette br sjekkes opp i hvert enkelt tilfelle. 

Hper dette var nyttige tips som kanskje kan hjelpe dere med redusere matsvinnet litt. Det er s bak ml at vi kaster s mye mat som vi faktisk gjr, nr andre folk sulter ihjel. 

- Sara


#mat #matsvinn #milj #miljvennlig #konomi #sparing 

4 kommentarer

Flott innlegg med gode tips! DETTE ER VIKTIG <3

Little Miss Sunshine: Takk! Helt enig <3

Veldig flotte tips, som virkelig kommer godt med! S viktig det her :-)

Victoria Larsen: Tusen takk for det :D Hper du fr en fin helg!

Skriv en ny kommentar