hits

8 tips for kaste mindre mat

Visste dere at vi nordmenn kaster hver ttende handlepose med mat? Det tilsvarer hele 42 kg spiselig mat per person hvert eneste r! Hvor sinnsykt er ikke det? Det er bde bortkastede ressurser og penger, s her har vi virkelig en jobb gjre. Vi kaster ikke veldig mye mat hjemme hos oss, men det er noen ting som gr igjen gang p gang, dessverre. Det har jeg den siste tiden prvd gjre noe med, og her kommer mine beste tips for hvordan du kan kutte matsvinnet ditt. 

1. Frys ned

Jeg forstr at ikke alle har uendelig med fryseplass, og det har virkelig ikke vi heller. Vi har tre, relativt sm skuffer, men de fungerer greit. Frys ned halve brd hvis dere ikke klarer spise opp, frys urter, grnnsaker og middagsrester. Alt dere ikke klarer spise opp, som kan fryses er det bare slenge inn i fryseren!

2. Finn ut hva dere kaster ofte, og kom med lsninger p hvordan det kan brukes opp

Hos oss blir de to-tre siste brdskivene dessverre ofte trre og mugne fr vi rekker spise de opp. En lsning er selvflgelig fryse de, men dersom det allerede har blitt trt frister det ikke akkurat slenge de i fryseren til seinere. Likevel kan de fint brukes til noe, stek opp krutonger, lag arme riddere eller brdrasp. Hvis du gjr dette med de tingene dere kaster oftest vil matsvinnet g veldig fort ned.

3. Nyttiggjr deg av hele frukten/grnnsaken 

En ting jeg har begynt med n nylig spare p gulrotskrell, potetskrell, lkskall osv. i en pose i fryseren. Nr den er full skal jeg koke grnnsakskraft av det! Dette er ting jeg ville kastet uansett, s at det gr an bruke det p nytt er jo bare helt supert! Det som blir igjen etter juicing er ogs perfekt ha i denne posen. Bare google grnnsakene og fruktene fr du slenger det i posen, ting som brokkolistilk er visst ikke noe godt lage grnnsaksbuljong av! Den kan dog juices! 

4. Bruk middagsrester til lunsj

Denne er forhpentligvis ikke ukjent for dere, men bruk rester fra middag til lunsj. Har du igjen pasta, lag pastasalat, har du igjen tortillalomper, lag wraps, har du igjen ris lag stekt ris med grnnsaker. Finn kreative mter bruke opp restene fra middagen p, s du ikke trenger kaste det. 

5. Planlegg, planlegg, planlegg

Hvis du planlegger matuken godt p forhnd er sjansen for at du fr rester mye mindre. Pass p lag middager slik at du fr brukt opp grnnsakene som var igjen fra grsdagen, eller planlegg lage lunsj, frokost og annet snacks av det. 

6. Kjp single bananer og rare grnnsaker/frukt

Dette punktet hjelper til med kutte matsvinn p generell basis. Visste dere at single bananer ofte blir kastet fordi folk heller vil ha bananer i klaser? Bare tenk etter, hvor ofte kjper du single bananer? Frukt og grnt som ser litt pussig ut lar ogs folk veldig ofte ligge, det er jo ikke noe god grunn for det, de smaker akkurat like godt som resten! S plukk med dere rare grnnsaker og single bananer neste gang dere er ute handler!

7. Slutt vr s opphengt i datostempelet 

Selv om en vare hadde best fr dato i gr betyr ikke det at den ikke er spiselig i dag. Bruk sansene dine! Mange varer holder dagevis over utlpsdatoen! 

8. Organiser kjleskapet p en fornuftig mte

Frst og fremst er det lurt ikke overfylle kjleskapet, da stiger temperaturen lettere og varer kan fortere bli drlig. I et overfylt kjleskap er det ogs vanskelig ha oversikt over hva du faktisk har. S organiser kjleskapet ditt p en mte som gjr at du lett ser hva du har, og gjerne slik at det eldste ligger fremst. 

Det var mine beste tips for redusere matsvinn, hper dere ble litt inspirert til kaste mindre mat. Det er lite som fles mer bortkastet enn kaste spiselig mat, s det hper jeg virkelig vi klarer bli bedre p i tiden som kommer!

Har du noen gode tips for kutte ned p matsvinn?

- Sara


#mat #grnnsaker #frukt #matsvinn #tips #hverdag #inspirasjon #inspo

7 kommentarer

mange gode tips. tusen takk :D

Marie Oma: Hyggelig at du likte innlegget :D

Lilli: Takk, hyggelig at du likte innlegget :)

Camilla Heindorf: Takk :D

Skriv en ny kommentar